آذربایجان غربی| دلالان قطب آجیل ایران را تهدید می‌کنند

آذربایجان غربی| دلالان قطب آجیل ایران را تهدید می‌کنند

این روزها با برداشت تخمه آجیلی در خوی قطب آجیل ایران، تعداد دلالان این محصول به اوج رسیده و در چند متری اصناف بازار مخصوص به خود راه‌اندازی کرده‌اند و هیچ‌کس حاضر نیست جلوی آنان را بگیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خوی، واسطه‌گری گونه‌ای از تجارت  بسیار پرسود از است که اگر به شکل صحیح به‌کار گرفته شود می‌تواند برای تولید بسیار مفید باشد اما متأسفانه این حرفه در ایران به شکل معیوبی اجرا می‌شود که اصطلاحاً به آن دلالی گفته می‌شود که متأسفانه به‌دلیل ضررهای بی‌شماری که به تولید وارد کرده ذهنیت بدی در بین مردم دارد.

شهرستان خوی که مرکز تخمه آجیلی ایران به شمار می‌‌رود و چرخ اقتصادی حداقل 10 تا 20 هزار نفر در آن به این محصول وابسته است، این روزها به‌شدت از دلالی رنج می‌برد و کشاورزان و مردم از این قضیه به‌شدت متضرر می‌شوند.

درحالی‌که کسب‌وکار بسیاری از اصناف تخمه کساد شده است، درست 10 متر جلوی مغازه آنان دلالان با رونق کسب‌وکار مواجه شده و افرادی پای به میدان گذاشته‌اند که به‌هیچ‌عنوان اطلاعاتی از آن‌ها در دست نیست.

البته این مورد قطعاً یک استثنا است که در داخل محوطه گاراژ مانند مجموعه‌ای با بیش از 450 واحد صنفی چگونه این حجم از دلالان دقیقاً جلوی چشمان اصناف کار می‌کنند و این همان سؤالی است که همه جوابش را می‌دانند اما هیچ‌کس مایل به پاسخ دادن به آن نیست.

صرف خریدوفروش مشکلی نیست اما مسئله اصلی برهم زدن ثبات بازار تخمه آجیلی است که سبب افزایش سرسام‌آور قیمت این محصول تا 300 درصد می‌شود که نه‌تنها مردم بلکه خود اصناف هم به علت کسادی بازار از آن متضرر می‌شوند.

فروش خالص دست‌رنج خانواده به کمترین قیمت

صمد رحمانی یکی از تولیدکنندگان تخمه کدو است، از وی چند سؤال ساده درباره نتیجه کارش پرسیدیم که می‌گوید: برای تولید تخمه کدو حدود یک سال من و خانواده‌‌ام یعنی همسر و فرزندانم زحمت کشیده‌ایم و با این‌که این محصول در مغازه‌ها شدیداً گران‌قیمت است اما چون ما تولید کننده‌ایم از ما نصف قیمت بازار هم نمی‌خرند.

وی می‌افزاید: یا باید نمونه‌ای از محصول را به اصناف بدهیم تا آن‌ها این محصول را بفروشند که زمانش معلوم نیست و یا اینکه در "شیطان بازاری" به دلالان باقیمت خیلی کم ولی نقد بفروشیم که در هر دو صورت ما ضرر می‌کنیم.

اقدامات بعد از تولید به جهاد کشاورزی مربوط نیست

این کشاورز راه‌کار حل این مشکل را در وارد شدن جهاد کشاورزی برای حمایت از کشاورزان می‌داند که برای همین منظور طی تماسی که با محمد دیبایی روابط عمومی جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی داشتیم که وی در جواب تصریح می‌کند: در مصوبه چند ماه قبل هیئت دولت، هرگونه بحث بعد از تولید اعم از بازار و قیمت  و خرید‌وفروش و تجارت به وزارت صنعت‌، معدن و تجارت مربوط می‌شود و جهاد کشاورزی دیگر هیچ‌گونه ارتباطی با این قضیه ندارد.

در ادامه با جمیل رستملو رئیس اتحادیه تخمه و خشکبار خوی هم دراین‌باره صحبت کردیم که چرا این اتفاق رخ می‌دهد و این‌که خود اصناف هم متضرر اولیه آن‌ هستند.

دلالان در "شیطان بازاری" هر روز آزادانه دلالی می‌کنند

وی با انتقاد شدید از دلال‌بازی در خشکبار و آجیل اظهار می‌دارد: دلال‌بازی سبب برهم خوردن ثبات بازار و ضرر فراوان کشاورزان، اصناف و مردم شده‌اند و بدتر از همه اینکه در پاتوق خود بنام "شیطان بازاری" هرروز آزادتر از قبل به اقدامات خسارت‌بار خود ادامه می‌دهند.

وی با بیان اقدامات دلالان تشریح می‌کند: این افراد آزادانه در پاتوق خود و در مقابل چشمان اصناف با بالا و پایین کردن قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی، سبب برهم‌خوردن ثبات بازار می‌شوند که به‌غیر از خود، همه مردم را دچار زیان می‌کنند.

کشاورزان فریب دلالان را نخورند و به اصناف اعتماد کنند

رئیس اتحادیه خشکبار با هشدار به اصناف تصریح می کند: اصناف نباید با این دلالان همکاری کنند، اصناف جا و مکان مشخص دارند و همه آنان ارگان‌ها آنان را به رسمیت می‌شناسند و برخلاف اصناف که بازار رکودی را دارند دلالان به‌خوبی مشغول به کسب‌وکارند و متأسفانه به‌دلیل استفاده از روش‌های غیرمنصفانه و گاهی کلاه‌برداری و فریب کشاورزان به سودهای کلانی دست‌ پیدا می‌کنند.

رستملو می‌گوید: بارها به دوستان و اصناف پیشنهاد کرده‌ایم تا با کمک دهیاری‌ها به تک‌تک روستا‌ها برویم و به کشاورزان اطلاع‌رسانی کنیم که فروش محصولات در "شیطان بازاری" چه عواقب بدی دارد چرا بسیار دیده شده که با لطایف‌الحیل کشاورز را از صبح تا ظهر در آفتاب سوزان نگه می‌دارند و بعد به‌راحتی جنس را با قیمت کم از وی خریداری می‌کنند و در برخی موارد هم به قیمت صفر تومان می‌خرند و پول کشاورز را نمی‌دهند مثلاً می‌گویند بیا جلوی فلان بانک کارت به کارت کنم که هیچ‌وقت نمی‌آیند و دیگر اثر از آنان پیدا نمی‌شود.

وی می‌افزاید: کشاورزان باید متوجه باشند که برای محصول خود یک سال به همراه خانواده خود شب و روز تلاش کرده‌اند و اگر محصول آن‌ها بجای فروش به قیمت پایین، چند روز بیشتر در مغازه بماند باز جا دارد و چراکه هدف دلالان فقط جمع به چنگ آوردن مفت دست رنج آنان است و نه جا از سر دلسوزی.

پرونده قطوری تشکیل داده‌ایم و منتظر اقدام هستیم

رئیس اتحادیه خشکبار در پاسخ به سؤال تسنیم درباره دلیل اقدام نکردن دستگاه‌های مرتبط تصریح می‌کند: سازمان صنعت، معدن و تجارت هر مدرکی خواسته ما ارائه داده‌ایم و پرونده قطوری هم تشکیل شده اما به‌هیچ عنوان اقدامی انجام نمی‌شود و از همین‌رو از سایر دستگاه‌های ذی‌ربط می‌خواهیم که وارد عمل شوند و با این مسائل برخورد کنند.

وی در پاسخ به سؤال دیگر تسنیم درباره راهکار پیشنهادی این اتحادیه برای رفع این معضل تشریح می‌کند: هم‌اکنون تعداد دلالان حدود 150 نفر است و در پایین و زمان برداشت محصول به 300 نفر می‌رسد که درحالی‌که هم‌اکنون در میدان تخمه و خشکبار 250 صنف حضور دارند که با کسب‌وکارهای جانبی به 450 نفر می‌رسد و در هر واحد صنفی هم چهار یا پنج نفر مشغول به فعالیت هستند و توانایی جذب تمامی این افراد را هم دارند که در آن صورت می‌توانند به‌صورت قانونی و شرافتمندانه به کسب‌وکار خود ادامه دهند و اتحادیه هم حمایت می‌کند.

در ادامه پیگیری‌ها با ایرج مرندی، رئیس اداره صنعت‌، معدن و تجارت خوی هم گفت‌وگو کردیم که تا ریشه مشکل را پیدا کنیم و این‌که چه راه‌حلی برای پایان دلال‌بازی دارد.

دلالان خود اصناف و یا افراد نزدیک آنان هستند

وی در پاسخ به این سؤال تسنیم در پاسخی جالب می‌گوید: اداره صنعت، معدن و تجارت برای این دلالان ترازو نگذاشته و کارت شناسایی نداده است بلکه آن‌ها خود اصناف و یا رقبای آن‌ها و یا افراد نزدیک به آن‌ها هستند و چندین جلسه هم برای حل آن برگزار کردیم اما متأسفانه مقاومت می‌شود.

رئیس اداره صنعت‌، معدن و تجارت خوی اظهار می‌دارد:  بر اساس نص صریح قانون، هر واحدی که بدون پروانه کسب‌وکار کند اتحادیه با آن باید برخورد کند و محل دایر شده به‌وسیله هر شخص حقیقی و یا حقوقی که برای آن پروانه کسب صادر نشده است با درخواست اتحادیه توسط نیروی انتظامی پلمپ می‌شود.

خود اصناف و اتحادیه در مقابل حل مشکل مقاومت می‌کنند

وی در پاسخ به سؤال دیگر تسنیم که راه‌حل این مشکل چیست؟ تصریح می‌کند: اولین حرکت را خود اصناف و اتحادیه باید انجام دهد و تمامی ترازو و دکان‌بازی این دلالان را جمع کند و در ادامه اگر به مشکل برخورد کردند ما در صنعت و معدن و نیز نیروی انتظامی و اداره نظارت بر اماکن عمومی هم به آن‌ها کمک می‌کنیم اما باید خودشان اولین گام را بردارند که متأسفانه خودشان هیچ اقدامی نمی‌کنند و انتظار دارند که بقیه افراد و ارگان‌ها به‌جای آن‌ها برخورد کنند!

مرندی در ادامه با یک سؤال ساده بیشتر توضیح داده و می‌افزاید: در آنجا ترازوی بی‌صاحب است، آیا شما اجازه می‌دهید کسی داخل حیاط شما ترازو بگذارد؟ قطعاً نه و همین محل "شیطان بازاری" هم داخل محوطه گاراژمانند اصناف تخمه است.

در پایان باید اذعان کرد که در افق فعلی هیچ‌گونه راه‌کاری برای حل این موضوع دیده نمی‌شود و با شروع برداشت تخمه آجیلی و رونق تجارت آن، بعید است امسال کار خاصی انجام شود و امسال هم این کشاورزان و مردم هستند که بیشترین ضرر را می‌کنند و در مقابل چندین نفر از دلالان سود می‌برند.

گزارش از مرتضی محمدصادقی

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon