تکرار گریز از ترامپیسم در شرق آسیا/ کره و ژاپن چگونه از آمریکا ناامید می‌شوند؟

تکرار گریز از ترامپیسم در شرق آسیا/ کره و ژاپن چگونه از آمریکا ناامید می‌شوند؟

ادامه آزمایش‌های موشکی کره شمالی و واکنش منفعلانه اخیر ترامپ به آن باعث نگرانی کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی خواهد شد که اولین هدف حمله احتمالی پیونگ یانگ به شمار می‌روند؛ این کشورها برای کاهش تهدید کره شمالی به حمایت تسلیحاتی آمریکا نیاز دارند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، تعداد آزمایش‌های موشکی کره شمالی تقریبا به یک اتفاق روزمره تبدیل شده و تنها درهفته گذشته نزدیک به تعداد انگشتان یک دست شد. پیونگ یانگ بامداد روز جمعه به وقت محلی دو موشک کوتاه‌برد را آزمایش کرد. این کشور هفته گذشته نیز دو موشک بالستیک آزمایش کرده و دو هفته قبل نیز از یک زیردریایی غول‌پیکر با قابلیت حمل موشک های بالستیک رونمایی کرده بود. این پایان ماجرا نبود و روز شنبه نیز خبرگزاری رسمی کره شمالی اعلام کرد رهبر این کشور بر آزمایش یک سیستم پرتاب موشکی دیگر نظارت داشته که توانایی کره شمالی در افزایش برد موشکهایش برای اصابت بر پایگاه‌های نظامی در کره جنوبی و آمریکا را تقویت می‌کند.

اتفاقی که در این بین عجیب به نظر می‌رسد تغییر ادبیات رئیس‌جمهوری آمریکا در واکنش به این آزمایش‌های موشکی است. پیونگ یانگ درحالی بر شدت این آزمایش‌ها افزوده که رهبران دو کشور پیش از این در چندین نوبت مذاکره و دیدار سعی در دستیابی به راه‌حلی برای حل موضوع هسته‌ای پیونگ یانگ داشتند. در این مذاکرات کره شمالی از مواضع خود عقب‌نشینی نکرد و دونالد ترامپ نیز در ابتدا بر برچیدن تسلیحات هسته‌ای کره شمالی تاکید داشت. با این حال پس از عدم نتیجه‌گیری در مذاکرات و طولانی شدن این روند ترامپ سعی کرد از اعتبار شخصی خود برای تضمین موفقیت با کره شمالی خرج کند و بر اعتماد و دوستی‌اش با رهبر کره شمالی تاکید دارد.

 

عطش ترامپ برای توافق و بازی کره شمالی

روز جمعه نیز دونالد ترامپ با استفاده از تریبون توییتر به عنوان راهی تاثیرگذار برای ارتباط با مخاطبانش سعی کرد این آزمایش را کم اهمیت جلوه دهد. وی در توییتی نوشت: این آزمایش‌های موشکی نقض توافقاتی که ما در سنگاپور امضا کردیم، محسوب نمی‌شود زیرا ما در آنجا درباره موشک‌های کوتاه‌برد صحبتی نکردیم. وی در توییت دیگری نوشت: «رئیس کیم نمی‌خواهد من را ناامید کند و اعتماد بینمان را از بین ببرد. کره شمالی دستاوردهای بسیار زیادی پیش رو دارد. ظرفیت کشور کره شمالی تحت رهبری کیم جونگ اون، نامحدود است.»

باوجود ادعاهای ترامپ مبنی بر بی اهمیت بودن این آزمایش‌ها برخی از مقامات در داخل آمریکا معتقدند که این آزمایش‌ها می‌تواند نگران کننده و غیرسازنده باشند. یو اس ای تودی به نقل از یک مقام آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود نوشت که آزمایش‌ها موشکی کره شمالی به دلیل تاخیر در از سرگیری مذاکرات غیرسازنده هستند.

اما دلیل تصمیم اخیر کره‌شمالی در آزمایش موشکی چیست؟ مایکل فوکس، یکی از مقامات سابق در بخش آسیا پاسیفیک وزارت خارجه آمریکا در دوره باراک اوباما معتقد است رهبر کره شمالی درحال محک زدن ترامپ است و درس‌های بسیار مهمی از واکنش‌های ترامپ فرا گرفته است. وی دراین باره معتقد است: این بخشی از مذاکرات است که به نظرم کیم درحال یادگیری این موضوع است که چه دستاوردهایی از این مذاکرات خواهد داشت زیرا ترامپ به صورت علنی و صریح اعلام کرده تا چه اندازه بر روی موفقیت این فرایند (خلع سلاح کره شمالی) سرمایه گذاری کرده است. این واقعیت که کره شمالی تاکنون واقعا چیزی را کنار نگذاشته و همچنان درحال انجام آزمایش‌های موشکی است همگی حاکی از اهمیت موفقیتی است که ترامپ به دنبال دستیابی به آن است.

 احتمال تکرار تجربه خاورمیانه در شبه جزیره

در ظاهر ترامپ به این توافق به شدت نیاز دارد و ممکن است برای دستیابی به آن متحدان قدیمی خود مانند کره جنوبی و ژاپن را به خطر بیاندازد؛ دو کشوری که به راحتی در برد موشک‌های کوتاه برد کره شمالی قرار دارند. حال این دو کشور درصورت احساس خطر از سوی کره شمالی بیش از هر زمانی به حمایت آمریکا نیاز دارند. همچنین انتظار می رود این تحولات شاید این دو کشور همپیمان قدیمی آمریکا را همچون امارات و عربستان در منطقه خاورمیانه به این برداشت سوق دهد که نباید تمام و کمال به آمریکای تحت امر ترامپ متکی باشند و باید رویکرد همگرایی با کشورهای منطقه‌ای خود در پیش گرفته و از تهدیدات کم کنند.

دلیل دیگری که شاید بتوان احتمال جدی بودن آن را بررسی کرد،‌ مسئله بازی تجاری ترامپ است. بر کسی پوشیده نیست که دونالد ترامپ شخصیتی تاجر است و شاید مهمترین بخش هر موضوعی برای او  جنبه اقتصادی آن باشد. مدت زمان زیادی نیست که رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا به بهانه تهدید هسته‌ای ایران از توافق هسته‌ای خارج شد و از همین مسئله برای هراس همپیمانان خود در منطقه و عقد قراردادهای میلیارد دلاری تسلیحاتی با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس بخصوص عربستان و امارات استفاده کرد.

کره جنوبی سال گذشته نزدیک به 830 میلیون دلار که معادل 40 درصد  هزینه استقرار 28500 نظامی آمریکایی بود، اختصاص داد. باوجود صرف این هزینه دونالد ترامپ همواره خواستار پرداخت هزینه بیشتری از سوی کره جنوبی بود و با توجه به تشدید ناآرامی‌ها در شبه جزیره کره، رئیس جمهوری آمریکا به هدف خود رسید. در قرارداد جدید بین دو کشور سئول 925 میلیون دلار در سال جاری برای تامین هزینه نیروهای آمریکایی خواهد پرداخت.

تهدید کره شمالی تنها شامل حال همسایه جنوبی این کشور نبوده و ژاپنی‌ها نیز نگران وضعیت در شبه جزیره کره هستند. اختلافات تاریخی بین کره شمالی و ژاپن شاید به اندازه‌ای باشد که توکیو را به یکی از اهداف اصلی حملات کره شمالی تبدیل کرده است. هرچند ژاپنی‌ها به دلیل دور افتادن از روند مذاکرات هسته‌ای آمریکا- کره جنوبی- کره شمالی چندان دل خوشی ندارند و به گفته برخی کارشناسان دلیل اختلاف تجاری اخیر بین توکیو و سئول نیز تا حدی به این موضوع مربوط است اما در هر صورت اختلافات تاریخ از یک سو و حضور نظامیان آمریکایی در خاک ژاپن این کشور را به هدف بالقوه مناسبی برای پیونگ یانگ تبدیل کرده است. برای دفع این تهدیدات احتمالی در اواخر ژانویه امسال دولت ترامپ تایید نهایی خود برای فروش یک سیستم دفاع موشکی به ژاپن را پیشنهاد داد. این قرارداد شامل فروش دو رهیاب موشکی آگیس و بیانگر احساس نیاز ژاپن به حمایت نظامی آمریکا در قبال تهدیدات موشکی اخیر کره شمالی بود. با توجه به روابط نزدیک بین آمریکا و ژاپن، به ویژه ارتباط ترامپ و شینزو آبه و اخلاق خاص ترامپ در ارائه پیشنهاد قراردادهای تجاری به کشورهای دیگر و رسانه‌ای کردن (حالت مغرورانه ترامپ مقابل دوربین‌ها در زمان توضیح قرارداد 12.5 میلیارد دلاری تسلیحات با عربستان را به خاطر بیاورید) شاید توکیو مجبور به قبول چنین پیشنهادات تسلیحاتی شده است. مسلماً هزینه 900 میلیون دلاری  برای نظامیان آمریکایی نیز در همین راستا به سئول تحمیل شده است.

هرچند دونالد ترامپ همواره از تلاش برای خلع سلاح هسته‌ای شبه جزیره و دستیابی به توافق هسته‌ای با این کشور صحبت می‌کند اما مسلما ناآرامی در این منطقه بیش از اینکه برای آمریکا خطرناک باشد، کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی را تهدید می‌کند. با وجود این که نمی‌توان آینده مذاکرات هسته‌ای بین آمریکا و کره شمالی را حدس زد که یکی از مهمترین دلایل آن غیرقابل پیش‌بینی بودن ترامپ و حتی رهبر کره شمالی است اما باتوجه به اظهارات ترامپ مبنی بر اعتماد وی به رهبر کره شمالی شاید این احتمال را نیز نباید از ذهن دور ساخت که ادامه آزمایش‌های موشکی کره شمالی علاوه بر نگرانی ژاپن و کره شمالی می‌تواند سود زیادی را نصیب شرکتهای نظامی آمریکایی کند.

 

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان