گزارش|لبنان؛ ورود پرونده کارگران فلسطینی به مرحله‌ تازه‌

گزارش|لبنان؛ ورود پرونده کارگران فلسطینی به مرحله‌ تازه‌

جدیدترین اظهارنظرهای نبیه بری رئیس مجلس، سعد حریری نخست وزیر و وزیر کار لبنان پرونده کارگران فلسطینی در لبنان را بعد از اعتراضات یک هفته ای وارد مرحله جدیدی کرده است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، اعتراضات فلسطینی ها از آنجا آغاز شد که مهلت یک ماهه وزارت کار لبنان به کارگران خارجی از جمله کارگران فلسطینی در نهم جولای (هجدهم تیرماه) پایان یافت.

ماه ژوئن گذشته «کمیل ابوسلیمان» وزیر کار لبنان یک ماه به صاحبان مشاغل در لبنان فرصت داد تا تکلیف کارگران غیرقانونی خود را تعیین کنند؛ مهلتی که در نهم جولای (هجدهم تیر ماه) به پایان رسید و اقدامات وزارت کار برای روشن شدن تکلیف این کارگران در دهم جولای آغاز شد.

وزارت کار لبنان پس از پایان مهلت یک ماهه، اقدامات خود برای روشن کردن تکلیف حدود 70 هزار کارگر غیرقانونی در این کشور را آغاز کرد اما این اقدامات با اعتراضات شدید طرف‌های فلسطینی روبرو شد.

از جمله اقدامات وزارت کار لبنان تعطیلی سازمان‌ها و محل کسب و کارهایی بود که کارگران بدون مجوز در آنجا کار می‌کردند و بر اساس گزارش‌ها، 11 مؤسسه که در آن آوارگان فلسطینی و لبنانی در آن فعال بودند، بسته شده است.

در واکنش به این اقدام، گروه‌های فلسطینی، آن را اجرای طرح «معامله قرن» آمریکا دانستند و گفتند، هم‌زمان با تلاش برخی طرف‌ها برای حذف حق بازگشت آوارگان فلسطین به کشورشان، وزیر کار دولت سعد الحریری، وضعیت را بر آنان سخت کرده است.

جنبش حماس، جنبش جهاد اسلامی فلسطین، جنبش فتح و جبهه آزادیبخش فلسطین از تصمیم وزارت لبنان برای بستن سازمان‌های فلسطینی‌ها یا تحت پیگرد قرار دادن کارگران فلسطینی در اماکن کاری با شعار «مقابله با کارگران خارجی غیرقانونی» انتقاد کرده‌اند.

خشم و نارضایتی آوارگان فلسطینی ساکن لبنان با آمدن آنها به خیابان ها آشکار شد.

اعتراضات از شامگاه یکشنبه 23 تیر بعد از یک راهپیمایی خودرویی، در شهر صیدا و اردوگاه عین الحلوه آغاز شد.تظاهرات کنندگان بر خواسته خود مبنی بر تصمیم گیری های منصفانه دولت لبنان در رابطه با آوارگان فلسطینی تاکید کردند. این اعتصاب روز دوشنبه در مقابل دفتر الصاعقه (تشکیلات نظامی سیاسی فلسطینی) در تقاطع بازار سبزی در اردوگاه عین الحلوه انجام شد.

چند روز بعد اعتراضات از اردوگاه البارد و البداوی در شمال به الرشیدیه و البص در جنوب رسید.

گروه‌های فلسطینی تلاش کردند تا از طریق هماهنگی با ارتش لبنان، تحرکات فلسطینیان را کنترل کنند. حتی در پی اقدامات ارتش لبنان در روزهای گذشته و ممنوعیت خروج فلسطینیان از اردوگاه ها و اعتصاب ها ، این گروه ها تلاش کردند که به موازات تماس‌های سیاسی و ورود عقلا به این مسئله به منظور خروج از این بحران، فلسطینیان را به آرامش دعوت کنند.

این بحران باعث شد که جریان های سیاسی مختلف لبنان برای حل و فصل اوضاع وارد عمل شوند و موضوع به مجلس لبنان کشیده شود.

علی عمار عضو فراکسیون وفاداری به مقاومت وابسته به حزب الله لبنان در سخنان خود در مجلس گفت: ما امروز با پیامدهای دستور کمیل ابوسلیمان وزیر کار درباره کارگران فلسطینی روبرو هستیم و وضعیت در آستانه انفجار است و ارتش در خیابانها مستقر شده است.

نبیه بری رئیس مجلس نمایندگان لبنان نیز در پاسخ به سخنان علی عمار تاکید کرد: موضوع دستور درباره کارگران فلسطینی پایان یافته است و از وزیر کار می خواهم که کنفرانسی مطبوعاتی برگزار کرده و آن را اعلام کند.

سعد حریری نخست وزیر لبنان نیز درباره این موضوع گفت: از وزیر کار خواسته‌ام از تصمیم خود در خصوص آوارگان فلسطینی که آن را به شورای وزیران ارجاع داده، دست بردارد و به مصوبه قدیم این وزارتخانه برگردد.

تازه‌ترین موضع وزیرکار لبنان پس از تصمیم جنجالی

درپی این اظهارات بود که کمیل ابوسلیمان وزیر کار لبنان بعد از نشست خود با نخست وزیر و جورج عقیص و بهیه حریری دو نماینده مجلس در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد: اجرای قانون ادامه خواهد یافت، اما دستوراتی برای تسهیل مجوز کار برای فلسطینی ها در اسرع وقت داده خواهد شد.

وی افزود: اقدامات ما در راستای اجرای قانون است و می خواهیم با فلسطینی ها نظیر لبنانی ها براساس قوانین برخورد کنیم.

ابو سلیمان همچنین اعتراضات آوارگان فلسطینی را «آشوب و بی معنی» خواند و قانون کار لبنان را در راستای «حمایت از کارگران فلسطینی در برابر اخراج ظالمانه» توصیف کرد.

وی افزود: ما به اجرای قانون ادامه می دهیم و تصمیمی علیه فلسطینی ها وجود ندارد و قوانین را اجرا می کنیم که تسهیلاتی برای آنها فراهم می کند.

وزیر کار لبنان در بخش دیگری از اظهارات خود به نوعی از اجرای سفت و سخت قانون مربوط به کارگران خارجی عقب نشینی کرد و گفت: ما تا حد امکان روند صدور مجوز کار برای فلسطینی ها را تسهیل خواهیم بخشید و آنها را از شرط ثبت نام در تامین اجتماعی برای گرفتن مجوز کار معاف کرده ایم.

وی گفت: واقعیت کاری را که انجام می دهیم برای طرف های فلسطینی شرح داده و تفسیر کردم که قرارداد کار به کارگران فلسطینی کمک می کند.

تفاهم جنبش فتح با وزیر کار لبنان

در همین راستا، کاظم حسن مسئول جنبش فتح در اردوگاه صبرا و شاتیلا از دستیابی به تفاهم هایی با وزیر کار لبنان درباره محدودیت کار کارگران خارجی در لبنان خبر داد.

کاظم حسن گفت: نبیه بری رئیس مجلس خواستار حل و فصل فوری بحران کارگران فلسطینی شد و از وزیر کار خواست تا در کنفرانس مطبوعاتی از تصمیم خود صرف نظر کند.

وی با اشاره به اینکه وضعیت قابل تحمل نیست، تاکید کرد: آوارگان فلسطینی کارگران خارجی در خاک لبنان نیستند. نمی توان مصوبه وزیر کار لبنان را درخصوص آوارگان فلسطینی اجرا کرد.

واکنش آوارگان فلسطینی به اظهارات وزیرکار لبنان

به نظر می رسد که اظهارات وزیر کار لبنان در کنفرانس مطبوعاتی خود نتوانست از خشم آوارگان فلسطینی علیه تصمیم وی بکاهد زیرا روز گذشته بار دیگر بلندگوها در داخل اردوگاه های فلسطینی در لبنان از فلسطینی ها خواستند که به خیابانها آمده و خشم خود را از صرف نظر نکردن وزیر کار لبنان از تصمیم خود ابراز دارند.

دعوت برای برگزاری اعتراضات درحالی انجام شد که عزام الاحمد فرستاده رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به لبنان برای بررسی اوضاع با دولت این کشور خواهان آرامش و خویشتنداری شد.

او در دیدار خود با مسئولان لبنانی خواهان حل و فصل موضوع از طریق گفت وگو شد.

همزمان از بلندگوهای مساجد در اردوگاه فلسطینی عین الحلوه و سایر اردوگاهها در جنوب لبنان از جوانان فلسطینی خواسته شد تا به خیابان ها آمده و خشم خود را ابراز داشته و به حرکت های اعتراضی ادامه دهند.

این درحالی است که هیثم زعیتر عضو شورای مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) از روند امور برای حل و فصل آرام موضوع سخن گفت اما در عین حال تصریح کرد که اختلاف نظری بین خود لبنانی ها درقبال فلسطینی ها و حقوق و وظایف آنها وجود دارد؛ به نحوی که برخی می گویند که فرد آواره ثبت نام شده در وزارت کشور لبنان نیاز به مجوز کار ندارد؛ اما برخی دیگر اصرار می کنند که باید مجوز معاف از مالیات دریافت کند.

زعیتر افزود: این تصمیم وزارت کار لبنان دو سال پیش گرفته شد بود اما چرا باید الان اجرا شود؟ آیا می خواهند تفسیرهایی بدهند که باعث نارضایتی آوارگان فلسطینی شود؟ زمان اجرای این تصمیم اشتباه بوده است. فلسطینی ها در لبنان به اجبار حضور دارند و خارجی محسوبنمی شوند که اینگونه با آنها برخورد شود.

وی افزود: مسائل به آرامی رسیدگی خواهد شد. دولت لبنان درصدد تصمیمات و دستورهایی است که فلسطینی ها را از کسب مجوز کار مستثنی می کند، زیرا آنها در خاک لبنان به دنیا آمده است و ابومازن خواهان آرامش اوضاع و تکمیل گفت وگوی آرام و هدفمند با برادران لبنانی است.

در همین راستا، برخی منابع جنبش فتح به روزنامه الجمهوریه لبنان گفتند که تشکیلات خودگردان خواهان خودداری از هرگونه حرکت اعتراضی خارج از اردوگاه های فلسطینی و محدود کردن آن در داخل اردوگاه ها و به طور مسالمت آمیز شده است.

تلاش‌ها برای رسیدن به یک توافق جامع

این منافع افزودند: جنبش فتح با دستگاه های امنیتی لبنان تماس گرفته است تا اطمینان دهد که این جنبش خواستار برگزاری تجمع در برابر مسجد جامع امام علی (ع) در محله «الطریق الجدیده» در بیروت بعد از برگزاری نماز جمعه امروز نشده است و دستور ابومازن رهبران فلسطینی در خصوص لزوم همکاری کامل با مسئولان امنیتی لبنانی برای جلوگیری از هرگونه اختلالی است.

این منابع گفته اند که گفت وگوی رسمی بین لبنانی ها و فلسطینی ها برای یافتن یک راهکار مورد رضایت همه طرف ها ادامه دارد.

در سایه این وضعیت، باید در روزها و هفته های آینده منتظر ماند و دید که گفت وگوها بین دوطرف به کجا خواهد رسید و آیا مستثنی کردن فلسطینی ها از کسب مجوز کار و نه لغو کامل تصمیم وزارت کار علیه آنها خواهد توانست آوارگان فلسطینی در لبنان را راضی کند تا به اعتراضات خود پایان دهند یا اینکه این اعتراضات ادامه خواهد یافت.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران