مصاحبه|وزیر سابق فنلاند: تحریم‌های ثانویه آمریکا مانع عملیاتی شدن اینستکس است


مصاحبه|وزیر سابق فنلاند: تحریم‌های ثانویه آمریکا مانع عملیاتی شدن اینستکس است

وزیر کار سابق فنلاند گفت که تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه ایران مانع عملیاتی شدن سازوکار ویژه مالی اروپا یا همان اینستکس برای تجارت با ایران است.

«تارا کرونبرگ» در گفت‌و‌گوی اختصاصی با خبرگزاری تسنیم، با اذعان بر عدم اجرای تعهدات اینستکس توسط کشورهای اروپا گفت که تحریم ثانویه آمریکا مانع از اجرای تعهدات آن‌ها شده است و اضافه کرد که اتحادیه اروپا خواستار معافیت شده، اما آمریکا با اعطای آن موافقت نکرده است.

وی همچنین گفت: «ایالات متحده تهدید به مجازات شرکت‌هایی کرده که از اینستکس استفاده کنند. اتحادیه اروپا راهی پیدا کرد که بتواند حداقل از طریق اینستکس تجارت قانونی با ایران را در زمینه کالاهای غیرتحریمی مانند غذا و دارو گسترش دهد. واضح است که عملکرد اروپا برای تحقق بخشیدن به تعهداتش کافی نبوده، اما یک شروع قطعی و جدی است. اگر ایالات متحده تهدیدش را درمورد تحریم‌کردن شرکت‌هایی که از اینستکس استفاده می‌کنند عملی کند، اروپایی‌ها در روابط خود با آمریکا با یک چالش جدی مواجه می‌شوند»‌.

کرونبرگ در پاسخ به سؤال تسنیم درباره تلاش آمریکا برای بزرگ جلوه دادن اقدام اخیر ایران مبنی بر کاهش برخی از تعهدات برجامی و عبور از میزان 3.67 غنی‌سازی اورانیوم و اصرار آمریکا برای اینکه بگوید ایران در حال آماده‌سازی برای ساخت بمب اتم است، با وجود اینکه فدریکا موگرینی در صحبت‌های اخیرش اعلام کرده بود اقدام اخیر ایران مغایر با برجام نیست، گفت: «توافق در مورد برنامه هسته‌ای ایران نشان می‌دهد که ایران خواستار باقی‌ماندن به‌عنوان یک کشور غیرهسته‌ای است و همچنین این توافق صلح‌آمیز بودن برنامه‌ ایران را کنترل می‌کند؛ بنابراین، مهم است که طرف‌های باقی‌مانده، علاوه بر ایران به آن پایبند باشند. با توجه به تحریم‌های آمریکا، طرف‌های دیگر (اروپا، روسیه و چین) قادر به انجام تعهدات اقتصادی خود نیستند و در نتیجه به این توافق رسیده‌اند که اقدام ایران مبنی بر کم کردن تعهداتش اهمیت چندانی ندارد و باید راهی پیدا شود که همه طرفهای توافق هسته ای را مجاب کند تا به تعهداتشان پایبند باشند».

این سیاستمدار فنلاندی همچنین در جواب به این سؤال که آیا هدف اصلی ترامپ نه فقط به قول خودش عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای بلکه محروم کردن آن از فناوری هسته ای و دانش مربوط به آن است، گفت: «هدف اصلی از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) این است که مانع دستیابی کشورهای غیر‌هسته‌ای به سلاح هسته‌ای باشد. توافق هسته‌ای این امر را با محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران برای چندین سال و غیرهسته‌ای ماندن این کشور منطبق با قوانین "ان‌پی‌تی" تضمین می‌کند. "ان‌پی‌تی" همچنین تضمین می‌کند که حق استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای برای همه اعضا از جمله ایران وجود دارد. این قوانین بین‌المللی باید توسط ایالات متحده به‌عنوان امضاکننده آن مورد احترام قرار گیرد».

کرونبرگ همچنین در جواب به این سؤال که اتحادیه اروپا تا چه میزان در مورد استفاده از مکانیزم اینستکس با ایران جدی است و چه چیزی پشت پرده عقب‌نشینی اروپا از عملی کردن آن می‌شود، با رد کردن هر نوع عقب‌نشینی از اقدام عملی درباره این مکانیزم مالی توسط اروپا،‌ گفت که تحریم‌های ثانویه آمریکا مانع از اجرای این تعهدات توسط اتحادیه اروپا شده است.

وی همچنین افزود: «اتحادیه اروپا خواستار معافیت از این تحریم‌هاست، اما آمریکا آن را اعطا نکرده است. علاوه بر این آمریکا تهدید کرده که شرکت‌هایی را که از اینستکس استفاده کنند، تحریم خواهد کرد. اتحادیه اروپا راهی پیدا کرده تا از طریق اینستکس حداقل تجارت قانونی را با ایران در زمینه کالاهای غیرتحریمی مانند غذا و دارو انجام دهد. واضح است که این برای تحقق بخشیدن به تعهدات اروپا کافی نیست، اما یک شروع قطعی و جدی است. اگر آمریکا تهدیدش برای تحریم کردن شرکت‌هایی را که از اینستکس استفاده می‌کنند،‌عملی کند، اروپایی‌ها در روابط خود با آمریکا با چالش جدی مواجه می شوند».

کرونبرگ در ادامه اضافه کرد که فکر می‌کند می توان برجام را نجات داد و در پاسخ به این سؤال که آیا کشورهای عضو اتحادیه اروپا توان کافی برای نجات برجام را دارند، گفت: «تمامی طرفهای قرارداد - اروپا، روسیه و چین - باید به‌طور جمعی متعهد به حفظ برجام شوند و مسئولیت نجات آن را به‌عهده بگیرند، اروپایی‌ها نمی‌توانند به تنهایی این کار را انجام دهند».

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon