آمار قرق‌بانان اصفهان یک دهم استاندارد جهانی است

آمار قرق‌بانان اصفهان یک دهم استاندارد جهانی است

استان اصفهان با داشتن بیش از ۱۰ میلیون هکتار عرصه‌های منابع طبیعی با کمبود قرق‌بان روبه‌رو است و می‌توان گفت تا نرم جهانی فاصله بسیار زیادی دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، حفاظت و صیانت بیشتر و بهتر از منابع طبیعی بسیار موضوع با اهمیتی است که نیاز به فرهنگ‌سازی دارد. چرا که این ثروت‌های ملی متعلق به همه انسان‌هاست و ما باید امانتدار این سرمایه‌ها باشیم و به نسل‌های بعد انتقال دهیم.

متأسفانه هر بار از رسانه‌ها می‌شنویم که منابع ملی و عرصه‌های جنگلی و مراتع ما دست‌خوش آسیب‌ها و خسارات طبیعی و غیرطبیعی شده‌اند. هر چند که عوامل انسانی در آسیب رساندن به آنها نقش بیشتری دارد، در این بین نقش افرادی که به عنوان حافظ منابع طبیعی خدمت‌رسانی می‌کنند، کمرنگ است و کمتر کسی واژه قرق‌بان به گوشش خورده است. قشر مظلوم و بی‌دفاعی که بدون داشتن تجهیزات کافی برای حفاظت از این عرصه‌ها با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند. از فحاشی متخلفان گرفته تا ضرب و شتم آنان، درگیری با سگ‌ها که به عمد به سوی آنها هدایت می‌شوند و حمله حیوانات وحشی و دیگر مسائل.

به راستی فعالیت چنین افرادی برای حفاظت منابع طبیعی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است و باید نیروهای قرق‌بان برای پیشگیری از وقوع جرم به ویژه در زمینه قطع درختان،  قاچاق و حریق که از مهم‌ترین چالش‌ها هستند، مورد توجه قرار بگیرد.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم با اشاره به هدف اصلی سازمان جنگل‌ها، اظهار داشت: حفاظت و احیا توسعه هدف اصلی است اما تا زمانی که حفاظت صورت نگیرد توسعه و احیا نیز معنا و مفهوم خودش را از دست می‌دهد.

علی رفیعیان افزود: تمام هم و غم ما این است که از عرصه‌ها حفاظت کنیم و برای اینکار به نیروهای حفاظتی و قرق‌بان‌ها نیاز داریم.

47 قرق‌بان در سطح استان فعالیت می‌کنند

وی با بیان اینکه تعداد قرق‌بانان سطح استان 47 نفر است، گفت: براساس آمار مساحت منابع طبیعی در سطح استان بالغ بر 10 میلیون هکتار است و این تعداد در مقابل این مقدار منابع طبیعی بسیار کم است.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان تصریح کرد: بر اساس نرم جهانی به صورت میانگین هر 10 هزار هکتار عرصه، یک نفر نیروی قرق‌بان یا نیروی گشت و مراقبت نیاز دارد و بر این اساس استان اصفهان به یک هزار تا یک هزار و 100 قرق‌بان نیاز دارد، در حالی که به دلایلی تعداد قرق‌بانان ما زیر 50 نفر است.

وی ادامه داد: نیروهای قرق‌بان یک دهم تعداد نرم جهانی است که به سبب بازنشسته شدن یکسری نیروها و عدم جایگزینی برای آنها در حداقل تعداد نیرو با مشکل مواجه هستیم، حتی در بحث حداقل نیروهایی که در شرکت‌های گشت و مراقبت می‌توانند به کار گرفته شوند به علت محدودیت‌های اعتباری این تعداد نیرو نیز کاهش شدید و چشمگیر دارد.

رفیعیان با اشاره به نیاز به افزایش شیفت کاری قرق‌بانان، اظهار داشت:  برای حفاظت و مراقبت از عرصه‌ها چه مراتع و چه جنگل‌ها حداقل باید 2 یا 3 شیفت کاری داشته باشیم، چرا که یک نفر در یک منطقه  نمی‌تواند به صورت شبانه‌روزی شیفت باشد و در اینجا نیاز قابل توجه به افزایش شیفت کاری احساس می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: نیروهای شرکتی ملزم شدند که خارج از ساعات تعهد کاری کار کنند و در بحث‌های اطفای حریق که معمولاً از  2 بعد از ظهر تا 8 شب اتفاق می‌افتد، سرکشی داشته باشند و در این حالت یک نیرو که تا 2 بعداز ظهر مشغول به کار بوده حالا دوباره بدون استراحت باید برای مقابله با تخریب، قاچاق و اطفای حریق در محل احضار می‌شود که نشان از حجم بالای کار دارد.

افزایش نیروهای حفاظتی با وسایل نقلیه مناسب ضروری است

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان افزود: یکی از نیازهای اساسی ما افزایش تعداد نیروهای حفاظتی با وسایل نقلیه مناسب است، مناطق بیشتر به صورت کوهستانی و کویری هستند که نیاز به خودروهای خاص دارند و بیشتر تخلفات هم در این مناطق صعب العبور رخ می‌دهند.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات نیروهای قرق‌بان، عدم حمایت قضایی از نیروهاست، گفت: دفاع در درگیری‌‌ها معمولاً سخت است، بیشتر مأموریت‌های نیروهای حفاظتی با درگیری توام است و چون تعداد نیروها محدود است و سلاح مناسب هم ندارند بیشتر مورد ضرب و شتم متخلفان قرار می‌گیرند،  آنان حتی از حمله حیوان‌های وحشی و سگ‌های چوپانان که به طور عمد به سمت نیروهای گشتی هدایت داده می‌شوند، در امان نیستند ولی قوانین و مقرراتی که در بحث‌های دستگاه‌های قضایی است مشکلاتی برای قرق‌بانان به وجود می‌آورد و  باید دستگاه‌های قضایی فکر ویژه‌ای برای حمایت نیروها انجام دهند.

رفیعیان ادامه داد: یکی دیگر از بزرگ‌ترین معضلات قرق‌بانان، بحث چارت سازمانی است، حفاظت از مراتع در زمره مشاغل حاکمیتی است ولی هنوز مورد تایید و تصویب دستگاه‌های کشوری قرار نگرفته و پست سازمانی برای یگان حفاظت نیست، هر چند کارهای مربوطه در هیئت دولت انجام شده ولی در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور به لحاظ داشتن بار مالی این امر علی‌رغم پیگیری‌های شده محقق نشده است.

وی تصریح کرد: قرق‌بانان از بیمه، سختی کار، افزایش حقوق بی‌بهره‌اند و لازم است مسئولان عالی‌رتبه کشوری نسبت به چارت سازمانی اقدام کنند، عدم تصویب چارت سازمانی سبب شده نیروهای حداقل فعلی اشتیاق به ماندن در یگان حفاظت نداشته باشند چون با وجود سختی کار هیچ بهره‌ و مزایایی ندارند.

فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به عدم حمایت کافی از طرف رسانه‌ها برای بحث فرهنگ‌سازی اظهار داشت: در بحث آتش‌سوزی مراتع کلیپ‌های متعددی ساخته شده ولی کافی نیست، چون ثروت‌های ملی برای همه جامعه است، نسل‌های بعد از ما هم از منابع ملی سهم دارند ولی بعضی از دستگاه‌ها اهمیت این موضوع را متوجه نمی‌شوند این ثروت مربوط به منابع طبیعی نیست، نقش تک تک ما این است که در اهمیت و بزرگنمایی این کار کوشا باشیم که بیشتر به صورت رفع تکلیف، گذری زده و تبلیغات جزیی می‌شود، تبلیغات زیادی در صدا و سیما می‌شود ولی جای تبلیغ این موضوعات به این مهمی همچنان خالی است.

هر کدام از ما باید یک قرق‌بان باشیم

وی افزود: افزایش زمینه‌های فرهنگی یکی از موضوعاتی است که در این چند سال  تلاش بسیاری شده و ضرورت دارد در دروس پایه‌های تحصیلی بحث‌های منابع طبیعی و اهمیت آن قید شود، در حال حاضر در بعضی دروس کارهایی دارد صورت می‌گیرد که باز هم نیاز به گسترده شدن دارد، فرهنگ‌سازی در مدارس و جوامع محلی سبب افزایش رشد فرهنگی جامعه می‌شود  تا هر کدام از مردم ما یک قرق‌بان منابع طبیعی برای حفاظت باشند.

به گزارش تسنیم کمبود نیروی انسانی در حفاظت از منابع طبیعی در استان اصفهان بسیار چشمگیر است ولی با فرهنگ‌سازی بین مردم و ذکر اهمیت منابع طبیعی برای همه مردم و نسل‌های آینده می‌توان از آمار حوادث و آسیب‌های عرصه‌های زیستی کاست.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon