ماجرای مورد اخلاقی یک نماینده مجلس از زبان کدخدایی

ماجرای مورد اخلاقی یک نماینده مجلس از زبان کدخدایی

سخنگوی شورای نگهبان گفت: یکی از نمایندگان اسبق مورد اخلاقی داشت که مدرکی را برای من فرستاد که سند ازدواج او بود که با آن خانم ازدواج کرده، این می‌تواند این مسئله را بپوشاند و بحث عدم صلاحیت او را رد کند.

به گزارش گروه پارلمانی خبرگزاری تسنیم، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در برنامه جهان‌آرا، در سخنانی، گفت: سیاست‌های کلی انتخابات با این ایده شکل گرفت که قوانین انتخابات ما مصوب مجلس باشد اما با توجه به اینکه در انتخابات، مجلس نیز ذی‌نفع است، لذا شاید نتواند قانونی در این زمینه تصویب کند که تأثیرگذاری لازم را داشته باشد. وی افزود: البته بخشی از این قوانین باید در شکل قانون عادی به مجلس برود تا الزام آور باشد. 

وی افزود: بخش ارائه شاخص‌های رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن، مستقیما بر عهده شورا است، به همین منظور دستورالعملی را در این جهت، شورای نگهبان به تصویب رساند که از نظر ما نهایی شده است، اما بخشی از آن نیاز به قانون عادی در مجلس دارد. 

قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان با تشریح معیار رجل سیاسی بودن، اظهار داشت: معیارهای مختلفی برای رجل سیاسی مطرح شده است، اما اگر بخواهیم رجل سیاسی یا مذهبی را تعریف کنیم، تعریف مشخصی ندارد و در این رابطه نشد به نتیجه برسیم، اما شاخص‌هایی برای آن اعلام شد، مثلا اینکه اگر کسی بخواهد در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کند، کابینه احتمالی خود را معرفی کند، نهایتا در این حد قبول شد که مشاورین او انتخاب و اعلام شوند. 

کدخدایی اضافه کرد: ما در بررسی صلاحیت‌ها دو صلاحیت عمومی و رجل سیاسی و مدیر و مدبر بودن داریم، در این رابطه گاهی ما مانعی داریم که نمی‌توانیم فرد را معرفی کنیم و گاهی شرایط موجود نیست اما نهایتا ملاک رأی‌گیری اعضای شورای نگهبان است. 

وی تأکید کرد: هر کاندیدا باید 7 رأی مثبت از اعضای شورا داشته باشد در غیر اینصورت معرفی نمی‌شود. 

سخنگوی شورای نگهبان بااشاره به اینکه کارآمدی افراد و کاندیداها ملاک و تأثیرگذار است، گفت: این در حالی است که ممکن است این افراد سمت‌هایی در گذشته داشته باشند، نتخابات در کشورهای دیگر به صورت حزبی و درون‌حزبی است که ویژگی‌هایی را لحاظ می‌کنند اما نهایتا اعضای حزبی باید رأی دهند، لذا همه موارد را در صلاحیت‌ها نمی‌توانیم لزوما به صورت دو دو تا چهار تا عمل کنیم و موضوع استنباطی هم مطرح است. 

کدخدایی اظهار داشت: در انتخابات ریاست‌جمهوری برخی وزرا تأیید و برخی تأیید نشدند، این نشان می‌دهد صرفا پست وزارت ملاک نبوده و کارآمدی هم دیده شده است.وی با بیان اینکه هم سوابق و هم رأی اعضای شورای نگهبان در تأیید صلاحیت‌های کاندیداهای ریاست‌جمهوری مطرح است، تصریح کرد: به هیچ وجه اینگونه نیست که در بررسی صلاحیت‌ها افرادی را از جناح خاصی تأیید یا رد کنیم. 

وی اضافه کرد: ممکن است ما سندی داشته باشیم که منجر به این شود که نظر ما عدم تأیید باشد، حال ممکن است فرد سند محکم‌تری در دوره بعد ارائه کند که تأیید صلاحیت شود، به عنوان مثال یکی از نمایندگان اسبق مورد اخلاقی داشت که امروز مدرکی را برای من فرستاد که سند ازدواج او بود که با آن خانم ازدواج کرده، این می‌تواند این مسئله را بپوشاند و بحث عدم صلاحیت او را رد کند. 

قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان  در همین زمینه خاطرنشان کرد: اگر کسی مواضع نظام و قانون اساسی را قبول نکند و صراحتا اعلام کند، این ملاک ما بر رد صلاحیت او است، اما اگر کسی نظر و بحثی درباره موضوعی داشته و یا اختلاف‌نظری دارد اینها هیچکدام ملاک نمی‌شود. 

کدخدایی یادآور شد: اگر موضع فرد و کاندیداهای انتخاباتی، خلاف سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی باشد، طبیعتا فرد را در بررسی صلاحیت‌ها با مشکل مواجه خواهد کرد، 
با چنین افرادی صحبت می‌کنیم و نظرات او را می‌شنویم و نهایتا تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد. 

وی با تأکید بر اینکه قانون انتخابات حداقل‌ها را به عنوان شرایط ذکر کرده است، گفت: در بقیه موارد هم حداقل‌ها ملاک شورای نگهبان است. 

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: در قانون فعلی هیچ کجا از شایسته‌سنجی افراد سخن نگفته است، لذا شورای نگهبان ارزیابی نمی‌کند که این فرد شایستگی ورود به مجلس را دارد یا خیر، شایستگی افراد با رأی مردم و نظر احزاب تعیین می‌شود، لذا شورای نگهبان هیچ نقشی در این جهت نمی‌تواند داشته باشد. 

کدخدایی ادامه داد: برخی نمایندگان گفتند نظارت استصوابی منجر شده افراد شایسته به مجلس راه پیدا نکنند،  این حرف خوبی برای نمایندگان نیست و به خودشان برمی‌گردد، با چنین فرضی، اصلا چرا در چنین جایگاهی قرار گرفتند؟ ما که این حرف را قبول نداریم، اما اگر نظر آنها این است باید آن را در جای دیگری پیگیری کنند. 

وی با اشاره به اینکه شورای نگهبان ابزار شایسته‌سنجی در بررسی صلاحیت‌ها ندارد، گفت: در یکی از بندهای سیاست‌های کلی، نسبت به احراز صلاحیت‌ها مواردی قید شده که امیدواریم در انتخابات پیش رو لحاظ شود. 

قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان ادامه داد: ما بسیاری از پرونده ها را داریم که برای کاندیداتوری در انتخابات فقط یک اسم نوشته شده و حتی آدرس خود را هم ننوشته است، ما چگونه صلاحیت این فرد را بررسی کنیم؟ در هر کجا اگر کسی بخواهد وارد دانشگاه شود و بخواهد کارشناسی بخواند، قطعا باید مدرک دیپلم خود را ارائه کند، بنابراین اصل برائت اینجا مطرح نیست. وی با انتقاد از اینکه یکی از ضعفهای قانون در خصوص هزینه های انتخاباتی ساکت است، عنوان کرد: متاسفانه هزینه های انتخاباتی بسیار بالا رفته است. 

کدخدایی با اشاره به اینکه در شهرهای کوچک هزینه‌های انتخاباتی بسیار زیادی می‌شود، گفت: مگر این پستی که قرار است شما بگیرید چقدر ارزش دارد؟ اصلا شما این پول‌ها را از کجا آوردید؟ ما در شورای نگهبان ابزارهای کمی در بحث هزینه‌های انتخاباتی داریم، رصد کردن این موارد بسیار سخت است، اما قطعا تا جایی که بشود؛ بررسی می‌کنیم، برخی افراد به خاطر هزینه‌های غیر متعارف در انتخابات رد صلاحیت شده‌اند. 

وی اظهار داشت: گاهی دیده می‌شود کاندیداهای انتخاباتی مواد غذایی توزیع می‌کنند و یا در بین دانشجویان و دانش‌آموزان مواردی توزیع می‌شود، در صورت احراز غیرصحیح بودن این هزینه‌ها و گزارش آن، ما قطعا بررسی می‌کنیم و در بررسی صلاحیت افراد تأثیرگذار خواهد بود. 

قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان اضافه کرد: برخی کاندیداها حتی رقم را به ما می‌گویند که مبلغ مشخصی را برای هزینه‌های انتخاباتی کنار گذاشتیم که ما به آنها می‌گوییم برای کمک به صندوق‌های دانشجویی و یا ازدواج جوانان بگذارید و ثواب هم دارد، در این دوره نسبت به موضوع هزینه های بالای انتخاباتی خیلی حساس‌تر شده‌ایم. 

کدخدایی با یادآوری سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع ائمه جمعه، گفت: در این سخنان، رهبری نکته مهمی را اشاره فرمودند که به آرمان‌های انقلاب اسلامی برمی‌گردد، ایشان آقایان را انذار داده بودند که با اصحاب قدرت و ثروت حاضر نشوند و راجع‌به فرزندان آنها هم تذکر دادند، نسبت به نمایندگان هم این موارد هم هست و باید به این افراد بیشتر چنین تذکری داد تا در جهت نظام اسلامی تغییر ایجاد نشود. 

وی تاکید کرد: توصیه‌های روز گذشته رهبر انقلاب باید ملاک افرادی قرار بگیرد که می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند. 

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که اگر اسناد و مدارکی درباره فساد اقتصادی کاندیداهای انتخاباتی به دست بیاید قطعا در بررسی صلاحیت افراد در انتخابات آینده ملاک قرار خواهد گرفت. 

کدخدایی با بیان اینکه بحث تحریم در کشور ما امر خنده‌آوری شده است، گفت: اصلا مردم توجهی به این مسائل ندارند چون زندگی‌شان را با نگاه ترامپ و آمریکا تنظیم نمی‌کنند، تحریم در این حوزه واژه بی‌خاصیتی است، در انتخابات هم موضوع تحریم همینطور است مردم اصلا توجهی به این مسائل ندارند، آمار انتخابات نشان می‌دهد مشارکت در انتخابات‌های متعهد، عموما بالای 50 درصد بوده است. 

وی خاطرنشان کرد: در انتخابات مجلس اصولا به دلیل پراکندگی نامزدها و انتخابات، تحریم جایگاهی ندارد البته شورای نگهبان هم وظیفه قانونی خود را دارد، ما اعلام کردیم قانون را مانند گذشته اجرا خواهیم کرد، اجرای قانون، مشارکت را افرایش و دشمنی‌ها را کاهش داده و نهادها را کارآمدتر خواهد کرد. 

قائم‌مقام دبیر شورای نگهبان با تأکید بر اینکه قطعا مردم به مسائل تحریم انتخاباتی توجهی نخواهند داشت، گفت: قطعا مشارکت مردم در انتخابات پیش رو بسیار گسترده خواهد بود و این مسائل در حد رسانه و روزنامه‌ها باقی خواهد ماند. 

کدخدایی در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر دیدار اخیر سخنگوی شورای نگهبان با برخی اصلاح‌طلبان عنوان‌ کرد: این دیدار در حد حرف با افراد بوده است، چرا که ما همیشه اعلام می‌کنیم درب شورای نگهبان به روی همه باز است. 

وی در پاسخ به این سؤال که پیام تهدید‌آمیزی هم در این دیدار به شما شد یا خیر تصریح کرد: آنها در ملاقات‌ها پیام تهدید‌آمیز نداشتند و این موضوع تهدید فقط در رسانه‌ها منتشر شد، تهدید فقط در حد تحلیل بود که بنده هم گفتم انتخابات بسیار با مشارکت بالا خواهد بود و جای نگرانی نیست. 

سخنگوی شورای نگبهان درباره میزان بررسی تخلفات انتخاباتی در قوه‌قضاییه، گفت: این قوه نسبت به تخلفات گذشته و ادوار گذشته خیلی خوب عمل کرد و گزارش تخلفات خیلی سریع اعلام و رسیدگی شد. 

کدخدایی با اعلام اینکه تخلفات نسبت به ادوار گذشته از سوی قوه‌قضائیه خیلی خوب رسیدگی شد، اضافه کرد: تخلفات به دلیل ناکار آمدی قوانین روز به روز افزایش پیدا می‌کند، مذاکراتی با قوه قضاییه داریم که تدابیری اندیشیده شود تا بتوانیم دریافت بهتری در گزارشات تخلفات داشته باشیم. 

سخنگوی شورای نگهبان در پایان درباره ترکیب جدید شورای نگهبان گفت: در این زمینه حرف‌هایی می‌زنند که عموما اینگونه موارد برای شورا اهمیتی ندارد، زیرا هر اتفاقی افتاده باشد از درون همین مجلس است،  یک نفر از این حقوقدانان متولد بعد انقلاب است و این اتفاق جالبی است، گاهی ما را محکوم می‌کردند که اعضا متولد قبل انقلاب هستند، لذا اکنون انتخاب این افراد باعث می‌شود از نظرات جوانان بیشتر استفاده کرده و بررسی‌ها سرعت بیشتری پیدا کند؛ حضور جوانان در شورای نگهبان قطعا تأثیرگذار خواهد بود. 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران