مصاحبه| تحلیلگر عرب: ادامه مقاومت، بازدارندگی را تقویت می‌کند

مصاحبه| تحلیلگر عرب: ادامه مقاومت، بازدارندگی را تقویت می‌کند

هشام جابر تحلیلگر مسایل نظامی و راهبردی منطقه موضعگیری‌های ایران در قبال فشارهای غرب را قاطع و حکیمانه توصیف کرد و بر افزایش قدرت بازدارندگی در برابر قدرت‌ها در صورت حفظ انسجام و تقویت مقاومت تاکید کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «هشام جابر» تحلیلگر مسایل نظامی و راهبردی منطقه و رئیس مرکز مطالعات و روابط عمومی خاورمیانه در سپتامبر سال 1942 در استان النبطیه در لبنان به دنیا آمد.  وی در جوانی وارد ارتش شد و دوره پیاده نظام را در فرانسه و دوره علوم رسانه‌ای و روابط عمومی را در دانشگاه اطلاعات وابسته به وزارت دفاع آمریکا در ایالت ایندیانا پشت سر گذاشت. 
جابر دوره کارشناسی ارشد خود در علوم نظامی را در دانشکده فرماندهی ستاد ارتش آمریکا در ایالت کانزاس دریافت کرد و کارشناسی ارشد رسانه را نیز از همین دانشگاه کانزاس اخذ کرد. وی مدرک دکترای خود را نیز در رشته علوم انسانی از دانشگاه سوربون فرانسه دریافت کرد. جابر در علوم نظامی نیز موفقیت‌هایی داشت و در سال 1991 به عنوان کاردار نظامی سفارت لبنان در پاریس انتخاب شد. او در سال 1996 به عنوان رئیس آکادمی آموزش در ارتش لبنان انتخاب شد. وی یک سال بعد فرمانده نظامی منطقه بیروت شد و در سال 2000 بازنشسته شده و مرکز مطالعاتی و روابط عمومی خود را تاسیس کرد. ‎

 

«هشام جابر» تحلیلگر مسائل نظامی و راهبردی منطقه در گفت‌وگویی به بررسی فشارهای غرب علیه ایران و نیز راهبرد مقاومت فعال تهران پرداخته است.

تسنیم: دولت‌های غربی از طریق سیاست ارعاب می‌خواهند در منطقه به اهداف خود برسند. اما اخیراً و بعد از واکنش‌‌های ایران و پایان صبر استراتژیک این کشور و اتخاذ راهبرد مقاومت فعال از سوی تهران و وقوع تحولاتی همانند ساقط کردن پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی می‌بینیم که انگلیس امروز مجبور شده نفتکش ایرانی «گریس 1» را آزاد کند. راهبرد ایران را در این زمینه چگونه ارزیابی می‌کنید؟

هشام جابر: ایران مواضعی قاطع، ثابت و حکیمانه در پیش گرفته است. ایران اعلام کرده که به دنبال جنگ نیست و نمی‌خواهد به کسی تجاوز کند و کسی را به صورت پیش‌دستانه مورد حمله قرار دهد، اما اعلام کرده که نسبت به هر نوع تجاوز یا نقض تمامیت ارضی خود در عرصه‌های زمینی، دریایی و هوایی واکنش نشان خواهد داد.

ایران در وعده‌های خود صادق بوده و هواپیمای بدون سرنشین بسیار پیشرفته آمریکا موسوم به گلوبال هوک را که ارزش آن بالغ بر 150 میلیون دلار بود، ساقط کرد، این یک چالش بزرگ برای آمریکا به شمار می‌رفت، آمریکا اما با عقب نشینی از مواضع خود این اقدام را این گونه توجیه کرد که هیچ فرد آمریکایی در هواپیما نبود. ایران البته در مواضع خود ثابت‌قدم ماند. موضوع دوم، موضوع آزادی نفتکش ایرانی در جبل الطارق بود که یک پیروزی دیپلماتیک برای ایران به شمار می‌رود. همان گونه که ادعا می‌کنند، این یک درگیری سیاسی یا قضایی نیست بلکه همانطور که ایران اعلام کرده، تقابل چشم در برابر چشم (مقابله به مثل)  است. ایران موقعیت پیشرفته‌ای در روند بازدارندگی دارد، ایران قدرتی به اندازه‌ آمریکا ندارد، اما می‌تواند بازدارندگی قابل توجهی در برابر آمریکا داشته باشد.  آمریکا می‌داند که هرگونه تجاوز به ایران باعث می شود که منافع این کشور در خلیج فارس و همچنین رژیم صهیونیستی از بین بروند.

 

تسنیم: در سایه افزایش قدرت محور مقاومت و تشتت حامیان آمریکا در یمن، سوریه، لبنان و عراق و همچنین در سایه شکست‌های آمریکا و محور حامی این کشور در منطقه، شما آینده مقاومت را چگونه می‌بینید؟

هشام جابر: ‎آمریکایی‌ها دهها پایگاه نظامی در عراق دارند که بیشتر آنها در کردستان عراق است. آنها پایگاه‌هایی در شرق فرات در سوریه دارند و پایگاه‌هایی نیز در خلیج فارس دارند. حضور نیروهای خارجی در منطقه مهم نیست بلکه مهم بازدارندگی و مانع شدن از هر اقدام تجاوزکارانه است. یمن بزرگترین دلیل در این زمینه است. انصارالله با امکانات بسیار اندکی که داشتند، موفق شدند دولت‌های متجاوز را به چالش بکشانند. ما دیدم چه اتفاقی افتاد و چگونه امارات از جنگ عقب‌نشینی کرد، چرا که به این قدرت بازدارندگی و عزم راسخ برای پایداری و مقامت اطمینان داشت. آنها دیدند که جنگ، پرهزینه و طولانی مدت شده است.

در جنوب لبنان نیز همین اتفاق افتاد. اسرائیل بسیار قویتر از کشورهای عربی است، اما تنها از حزب‌الله می‌ترسد، چرا که حزب‌الله قدرت بازدارندگی را ایجاد کرده است. قدرت بازدارندگی تنها در سلاح نیست، بلکه در اعتقاد و شایستگی در مبارزات و شناخت میدان مبارزه نیز هست. به اعتقاد من خط مقاومت همبستگی بالایی دارد و روز به روز به دستاوردهای بیشتری را در زمینه بازدارندگی در برابر دشمن خواهد رسید.

اگر تجاوزی از سوی هر طرفی به یکی از عناصر محور مقاومت انجام شود، در مورد تمام این محور خواهد بود. این چیزی بود که سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان دیروز آن را اعلام کرد.

 

تسنیم: آیا بهتر نیست دولت‌های منطقه‌ای یک قدرت دفاعی منطقه‌ای به جای اعتماد به نیروهای خارجی تاسیس کنند؛ آیا این اقدام کم هزینه‌تر و تاثیرگذارتر نیست؟

هشام جابر: قطعاً. اگر نیت‌های خوبی در این زمینه وجود داشته باشد. امنیت خلیج فارس مورد توجه ایران و دولت‌های حاشیه حلیج فارس است. این موضوع کاملا مشخص است. پس ارتباط آمریکایی‌ها برای استقرار نیروهای عربی از گوشه و کنار دنیا در این منطقه چیست؟ همانطور که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت این موضوع طبیعی است و آنها به جای این که تلاش کنند امنیت و ثبات منطقه را ایجاد کنند، تلاش دارند، منطقه را در آستانه اشتعال قرار دهند.

دولت‌های خلیج فارس باید به این نتیجه برسند که ایران از نظر جغرافیایی و تاریخی بسیار مهم است و آنها باید با ایران همکاری کنند، چرا که ایران هرگز به آنها تجاوز نکرده است و همواره دست دوستی به سوی آنها دراز کرده است. جغرافیا و تاریخ منطقه این را می‌گوید و کشورهای منطقه که تحت امر آمریکا هستند، باید این موضوع را بپذیرند، آنها باید از تاریخ منطقه و صدام حسین و افراد قبل از وی و تمامی کسانی که پروژه‌های آمریکا را اجرا کرده‌اند، درس بگیرند. ما به آنها توصیه می‌کنیم که پژوهش تاریخی و جغرافیایی بسیار مهم است. ایران و کشورهای خلیج فارس نمی‌توانند جای خود را تغییر دهند، لذا باید کشورهای عربی دست همکاری به سوی ایران دراز کنند تا بتوانند امنیت خلیج فارس را حفظ کنند.

 

تسنیم: بسیاری اعتقاد دارند که سستی و مماشات در برابر خودکامگی‌ها و سلطه‌جویی غرب باعث می‌شود که آنها جسارت بیشتری پیدا کنند و تجاوزهای خود و اقداماتشان در منطقه را بیشتر کنند. آیا سیاست مقاومت فعال و بازدارنده و هجومی می‌تواند آنها را متوقف کند یا این که باید سیاست دیگری برای توقف تهدیدات آمریکا در پیش گرفته شود؟ 

هشام جابر: قدرت بازدارندگی ثابت کرده است که می تواند مانع از اجرای پروژه‌های تجاوزطلبانه شود. جنگ‌ها فقط در بودجه‌ها و ابعاد نظامی نیست، جنگ‌های تبلیغاتی، دیپلماتیک، روانی و اقتصادی نیز وجود دارند. آنها تمامی جنگ‌ها را ضد ایران دنبال می‌کنند، چرا که ایران مرکز محور مقاومت است. آنها ایران را تهدید کرده‌اند اما جرأت انجام کاری را ندارند و رئیس جمهور آمریکا فتیله انفجاری در منطقه را پایین می‌کشد، چرا که می‌داند هزینه‌های آن برای خودش و متحدانش بسیار زیاد خواهد بود.

دیپلماسی ایران نیز کار خود را کرده و ما به خوبی دیدیم که فعالیت‌های وزیر خارجه ایران در منطقه و مناطق مختلف کار خود را کرد  و ائتلاف کشورهای حوزه خلیج [فارس] که آمریکا می‌خواست آن را در برابر ایران قرار دهد، باقی نماند. عمان دشمن یا رقیب [ایران] نیست، بلکه کشوری دوست است. کویت نیز در تحولات بیطرف است. در مورد قطر نیز دیدیم چه اتفاقی افتاده است. امارات نیز [از جنگ یمن] عقب نشینی کرده است. پس چه کسی در میدان باقی مانده؟ آمریکا تلاش خواهد کرد با تمامی راهکارها فشارهای خود را افزایش دهد. 
ایران البته در عرصه نظامی پیروز بوده و جنگ دیپلماتیک را نیز برده است، چرا که دیپلماسی ایران حکیمانه و فعال است. در جنگ تبلیغاتی نیز این روند ادامه دارد و بیشتر نیز خواهد شد.

 

تسنیم: تجزیه و تحلیل شما درباره سخنرانی دیروز سید حسن نصرالله که درباره پیامدهای احتمالی هرگونه  اقدام علیه ایران و واکنش محور مقاومت هشدار داده بود، چیست؟

هشام جابر: اظهارات سید حسن نصرالله واقع گرایانه و صادقانه بود. وی گفت که هرگونه اقدام ضد ایران، تمامی محور مقاومت را هدف قرار خواهد داد. من شخصاً این موضوع را در چند جا طی ماه اخیر مطرح کردم که آمریکایی‌ها اعتقاد دارند که با تجاوز به ایران تنها منافع خود را در خلیج فارس در معرض خطر قرار نمی‌دهد، بلکه آنها بیشتر به فکر منافع اسرائیل در خلیج فارس هستند. من همچنین گفته‌ام که در صورتی که علیه ایران اقدام شود، حزب الله لبنان روزانه صدها موشک به سمت اهداف مشخص شده در اسرائیل شلیک خواهد کرد. این موضوع علت اصلی ممانعت آمریکا از جنگ است.‎

 

گفت‌وگو از سعید شاوردی

انتهای پیام/.

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon