«دکتر، مهندسِ بیکار»|تحصیلکرده‌های بی هنر در بازار کار خواهان ندارند

«دکتر، مهندسِ بیکار»|تحصیلکرده‌های بی هنر در بازار کار خواهان ندارند

فقدان مهارت این روزها با افزایش تعداد فارغ التحصیلان بیشتر از گذشته مورد توجه است. شاید در گذشته کمتر فارغ التحصیلی دچاربیکاری می شد اما در حال حاضر با توجه به افزایش تعداد فارغ التصیلان شرط یافتن شغل، «مهارت» است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان نشان می‌دهد یکی از دلایل بیکاری آنها نداشتن مهارت لازم برای اشتغال در رشته های مورد تقاضا در بازار کار است. همین امر باعث شده است که امروز با حجم بالایی از فارغ التحصیلان بیکار مواجه هستیم.

نصراله بازوند، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است: 35 درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی بدون مهارت هستند. این فقدان مهارت، گویای شکاف عمیق میان صنعت و دانشگاه‌ها است که متأسفانه دانشگاه‌ها به آن واقف نیستند.

وی با بیان اینکه حتی نیروهای کارشناسی ارشد هم از فقدان مهارت رنج می برند، افزود:باید نهضت افزایش مهارت را در کشور رونق دهیم و تکلیف این است که به سمت ارتقا و افزایش مهارت آموزی برویم.

 از سوی دیگر هادی ابوی ، فعال کارگری با تأکید بر اینکه آموزشهای مهارتی باید از دوران دبیرستان مورد تاکید قرار گیرد می‌گوید: با وجود آنکه بیشتر جوانان دارای مدرک و گواهینامه های مختلف هستند ولی متاسفانه اطلاع چندانی از بازار کار و مهارت های مورد نیاز یک شغل ندارند در صورتی که همزمان با گذراندن دروس تئوری باید کار عملی و اصطلاحاً کارآموزی هم بکنند تا با فضای واقعی کسب و کار آشنا شوند.

وی می‌افزاید: غالب جویندگان کار و دانش آموختگان وقتی وارد بازار کار می‌شوند، دنبال میز و صندلی هستند در حالی که این شیوه جواب نمی‌دهد، چون سیستم اشتغال روز به روز در حال تغییر است و دانش‌آموختگان باید هنر مهارت‌آموزی را فرابگیرند.

*بخش اعظمی از فارغ التحصیلان دانشگاهی فاقد مهارت هستند

 فتح‌الهی ،نماینده کارگران در شورای عالی کار هم  با اشاره به هدفگذاری برنامه ششم توسعه در ایجاد سالانه یک میلیون شغل در کشور، می‌گوید: در برنامه ششم دولت مکلف شده با هدف رفع بیکاری و فراهم کردن فرصتهای شغلی، سالانه 970 هزار شغل ایجاد کند و این امر مستلزم تربیت نیروهای ماهر و متخصص است.

 وی با بیان اینکه بخش اعظمی از فارغ التحصیلان دانشگاهی فاقد مهارت هستند، ‌ می‌افزاید: بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان نشان می‌دهد که در طول سالهای گذشته رشته‌هایی را برای دانشجویان تعریف کردیم که هیچ سنخیت و تناسبی با بازار کار کشور نداشته و تا سالها در این رشته‌ها دانشجو پذیرش کردیم به همین دلیل امروز با جمعیت بالای فارغ التحصیلان بیکار روبه رو هستیم که بازار کاری برای خود متصور نیستند.

*فقر مهارتی در بین فارغ التحصیلان به شدت دیده می‌شود

علیرضا حاتم زاده، معاون آموزشی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور با تاکید بر اینکه در دنیا فرد «دارای مهارتی» که شغل پیدا نکرده است بیکار تلقی می‌شود، افزود: حال این تعریف را در گروه افراد جویای کار خود تطبیق دهیم و ببینیم چند درصد افراد جویای کاری که می‌گویند کار نیست، توانایی و شایستگی‌های مورد نیاز شغل مدنظر خود را دارند و شغلی برای آنها نیست.

معاون آموزشی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور ادامه داد: یکی از گروه‌های هدف جامعه در حوزه ورود به بازار کار فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند؛ بخش قابل توجهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی بعد از پایان دوره تحصیلی خود نمی‌توانند جذب بازار کار شوند که دلیل آن را در دو مورد می‌توان جستجو کرد. نخست اینکه این افراد در طول دوران تحصیلی خود در دانشگاه متناسب با نیاز بازار کار تربیت نمی‌شوند و نکته دیگر اینکه این افراد با هدف حرکت در لبه‌های دانش و پروژه‌های تحقیقاتی و آزمایشگاهی تربیت می‌شوند. معمولاً وزارت علوم اعلام می‌کند که با رویکرد پیشرفت در حوزه دانشی ورود کرده و نگاه آنها به توانایی‌های شغلی جامعه نبوده است.

حاتم زاده با بیان اینکه بسیاری از دانشجویان استانداردهای آموزشی لازم برای ورود به بازار کار را ندارند و فقر مهارتی در بین فارغ التحصیلان به شدت دیده می‌شود، گفت: قطعاً ریشه این مشکل، ضعف در نظام آموزش عالی و تدوین برنامه‌های درسی است.

*40درصد جویندگان مهارت فارغ التحصیلان هستند

 سلیمان پاک سرشت، معاون وزیر و رئیس سازمان فنی و حرفه ای با  اشاره به اینکه  40 درصد از متقاضیان مهارت‌آموزی دانشجو  یا فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند گفت: از میان افرادی که مهارت می آموزند، حدود 42  درصد آنها بعد از گذراندن دوره های مهارتی موفق به یافتن کسب و کار می شوند. 

وی در ادامه درباره اقدامات برای فارغ التحصیلان دانشگاهی گفت: همکاری خوبی با وزارت علوم انجام شد و تفاهم‌نامه‌ای با معاونت پژوهش وزارت علوم منعقد شد که آموزش‌های فنی و حرفه‌ای برای فارغ‌التحصیلان در نظر گرفته شد و مراکزی برای کارآموزی فارغ‌التحصیلان در نظر گرفته و در 28 مرکز دانشگاهی مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان راه‌اندازی شد.

به گفته رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در سال گذشته در مراکز مهارت آموزی 41 هزار و 587 نفر از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان آموزش دیده و مشاوره شغلی شدند.

وی در مورد اینکه با توجه به اینکه آمار بالای 40 درصد بیکاری در بین فارغ‌التحصیلان دانشگاه آیا آموزش مهارت به آنها در دستور قرار دارد و آیا رصدی برای اشتغال افراد آموزش دیده مهارتی بعد از دانشگاه شده است، گفت: در مورد افرادی که کارجو هستند، ولی مهارت نداشته و طی فرایند آموزشی به عنوان یک فرد ماهر از دوره آموزشی خارج می‌شوند، 6 ماه بعد از گرفتن مجوز رهگیری و رصد می‌شوند.

 پاک سرشت افزود: براساس داده‌های موجود در رشته‌های مختلف آمار شاغلان مهارت دیده متفاوت است، در برخی رشته‌ها 90 درصد افراد مهارت دیده شاغل می‌شوند و به طور متوسط 42 درصد از کارجویان که برای مهارت‌آموزی مراجعه می‌کنند، بعد از یک دوره منطقی موفق می‌شوند که کسب و کاری راه‌اندازی کرده و یا شاغل شوند که البته این رقم مطلوب نیست و تابع متغیرهای زیادی است و بیکاری فارغ‌التحصیلان هم فقط به خاطر نداشتن مهارت نیست، بلکه موارد دیگری نیز دخیل است.

به گزارش تسنیم،فقدان مهارت این روزها با افزایش تعداد فارغ التحصیلان بیشتر از گذشته مورد توجه است. شاید در گذشته کمتر فارغ التحصیلی دچاربیکاری می شداما در حال حاضر بیکاری فارغ التحصیلان تبدیل به یک ابر مشکل برای اقتصاد شده است. این روزها با افزایش رشد جمعیت به ویژه تعداد فارغ التحصیلان توجه به مهارت آموزی قبل از ورود به بازار کار امری مهم و حیاتی به شمار می رود.

در سالهای اخیر عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار کار و نامتناسب بودن رشته‌های شغلی با نیازهای بازار کار موجب شده تا دستگاههای متولی آموزش از جمله وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت کار و سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای، آموزش دانشجویان، ‌ ساماندهی کارجویان و تسهیل ورود به بازار کار را در اولویت برنامه‌ریزی‌های خود قرار دهند.اما وجه مشترک صحبت  تمام مسئولان امر بر عدم مهارت فارغ التحصیلان است.

 به گزارش تسنیم، درحالی«بی مهارتی»بارها از سوی مسئولان به عنوان یکی از عوامل  و علل بیکاری در بین جوانان و فارغ التحصیلان بیان شده است، به نظر می رسد که طرح جدی و برنامه ریزی شده از سوی این وزارتخانه برای مهارت آموزی فارغ التصحیلان وجود ندارد.

 نداشتن مهارت کافی برخی از جمعیت بیکار، در کنار سیاست‌های ناکارآمد اشتغالزایی دولتمردان به بیکاری به خصوص فارغ التحصیلان دامن زده است؛ در عین حال بنابر اظهار نظر مسئولان، فقدان مهارت کافی برای اشتغال یکی از دلایل بیکاری جوانان به خصوص فارغ التحصیلان عنوان می‌شود.
 

 انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon