سهم خواهی میلیارد دلاری جوانان ایرانی از گردشگری سلامت

سهم خواهی میلیارد دلاری جوانان ایرانی از گردشگری سلامت

سرشاخ شدن با بازیگران اصلی صنعت گردشگری سلامت در دنیا در ظاهر سخت بود. اما جوانان خلاق ایرانی همه سختی‌های این مقابله را به جان خریدند و با سرمایه‌ای اندک و راه‌اندازی یک استارت آپ بین‌المللی در حوزه گردشگری سلامت وارد کارزار رقابت شدند.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، گردشگری سلامت موضوع جذابی در صنعت توریسم و خدمات پزشکی است. بر اساس آمار آژانس توریسم درمانی (MTA) در سال 2015 بیش از 10 میلیون نفر برای دریافت خدمات زیبایی و درمانی به آسیا سفرکرده‌اند. به‌طور متوسط درآمد حاصل از توریست درمانی بیش از 3 برابر توریسم معمولی است. با این اوصاف چرا ایران باوجود جامعه پزشکان متبحر و جاذبه‌های گردشگری سهم کمی از این ارزآوری میلیارد دلاری دارد؟

این دغدغه‌ها بود که باعث شد «محمد نصری»، «هادی شجری» و «حسین یاراحمدی» یک استارت آپ ویژه راه‌اندازی کردند، مهم نیست کار بزرگ را با سرمایه کم و ناچیز 10 میلیون تومانی آغاز کردند، مهم نیست که اوایل حتی یک دفتر کار هم نداشتند، مهم این است که سال گذشته با همین امکانات، سهم یک‌میلیون دلاری از درآمد ارزی داشتند. کسب‌وکار ویژه این چند نفر دست 80 جوان جویای کار را در رشته‌های مختلف بند کرده است.

رقیبان قدر این استارت آپ کشورهایی مثل هند و ترکیه‌اند که سالانه سهم قابل‌توجهی از بازار میلیارد دلاری گردشگری سلامت را از آن خود می‌کنند. حالا به‌واسطه تلاش جوانان ایرانی هرماه ده‌ها گردشگر به‌جای ترکیه و هند و تایلند راهی ایران می‌شوند. سراغشان رفتیم تا از مسیر پر پیچ و خم راه اندازی این استارت آپ برایمان بگویند.


استارت آپ بین‌المللی و یک تیر و چند نشان

سال 95 بود که جرقه راه‌اندازی استارت آپ گردشگری سلامت در ذهن چند جوان خلاق شکل گرفت. تصمیم گرفتند مهارت پزشکان و مقرون‌به‌صرفه بودن هزینه‌های درمانی در ایران برای شهروندان کشورهای دیگر را به یک فرصت تبدیل کنند و یک تیر و چند نشان بزنند. اشتغال‌زایی و درآمدزایی برای جوانان ایرانی به واسطه راه اندازی این استارت آپ یک روی قصه بود و ارزآوری آن هم در شرایط سخت تحریم و جذب گردشگر و تقویت صنعت توریسم یک روی دیگر آن. معادله‌های ذهنی را روی کاغذ آوردند و طرح وبرنامه ریختند. حساب و کتاب استارت آپ آن‌ها متفاوت از استارت آپ های دیگر بود، یک استارت آپ بین المللی که فرصت آزمون و خطا در آن وجود نداشت و بهای هر خطایی خط زدن کشورمان از فهرست کشورهایی بود که مقصد گردشگران سلامت است.


وقتی «آریا مدتور» متولد شد

«هادی شجری» بانی استارت آپ آریا مدتور است، برنامه نویسی تخصصش است، اینکه چطور سر از 'گردشگری سلامت درآورد شنیدنی است؛ «قبلاً با همکاری دوستانم شرکتی در زمینه طراحی سایت و اپلیکیشن داشتم. از میان مشتریان ما بخش زیادی پزشک بودند. این پزشکان بیمارانی داشتند که از کشورهای دیگر برای انجام جراحی به ایران می‌آمدند. زمینه آشنایی ما با حوزه پزشکی و گردشگری سلامت از همین ارتباطات شکل گرفت. تمرکزم را روی موضوع گردشگری سلامت گذاشتم و مطالعه و تحقیق را آغاز کردم. اینکه در کشورهای دیگر این صنعت چه جایگاهی دارد و در ایران با وجود قابلیت‌های فراوان چه جایگاهی. نتایج این مطالعات جالب نبود و متوجه شدم در این زمینه ایران با خلاءهای بسیاری مواجه است. تا قبل از این گردشگری سلامت در ایران وجود داشت اما به شکل سنتی و آفلاین انجام می‌شد و برنامه منسجم و مدونی برای جذب گردشگر سلامت نداشتیم. تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری بود، یک گروه جمع و جور با دوستانم تشکیل دادیم و سال 95 بود که آریامدتور در میان ده‌ها استارت آپ شروع به کار کرد.»


با ده میلیون تومان سرمایه با رقبا سرشاخ شدیم

بانیان استارت آپ آریا مدتور تصمیم گرفته بودند با رقبای قدر دنیا در حوزه گردشگری سلامت رقابت کنند. با یک دنیا دغدغه و ایده وارد کارزار رقابتی شدند و عزمشان را برای گرفتن سهم ایران از گردشگری سلامت در دنیا جزم کردند. «محمد نصری»؛ یکی دیگر از جوانانی است که رویای ستاندن سهم ایران از صنعت گردشگری سلامت در دنیا را دارد و از آغاز راه می‌گوید: «سایت چندزبانه‌ای را طراحی کردیم که بیماران بتوانند به راحتی وارد آن شوند و خدمات موردنیازشان را دریافت کنند. چون بیمار در سایت می‌تواند خدمات مورد نیازش را ببیند، مشاوره آنلاین بگیرد و سفارش را تنظیم کند. اوایل کار دفتر نداشتیم و هر کس در محل کار و منزل پیگیر بازاریابی بین المللی می‌شد، اولین مشتری ما از استرالیا بود و ما را به ادامه کار حسابی امیدوار کرد.»


ارزآوری یک میلیون دلاری جوانان وطنی برای ایران

دو سال سختی کشیدند اما حالا در میان همه نواهای ناامیدکننده‌ای که از اکوسیستم استارت آپی ایران به گوش می‌رسد نه تنها در داخل که در میان استارت آپ های بین المللی حسابی معروف شده‌اند. حالا هر ماه به طور میانگین میزبان 40 تا 50 گردشگر سلامت از کشورهای مختلف دنیا هستند و سال گذشته یک میلیون دلار برای ایران ارزآوری کردند. مشتریان آنها هم شهروندانی از 70 کشور هستند. از جزایر موریس و نیوزیلند و بلاروس گرفته تا فرانسه، استرالیا، سوئد، نروژ و کشورهای عربی. «حسین یاراحمدی» می‌گوید: «خیلی‌ها وقتی نام گردشگر سلامت می‌آیند تصور می‌کنند ایران در این صنعت فقط میزبان شهروندان کشورهای عربی همسایه است در حالی که اتفاقاً کمترین تعداد مشتری‌های ما از کشورهای عربی هستند. دلیلش هم مشخص است. چون کشورهای عربی همسایه مثل عراق و کویت و غیره معمولاً ایران را می‌شناسند اما شهروندان کشورهایی وارد سایت آریامدتور می‌شوند که هیچ شناختی از ایران ندارند. گردشگران سلامت برای انجام جراحی‌های مختلف وارد ایران می‌شوند از جراحی کبد و کلیه و قلب گرفته تا جراحی کوچک کردن معده و جراحی زیبایی که مشتریان بسیاری دارد. مشتریانی داریم که بعد از ساعت‌ها پرواز و تحمل سختی بسیار به کشور ما می‌آیند.»


رقیب سرسخت هند و ترکیه

«طبق آماری که وجود دارد، حدود 18 درصد از صنعت مدیکال توریسم دنیا، در اختیار هندوستان است و براساس برآوردها، تا سال 2020، این رقم به 20 درصد می‌رسد. در حالی که تبحر پزشکان ایرانی از پزشک‌های هندی بیشتر است. ما حتی بیمارانی داریم که درهند، عمل ناموفق داشتند و برای عمل دوباره و ترمیم به ایران آمدند. با همه این دغدغه‌ها کار را پیش بردیم و افق‌های روشنی را پیش رویمان دیدیم. این‌ها را هادی شجری می‌گوید و از اهداف مالی در این استارت آپ می‌گوید: «تا 3 سال دیگر به درآمدی حداقل 120 میلیون دلاری در سال می‌رسیم و می‌خواهیم سهم ایران را از گردشگری سلامت در دنیا بگیریم و امیدواریم در آینده‌ای نزدیک با کمک استارت آپ های دیگری که در حوزه گردشگری سلامت فعالیت می‌کنند، هند و ترکیه را از گردونه رقابت حذف کنیم. ما سعی کردیم باگ‌هایی که در سیستم مدیکال توریست در کشورهای دیگر وجود دارد را شناسایی ودر استارت آپ خودمان آنها را برطرف کنیم. برای مثال درموارد بسیاری عدم شفافیت در هزینه‌ها باعث شده تا گردشگران سلامت خاطره خوبی از سفر به کشوری مثل ترکیه نداشته باشند. مخارج سفر از قیمت پیش بینی شده بالاتر می‌رفت و باعث نارضایتی می‌شد. گردشگر سلامتی که وارد سایت بین المللی می‌شود و درخواست عمل جراحی رامی دهد پکیج‌های قیمتی مختلفی را به او ارائه می‌کنیم که قیمت‌های آن بسته به محل اقامت، پرواز و موارد دیگر متفاوت است اما یک دلار بالاتر از قیمت ارائه شده از مشتری گرفته نمی‌شود همین موضوع باعث اعتماد گردشگران سلامت به استارت آپ ما شده است.»


میزبانی تمام عیار از میهمانان آن ور آبی

جذب گردشگر سلامت با حساسیت‌های بسیاری همراه است و فرآیند پردردسری دارد. گفت و گوی ما با بانیان استارت آپ بین المللی آریا مدتور که به اینجا می‌رسد، «حسین یاراحمدی» از پیچیده بودن کار این استارت آپ می‌گوید: «فرآیند گردشگری سلامت شامل مراحل مختلفی است و کسانی که از بیرون نگاه می‌کنند، این کار و اجرای آن را ساده می‌بینند در حالی که اینطور نیست و در هر بخش چه جذب مشتری و چه سرویس‌های لجستیک داخل کشور و از همه مهم‌تر فرآیند درمانی و هماهنگی با بیمارستان و پزشک دشواری‌های بسیاری وجود دارد.» او توضیحات را در خصوص فعالیت استارت آپ کامل کرده و ادامه می‌دهد: «به کسب‌وکارهایی مثل آریامدتور، کسب وکارهای تسهیلگر می‌گویند. یعنی گردشگران برای دریافت خدمات درمانی قصد سفر به مقصدی خاص می‌کنند و شرکت‌هایی مثل آریامدتور این سفر را تسهیل می‌کنند و ما بابت این تسهیل گری درصد دریافت می‌کنیم. از زمانی که گردشگر سلامت پایش را روی خاک ایران می‌گذارد تا زمانی که عمل جراحی انجام می‌شود و بیمار دوران نقاهت را در بیمارستان و هتل محل اقامت می‌گذراند همراه بیمار هستیم، این همراهی در تورهای یک روزه و نیم روزه گردشگری و تا لحظه آخری که فرد از ایران خارج می‌شود ادامه دارد، البته مشاوره پزشک معالج ایرانی برای گردشگر حتی بعد از خروج از کشور در وب سایت آریا مدتور ادامه دارد.»


دغدغه‌های ما برای تغییر تصویر ایران

کسب درآمد، اشتغالزایی، رونق صنعت گردشگری در ایران اتفاقات خوبیست که با استارت آپ گردشگری سلامت رقم خورده اما یک روی دیگر سکه، فعالیت استارت آپ آریا مدتور تلاش بانیان آن برای تغییر تصویر تاریک و مبهمیست که رسانه‌های آن ور آبی از ایران ساخته‌اند. در حالی که ایران یکی از امن‌ترین کشورهاست و بکرترین و زیباترین جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و گردشگری در آن قرار دارد. «محمد نصری» و دوستانش از این تغییر تصویر خاطرات بسیاری دارند؛ نصری می‌گوید: «ذهنیت مثبتی دربین برخی کشورها از ایران وجود ندارد. نه‌تنها به لحاظ سیاسی و امنیتی بلکه حتی بسیاری از مشتریان ما در ابتدا فکر می‌کردند که ایران کشوری با ساختمان‌های کهنه و رنگ و رو رفته است که هیچ جذابیت بصری ندارد. این تصویر بعد از ورود به ایران تغییر می‌کند، اما ما برای ایجاد تصویر مثبت در ذهن مشتریانی که تجربه حضور در ایران را ندارند، محتوا تولید می‌کنیم؛ محتوای متنی و ویدیویی، به تازگی فیلمی واقعی از روند درخواست پکیج در وب‌سایت آریامدتور تا ورود این بیماران به کشور، استقبال فرودگاهی، خدماتی که دریافت می‌کنند تا زمان بدرقه و… بارگزاری کردیم و این تلاش‌ها تا زمانی ادامه دارد که ایران مقصد اصلی بسیاری از گردشگران سلامت شود.»

حجاب بانوان ایرانی و تعجب گردشگر نروژی

«یک سال قبل خانم نروژی برای انجام عمل جراحی به ایران آمد و وقتی در فرودگاه به استقبالش رفتیم، با صحنه عجیبی مواجه شدیم، این خانم 19 ساله نروژی با پارچه مشکی خودش را پوشانده بود و با نگرانی به اطرافش نگاه می‌کرد. وقتی همکار خانم ما را دید که خیلی معمولی لباس پوشیده پرسید تو را دستگیر نمی‌کنند؟ چون روسری همه صورتش را نپوشانده بود، بدترین و تلخ‌ترین ذهنیت از ایران در ذهن این مدیکال توریست بود. دوستان و همکاران ما در استارت آپ آریا مدتور قبل و بعد از انجام عمل جراحی تورهای گردشگری و تهران گردی را برای بیماران خارجی برگزار می‌کنند، خانم نروژی را برای گشت و گذار به برج میلاد و پل طبیعت بردیم، وقتی خانم‌های جوان را می‌دید که پوششی معمولی دارند شوکه شده بود و می‌گفت کشور شما با همه تصورات من متفاوت است، می‌گفت من فکر می‌کردم اینجا یک جو پلیسی و سیاه وجود داشته باشد، تصور می‌کردم همه خانم‌ها مجبورند پوشش چادرداشته باشند و حتی صورت‌هایشان پوشیده باشد، گمان می‌کردم هر کس چادر سرش نباشد دستگیر می‌شود اما اینطور نیست. ایران کشوری امن است و خانم‌ها با احساس امنیت در خیابان‌های شهر قدم می‌زنند.»


وقتی ایتالیایی‌ها هم طرفدار ما می‌شوند

دو سال از فعالیت استارت آپ آریامدتور می‌گذرد و در این مدت صدها گردشگر از اقصی نقاط جهان برای انجام عمل‌های جراحی به ایران آمده‌اند و بانیان آریامدتور خاطرات جالبی از واکنش‌های این افراد بعد از ورود به کشورمان دارند، آن‌ها معتقدند در این استارت آپ اهداف و آرمان‌های مهمی دارند که کسب درآمد از طریق گردشگران سلامت تنها بخشی از آن است. هر بار که تصویر تلخ یک گردشگر از ایران با تلاش بر و بچه‌های آریامدتور به تصویری روشن، جذاب و شیرین تبدیل می‌شود احساس می‌کنند باری که روی دوششان است سبک‌تر شده است. «حسین یاراحمدی» گریزی به خاطرات جالبش می زند و می‌گوید: «یک سال قبل زن و شوهر ایتالیایی برای انجام عمل گوارشی و کاشت مو به تهران آمدند، بعد از انجام عمل‌های جراحی گذراندن دوران نقاهت تور تهرانگردی برای آنها برگزار کردیم و از نقاط تاریخی، مراکز تجاری و گردشگری بازدید کردند، واکنش‌هایشان جالب بود، مرد ایتالیایی اظهار تعجب می‌کرد و می‌گفت چقدر تهران تمیز است، تصویر ذهنی‌اش از ایران و تهران شهری عقب مانده و کثیف بود، این زن و شوهر می‌گفتند ایران هیچ شباهتی به تصویری که از آن در ذهن ما وجود داشت ندارد. جالب‌تر آنکه آنها یک ماه قبل نه برای درمان که برای گشت و گزار به تهران آمدند و بار دوم یکی از اقوام هم همراهشان آمده بود. با ما تماس گرفتند و گفتند اینقدر از جذابیت‌های ایران برای دوستان و فامیل گفتیم که همه درصدد سفر به کشورتان هستند.»

نوسانات نرخ ارز در یک سال اخیر عرصه را بر بسیاری از استارتاپ‌های ایرانی تنگ کرد، اما بانیان استارت آپ آریامدتور سالی موفقیت‌آمیز را از سر گذراندند و توانسته‌اند هر ماه تا 100 درصد رشد کنند، سهم خواهی بلند پروازانه جوانان خلاق در این استارت آپ آینده صنعت گردشگری توریسم در ایران را زیر و رو می‌کند.

منبع:فارس

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon