ارومیه در تسخیر زباله‌های پلاستیکی/ مشکل زباله هر روز حادتر می‌شود

ارومیه در تسخیر زباله‌های پلاستیکی/ مشکل زباله هر روز حادتر می‌شود

شهروندان ارومیه‌ای روزانه ۵۰۰ هزار زباله پلاستیکی روانه سطل زباله می‌کنند، به‌رغم خطراتی که این زباله‌های تجزیه نشدنی برای محیط‌زیست دارند و هزینه‌هایی که بار می‌آورند رفته‌رفته فرهنگ استفاده از آن بیشتر و رایج‌تر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازارومیه، زباله هایی که به وسیله مصرف محصولات مختلف توسط انسان تولید می شوند به شیوه های مختلف در طبیعت تجزیه می شوند که برخی از این زباله ها غیر قابل تجزیه هستند و سالیان متمادی طول می کشد تا در چرخه طبیعت دگرگون شوند و همچنان در دل محیط زیست می مانند و عامل اصلی نابودی زیست بوم گیاهی و جانوری می شوند.

کالاهای پلاستیکی را بیشتر مواد تجدید ناپذیر یا غیرقابل بازیافت می شناسند زیرا بازیافت این محصولات پلاستیکی پروسه ای زمان بر است و افزون بر یک قرن زمان نیاز دارد که مواد خام اولیه برای تهیه پلاستیک، نفت وگاز هستند این سوخت‌های فسیلی، بعضاً برای ساخت انواع پلاستیک، با اکسیژن و کلر ترکیب می‌شوند و این افزایش بی‌رویه کربن هوا  و استفاده از کیسه های پلاستیکی و ظروف یک بار مصرف مقدمه ی ضررهای جبران ناپذیر بسیاری است.

 پلاستیک‌ها ساختار سبکی دارند ولی وقتی به زباله تبدیل  می‌شوند تجزیه آنها بین 300 تا 500 سال طول می‌کشد،  2 راه بازیافت و زباله سوزی وجود دارد که می‌توان در ساخت دوباره اقلام پلاستیکی یا ایجاد محصولات مفیدی اعم از ایزوگام و قیر از آن ها استفاده کرد، اما درزمینه کیسه‌های پلاستیکی، بازیافت توجیه اقتصادی ندارد ،چون باید هزار کیسه پلاستیکی جمع‌آوری شود تا به یک کیلوگرم برسد و هزینه جمع‌آوری و بازیافت کیسه‌های پلاستیکی و تولید کیسه‌ها و محصولات جدید، مقرون به صرفه نیست.

موضوع پسماند و مدیریت این معضل  به بحثی غیرقابل‌ انکار در جامعه بشری تبدیل شده و در برخی جاها به مرز هشدار رسیده است، تولید روزانه زباله به ویژه  در کلان شهرهایی مانند ارومیه  با حدود 750 هزار نفر جمعیتی که دارد، مشکلات پسماند را تشدید می‌کند.

 

زباله های پلاستیکی زنگ خطر تهدید برای محیط زیست

نرگس آقازاده شهروند ارومیه‌ای دراین‌باره به خبرنگار تسنیم می‌گوید: طبق آمارها روزانه حدود پنج هزارکیسه پلاستیکی در ارومیه استفاده می‌شود، در آینده‌ای نه‌چندان دور پیامدهای استفاده از این کیسه ها و ظروف یک بار مصرف را می بینیم.

وی با بیان اینکه بحران کیسه‌های پلاستیکی از زمانی آغاز شد که استفاده از ظروف یکبار مصرف نوعی رفتار متمدنانه محسوب شد،می‌افزاید: مصرف کیسه‌های پلاستیکی مضرات بسیاری دارد از جمله اینکه سالانه برای تولید پلاستیک  حدود 60 تا 100 میلیون بشکه نفت نیاز است به رغم اینکه یک خودرو می‌تواند با نفتی که برای تولید پلاستیک استفاده می‌شود، حدود 11 متر مسافت طی کند.

آقازاده بیان می‌کند: سالانه هزاران گونه از جانوران آبزی مانند دلفین، وال، لاکپشت، ماهی و یا حتی پرندگان در اثر بلعیدن این مواد نایلونی و یا گیر کردن در آنها جان خود را از دست می‌دهند.

وی با اشاره به  این کیسه‌ها به زمانی حدود 400 الی 1000 سال برای تجزیه خود در طبیعت نیاز دارند تصریح می‌کند: انباشت این زباله‌های تجزیه نشدنی علاوه بر منظره زننده‌ و زشتی که از خود در طبیعت باقی می‌گذارند، باعث ایجاد گازهای گلخانه‌ای نیز می‌گردند همچنین در مناطق مرطوب محل انباشت این زباله‌ها تبدیل به محل زندگی انواع حشرات مانند مالاریا می‌گردد، تولید این کیسه‌ها سالانه بیش از 1000 کیلوگرم کربن در هوا منتشر می‌کند که سلامتی انسان را به خطر می اندازد.

آقازاده با اشاره به کمپین‌هایی که  برای حذف کیسه‌های پلاستیکی از زندگی بشر در سراسر جهان تشکیل شده می‌گوید:  در بسیاری از کشورها از جمله چین و یونان  عرضه کیسه‌های پلاستیکی  ممنوع شده است، این کشورها  با عرضه کیسه‌های گیاهی  یا ساک دستی پارچه‌ای، مصرف کننده را  به انتخابی مفید سوق می‌دهند و یا برخی قوانین بازدارنده را در کنار عرضه پلاستیک بکار می‌برند،به‌عنوان مثال در آمریکا به ازای استفاده از هر کیسه پلاستیکی 15 یا 25 سنت به‌عنوان عوارض دریافت می‌شود تا از اشتیاق مردم نسبت به مواد غیر ضروری بکاهند.

وی با بیان اینکه مصرف محصولات پلاستیکی همچون کیسه‌های خرید و ظروف یکبار مصرف در سال‌های اخیر در بازار داخلی ایران افزایش داشته است به نقل از محمد مقیمی اصل، رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان پلاستیک و نایلون  می‌افزاید: محصولاتی که در گذشته به مبلغ 2000 تومان عرضه می‌شدند در حال حاضر قیمت نهایی آن‌ها به بیش از 6000 تومان افزایش یافته است، بنابر این کیسه‌های گیاهی و پارچه‌ای  می تواند جایگزین مناسب و معقولی برای محصولات پلاستیکی باشد.

 روش دفن زباله دیگر پاسخگوی زباله های تولیدی ارومیه نیست

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه با بیان اینکه میزان تولید زباله در آذربایجان غربی به ویژه ارومیه 2.5 برابراستانداردهای جهانی است. می‌گوید: روزانه به‌طور میانگین 500 تن زباله در ارومیه تولید می‌شود که بافرهنگ سازی تفکیک از مبدأ و سلسله اقدامات فرهنگسراهای شهرداری و دفاتر تسهیل گری ارومیه امکان کاهش آن تایک‌سوم موجود وجود دارد.

احد یوسفی می‌افزاید: علاوه بر این تولید کیسه‌های پلاستیکی تجزیه‌پذیر و سازگار با محیط‌زیست نیز باید در دستور کار متولیان امر قرار گیرد و برای این امر همکاری با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان و استفاده از ایده‌های آنها ضروری است.

وی بابیان اینکه روش‌های سنتی همچون دفن زباله دیگر پاسخگوی میزان زباله تولیدشده در ارومیه نیست  اظهار می‌کند: روزانه 500 هزار کیسه پلاستیکی تولیدشده، توسط خانواده‌های ارومیه به محل دفن زباله (سایت نازلو) ارسال می‌شود. 

زباله های پلاستیکی قاتل خاموش محیط زیست 

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه  با اشاره به این‌که کیسه‌های پلاستیکی بلای جان طبیعت هستند بیان می‌کند: تجزیه کیسه‌های پلاستیکی قرن‌ها به طول می‌انجامد وزندگی جانوران به‌ ویژه آبزیان و پرندگان را به مخاطره می‌اندازد.

احد یوسفی تأکید می‌کند: از مهم‌ترین راه‌های کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی فرهنگ‌سازی و آگاه کردن شهروندان از خطرات استفاده از کیسه‌های پلاستیکی است. 

وی فرهنگ‌سازی در مقوله کاهش استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را ضروری دانسته و تصریح  می‌کند: امروزه همه خانواده‌ها کم‌وبیش از خطرات پلاستیک آگاه هستند ولی در این برهه نیازمند آن هستیم که امر فرهنگ‌سازی کاهش زباله‌های پلاستیکی بیش‌ازپیش موردتوجه قرار گیرد.

وی تأکید می‌کند: کیسه‌های پارچه‌ای جایگزین مناسبی برای کیسه‌های پلاستیکی است که خانواده‌های ارومیه به هنگام خرید می‌توانند از کیسه‌های پارچه‌ای استفاده کنند.

یوسفی می‌گوید: سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه اقدام به تولید کیسه‌های پارچه‌ای کرده که به زودی این کیسه‌ها در غرفه‌های تفکیک پسماند خشک و فرهنگ‌سراها در دسترس شهروندان قرار می‌گیرد.

زباله های پلاستیکی  زنگ خطری برای سلامتی بشر 

اسلام نظری، کارشناس آزمایشگاه  پسماند پزشکی دراین‌باره می‌گوید: نایلونِ نایلکس از پلی تریدهای سبک و سنگین تشکیل می‌شود که این پلی تریدها یا همان پلاستیک از مواد نفتی و پتروشیمی تهیه می‌شوند که حتی بوییدن مواد نفتی خود برای سلامتی زیان‌بار است.

وی بابیان اینکه میزان تولید و مصرف پلاستیک به‌قدری افزایش‌یافته که حیات بشر را تهدید می‌کند می‌افزاید:  بر اساس آمارها کشور ایران جزو 10 کشور نخست تولیدکننده پلاستیک در جهان و در مصرف پلاستیک نیز جزو کشورهای پیشتاز است.

این کارشناس با اشاره به اینکه مصرف پلاستیک بیش از صدسال زمان نیاز به تجزیه دارد، می‌گوید: این محصول یک بازه زمانی بسیار طولانی‌مدت برای تجزیه می‌خواهد که مخاطرات زیست‌محیطی بسیاری را برای مردم به دنبال دارد.

وی می‌افزاید: متأسفانه در ایران علی رغم مشکل حاد پلاستیک در طبیعت، راه حلی جدی از سوی مسئولان گزارش نشده است و حتی مشکل زمانی ملموس‌تر می‌شود که تبلیغات برای محصولات نایلونی و پلاستیکی رواج می یابد.

نظری میگوید: از زیان‌های دیگر زباله های پلاستیکی، انتشار کربن در هوا در اثر تولید آنها، مرگ و میر صدها گونه از جانوران آبزی در اثر بلعیدن آنها، ورود مواد سمی به خاک و آب در صورت تجزیه آنها و تولید زباله‌ی فراوان به دلیل عدم بازیافت آنها و ایجاد مناظر بسیار بد در طبیعت و تجمع حشرات، تخم‌ها، انگل‌ها و سایر آلودگی‌ها است. 

 به همراه داشتن کیسه‌های پارچه‌ای در زمان خرید، استفاده از سبدهای خرید به جای نایلون، استفاده کمتر از ظروف یکبار مصرف، خرید محصولاتی که در بسته بندی آنها، به جای پلاستیک از شیشه استفاده شده ،افزایش سطح آگاهی و دانش و راه حل هایی از این دست می تواند در کاهش زیان های این زباله ها بسیار کار ساز باشد.

گزارش از راضیه محمودپور

انتهای پیام/k

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon