افغانستان ۳ سال بعد از موافقتنامه ترانزیتی چقدر در چابهار مشارکت دارد؟+فیلم
گروه استانها- افغانستان گفته میخواهد با اجرایی شدن کامل موافقتنامه چابهار به یک صادرکننده عمده تبدیل شود و در قدم اول صادرات خود را از یک میلیارد دلار فعلی به دو میلیارد دلار درسال برساند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ سران هند، ایران و افغانستان خرداد ماه 95 موافقتنامه ترانزیتی سهجانبه موسوم به موافقتنامه چابهار را امضا کردند،این موافقتنامه که به تایید مجالس هرسه کشور هم رسیده به هند و افغانستان امکان میدهد با دورزدن پاکستان به بازارهای هم متصل شوند. اتاق تجارت افغانستان گفته است که واردات کالا از مسیر پاکستان همواره با مشکل همراه بودهاست. به گفته اتاق، پاکستان از بازرگانان افغانستان سالانه حدود 900 میلیون دلار به بهانههای مختلف میگیرد.
براساس اعلام اتاق تجارت افغانستان 95 درصد نیازکالایی این کشورِ 30 میلیون نفری عمدتا از شرکای قدیمی چین و هند وارد میشود، براساس اعلام اتاق، افغانستان سالانه حدود 800 تا 900 میلیون دلار کالا از هند وارد میکند که قبلا از مسیر بندرعباس وارد افغانستان میشد که نسبت به بندر چابهار برای بازرگانان افغانستان 500 تا 800 دلار بیشتر آب میخور. برآوردهای بینالمللی هم میگوید چابهار نه تنها برای هند و افغانستان بلکه ،امنترین،مطمین ترین و بهصرفهترین مسیر برای اتصال بازارهای دوکانون جمعیتی جهانی یعنی 21 کشورهای حوزه اقیانوس هند با حدو جمعیتی 2 میلیارد نفر و کشورهای آسیای میانه، قفقاز تا شرق اروپا با حدود جمعیتی 800 میلیون نفر است.
افغانستان گفته میخواهد با اجرایی شدن موافقتامه چابهار صادرات خود را از یک میلیارد دلار فعلی به دو میلیارد دلار درسال برساند عمدتا با تمرکز بر مواد معدنی،خشکبار و ترهبار و با هدفگذاری برروی شرکای قدیمیاش، چین و هند ؛ اتاق بازرگانی افغانستان نخستین محموله صادراتی خود شامل 570 خشکبار و سنگ تالک را اوایل اسفندماه 97 با 23 کامیون ترانزیتی با بدرقه محمد اشرف غنی رییس جمهوری این کشور از ولایت نیمروز راهی چابهار کرد تا به هند صادر کند.
اولین محموله میوه تازه افغانستان هم شامل 20 تن انگور روز هفته پیش سهشنبه (12 سنبله/شهریور) از نیمروز افغانستان و از طریق چابهار ایران به هند (ممبی) ارسال شد.
سیدامیرحسین عظیمی
انتهای پیام/