حفاظت از مرزهای آسیای مرکزی در برابر داعش توسط نیروهای امنیتی افغانستان

حفاظت از مرزهای آسیای مرکزی در برابر داعش توسط نیروهای امنیتی افغانستان

با توجه به افزایش فعالیت داعش در استان های شرقی افغانستان و در کابل، و به تازگی در شمال افغانستان، نیروهای ویژه افغانی عملیات گسترده علیه نروریست های داعش را آغاز کردند.

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، به نقل از روزنامه روسی"نی‌زاویسیمایا گازِتا" ، داعش تلاش می‌کند تا منطقه نفوذ خود را در افغانستان گسترش دهد. در دو ماه گذشته، فعالیت ستیزه جویان داعشی نه تنها در استان های شرقی کشور و در کابل، که در شمال افغانستان نیز ثبت شده است. کارشناسان کابلی روزنامه روسی "نی‌زاویسیمایا گازِتا" معتقدند که ایالات متحده می‌تواند از مساله داعش برای توجیه حضور نظامی خود در افغانستان استفاده کند.

نیروهای امنیتی افغانستان در روزهای اخیر مجموعه‌ای از حملات ملموس را علیه زیرساخت‌های "ولایت خراسان" - شاخه داعش در افغانستان آغاز کرده‌اند. در روز یکشنبه 14 جولای، وزارت کشور جمهوری اسلامی افغانستان (IRA) در مورد دستگیری جمعه خان، یکی از تروریستهای داعش در ناحیه 16 کابل، که نقش کلیدی در سازماندهی عرضه سلاح و مهمات به گروهک "خلافت" در پایتخت داشت، گزارش کرد، گزارش داد. بازداشت جمعه خان توسط نیروهای ویژه نیروهای عملیات ویژه  پلیس ملی افغانستان انجام شد.

یک روز پیش از آن، در 13 جولای، نیروهای ویژه اداره امنیت ملی افغانستان عملیات دستگیری موفق عبدالجمیل، رئیس شبکه استخدامی دولت اسلامی در استان شمالی بغلان در شهر پل خمری انجام دادند. در بیانیه نمایندگان دفتر امنیت ملی اشاره کرد که عبدالجمیل یکی از برجسته‌ترین رهبران داعش در بغلان و به طور کلی در شمال افغانستان است و همچنین تخصص وی استخدام بمب‌گذاران انتحاری است. به گفته نمایندگان سرویس امنیتی افغانستان: "مشخص شد که جمیل در زمینه تولید جلیقه‌هایی با مواد منفجره برای بمب گذاران انتحاری و دستگاه‌های انفجاری دست ساز شرکت فعالی داشته است. در سال 2016، جمیل پسر خود و چندین تن از بستگانش را به دلیل انفجار زودرس یک بمب دست ساز از دست داد. او در سال 2018  برادرزاده خود را در داعش استخدام کرد که پس از آن در مسجد شهر هرات بمب گذاری انتحاری انجام داد. " در طی بازداشت عبدالجمیل، نیروهای ویژه تجهیزاتی را برای ساخت بمب، سلاح و مهمات از خانه‌اش کشف کردند. همزمان با جمیل، مدیر یکی از فروشگاه‌ها، سعید محراب‌الدین، که به عنوان یکی از حامیان داعش، در زمینه نصب مین‌های مغناطیسی در اتومبیل‌ها و موتور سیکلت‌های متعلق به کارمندان دولت مشغول به کار بود، نیز در پل خمری بازداشت شد. نیروهای ویژه دفتر امنیت ملی در 13 جولای، عملا، یک گروهک متعلق به "خلافت" را در پایتخت استان بغلان شکست دادند و سه ستیزه جوی داعش را که درگیر اعمال تروریستی در این استان بودند، دستگیر کردند.

