ارائه ۵ هزار برگ سند از ماجرای میکونوس/ حمله ضدانقلاب به نویسنده و راوی «نقاشی قهوه‌خانه»

ارائه 5 هزار برگ سند از ماجرای میکونوس/ حمله ضدانقلاب به نویسنده و راوی «نقاشی قهوه‌خانه»

محسن کاظمی، نویسنده کتاب «نقاشی قهوه‌خانه» به بازتاب انتشار این اثر در خارج از کشور اشاره کرد و گفت: عمدتاً اپوزیسیون درباره این کتاب موضع گرفتند. موضع آنها عمدتاً هتاکانه بود؛ در حالی که هنوز کتاب را نخوانده‌اند.

محسن کاظمی، نویسنده کتاب «نقاشی قهوه‌خانه»، در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به برگزاری گزارشگاه و نمایشگاهی که قرار است با محوریت این اثر برگزار شود، گفت: این کتاب حاصل پژوهش 10-11 ساله است، کتابی که براساس حدود پنج هزار برگ سند، آن هم اسنادی از سیستم امنیتی و قضایی آلمان، نوشته شده یک کار پژوهشی عمیق است؛ از این جهت امکان ارائه تمام فرایند پژوهش در خود کتاب نبود. با توجه به این امر، لازم بود تا مراحل و فرایند پژوهش را در معرض دید نقادان و پژوهشگران قرار دهیم و بگوییم درباره این موضوع، این دسته از اسناد و پژوهش‌ها نیز وجود دارد.

وی با اشاره به جزئیات گزارشگاه «نقاشی قهوه‌خانه» ادامه داد: در این گزارشگاه یک گزارش تحقیقاتی و اسنادی از مجموع فرایند تحقیق و تدوین «نقاشی قهوه‌خانه» ارائه می‌شود. تمامی این پنج هزار برگ سند به همراه مصاحبه‌هایی که برای نگارش این کتاب انجام شد، به صورت صوتی و تصویری به مخاطب ارائه می‌شود. کتاب حاضر ابعاد مختلفی از جمله روانشناسی، سیاسی، انسان‌شناسی، جامعه‌شناسی و ... دارد که بخشی از این ابعاد طی چهار روز در گزارشگاه به آن پرداخته خواهد شد. در جنب این گزارشگاه به موضوعاتی مانند روایت به مثابه پژوهش، ابعاد حقوقی و سیاسی پرداخته خواهد شد. با وجود این میزگردها، هنوز ابعاد مختلف دیگری نیز وجود دارد که نیاز است تا در فرصتی به آن پرداخته شود؛ از جمله ابعاد روانشناختی، انسان‌شناسی و ... . امیدواریم در آینده فضایی فراهم شود تا به این ابعاد نیز بپردازیم.

کاظمی همچنین در ادامه به بازتاب انتشار این کتاب اشاره و اضافه کرد: عمدتاً اپوزیسیون و ضد انقلاب درباره این کتاب موضع گرفتند. موضع آنها نیز عمدتاً هتاکانه بود؛ در حالی که هنوز کتاب را نخوانده‌اند. در این مدت حملاتی را نسبت به من به عنوان نویسنده «نقاشی قهوه‌خانه» و کاظم دارابی، راوی اثر داشتند. اساس حملات نیز منطقی نبوده و بیشتر بر این اساس بود که چرا وارد چنین موضوعی شده‌اند؟

نویسنده کتاب «نقاشی قهوه‌خانه» در پاسخ به این پرسش که یکی از دلایل انتشار این اثر، جلوگیری از تک‌صدایی در ماجرای میکونوس بود، آیا فرصتی برای ترجمه این کتاب ایجاد شده تا از این تک‌صدایی جلوگیری شود؟، گفت: «نقاشی قهوه‌خانه» نوشته شد تا از تک‌صدایی جلوگیری شود، به همین دلیل نیاز است که به دیگر زبان‌ها نیز برگردانده شود، اما هنوز این موقعیت فراهم نشده است.

کاظمی همچنین در پاسخ به این پرسش که شما و راوی سعی داشتید تا در سکوتی 10 ساله کتاب حاضر را بنویسید، آیا این سکوت شامل از استفاده از منابع و اسناد مراکز نیز می‌شود یا خیر نیز توضیح داد: کل شخصیت‌های حقیقی و حقوقی شامل این سکوت می‌شدند.

وی درباره چرایی این موضوع و تأثیر آن بر مستند بودن کتاب نیز گفت: شما حتماً شنیده‌اید که می‌توان حقانیت امام علی(ع) را نیز می‌توان با منابع اهل سنت طرح کرد و گفت. در مقدمه اثر نیز ذکر شده است که مراکز پژوهشی و اطلاعاتی ما اسناد قوی درباره این قضیه به دلایل مختلف از جمله بُعد جغرافیایی، بُعد سیاسی و ... نداشتند. از سوی دیگر، وقتی ایران در این ماجرا دخیل نبوده چرا باید اسنادی در این رابطه داشته باشد؛ بنابراین ما این ریسک را نکردیم که برای به دست آوردن چند سند کلیت کار خود را زیر سؤال ببریم؛ به همین دلیل بیشتر تمرکز کتاب بر اسنادی است که در دستگاه‌ قضایی و اطلاعاتی آلمان بود.

کتاب «نقاشی قهوه‌خانه» نوشته محسن کاظمی به بیان خاطرات کاظم دارابی دانشجو و تاجر ایرانی مقیم آلمان و از متهمان اصلی حادثه تروریستی رستوران میکونوس یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌های تاریخ قضایی آلمان در شهریور 1371 می‌پردازد که منجر به کشته شدن تعدادی از رهبران حزب دموکرات کردستان ایران شد.

از زمان وقوع حادثه میکونوس تا امروز، افراد، گروه‌ها و جریان‌های سیاسی هریک از زاویه دید خود به ماجرا نگریسته‌اند، و هریک نقش خود بر دیوار میکونوس زدند. اما تا امروز دارابی امکان و فرصتی نداشته که نقد و نگاه خود را در معرض داوری بگذارد. او به عنوان یکی از متهمان اصلی این واقعه حق دارد آنچه را که دیده، شنیده، خوانده و متحمل شده است بر روی دیوار میکونوس رسم کند. بنابراین این کتاب پرده‌ای است از نگاره‌ها و نقش‌های مختلف، که نقال آن کاظم دارابی است، که هم نقش‌پرده خود می‌زند، هم نقال و پرده‌خوان دیگر نقش‌هاست.

«گزارشگاه نقاشی قهوه‌خانه» با همکاری انتشارات سوره مهر به منظور ارائه اسناد و بررسی ابعاد مختلف این ماجرا در حوزه هنری برگزار می‌شود. این گزارشگاه تا روز پنجشنبه، 17 مردادماه در گالری ابوالفضل عالی برپاست. علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به اینجا مراجعه کنند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران