نابودی تنها بازمانده گراند هتل‌های ایران در قزوین / گردشگری قزوین به کما رفت


نابودی تنها بازمانده گراند هتل‌های ایران در قزوین / گردشگری قزوین به کما رفت

قزوین شهری که به لحاظ دارا بودن ابنیه و آثار تاریخی سرآمد شهرهای ایران است اما دارا بودن ظرفیت‌هایی همچون قدیمی ترین و تنها بازمانده گراند هتل‌های ایران هم نتوانست آن طور که باید قزوین را در لیست گروه‌های گردشگری قرار دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، قزوین شهری که به لحاظ دارا بودن ابنیه و آثار تاریخی سرآمد شهرهای ایران است و البته به دلیل مدیریت غلط هرگز در جایگاهی که باید قرار نداشته و اکنون نیز به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم در جهت جذب گردشگر و بهره مندی از مزایای توسعه این صنعت پر رونق، نتوانسته سهم خود را از این بخش اقتصادی آن طور که باید بگیرد.

رها شدن بنای تاریخی گراند هتل طی سال‌های متمادی و در معرض تخریب قرار گرفتن این بنا باعث شده تا حتی قدیمی‌ترین اهالی شهر نیز این بنای به یاد ماندنی و تاریخی را از یاد برده و در لیست بناهای دارای ارزش بازدید قرار نمی‌دهند.

بنایی که در فراز و نشیب تغییر راه شوسه قزوین از جنوب به شمال، تخریب مهمانخانه قزوین و در حیاط دولتخانه صفوی بنا شد و شاهد روزهای پر تلاطم سال‌های پایانی پهلوی و جنگ بود، این روزها حال خوشی ندارد و اگر مرمت این سازه تاریخی همچنان به تعویق بیفتد، در آینده‌ای که زیاد هم دور نیست، باید آه حسرت از دست دادنش را بکشیم.

و تاریخی که گراند هتل از سر گذراند

محمدعلی حضرتی‌ها پژوهشگر قزوینی درباره این بنای تاریخی به خبرنگار تسنیم گفت: گراند هتل قزوین اولین گراند هتلی بود که در کشور ساخته شد و در حال حاضر تنها باز مانده گروه گراند هتل‌های ایران است.

وی افزود: گراند هتل حدود سال 1301 شمسی به بهره برداری رسید و داستانی که درباره برگزاری جلسه تاریخی کودتای 3 اسفند درگراند هتل بر سر زبان ها است، با توجه به اسنادی که از این هتل برجای مانده قابل اتکا نیست و در واقع این جلسه در مهمانخانه قزوین برگزار شده بود.

این پژوهشگر قزوین یادآوری کرد: این هتل میزبان افراد و شخصیت‌های  مهم و تاریخ سازی بوده و آن هم به دلیل موقعیت شهر قزوین و ویژگی‌های این هتل بوده که جزو اولین هتل‌های ساخته شده به سبک اروپایی در قزوین و کشور به حساب می‌آمده است.

حضرتی‌ها ادامه داد: سال‌های پس از انقلاب و همچنین در سال‌های آغازین جنگ به دلیل شرایط خاص کشور گراند هتل کمترین مهمانان را به خود دید که در سال 63 به دلیل اقتصادی نبودن شرایط ادامه کار هتل و بالا رفتن هزینه‌های هتل داری، این هتل تعطیل و درهای آن به روی همه بسته شد.

وی تصریح کرد: سینمای مجاور هتل در سال 56 دچار حریق شد که برخی تصور کردند سازه هتل نیز دریگر آتش سوزی شده که خوشبختانه هیچ حادثه‌ای برای این سازه نیفتاد و تنها فرسودگی است که اکنون گریبان این هتل را گرفته است.

این پژوهشگر یادآوری کرد: با وجود تعطیلی هتل، کاربری‌های تجاری متعلق به هتل تا سال‌های 84-85 همچنان فعال بودند که پس از ورود میراث فرهنگی به بحث احیا و مرمت این بنا، واحدهای متعلق به این سازه نیز تملک شد تا روند مرمت آغاز شود.

زخم گرانی دلار بر مرمت گراند هتل

حضرتی‌ها گفت: در سال 86 مرمت و مالکیت گراند هتل و برخی دیگر از بناهای تاریخی قزوین از استان منفک و به صندوق حفظ و احیا واگذار شد اما طی سال‌های متمادی و با برکزاری چندین باره مزایده، سرمایه گذاری که بتواند تمام شرایط واگذاری را اخذ کرده و مراحل مرمت را آغاز کند، در این مزایده‌ها پیروز نشد.

وی افزود: بانک گردشگری و شرکت سمگا وابسته به این بانک در سال‌های اخیر توانست وثیقه لازم برای آغاز به کار مرمت این بنا را تامین کرده و گام اول مرمت و تهیه طرح نیز برداشته شد، اما به دلیل نقدهایی که به طرح ارائه شده وارد شد، طرح مجددا برای بازبینی به شرکت تحویل داده شد.

این پژوهشگر بیان کرد: نوروز سال گذشته مراحل مرمت با طرح تایید شده صندوق احیا آغاز شد که متاسفانه مصادف شد با گرانی دلار و این شرکت نتوانست به کار خود ادامه دهد.

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با اشاره به اهمیت مرمت بناهای تاریخی شهر و استان قزوین به خبرنگار تسنیم گفت: گراند هتل به صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی واگذار شده و این صندوق نیز کار مرمت را به شرکت سمگا سپرده است.

امیر ارجمند افزود: در حال حاضر مشغول رفع معارضات ملکی، بناهای مجاور این هتل هستیم و شرکت سرمایه گذار نیز نقشه و طرح‌های مرمت را تهیه کرده است.

وی اضافه کرد: تلاش ما بر این است که این تعارضات ملکی و حقوقی در چند ماه اخیر برطرف شده تا بتوانیم هر چه سریع‌تر مرمت این بنای تاریخی ارزشمند آغاز کنیم.

این مسئول تصریح کرد: این بنا در سال 84 به ثبت آثار ملی ایران رسیده است و تلاش ما این است که در حفظ و احیای این بنای تاریخی گام های جدی و سریع تری برداریم.

ارجمند ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی در سال‌های دهه 90 به دلیل اینکه از تخریب این بنا پیشگیری کند، ملک هتل را که مالکیت خصوصی داشت، خریداری کرد تا بتواند در راستای مرمت آن گام بردارد.

گراند هتل و یا هر بنای دیگری که روایت گر تاریخی از این سرزمین است به قدری دارای اهمیت است که می بایست همه نهاد های فعال شهر و کشور برای حفظ و احیای آن گام بردارند و به صرف این که مسئولیت آن بر عهده یک نهاد خاص قرار دارد،سایر سازمان‌ها از مسئولیت شانه خالی کنند، گناهی نابخشودنی است که اثرات آن در دراز مدت گریبان همان سازمان‌ها را هم خواهد گرفت. گراند هتل نیاز دارد تا نگاه‌ها به صورت ویژه به آن دوخته شود و اعتباراتی که نیاز  دارد، سریعا تامین شود پیش ازآن که حسرت داشتنش را در سال‌های بعد دل‌هایمان را بیازارد.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon