آذربایجان غربی ویترین گیاهان دارویی /فصل عرق گیری از گیاهان دارویی آغاز شد+تصاویر
آذربایجان غربی به سبب برخورداری از اوضاع جغرافیایی و تنوع آب و هوایی و بارشهای مناسب به ویترینی از انواع گیاهان دارویی و منابع طب سنتی تبدیلشده است و بادرشبو گیاهی که در فصل تابستان هوای این استان را عطرآگین میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی دارای 2 میلیون و 500 هزار هکتار مرتع و 101 هزار هکتار جنگل و بقیه عرصه کشاورزی و کوهپایهای است و از اینرو ظرفیت مناسبی برای کشت و پرورش گیاهان دارویی دارد، اما در این چشمانداز کمنظیر طبیعی، آذربایجان غربی به سبب وضع آب و هواییسالهای اخیر و استفاده بیرویه از منابع طبیعی و همچنین روشهای غیراصولی در برداشت، گیاهان دارویی را در معرض نابودی قرار داده است.
عرقیات گیاهی بیشتر حالت ارگانیک داشته و عوارض شیمیایی ندارند و به همین سبب از محصولات اصلی طب سنتی بهحساب میآید داروهای شیمیایی در مدت کمی سبب بهبودی میشوند و ممکن است عوارضی داشته باشند اما عرقیات گیاهی آثار تدریجی دارند و بدون آسیب و عارضه به درمان افراد کمک میکنند.
در آذربایجان غربی کارخانههای متعدد نیز عرقیات را باکیفیت خوبی تولید میکنند که حتی میتوان گفت نسبت یک به چهار دارد در حالی که در برخی استانها حتی نسبت یک به دوازده دارد بنابراین میزان غلظت عرقیات آذربایجان غربی کیفیت بسیار خوبی دارد.
ترکیبات شیمیایی گیاه دارویی بادرشبو
ازنظر ترکیبات شیمیایی این گیاه دارای اسانس روغنی فرار است که بهعنوان منبع غنی از سیترال است و بوی تند لیمویی دارد و معمولاً از مرکبات و از این گیاه گرفته میشود و در صنعت عطرسازی مصرف دارد.
تابستان برای کشاورزان و خانوادههای آذربایجان غربی فصل رونق عرقگیری گیاهان دارویی ازجمله بادرشبی، نعناع، شاهسترم و یارپیز است که در کنار مزیتهای دارویی و اقتصادی شور و نشاط خاصی را به منطقه میبخشد.
گیاه بادرشبو که در روزهای گرم تابستان کشت میشود بسیار خوشبو بوده و عرق آن دارای خواص آرامشبخش، اشتها آور و ضد نفخ است و رویشگاه این گیاه در قدیم بیشت در نواحی کوهستانی بود اما امروز به علت خواص دارویی ومزیتهای اقتصادی در شرایط مزارع آبی نیز کشت میشود.
بعد از چیدن این گیاه مرحله عرقگیری فرا میرسد که این اغلب توسط بانوان خوشذوق آذربایجان غربی صورت میگیرد که پس از چند ساعت تلاش عرق خوشبوی بادرشبو حاصل میشود این عرق علاوه بر خاصیت درمانی همراه با آب و شکر بهصورت شربتی گوارا یا فالوده در مجالس کام میهمانان را شیرین میکند.
گیاه عطرآگین از دل طبیعت آذربایجان
گونهای بادرشبو به شکل علفی یکساله با ساقههای راست به ارتفاع 15 تا 50سانتیمتر و منشعب از قاعده و با برگهای دم برگدار، تخممرغی یا مستطیلی و سرنیزهای در حاشیه با دندانههای گرد و به طول 1/5 تا 3 سانتیمتر و به عرض 0/7تا 1/8 سانتیمتر و با گلسفید یا بنفش متمایل به آبی به طول 2 تا 2/5 سانتیمتر است.
از قسمت هوایی این گیاه، برگ و سرشاخههای آن نیز بوی مطبوع و عطری شبیه لیمو و بادرنگ یا بالنگ متصاعد میشود تخم این گیاه را در زبان هندی (تخم فرنجمشک) مینامند.
این گیاه در فرانسه و در مناطق جنوبی فرانسه در جزیره سیسیل و در مولداویا و در آسیا میروید در ایران در آذربایجان شرقی و غربی در باغچهها کاشته میشود و در ارومیه نیز کاشته میشود تکثیر این گیاه از طریق کشت بذر آن صورتمیپذیرد قسمت مورد مصرف این گیاه ازنظر دارویی برگها و سرشاخههای گلدار و در بعضی موارد تخم آن است.
خواص درمانی عرق نعناع
یکی از عرقیات گیاهی که کاربرد بسیاری در درمان بیماریها بهویژه درمان دلدرد، رفع نفخ و برطرف نمودن مشکلات گوارشی دارد، عرق نعناع است این گیاه به دلیل سرشار بودن از مواد مغذی مانند ویتامینها، آنتیاکسیدانها وفیتونوترینتها، گیاهی عالی است و خواص زیادی برای سلامتی دارد.
بانوان آذربایجان غربی از دیرباز عرق نعناع را در فصل تابستان در منازل خود تهیه میکنند برای تهیه عرق نعناع از برگهای تازهی این گیاه استفاده میشود به این منظور برگهای تازه گیاه جوشانده میشوند و پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر بهصورت سنتی یا صنعتی انجام میشود طی فرآیند تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه داخل مولکولهای آب نفوذ میکند. مایعی که با تقطیر به دست آمده میآید، عرق نعناع است.
گزارش از فائزه نماززاده
انتهای پیام/ن