داعش در پایتخت افغانستان نیز تلفات جدی را متحمل شده است. در آنجا 8 جولای، اعضای دفتر امنیت ملی یک شبکه جذب نیروی "خلافت" را در دانشگاه کابل از بین بردند و سه تن از جذب کنندگان از جمله یک استاد دانشگاه را بازداشت کردند. به گفته مقامات اطلاعاتی افغان، همه بازداشت شدگان در سازماندهی سه حمله تروریستی عمده در پایتخت شرکت داشتند: حمله به یک مرکز ورزشی در سپتامبر 2018، حمله به یک اتوبوس کارمندان دولت در روز 3 ژوئن و همچنین فرودگاه بین المللی کابل. نمایندگان دفتر امنیت ملی اعلام کردند که: "معلوم شد که استاد دانشگاه بازداشت شده دانشجویان خود را، از جمله دو نفر که همراه او به دستگیر شده‌اند، عضو گروه دولت اسلامی کرده است." در جریان بازجویی‌ها، بازداشت شدگان اسامی سه استاد دیگر را از دانشگاه کابل گفتند که با گروهک شهری داعش ارتباط داشته و دانشجویان را به عضویت ستیزه جویان خلافت درمی‌آوردند. منابع "نی‌زاویسیمایا گازتا"، نزدیک به ساختارهای قدرتی افغانستان، گزارش می‌دهند که برخی از دانشجویان و استادان دانشکدۀ الهیات دانشگاه کابل " مشکل بزرگی" از لحاظ روابط با داعش به وجود آورده‌اند.

در روز 28 ژوئن در ناحیه 8 کابل، ستیزه جویان داعش یک مین منفجر کرده و حدود 12 تن از مقامات امنیتی افغانستان را کشته و زخمی کردند. پیداست که اعضای "گروهک دانشجویی" داعش در پایتخت افغانستان نیز با این اقدام تروریستی ارتباط دارند.

علی رغم موفقیت‌های ماه جولای مقامات امنیتی در مبارزه با گروهک‌های مختلف وابسته به داعش در افغانستان، "ولایت خراسان" همچنان یک تهدید قابل توجه برای امنیت در کشور است. علاوه بر این، اگر تا کنون هواداران خلافت، فعالیت‌های تروریستی زیادی را عمدتا در شرق افغانستان (ولایات ننگرهار و کنار) و همچنین در کابل، نشان می‌داده‌اند، در دو ماه گذشته نشانه‌هایی از گسترش داعش در سایر نقاط کشور دیده شده است.

در روز جمعه، 5 جولای، ستیزه جویان دولت اسلامی، یک اقدام تروریستی در یک مسجد شیعه در منطقه غریب در شهر غزنی را ترتیب دادند. در نتیجه انفجار مین در میان جمعیت نمازگزاران، حدود 40 نفر زخمی شدند. حمله روز 5 جولای نشان داد که در غزنی "خلافت" زیرزمینی وجود دارد که اعضای آن قادر به تولید مین‌های انفجاری قدرتمندی هستند. لازم به ذکر است که پیش از این نیز، ستیزه جویان داعش در غزنی حمله به شیعیان مسلمان را سازمان داده بودند: در روز 24 مِی یک ماشین در منطقه قلعه شهدا به وسیله مین منفجر شد و در نتیجه آن دو شیعه کشته شدند. ظاهرا اهداف اصلی گروهک داعش در غزنی در حال حاضر مسلمانان محلی شیعه و اماکن مذهبی آنها بوده و ابزار اصلی حمله مین و مواد منفجره دست ساز است.

ستیزه جویان داعش در روز 12 ژوئن در ولایت شرقی پکتیا یک حمله به رهبر شیعیان را سازمان دادند: در آن زمان توسط تک تیرانداز خلافت به رهبر مذهبی پکتیا تیراندازی شد.

از اواسط ماه می، فعالیت ستیزه جویان داعش در ولایت قندوز ثبت شده است. به این ترتیب، در روز 13 ماه می، یک افسر اطلاعاتی افغان توسط ستیزه جویان فرماندهی داعش در شهر قندوز کشته شد. در روز اول ژوئن، در منطقه شهر قندوز، یکی از افسران دیگر اطلاعاتی افغان توسط یک تک تیرانداز داعش کشته شد و سلاح او به دست ستیزه جویان خلافت افتاد. روز بعد، در روز 2 ژوئن، دو تن از مسلمانان شیعه توسط یک تیرانداز داعش در قندوز کشته شدند. ماهیت حملات حامیان داعش در قندوز، نشان می‌دهد که آنها توسط یک دسته خاص خرابکاری که با سرویس امنیتی دولت اسلامی ارتباط دارند، انجام شده‌اند.

تجزیه و تحلیل فعالیت‌های تروریستی ستیزه جویان "ولایت خراسان" طی دو ماه گذشته نشان می‌دهد که شاخه افغان حکومت اسلامی، در بیش از دو ولایت که در ابتدا طرفداران خلافت در آنجا شروع به فعالیت کردند، موفق به گسترش شده‌اند: به ننگرهار، کناری و کابل شهرهای غزنی، پکتیا ، بغلان و قندوز نیز اضافه شده‌اند. در عین حال، صحبت‌هایی در مورد بازگشت گروه‌های ستیزه جویان به شمال افغانستان وجود دارد، که آنها از آنجا یک سال پیش توسط ستیزه جویان طالبان رانده شدند.

براساس گزارش ماه می پنتاگون، تعداد ستیزه جویان داعش در افغانستان امروز 3-5 هزار نفر است. برای مقایسه، همین تعداد افراد را "شبکه حقانی" - موثرترین بخش جنبش طالبان دارا است. با توجه به تعداد اقدامات تروریستی که ستیزه جویان داعش در کابل از ماه می 2018 تا ماه می 2019 مرتکب شده‌اند، گروه خلافت چیزی کمتر از "شبکه حقانی" در کارایی ندارد. به گفته نهاد مطبوعاتی رسمی داعش "النّبأ"، گروه‌های خرابکاری داعش در طول این مدت 71 حمله را در پایتخت افغانستان انجام دادند (از جمله 31 انفجار مین، 29 عملیات استشهادی، 10 اعدام، 1 انفجار با ماشین مین گذاری شده )، در نتیجه بیش از 1400 نفر کشته و زخمی شدند.

در یک گفتگو با روزنامه "نی‌زاویسیمایا گازتا"، کارشناسان افغانی نزدیک به ساختارهای قدرت می‌گویند: " داعش در حال تبدیل شدن به یک تهدید واقعی است. و طالبان که قبلا وعده داده بودند خلافت را در خاک افغانستان خاتمه دهند، برای مقابله با این تهدید ناتوان بوده‌اند. طالبان نتوانستند از بازگشت داعش به استان‌های شمالی کشور جلوگیری کنند. بدیهی است که نیروی اصلی که امروز به طور واقعی با "ولایت خراسان" مبارزه می‌کند، ارتش، پلیس و اداره امنیت ملی افغانستان است".

نمایندگان نیروهای نظامی غربی در افغانستان نیز به طور آشکار شروع به صحبت درباره تهدید رو به رشد داعش کرده‌اند. به این ترتیب، رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده، ژنرال فرانک مکنزی، گفت که ستیزه جویان داعش از قلمرو افغانستان به عنوان یک پایگاه برای آمادگی حملات به ایالات متحده استفاده می‌کنند. کارشناسان سیاسی کابل در گفتگو با این روزنامه روسی گفتند: "چنین اظهاراتی باید بسیار جدی گرفته شود. - و مساله فقط در فعالیت رو به رشد تروریستهای داعش نیست. بعید نیست که آمریکایی‌ها بتوانند از گسترش خلافت به عنوان پایه‌ای برای حفظ حضور نظامی خود در افغانستان استفاده کنند. "

بر اساس منابع این روزنامه در کابل، "مشکل داعش" در حال حاضر به یکی از اولویت‌های مهم برای مقامات امنیتی افغانستان تبدیل شده است: "ارتش، پلیس، نیروهای ویژه و سرویس امنیتی افغانستان به طور قابل توجهی فعالیت خود را در مبارزه با داعش افزایش داده‌اند. همه به خوبی می‌دانند که پروژه "خلافت" نه تنها افغانستان، بلکه در بلند مدت کشورهای آسیای مرکزی را نیز هدف قرار خواهد داد. بنابراین، امروز نیروهای امنیتی افغان نه تنها از کشور خود در برابر تهدید داعش محافظت می‌کنند بلکه امنیت مرزهای جنوبی کشورهای مستقل مشترک المنافع را نیز تضمین می‌کنند. "

انتهای پیام/

شیرین ابوذر

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon