مصاحبه| استاد دانشگاه لبنان: ۵ فرضیه مطرح درباره تجاوزهای پهپادی اسرائیل به جنوب لبنان/ اسرائیل در محاصره مقاومت
صادق النابلسی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه لبنان در بیروت مأموریت پهپادهای رژیم صهیونیستی به جنوب بیروت را امنیتی دانست و درباره تجاوز اخیر اسرائیل به لبنان و سوریه ۵ فرضیه مطرح کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بامداد یکشنبه ساعاتی پس از حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مناطقی در حومه دمشق، دو پهپاد این رژیم به جنوب بیروت تجاوز کردند که یکی از آنها سقوط کرد و دیگری منفجر شد. حزبالله لبنان در واکنش به این تجاوز رژیم صهیونیستی به حریم هوایی لبنان طی بیانیهای اعلام کرد پهپادی که بامداد یکشنبه در جنوب بیروت (معروف به ضاحیه جنوبی) سقوط کرد، حاوی مواد منفجرهای از نوع C4 بهوزن 5.5 کیلوگرم بوده است که بهطرز ماهرانهای در این پهپاد جاسازی شده بود.
حزبالله لبنان در این بیانیه تأکید کرد که مأموریت پهپاد نخست عملیات شناسایی نبوده و بر اساس شواهد این پهپاد درصدد انجام عملیات انفجاری بوده است.
روزنامه لبنانی «النهار» وابسته به جریان المستقبل پرده از اهداف این حمله رژیم صهیونیستی برداشت و فاش کرد: بر اساس اطلاعات امنیتی، شخصیتی که اسرائیل قصد هدف قرار گرفتن وی با دو پهپاد را داشت، یکی از نمایندگان سابق حزبالله است که در حال حاضر جایگاهی بلندپایه در این جنبش دارد.
النابلسی:براساس اطلاعات و دادههای موجود، پهپادها در قالب مأموریتی امنیتی برای هدف قرار دادن یکی از مراکز حزبالله ارسال شدند که برخی از رهبران مهم در آن حضور دارند.
تسنیم: چرا رژیم اسرائیل اخیراً به حمله به مقاومت با پهپاد روی آورده است. آیا نتانیاهو نخستوزیر این رژیم میخواهد با این عملیات خود را پیش اسرائیلیها فردی قوی جلوه دهد تا رأی آنها در انتخابات پارلمانی ماه سپتامبر آینده را کسب کند یا واقعاً میخواهد منطقه را درگیر جنگ دیگری کند؟
النابلسی: چند فرضیه درباره این عملیات و عملیات علیه برخی افراد حزبالله در سوریه وجود دارد؛
فرضیه نخست این است که دشمن اسرائیلی میخواهد حاشیه مانور خودش را توسعه دهد زیرا حزبالله از سال 2006 میلادی محدودیتهای شدیدی علیه رژیم اسرائیل ایجاد کرده است؛ بهگونهای که این رژیم نتوانسته از تجاوز آشکاری سخن بگوید. قواعد درگیری که حزبالله به رژیم اسرائیل تحمیل کرده، باعث شده است که قدرت بازدارندگی این رژیم تحلیل برود، بنابراین رژیم اسرائیل میخواهد از طریق عملیات خود، این قواعد را ــ هرچند بهصورت تدریجی ــ با وارد کردن ضربات موضعی در هم بشکند.
دومین فرضیه این است که عملیات رژیم اسرائیل بخشی از پاسخ به سخنان دبیرکل حزبالله لبنان باشد که بر ایستادن همه اعضای محور مقاومت کنار ایران در صورت هرگونه حمله آمریکا و همپیمانانش به این کشور تأکید کرد. در صورت وقوع درگیری، رژیم اسرائیل اولین ضربه را متحمل خواهد شد، از این رو، رژیم اسرائیل با این عملیات خواست ثابت کند که برای مقابله و بالابردن بسیار زیاد سطح تنش آمادگی دارد.
سومین فرضیه این است که رژیم اسرائیل سر تسلیم فرود آوردن در برابر شروط محور مقاومت و خصوصاً حزبالله را که بر تجارب رزمی و توان موشکی و تسلیحاتی خود میافزاید، نپذیرفته و از این رو، سیگنالهایی برای فشارهای امنیتی و نظامی بیشتر به حزبالله میفرستد.
فرضیه چهارم نیز این است که رژیم اسرائیل میخواهد همه پروندههای ژئواستراتژیک در منطقه از ایران گرفته تا عراق، سوریه، لبنان و فلسطین را به یک ریسمان واحد ببندد و با آنها بهسمت لبه پرتگاه برود و تلویحاً به جنگی اشاره کند که معادلات و قواعد درگیری را دگرگون خواهد کرد.
پنجمین فرضیه این است که نتانیاهو در آستانه انتخابات میخواهد ثابت کند که رژیم اسرائیل در برابر افزایش توانمندی محور مقاومت در موضع تسلیم قرار ندارد و نمیخواهد از دستاوردها و ائتلافهای خود در منطقه دست بردارد و بر سر نقاط ضعف خود سازش کند. اسرائیل با این عملیات، کاستن از تعهدات خود در قبال کشورهای ذیربط در امر تداوم آرامش در جبهه لبنان را کلید زد. این رژیم به قطعنامههای بینالمللی ــ تا زمانی که به امنیت و موجودیتش لطمه بزند ــ توجهی نخواهد داشت.
تسنیم: همواره دشمنان حزبالله و بهویژه آمریکا این حزب را متهم کردهاند که رژیم اسرائیل را تحریک میکند و هدف از این اتهامات باطل این است که حزبالله را مسئول ویرانی ناشی از جنگهای گذشته معرفی کنند، اما برای همه روشن شده است که ادعاهای دشمنان حزبالله واقعیت ندارد، بلکه بهعکس این رژیم اسرائیل است که حزبالله را تحریک میکند. ما چند روز پیش این امر را با اقدام رژیم اسرائیل در ارسال دو پهپاد به لبنان و نقض حاکمیت این کشور شاهد بودیم. حالا با توجه به این اقدامات تحریکآمیز رژیم صهیونیستی، در صورت وقوع جنگ در منطقه مسئولیت آن متوجه کیست؟
النابلسی:در سایه تغییرات سالهای اخیر، از میزان مسئولیتپذیری بینالمللی کاسته شده است و برخی کشورهای دیگر ــ نظیر عربستان در تجاوز نظامی خود به یمن ــ به اتهامهای شورای امنیت علیه خودشان توجهی نمیکنند. رژیم اسرائیل همواره بهگونهای رفتار کرده که انگار فراتر از قوانین بینالمللی است. این رژیم جنگهای متعدد بهراه میاندازد و دست به حملات میزند، بدون اینکه کسی مسئولیت آن را متوجه این رژیم کند.
روشن است که رژیم اسرائیل تداوم وضعیت جاری را نخواهد پذیرفت. ایران امتیاز نمیدهد و وارد مذاکره با دولت ترامپ نمیشود و میتواند از دشواریهای ناشی از تحریمها خارج شود و سوریه هم درحال بازپسگیری بخش اعظم خاک خود است و ارتش این کشور در ادلب بهعنوان مقر اصلی تروریستها پیشروی میکند. در یمن نیز توانمندی جنبش انصارالله افزایش مییابد و در عراق، الحشد الشعبی پیروزیهای بیشتری کسب میکند و در فلسطین نیز مقاومت با موشکهای خود تلآویو را تهدید میکند. در لبنان نیز مقاومت نهتنها میتواند رژیم اسرائیل را ادب کند بلکه میتواند آن را از روی زمین محو کند. همه اینها چالش بزرگی را پیشِروی رژیم اسرائیل گذاشته است زیرا میبیند که منطقه در روند تحول خطرناکی بهسرمیبرد و یک حلقه محاصره راهبردی پیرامونش کشیده شده که احتمال رویارویی را ــ در سایه نبود هرگونه افقی (برای این رژیم و همپیمانانش) جهت غلبه سیاسی و نظامی بر مقاومت ــ بالا میبرد.
تسنیم: سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود تأکید کرد که این بار پاسخ به اقدامات اخیر رژیم اسرائیل در نقض حاکمیت لبنان نه از کشتزارهای شبعا بلکه از لبنان خواهد بود، معنای این سخن چیست؟
النابلسی: سخن سید حسن نصرالله روشن است. پاسخ از سوریه و حتی کشتزارهای شبعا که برداشتهای متفاوتی درباره لبنانی بودن یا سوری بودن آن وجود دارد، نخواهد بود بلکه پاسخ از لبنان براساس تاکتیک و فرمولی انجام خواهد شد که رهبری مقاومت در آن خبره و استاد است.
انتهای پیام/+