استاد دانشگاه ناتینگهام مالزی: آمریکا به شدت نگران نزدیکی چین و روسیه است
استاد دانشگاه ناتینگهام مالزی گفت: آمریکا از نزدیکی روابط چین و روسیه بسیار نگران است، به ویژه که آنها از این رابطه به رابطه استراتژیک یاد کردند و از سال ۲۰۰۱ که قراردادها و تفاهمات مهمی میان چین و روسیه منعقد شد.
به گزارش حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، یولیا سشنیکوا استاد دانشگاه ناتینگهام مالزیدر مصاحبه با رادیو گفتوگو عنوان کرد: به احتمال زیاد روسیه به ائتلافهای مختلف به صورت تاکتیکی نگاه و وضعیت را به روز ارزیابی میکند، البته این مساله را بعید میدانم که روسیه برای مهار چین به آمریکا بپیوندند، زیرا تحولاتی که در عرصه بینالملل در حال جریان است، با آنچه که در پشت پرده سیاست روی میدهد، با یکدیگر منطبق نیستند. چند وقت پیش که یکی از مقامات بلندپایه چین به روسیه آمد، تفاهمنامه و قراردادهای مهمی با روسیه امضا کرد، از جمله درباره ثبات استراتژیک بحث شد که در این صحبت به کشورهای دیگر هم اشاره شد، اگرچه نامی از آنها برده نشد و تحت عنوان کشورهای خاص یاد شد، به طور واضح اشاره به واشنگتن دارد.
دکترای روابط بینالملل از دانشگاه روسیه افزود: بنابراین اگر در شرایط فعلی قرار باشد که کشوری بخواهد وضعیت تحولات بینالمللی را بیشتر در دست داشته باشد، این چین و روسیه هستند که میخواهند آمریکا در عرصه روابط بینالملل مهار کنند. البته چنین رویکرد و جهتگیری مساله بسیار مهمی است و نمیتوان خیلی به جزئیات آن اشاره کرد، اما در میان آمریکا از نزدیکی روابط چین و روسیه بسیار نگران است، به ویژه که آنها از این رابطه به رابطه استراتژیک یاد کردند. از سال 2001 که قراردادها و تفاهمات مهمی میان چین و روسیه منعقد شد، رابطه آنها به ویژه از لحاظ اقتصادی و همکاریهای در حوزه نفت و گاز گسترش پیدا کرد، برای همین چین به لحاظ تبادلات نفتی از ایرات حمایت میکند، لذا در چند پیمان استراتژیک که میان چین و روسیه برقرار شد، هر دو رئیسجمهور تاکید کردند با نزدیکی با یکدیگر میتوانند با یک قطبی شدن یک قدرت در عرصه روابط بینالملل مبارزه کنند.
استادیار دانشکده سیاست، تاریخ و روابط بینالملل دانشگاه ناتینگهام مالزی ادامه داد: روسای دو کشور چین و روسیه بر این تاکید داشتند که همکاریهای خود را در مسائل نظامی و اقتصادی گسترش دهند، برای همین امروز چین برای روسیه نخستین شریک تجاری به لحاظ مبادلات میان دو کشور است، به طوری که تبادلات اقتصادی بیش از 100 میلیارد دلار است که آنها دوست دارند که این مبلغ را سال 2020 به میزان 200 میلیارد دلار افزایش دهند. اگرچه از آن سو برخی دوست دارند، رابطه میان ایران و روسیه را استراتژیک بدانند در حالی که مبادلات مالی میان دو کشور حتی به 2 میلیون دلار هم نمیرسد، هر چند هر دو دوست دارند که این مبادلات گسترش پیدا کند، اما چنین اتفاقی نمیافتد، اگرچه بین چین و روسیه اوضاع متفاوت است و تصور میکنم روسای دو کشور چین و روسیه سالی 5 بار همدیگر را میبینند.
سشنیکوا گفت: روسای جمهور دو کشور دیدارهای ثابت سالانه دارند، نه مانند ترامپ و پوتین که میگویند قرار است که یکدیگر را ببینند، اما گاهی اتفاق نمیافتد، در حالی که رابطه منظمی میان سران چین و روسیه است و آنها با یکدیگر دوست هستند و با تحولاتی که در عرصه بینالملل در حال رخ دادن است، این نحوه تعامل چین و روسیه بسیار جالب است. باید دید چه موقعی تحولاتی رخ خواهد داد که این دو کشور در عرصه بینالملل بیشتر تاثیرگذار باشند، هر چند هر دو کشور منافع ملی خودشان را دنبال میکنند.
انتهای پیام/