تولید خرما در نهبندان ۲۵ درصد کاهش یافت؛ نخلداران چشم انتظار برطرف شدن مشکلات
گروه استانها- شهرستان نهبندان دومین قطب تولید خرما خراسان جنوبی در حالی امسال ۲۵ درصد کاهش تولید داشته است که خرده مالکی، قدیمی بودن باغات و نبود بالابر نیز از مشکلات پیش روی کشاورزان در راستای صادرات خرما در این شهرستان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، شهرستان نهبندان در 200 کیلومتری جنوب بیرجند قرار دارد شهرستانی محروم که مسئولان با توسعه زیرساختها درصدد رفع محرومیت از این منطقه هستند.
این روزها کشاورزان نهبندانی در دومین قطب تولید خرمای استان سخت مشغول برداشت محصول هستند. محصولی که یک سال برای به ثمر رسیدنش تلاش کردند اما طوفانها و گرد و خاک چند وقت اخیر محصول خرمایشان را بر زمین ریخت و خسارت زیادی به این کشاورزان وارد کرد.
متأسفانه بیشتر این کشاورزان محصولشان بیمه نبود و عدم جبران خسارت دردی دیگر بر دردهایشان افزود.
حیدری یکی از بهرهبرداران خرما در نهبندان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: یکی از مشکلات کشاورزان کاشت و برداشت سنتی خرما است به همین دلیل سود چندانی برای بهرهبردار ندارند و حتی حاضر است محصول خود را به مصرف دام رسانده اما به فروش نرساند.
وی گفت: خرده مالکی از دیگر مشکلات بهرهبرداران خرما در این شهرستان است و برای برداشت محصول کشاورز مجبور است به دلیل هزینههای زیاد دستگاههای بالا بر با پای خود به بالای درخت خرما برود و گاهی به دلیل عدم توانایی از بالا رفتن درخت سبب میشود هزینه زیادی برای برداشت محصول خرما بپردازد که این امر برای تولیدکننده سود چنانی ندارد.
یکی دیگر از نخلداران نهبندانی هم قدیمی بودن باغات و نبود ماشینآلات بالا بر را از دیگر مشکلات بهرهبرداران در نهبندان دانست و گفت: امسال بادهای شدید و طوفان به محصول خرما خسارت زد به گونهای که کاهش تولید خرما را شاهد هستیم.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: نهبندان دومین نقطه مستعد استان برای کشت خرما بعد از طبس است اما نبود سردخانه و صنایع فراوری مشکلات پیش روی بهرهبرداران است که مجبورند محصول تولیدی را به صورت فلهای به بازار عرضه کنند و ارزش افزوده چندانی از این بابت نصیب آنها نمیشود.
مالکی از آغاز برداشت خرما در نهبندان خبر داد و گفت: فصل برداشت خرما از نخلستانهای نهبندان از سطح زیرکشت 358 هکتاری آغاز شده که از این میزان 238 هکتار بارور است و برداشت محصول تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
وی افزود: امسال تولید خرما در این شهرستان 600 تن است و درآمدی که نصیب بهرهبرداران میشود 50 میلیارد ریال است.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان از کاش 20 تا 25 درصدی خرما به دلیل طوفان در نهبندان خبر داد و افزود: تعداد خانوار بهرهبردار این محصول در شهرستان 320 خانوار است.
مالکی یکی از مهمترین مشکلات بهرهبرداران خرما در شهرستان نهبندان را صنایع تبدیلی و تکمیلی دانست و گفت: نیاز است برای جلوگیری از فروش فله این محصول با ارزش یکی پا پیش بگذارد چون این مشکل سالهاست که عنوان میشود.
وی بیان کرد: تسهیلات خوبی برای سرمایهگذار و کسی که در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی گام بردارد در نظر گرفته شده اما کسی پیش قدم نمیشود گرچه نهادهایی مانند بنیاد برکت و بنیاد مستضعفان میتوانند در این زمینه ورود کنند.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان اظهار داشت: خرمای نهبندان به صورت فلهای در شهرستان به فروش میرسد و در استانهای همجوار به اسم خود بستهبندی میکنند که سود اصلی نصیب بهرهبردار نمیشود.
مالکی عنوان کرد: زاهدی، مضافتی، کبکاب، خاره خوش، پرکوه، سرایه و پشمیکه از ارقام خرماهای برداشتی در این شهرستان است.
وی تصریح کرد: قیمت بالای پاجوش، خرده مالی، قدیمی بودن باغات و نبود ماشینآلات و بالابر از مشکلات پیش روی کشاورزان در راستای صادرات خرما در این شهرستان است.
انتهای پیام/ح