پافشاری سایتها و آژانسهای مسافرتی بر گرانفروشی بلیت
همزمان با افزایش نرخ ارز و رشد چشم گیر هزینهها در بخش حمل و نقل آمارها نشان میدهد که بخش هوایی در بین سایر بخشها رکود دار گرانیها بوده است.
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، همزمان با نزدیک شدن به روزهای پایانی تابستان بسیاری از سوداگران این فرصت غنیمت شمرده و اقدام به راه اندازی بازار سیاه در بخش بلیت می کنند؛ این در حالی است که تمامی مسئولان بخش های حمل و نقلی از جمله هواپیما، قطار و اتوبوس اعلام کرده اند که در ایام تابستان به ویژه روزهای پایانی هیچ افزایش قیمتی در بخش بلیت نداشته ایم.
بسیاری از شرکت های حمل و نقلی اعلام کرده اند که با هماهنگی شورای عالی ترابری افزایش نرخ ها اعمال شده است و آژانس های مسافرتی موظف هستند بر اساس همان دامنه نرخی، قیمتهای بلیت را به مسافران عرضه کنند.
بخش حمل و نقل هوایی که به عنوان گران ترین حوزه حمل و نقلی در کشور به شمار می رود، همزمان با رشد نرخ ارز قیمتهای خود را در بخش داخلی و خارجی به بهانه افزایش هزینه ها به شکل نجومی چندین برابر کرد و همین موضوع باعث گله مندی مسافران شد.
درحالی که 2 ماه از افزایش مجدد قیمت بلیت هواپیما میگذرد و در تیر امسال شاهد گرانی بیسرو صدای بلیت پروازهای داخلی تا 800 هزار تومان هم بودیم، به طوری که چندی پیش مدیرکل نظارت بر خدمات سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نسبت به این افزایش قیمت انتقاد کرد و گفت: از ابتدای تابستان امسال، نرخ بلیت هواپیما در پروازهای داخلی توسط ایرلاینها و با هماهنگی سازمان هواپیمایی کشوری و بدون هماهنگی با کارگروه ستاد تنظیم بازار افزایش یافته و نرخهای جدید به اجرا گذاشته شده است.
موضعگیری مدیرکل نظارت بر خدمات سازمان حمایت مصرفکنندگان در شرایطی انجام میشود که در روزهای پایانی سومین ماه تابستان به سر میبریم و در 2 ماهه گذشته، بارها فعالان حوزه هوایی و مسافران پروازهای داخلی نسبت به رشد قیمت بلیت پروازهای داخلی واکنش نشان داده بودند؛ این در حالی است که تا کنون بارها اعلام شده که فروش بلیت هواپیما بر اساس دامنه نرخی تعیین شده است ولی فروش بلیت هواپیما بالاتر از نرخهای مصوب آذر 97 تخلف است و تمامی ایرلاینها باید نرخ آذر سال گذشته را ملاک عمل قرار دهند.
از آنجایی که طی نشدن فرآیند مندرج در مصوبه 29 مرداد 97 شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور تخلف بوده و با وجود مکاتبات این سازمان برای اصلاح روند فوق، اقدامی از طرف سازمان هواپیمایی کشوری و شرکتهای هواپیمایی در این زمینه صورت نگرفت، مقرر شد تا تعیین تکلیف نهایی نرخ بلیت هواپیما بر مبنای آذر سال گذشته محاسبه و فروخته شود.
مشاهدات میدانی نشان میدهد که افزایش قیمت بلیت هواپیما دوام چندانی نداشته است به طوری که دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی اعلام کرد که از 21 شهریور امسال و با توجه به کاهش نرخ ارز، شرکتهای هواپیمایی جهت رضایت بیشتر مسافران در این بخش اقدام به کاهش 10 درصدی نرخ بلیت به طور میانگین در تمامی مسیرها داخلی کنند.
اما با وجود کاهش 10 درصدی قیمت ها، بسیاری از سایتها و آژانسهای مسافرتی هنوز قیمتهای خود را تغییر نداده همچنان بر گران فروشی پافشاری میکنند.
در جدول جدید حداقل و حداکثر بلیت مسیر پر تقاضای تهران-کیش به ترتیب 252 هزار و 700 تومان و 905 هزار و 800 تومان است. اما با این وجود یکی از شرکتهای هواپیمایی این بلیت پروازی را برای امروز به قیمت یک میلیون و 152 هزار تومان یعنی حدود 250 هزار تومان گرانتر به فروش میرساند؛ یا در نمونهای دیگر حداکثر قیمت بلیت پرواز تهران-مشهد باید 703 هزار تومان باشد، اما نرخ بلیت این مسیر پروازی برای همان ایرلاین حدود 770 هزار تومان است.
قیمت بلیت هواپیما 10 درصد ارزان شد / با گران فروشان برخود میکنیم
در همین رابطه رضا جعفر زاده سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور با تمامی نرخهای بلیت هواپیما براساس دامنه نرخ و سقف قیمتی تعیین شده باید به بفروش برسد، گفت: از 21 شهریور با توجه به کاهش نرخهای ارز در کشور تمامی مسیرهای هوایی شرکتهای هواپیمایی که مجوز پرواز دارند به طور میانگین قیمتهای خود را در بخش داخلی 10 درصد کاهش میدهند.
او ادامه داد: هزینههای شرکتهای هواپیمایی براساس نرخ دلار محاسبه میشود بنابراین ناچار به افزایش قیمت بلیت هستیم.
جعفر زاده اظهار کرد: رئیس سازمان هواپیمایی کشوری به شرکتهای هواپیمایی اعلام کرده است که با توجه به کاهش نرخ ارز، نرخ بلیت هواپیما به صورت کارشناسی کاهش یابد؛ زیرا نرخ بلیت هواپیما تکلیفی نیست که این سازمان بخواهد تعیین کند و ایرلاینها خود کف و سقف نرخ بلیت هواپیما در مسیرهای مختلف را تعیین میکنند و قرار است بنابراین از امروز نرخ بلیت هواپیما کاهش مییابد.
مدیر روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری ادامه داد: پس از اعلام دامنه جدید نرخ بلیت هواپیما از سوی ایرلاین ها، لازم است شرکتهای هواپیمایی نحوه توزیع بلیت را مدیریت کنند.
برخورد با گران فروشان بلیت های هواپیمایی
او با بیان این که سازمان هواپیمایی کشوری نیز نظارت عالیه دارد، افزود: با متخلفانی که بلیت هواپیما را بیشتر از نرخ مصوب عرضه کنند، حتما برخورد میشود.
جعفرزاده با تاکید بر این که ایمنی و سلامت پروازها یکی از اولویتهای مهم سازمان هواپیمایی کشوری است، ادامه داد: سازمان هواپیمایی قائل به کار کارشناسی در نرخ گذاری و رعایت دقیق الزامات این سازمان توسط ایرلاینها است.
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری درباره اظهارات رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان مبنی بر گران فروشی بلیت توسط ایرلاینها و تعیین نرخ بلیت هواپیما توسط این سازمان، اظهار کرد: با دستگاه نظارتی دعوا نداریم، حتی قبل از آغاز زمان اوج سفرها، جلسهای با حضور دستگاههای نظارتی ومدیران عامل و معاونان بازرگانی ایرلاینها در زمینه تعیین نرخ بلیت برگزار شده است.
نرخ بلیت پروازهای خارجی ایرلاینهای ایرانی، تابع عرضه و تقاضاست
جعفر زاده درباره نرخ بلیت پروازهای خارجی ایرلاینهای ایرانی، گفت: نرخ بلیت پروازهای خارجی ایرلاینهای ایرانی، تابع عرضه و تقاضاست.
براساس این گزارش آمارها نشان میدهد با توجه به تحریمها و محدودیتهای که بر حوزه حمل ونقل هوایی کشور اعمال شده میزان جابه جایی مسافران در این بخش در مقایسه با سالهای گذشته کاهش داشته و از سوی دیگر افزایش نرخهای بلیت باعث خالی ماندن بسیاریهای صندلیهای هواپیماها شده است.
رشد 4.8 درصدی جابه جایی مسافران در بخش حمل ونقل ریلی
حوزه حمل ونقل ریلی که به عنوان حمل ونقل سبز مشهور است در چند سال گذشته حتی با وجود چشم گیر هزینههای شرکتهای حمل ونقلی و درخواست چندین باره آنها، اما شورای عالی ترابری اجازه افزایش بیش از 22 درصد را نداده است. بر اساس تصویب شورایعالی ترابری بهطور متوسط قیمت قطارهای مسافری 22 درصد افزایش می یابد.
گفتنی است از سال 94 تا تیر 97 افزایش قیمت قطارهای مسافری نداشتیم و در تیرماه سال گذشته تنها 10 درصد قیمت بلیت افزایش یافت، با توجه به افزایش هزینهها، شرکتهای حمل ونقل ریلی درخواست افزایش قیمت بیش از 22 درصد را داشتند که شورایعالی ترابری با همین رقم موافقت کرد.
در همین رابطه سعید رسولی مدیر عامل شرکت راه آهن، با بیان اینکه در سه ماه تابستان امسال هیچ افزایش قیمتی در بلیتهای قطار نداشته ایم گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی ترابری از 15 خرداد امسال قیمت بلیت قطار در تمامی مسیرها 22 درصد افزایش یافت.
او افزود: نظارتهای مستمری بر فروش بلیت از سوی بازرسان این بخش وجود دارد و تا به امروز هیچ گزارشی مبنی بر گران فروشی ارائه نشده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی از افزایش حجم جابه جایی مسافران در 5 ماهه ابتدای امسال به ویژه در ایام تابستان خبر داد و گفت: وی بیان کرد: امسال در 5 ماهه اول 4.8 درصد رشد در حمل مسافر نسبت به مدت مشابه پارسال داشتیم همچنین در تن کیلومتر نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل در 5 ماهه امسال سهم حمل و نقل ریلی در جابجایی مسافر به 12.9 درصد رسید.
گفتنی است امسال شرکت راه آهن و رجا برای اولین بار اقدام به راه اندازی قطار تهران وان و تهران آنکارا کرد که آمارها نشان دهنده استقبال چشم گیر مسافران در این بخش است.
قطار تهران آنکارا از 16 مرداد هر هفته چهارشنبهها ساعت 21:50 دقیقه از تهران حرکت میکند و مدت طول این مسیر 60 ساعت و قیمت آن 769 هزار و250 تومان تعیین شده است. همچنین قطار تهران وان 22 ساعت و با قیمت 225 هزار تومان گذاشته شده است.
قیمت بلیت اتوبوس در تابستان گران نشده است
بخش حمل ونقل جادهای که به عنوان ارزانترین حوزه حمل ونقلی به شمار میرود و در مقایسه با سایر حوزههای حمل ونقلی ارزانتر و با استقبال بیشتر مردم روبرو است.این در حالی است که حوزه حمل ونقل جادهای در چند سال اخیر با مشکل لاستیک و قطعات یدکی روبرو شده و همین موضوع زمینه ساز ایجاد مشکلات بسیاری در این حوزه شده است.
پس از اینکه راه آهن اعلام کرد با توجه به افزایش هزینهها مجبور به گران کردن بلیت قطار است و نرخ بلیت قطار را برای تابستان 22 درصد افزایش داد زمزمههای افزایش قیمت بلیت هواپیما و اتوبوس هم شنیده شد به طوری که از 20 خرداد ماه قیمت بلیت اتوبوس با رشد 20 درصدی روبرو شد.
درخواست افزایش قیمت بلیت اتوبوس در سال 1398 به مراجع مربوط ارائه شدو با توجه به آنکه با اتمام ایام نوروز قیمت بلیت اتوبوس به وضعیت قبل بازگشت و با توجه به افزایش هزینهها در حوزه حمل و نقل مجددا درخواست افزایش قیمت بلیت اتوبوس را ارائه شد که نهایتا در ستاد تنظیم بازار با آن موافقت شد.
عبدالهاشم حسن نیا معاون وزیر راه و شهرسازی، اعلام کرد که در تابستان به هیچ عنوان افزایش قیمت در بخش بلیتها نداشتیم و تمامی نرخها بر اساس همان نرخ خرداد ماه به مسافران ارائه شده است.
او افزود: همواره نظارتهای مستمری بر بخش حمل ونقل جادهای وجود دارد و تا به امروز گزارشی مبنی بر تخلف گران فروشی به ما اعلام نشده است.
گفتنی است امسال با توجه به نوسانات ایجاد شده در بخش ارزی بسیاری از شرکتهای حمل ونقل با مشکل افزایش هزینهها روبرو شدند که در این بین بخش هوایی در مقایسه با سایر بخشها رکود دار افزایش هزینه و رشد قیمتها بوده است.
به نظر میرسد مسئولان کشور در سه ماهه ابتدای سال تصمیم گرفتند هزینه سفرهای مردم را در آغاز تعطیلات تابستانی به اوج برسانند تا حداقل تفریح این روزهای مردم باز هم در تنگنا قرار گیرد. این در حالی که سازمان میراث فرهنگی به ویژه مدیریت این سازمان بارها بر ارزانسازی سفر تاکید کرده و دائما از برنامهریزی برای این اتفاق صحبت میکند، اما با توجه به اینکه سیستم سفر و گردشگری در ایران یکپارچه نیست تنها به یک وعده نافرجام تبدیل شده است. به طوری که از خرداد ماه امسال بسیاری از شرکتهای حمل ونقلی قیمت بلیتهای خود را بین 10 تا 25 درصد افزایش دادند که در این بین بخش هوایی باز هم در گرانی بلیتها رکوددار بود.
امیدواریم با تدبیر و نظارت بیشتر شرکتهای حمل و نقلی همزمان با اتمام فصل تابستان و بازگشت بسیاری از مسافران شاهد رونق گرفتن بازار سیاه بلیت نباشیم.
منبع:باشگاه خبرنگاران
انتهای پیام/