آیا ظرفیت مازاد کافی وجود دارد تا جلوی یک شوک نفتی را بگیرد؟

آیا ظرفیت مازاد کافی وجود دارد تا جلوی یک شوک نفتی را بگیرد؟

به خاطر تمدید توافق کاهش تولید تا ۲۰۲۰ ، اوپک حالا بر روی بیش از ۳ میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد نشسته است.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اویل پرایس، در حالی که شرکت کنندگان بازار نفت بر ذخایر نفتی بالاتر از حد میانگین جهان و کاهش تقاضا متمرکز بوده اند ، ظرفیت‌مازاد اوپک به خاطر کاهش تولید افزایش یافته است. هدف از این کاهش تولید، پایین آوردن موجودی نفت دنیا و افزایش قیمت آن بوده است.

 به خاطر تمدید توافق کاهش تولید تا 2020 ، اوپک حالا بر روی بیش از 3 میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد نشسته است. اوپک و آژانس بین‌المللی انرژی هر دو اطمینان دارند که بازار می تواند در برابر کاهش شدید عرضه نفت مقاومت کند. ریسک به وجود آمدن اختلال در تولید نفت در ماه های اخیر با افزایش درگیری ها در خاورمیانه و تنگه هرمز بالا رفته است. تنگه هرمز مسیر انتقال 21% نفت مصرفی  کل جهان در روز است.

پاول شلدون، مشاور ژئوپلیتیکی اس پی گلوبال پلتس می گوید :«با وجود توافق کاهش تولید اوپک و متحدانش، ظرفیت مازاد جهانی در حال حاضر بسیار پایین تر از زمان درگیری های 1979 و 1990 است.  بنابراین بازارها نسبتا تحت تاثیر وقایع ژئوپلیتیکی قرار دارند».

 ولی در 2019 برخلاف 1979 تا 1990 ، دو نیروی اصلی در حال مقابله با تلاش‌های اوپک برای تقویت قیمت نفت هستند. یکی از این دو عامل رشد تولید نفت آمریکا به خاطر انقلاب شیل در دهه گذشته است و دیگری ضعف رشد تقاضای نفت به خاطر کندی رشد اقتصادی در دنیا مخصوصاً در چین، بزرگترین وارد کننده نفت دنیا ست.

 آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماه ژوئن خود نوشت:« اولین پیام از دورنمای 2020 ما این است که رشد عرضه نفت توسط تولیدکنندگان غیر اوپک می تواند هر سطحی از تقاضا را تامین کند به شرطی که هیچ شوک بزرگ ژئوپلیتیکی به وجود نیاید و ذخایر مازاد کشورهای اوپک 3.2 میلیون بشکه در روز باشد».

 آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش ماه جولای خود به افزایش درگیری‌ها در خاورمیانه اشاره کرد ولی گفت عملیات های دریانوردی در حال حاضر در منطقه به صورت عادی ادامه دارند و بازار به خاطر ضعف اقتصادی، ذخایر بالای نفتی و حمایت ظرفیت مازاد تولید همچنان آرام است.

 علیرغم افزایش ریسک های ژئوپلتیکی برای تولید نفت، به خاطر عرضه بیش از حد نفت در بازار ، ضعف تقاضا و بیش از همه افزایش تولید شیل آمریکا ، بازار عکس‌العمل چندانی نشان نداده است. طی 5 سال گذشته ،بازار نفت آنقدر تغییر کرده که رشد تولید نفت غیر اوپک جلوی افزایش قیمت نفت را به خاطر حوادثی چون توقیف نفتکش ها  گرفته است.

 آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد از نزدیک تحولات تنگه هرمز را دنبال می‌کند که شامل توقیف یک کشتی انگلیسی توسط ایران هم میشود و آماده است در صورت لزوم مداخله کند.

این آژانس طی بیانیه ای اعلام کرد:« مشتریان مطمئن باشند که بازار نفت در حال حاضر نفت کافی در اختیار دارد ، تولید نفت در نیمه اول 2019 بیش از میزان تقاضا بوده است که باعث شده ذخایر جهانی 900 هزار بشکه در روز افزایش یابند».

 کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی 1.55 میلیارد بشکه ذخایر استراتژیک نفت دارند. این آژانس که مقر آن در پاریس است، پس از تحریم نفتی عربستان در دهه 1970 تاسیس شد.

 سازمان ها و ناظران صنعت نفت مطمئن هستند که بازار در حال حاضر نفت کافی در اختیار دارد و اوپک به خاطر قرارداد کاهش تولید طی دو سال گذشته آنقدر ظرفیت مازاد دارد که بتواند در مقابل یک قطعی عرضه نفت،  از بازار حمایت کند. ضعف رشد تقاضا در سال جاری و افزایش مداوم تولید آمریکا هم از عرضه نفت پشتیبانی می‌کند و بر قیمت آن تاثیر می گذارد و جلوی افزایش آن را حتی با وجود توقیف نفتکش ها در خاورمیانه می گیرد.

 انتهای پیام/150

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon