اصفهان| بهره‌های بالای بانکی جیب صنعت‌گران و تولیدکنندگان را خالی می‌کند


اصفهان| بهره‌های بالای بانکی جیب صنعت‌گران و تولیدکنندگان را خالی می‌کند

امروز نارضایتی عمومی نسبت به نرخ سود بالای بانکی زیاد است و تقریبا کمتر کارشناس و اقتصاددانی پیدا می‌شود که ابعاد فنی و علمی بانک‌های ایران را رضایت بخش بداند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، شریان مالی‌ کشورمان با بانک گره خورده و سیستم اقتصاد ما بانک‌محور است، در حدود 80 درصد تأمین مالی موجود از این نهاد تغذیه می‌شود و هر خانواده‌ای چه مستقیم و چه غیرمستقیم با آن دست و پنجه نرم می‌کند. اما امروز وضعیت این نهاد حیاتی به‌گونه‌ای شده که جدا از نارضایتی عمومی نسبت به نرخ سود بالا تقریبا کمتر کارشناس و اقتصاددانی پیدا می‌شود که ابعاد فنی و علمی بانک‌های ایران را رضایت بخش بداند.

به گفته کارشناسان اقتصادی بهره‌های بانکی در کشور برای تولیدکنندگان بالا است. در عین‌ حال تولیدکنندگان به دلیل عدم کسب درآمد کافی از تولید محصول، معمولا توان پرداخت اقساط را ندارند و همین باعث بیشتر شدن بهره‌های بانکی می‌شود.

کاهش سود بانکی سبب رونق تولید در کشور می‌شود، اما اینکه بانک‌ها تا چه میزان حاضر باشند نرخ سود بانکی را کاهش دهند موضوع دیگری است چرا که معمولا بانک‌ها مایل به چنین کاری نیستند و سپرده‌گذاران خود را از دست می‌دهند.

قاعده بازی در جهان این است، تولید بیشتری مساوی اقتصاد بهتر است، همانند کشورهای توسعه یافته که هر کدام در یک قسمت مثل کشتی‌سازی، خودرو و غیره مزیت داشتند و توانستند موفق باشند. اقتصاد ما الان در حالت تورم رکودی است. اقتصاد ما بانک محور است یعنی 90 درصد تامین مالی از طریق بانک‌ها صورت می‌گیرد بنابراین بانک مرکزی تولید نقش کلیدی دارد.

نظام بانکی نقش تعیین‌کننده‌ای در حمایت از کالای ایرانی ایفاء می‌کند اما بسیاری از کارشناسان به‌دلیل ضعف‌ها و نواقصی که دارد، معتقدند نه‌تنها از عهده ایفای این نقش در راستای حمایت از تولید ملی بازمانده بلکه بالعکس عمل می‌کند.

اکنون سرمایه‌گذاران به دلیل خطرپذیری در سرمایه‌گذاری و از طرفی با مشاهده شرایط خوب سپرده‌گذاری رغبت خوبی برای سرمایه‌گذاری در جهت تولید و اشتغال نداشته و پول خود را در بانک‌ها برای دریافت سود بالا سپرده‌گذاری می‌کنند. اما رونق تولید باعث ایجاد سود بیشتر و پایدارتر برای سرمایه‌گذاران خواهد شد و این شرایط رشد اقتصادی را به‌دنبال خواهد داشت و بخشی از معضل بیکاری که اکنون کشور با آن روبه‌رو است برطرف می‌شود چرا که اگر رشد اقتصادی در کشور واقعی باشد اشتغال را به‌دنبال خود دارد.

بهره بالای بانکی مانع رونق تولید

نماینده ولی‌فقیه در استان اصفهان با بیان اینکه مسئله بهره‌های بالای بانکی یکی از مشکلات اقتصاد ما است، گفت: این موضوع مانع رونق گرفتن تولید است و تا زمانی که بانک‌ها سودهای کلان پرداخت می‌کنند انتظار نمی‌رود سرمایه‌های مردمی به سمت بخش تولید حرکت کند.

آیت‌الله سید یوسف طباطبایی‌نژاد با بیان اینکه معتقد هستم که بانک‌ها نباید غیردولتی باشند اظهار داشت: در سال‌های اخیر بانک‌های خصوصی به گونه‌ای عمل کردند که اختیار از دست دولت و بانک مرکزی خارج شد اما امروز تلاش‌ها به این سمت حرکت کرده که نرخ سودها کاهش یابد و وضعیت بانک‌های خصوصی سامان یابد.

وی افزود: افرادی بدون هیچ پشتوانه و وثیقه خاصی، وام‌های کلان از سیستم بانکی دریافت کرده‌اند و بانک مرکزی در زمان وقوع این تخلفات با کارکنان و مدیران بانکی را که به قانون عمل نکرده‌اند، برخورد نکرد و سوال اینجاست که چگونه بانک‌ها تسهیلاتی را بدون هیچ پشتوانه‌ای به افراد مذکور پرداخت کردند.

عدم اقدام مؤثر در برخورد با بهره‌های بانکی

وی با بیان اینکه در حال حاضر اقدام مؤثری در برخورد با بهره‌های بانکی صورت نگرفته است گفت: در هیچ جای دنیا شاهد چنین بهره‌های بانکی بالایی نیستیم.

طباطبایی‌نژاد اظهار داشت: باید در مورد آنچه مورد تأکید مقام معظم رهبری است با قاطعیت وارد میدان شد چنانچه در حال حاضر اقدام مؤثری در برخورد با بهره‌های بانکی صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: هر چند در ایران از لحاظ دینی در سطح دنیا دارای گستره اطلاعاتی فراوانی هستیم اما در هیچ جای دنیا شاهد چنین بهره‌های بانکی بالایی نیستیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان اصفهان در ادامه بیان کرد: از سوی دیگر شاهد این هستیم که یک نوع اصرار بر تعدد شعب بانک‌ها است و واقعاً جای تعجب است که چرا در این رابطه تا این حد اصرار می‌شود و از سوی دولت هم هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد.

وی تصریح کرد: این وظیفه دولت محسوب می‌شود که اقدامی به‌نفع مردم و ملت انجام می‌دهد و این یک انتظار از جانب مردم است که متأسفانه تاکنون در این مورد اقدامی قابل‌ توجه رخ نداده است.

طباطبایی‌نژاد افزود: باید در مورد بهره بانکی با قاطعیت وارد میدان شد و تا با قاطعیت در هر حوزه‌ای پیش نرویم کار پیش نمی‌رود.

کاهش قدرت رقابت تولیدکنندگان با بهره‌های بالای بانکی

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: نرخ سود بانکی بالا قدرت رقابت از تولیدکنندگان و صنعت‌گران را سلب می‌کند.

حجت‌السلام سید ناصر موسوی لارگانی با تاکید بر اینکه نرخ سود بانکی بالا اقتصاد را به نابودی می‌کشاند اظهار داشت: اکنون شاهد تعطیلی و ورشکستگی واحدهای صنعتی و تولیدی هستیم.

وی عدم کاهش نرخ سود بانکی را عمده‌ترین چالش و دغدغه تولیدات داخل برشمرد و افزود: برخی از واحدهای تولیدی به دلیل هزینه‌های تولید بالا قدرت رقابت با تولیدکنندگان خارجی را ندارند و نیروهای خود را تعدیل کرده‌اند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بهره‌های بالای بانکی جیب صنعت‌گران و تولیدکنندگان را خالی می‌کند، تصریح کرد: این سیاست‌ها به تولید داخل ضربه وارد کرده و واحدهای تولیدی و صنعتی را از ادامه مسیر باز‌می‌دارند.

وی اتخاذ سیاست‌های حوزه بانکی را به نفع تولیدکننده ندانست و گفت: دریافت وام با بهره‌های بالا، وام گیرنده را با وجود پرداخت اصل پول و بهره‌اش همیشه بدهکار نگه می‌دارد.

موسوی لارگانی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از تولیدات واحدهای تولیدی انباشته شده و بیشتر تولیدکنندگان مابقی سرمایه‌های خود را در بخش مسکن، زمین و بازار ارز و سکه سرمایه‌گذاری کرده‌اند که این رویه به اقتصاد و اشتغال کشور ضربه مهلکی وارد می‌کند، در چنین شرایطی واردات بیشتر و خروج ارز گریبان اقتصاد کشور را می‌گیرد.

وی با بیان اینکه تعیین سودهای بانکی باید در حد معقولی در اختیار بانک‌ها باشد اظهار داشت: در این شرایط چرخه تولید به حرکت در می‌آید و نه تنها تولیدکنندگان بلکه بانک‌ها هم می‌توانند درآمد خوبی داشته باشند.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی بانک‌های خصوصی را نیز عامل اصلی افزایش نرخ سود‌ها دانست و افزود: بانک‌های خصوصی به‌جای سرمایه‌گذاری و کمک به توسعه کشور به فکر کسب سود بیشتر هستند.

وی با بیان اینکه کاهش سود بانکی زمانی رخ می‌دهد که سود بانک‌های خصوصی برابر با سود بانک‌های دولتی شود و نیز تعداد بانک‌های خصوصی کاهش یابد، خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته دنیا بانک‌ها با بهره 4 تا 8 درصد به سرمایه‌گذار و تولیدکننده وام می‌دهند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ما باید از نظر تولید، صادرات و واردات و نرخ سود سپرده‌گذاری و دریافت تسهیلات بانکی با کشورهای همسایه حتی اروپا برابری کنیم تا قدرت رقابت با صنعت‌گران آنها را داشته باشیم.

نابودی تولید و صنعت با بالا بردن جریمه دیرکردهای بانکی

موسوی لارگانی با بیان اینکه یکی از لازمه‌های سوق دادن منابع مالی به بخش تولید، مهار نرخ سود بانکی است اظهار داشت: بانک‌ها باید به این مسئله توجه کنند که اگر بخش تولید را حمایت کنند؛ می‌توانند از منافع آن در آینده سود ببرند به دلیل اینکه نقدینگی تولیدکنندگان در اختیار آنها قرار می‌گیرد، اصلاح قوانین بانکداری برمبنای بانکداری اسلامی باید به گونه‌ای باشد که بانک‌ها از بنگاهداری خارج شده و به رسالت واقعی خود بپردازند.

وی پیرامون یکی از اشکالات اساسی نظام بانکداری کشورمان جریمه دیرکرد است، افزود: این موضوع از نظر مراجع تقلید هم حرام و اشکال دارد بنابراین اگر بانک‌ها مشارکت کرده و در حوزه‌های مختلف مانند صنعت و کشاورزی وام می‌دهند نباید با بالا بردن جریمه دیرکرد به دنبال سود بیشتر باشند چرا که تولیدکننده فشار مضاعف وارد کرده و تولید و صنعت را نابود می‌کند.

به گزارش تسنیم دریافت تسهیلات بانکی به سختی و سود بالای سپرده‌گذاری یکی از معضلات بارز جامعه امروز که مغایر با مفاهیم و ارزش‌های اسلامی است. اشتغال و تولید نیازمند همکاری بانک‌ها در کاهش سود بانکی و تسهیل در ارائه وام است تا اینکه در این مشارکت و همکاری سرمایه‌گذاران فرصت‌های اشتغال و تولید در کشور ایجاد کنند.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon