اعتراضات گسترده به فساد در مصر؛ آیا انقلاب سوم در راه است؟

اعتراضات گسترده به فساد در مصر؛ آیا انقلاب سوم در راه است؟

افشاگری‌های گسترده ضد رئیس جمهور مصر، افکار عمومی را نسبت به فسادهای مالی و سوء مدیریت و عادی سازی روابط قاهره با رژیم صهیونیستی برانگیخته است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، یک فعال غیر سیاسی مصری به نام محمد علی که سابقه فعالیت‌های تجاری و بازیگری در سینما را نیز داشته و در اسپانیا اقامت دارد، اخیرا اقدام به انتشار برخی محتواهای افشاگرایانه در مورد عبدالفتاح السیسی رئیس ‌جمهور مصر و مفاسد اقتصادی و مناسبات مشکوک وی با رژیم صهیونیستی کرده است.

هزینه‌های چند میلیاردی (پوند مصری) از خزانه مصر برای بازسازی و ساخت قصرهای ریاست جمهوری، خرید جواهرات برای همسر السیسی از سوئیس، ساخت هتل‌های لوکس برای دوستان نزدیک سیسی و در نتیجه چند برابر شدن بدهی خارجی مصر و افزایش فقر و شکاف طبقانی در این کشور از جمله مواردی است که در این افشاگری‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

این افشاگری‌ها با توجه به ماهیت غیر سیاسی و زبان بدون تکلفی که دارد، مورد توجه افکار عمومی مصر قرار گرفته است، در همین راستا محمد علی از مصری‌ها دعوت کرده روز جمعه (فردا) ضد السیسی دست به تظاهرات بزنند.

محمدعلی فاش کرده که بخش زیادی از بدنه ارتش با رئیس‌جمهور مخالف هستند، به همین دلیل تدابیر امنیتی در داخل نهاد نظامی مصر افزایش پیدا کرده و وضعیت فوق العاده در کشور تشدید شده است. در همین راستا محمد حمدی یونس وکیل مصری بعد از اینکه در فیس‌بوکش اعلام کرده بود قصد دارد از السیسی به اتهام فساد مالی شکایت کند، بازداشت شد.

السیسی در پاسخی غیر قابل توجیه به اتهامات محمدعلی گفته است که قصرهای ریاست جمهوری به نام وی نیست و  همه آنها برای مصر ساخته شده است! وی خواستار هجمه رسانه‌ای ضد محمد علی شده و در همین راستا گروهی از هنرمندهای مصری هم "خودجوش" ویدئوهایی در دفاع از السیسی و ارتش مصر منتشر کرده‌اند.

افشاگری‌هایی که این روزها ضد السیسی مطرح شده، در محور اصلی قابل بررسی است:

الف:عادی سازی روابط مصر با صهیونیست‌ها/تخریب جبهه ضد صهیونیستی عربی

در همین رابطه سایت خبری الخلیج آنلاین نوشت: ورود عبدالفتاح السیسی به عرصه قدرت مصر یک هدیه عالی برای دولت اشغالگر صهیونیستی از سوی عربستان سعودی و امارات بود. ارتش مصر که رهبری روند برکناری محمد مرسی را در این کشور بر عهده داشت٬ دیگر در مصر و جهان عرب ازهمان پشتیبانی مردمی برخوردار نیست و بیشتر این حمایت‌ها را در نتیجه فساد گسترده در همه ادارات دولتی وعلاوه بر آن با نقض حقوق بشر و عادی سازی صریح و آشکار با رژیم صهیونیستی از دست داده است.

از اکتبر 2013 و پس از انقلاب مصر٬ روزنامه عبری زبان معاریو افشاگری کرد که یک هیئت صهیونیستی به دنبال عزل محمد مرسی از ریاست جمهوری مصر٬ وارد قاهره شد و برای تاکید بر تداوم همکاری‌های امنیتی بین دو طرف با رهبری ارتش این کشور دیدار و گفتگو کرد.

این سایت خبری همچنین خاطرنشان کرد که همکاری امنیتی میان رژیم صهیونیستی و ارتش مصر به شکل بی‌سابقه‌ای عمیق و گسترده شده است.

همکاری میان مصر و رژیم اشغالگر بر اساس مبانی و اصول جدیدی که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تعیین کرده و عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر به شکل کامل با آن موافقت کرده شکل گرفته است. لازم به ذکر است که این همکاری همه منطقه عربی را تحت شعاع قرار داده؛ چراکه ارتش مصر برجسته ترین بازوی قلب منطقه عربی به شمار می‌رفت.

گفتنی است که روابط مشترک میان دولت السیسی و رژیم صهیونیستی موجب تضعیف هرگونه مقاصد عربی در دفاع از مسئله فلسطین و مقابله با دشمن اشغالگر شده است. در شرایطی که مصر بارزترین جبهه باز را به سوی صهیونیست‌ها گشوده است؛ تل‌آویو از طریق عادی‌سازی با اردن و درگیری در سوریه و محاصره غزه٬ سایر جبهه‌های مجاور را نیز در راستای اهداف خود تضمین می‌کند.

به نظر می‌رسد که سایر کشورهای عربی که از نظر اقتصادی توانایی تحرک ضد رژیم صهیونیستی را دارند٬ روند رئیس‌جمهور مصر در عادی‌سازی با صهیونیست‌ها را تایید می‌کنند. کشورهای عربستان و امارات بارزترین حامیان رژیم مصر پس از کودتای آن هستند.

روابط مصر و رژیم صهیونیستی پیش از دولت السیسی

در سال 2012 که محمد مرسی ریاست جمهوری کشور مصر را بر عهده گرفت٬ رژیم صهیونیستی از حضور وی بسیار آشفته شده و اقدام به تحکیم مرزهای خود با مصر و نیز بالابردن آمادگی نظامیش کرد.

روزنامه دی مارکر اسرائیل در مه 2015 نوشته بود که بودجه جنگ رژیم صهیونیستی در سال 2010 حدود 18.1 میلیارد دلار بود که در سال‌های 2011 و 2012 تا 18.8 میلیارددلار افزایش پیدا کرد.

اما پس از ظهور السیسی در صحنه سیاسی مصر٬ تل‌آویو برنامه‌های و نیز بودجه نظامی خود را تا 17.4 میلیارد دلار کاهش داد. لازم به ذکر است که بدون ایجاد تنش‌های سیاسی در مصر٬ بودجه امنیتی رژیم صهیونیستی حداقل تا 40 درصد افزایش می‌یافت.

صالح النعامی در صفحه توییتری خود نظرات بسیاری از مقامات صهیونیستی را درباره کودتایی که السیسی در مصر به راه انداخت نوشت که در این میان بنیامین بن الیعازر وزیرجنگ اسبق رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که حفظ قدرت دولت مصر در راستای منافع داخلی اسرائیل است.

بسیاری از ناظران معتقدند که رژیم اشغالگر صهیونیستی و مصر و عربستان و امارات و بحرین در همکاری مشترک با یکدیگر هستند؛ چرا که همه آنها دشمن اسلام بوده و انواع شکنجه‌های وحشتناک را ضد ملت خود انجام می‌دهند.

همکاری استراتژیک مصر و رژیم صهیونیستی

ارتباط میان رژیم صهیونیستی با رژیم مصر پس از کودتای این کشور به یک رابطه نزدیک و دوستانه تبدیل شد تا جایی که السیسی در 2016 از صلح با صهیونیست‌ها صحبت کرد.

در فوریه 2017 روزنامه هاآرتص نوشت که نتانیاهو با عبدالفتاح السیسی و ملک عبدالله دوم پادشاه اردن و جان کری وزیرخارجه وقت آمریکا در تفرجگاه اردن در دریای سرخ در 21 فوریه 2016 نشستی را برگزار کرده بودند. به نظر می‌رسد که این نشست نخستین دیدار رسمی میان دو طرف مصر و رژیم صهیونیستی بوده است.

در همین راستا شبکه 10 تلویزیون اسرائیل در 28 فوریه 2016 اعلام کرد که السیسی دوهفته است که به طور مستمر با نتانیاهو صحبت می‌کند بوده و حاییم کورین سفیر رژیم صهیونیستی در قاهره بارها با رئیس‌جمهور این کشور دیدار کرده و همکاری مشترک مستحکمی میان دوطرف وجود دارد.

این روابط نزدیک در همکاری میان آنها در سایه وخامت شرایط امنیتی در شبه جزیره سینا بیشتر شد. طبق اطلاعات یک مطالعه تحقیقاتی در اسرائیل٬ مصر جنگ خود را علیه گروه های مسلح در سینا از طریق همکاری با رژیم صهیونیستی ادامه می‌دهد.

این مطالعه تحقیقاتی که در سال 2017 توسط مؤسسه تحقیقات امنیت داخلی دانشگاه تل آویو منتشر شد افزود که گرچه مصر در این رویارویی نظامی موفق نشد٬ اما گروه های افراط‌گرا توانستند عملیات خونین خود را به داخل قاهره بکشانند که همین امر موجب تقویت همکاری مصر با رژیم صهیونیستی شد. البته لازم به ذکر است که دولت مصر به دلیل ترس از خشم عمومی مردم٬ این هماهنگی با صهیونیست‌ها را علنی نکرد.

بر اساس گفته‌های اوویر وینتر کارشناس صهیونیستی در تاریخ خاورمیانه در همین مطالعه تحقیقاتی٬ سطح اطمینان به تجهیزات امنیتی در دو طرف به حدی رسیده که تل‌آویو تکنولوژی نظامی و اطلاعاتی خود را وارد قاهره کرده است. علاوه بر این هواپیماهای صهیونیستی با موافقت قاهره اقدام به اجرای حملات نظامی در شبه جزیره سینا کرده‌ بودند.

این مطالعه در پایان اشاره کرد که رژیم صهیونیستی با وجود حمایت‌هایی که از ارتش مصر در جنگ داخلی سینا کرد٬ موفق نشد تا افکار عمومی این کشور را به خود جلب کند؛ بلکه حتی برعکس٬ مردم مصر معتقد بودند که صهیونیست‌ها پشت بسیاری از حملات ضد منطقه سینا هستند.

همکاری و عملیات‌های مشترک مصر و صهیونیست‌ها

روزنامه نیویورک تایمز در فوریه 2018 افشاگری کرد که هواپیماهای صهیونیستی با رضایت السیسی٬ حملات هوایی ضد مواضع مسلحان در شبه جزیره سینا انجام داده‌اند.

این روزنامه آمریکایی ادامه داد که بیش از دوسال است که پهپادها و بالگردها و جنگنده‌های صهیونیستی بیش از 100 حمله سری در داخل مصر ترتیب داده‌اند.

به حاشیه رفتن نقش ارتش مصر

امروز و در سایه شراط وخیم اقتصادی و امنیتی و معیشتی مصر٬ ارتش این کشور اقتدار خود را در مقابل جهان از دست داده است. علت این امر نحوه مدیریت السیسی در کشور است که موجب شده تا همواره در شبکه‌های اجتماعی به عنوان نخستین و اصلی‌ترین عنصر فساد این کشور مورد تمسخر واقع شود.

به نظر می‌رسد که ملت‌های عربی نیز دیگر به ارتش مصر و یا دیگران درخصوص مقابله با رژیم صهیونیستی اعتماد ندارند؛ به ویژه که درحال حاضر موضوع عادی سازی مصر با صهیونیست‌ها و روابط صمیمانه دو طرف علنی شده است.

ب: اوج گرفتن فساد مالی دولت و ارتش مصر

ارتش مصر در حال حاضر٬ اقتدار خود را در مقابل شهروندان عادی و نهادهای غیر رسمی و رسانه‌های عربی و بین‌المللی زیر سوال برده که عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر٬ این وضعیت را برای آن به وجود آورده است.

ارتش مصر متهم به مداخله در همه پروژه‌های اقتصادی این کشور است و نیز افسران آن متهم شده‌اند که علاوه بر دریافت حقوق و مزایای خود٬ سودهایی نیز از طریق این پروژه‌ها کسب می‌کنند.

ارتش مصر مطابق با قانون اساسی این کشور بالاتر از نظارت و کنترل پارلمان قرار دارد و همین امر آن را به یک نهاد بسته که مورد بررسی قرار نمی گیرد تبدیل کرده است؛ زیرا هیچ کس میزان بودجه و مبالغ پولی را که از طریق حمایت های خارجی و پروژه های سرمایه گذاری داخلی یا هزینه های آن دریافت می کند را نمی‌داند.

براساس گزارش‌های رسانه‌ای٬ ارتش این کشور به شدت تحت تاثیر افشاگری‌های محمدعلی هنرمند مصری قرار گرفته و اختلافات گسترده‌ای نیز درداخل نهادهای این کشور به وجود آمده است.

السیسی در 14 سپتامبر در سخنرانی خود در کنفرانس جوانان٬ در خصوص افشاگری‌های اخیر محمدعلی درباره ساختن قصرهای مجلل ادعا کرد که بله من قصرهای ریاست جمهوری را می‌سازم و باز هم خواهم ساخت اما آیا این قصرها را برای خود می‌سازم؟ هیچ کدام از این قصرها برای من نیست و متعلق به همه مردم مصر است. وی همچنین همه شایعات ضد خانواده خود را نیز تکذیب کرد.

السیسی با بیان اینکه نهادهای امنیتی و اطلاعاتی در کشور از وی خواسته اند که در مورد این موضوع صحبت نکند اضافه کرد که آنها دست مرا بوسیدند و خواستند تا دیگر حرفی در این مورد نزنم.

محمدعلی چند روز پیش ، پس از انتشار فیلم هایی در صفحه‌های اجتماعی خود پرده از فساد بزرگ در ارتش مصر و هدر دادن اموال عمومی توسط رئیس جمهور این کشور برداشته بود که این موضوع چند روز است که نقل مردم مصر در کوچه و خیابان‌ها شده است.

با وجود پرونده های فساد اخیر و هدر دادن پول عمومی که توسط محمد علی تاجر و هنرمند مصری ضد ارتش این کشور فاش شده و نیز السیسی هم ساختن کاخ‌های مجلل ریاست‌جمهوری را البته نه صرفا برای خود تصدیق کرده؛ موسسه نظامی مصر هیچ اقدام مجازات‌گونه‌ای ضد آنها انجام نداده است.

نخستین اقدام ضد ارتش و السیسی٬ توسط افسر سابق در وزارت کشور مصر صورت گرفت که طی تماسی با محمدعلی٬ پرونده‌های فساد رئیس‌جمهور این کشور را فاش کرده و موجب یک موج شورش و انقلابی مردم ضد نظام این کشور شد.

احمد عبدالرحمان سرحان افسرسابق وزارت کشور مصر به جمع طرفداران سقوط دولت السیسی پیوسته است؛ به ویژه پس از آن که مقامات٬ یک وکیل را پس از قصد وی برای طرح شکایت علیه رئیس جمهور مصر برای اتهامات فساد فاش شده توسط محمد علی ، دستگیر کردند.

سرحان در یک ویدئویی در سایت یوتیوب اظهار کرد که هرگز سکوت نخواهیم کرد٬ تعداد مصری‌ها زیاد است٬‌همانطور که در اکتبر پیروز شدیم از آن مرحله گذشتیم بازهم موفق خواهیم شد.

مردم مصر یک برچسب با این عنوان که السیسی به اندازه کافی ریاست کرده است را در سایت‌های اجتماعی راه‌اندازی کردند و تعداد مشارکت کنندگان در آن پس از چند ساعت به نیم میلیون نفر رسید.

بارزترین اکتشاف محمدعلی این بود که ژنرال های ارتش مصر میلیون‌ها پوند پول مالیات‌دهندگان را برای ساخت ویلاها ، هتل‌ها و کاخی در مقابل ساحل خصوصی رئیس‌جمهور هدر داده‌اند.

پرونده های فساد گزارش شده شامل ساخت پنج ویلا برای دستیاران السیسی ، کاخی برای رئیس‌جمهور در داخل اردوگاه ارتش در قاهره و خانه ای در اسکندریه برای خانواده وی است؛ با وجود اینکه اقامتگاه دیگری در همان محل وجود داشت.

قابل توجه است که در این میان باتوجه به افزایش میزان فقر در مصر٬ اصلاحاتی که همسر السیسی در یکی از قصرها خواستار آن شده است بیش از 25 میلیون پوند هزینه دارد.

احمد الشانف ، نویسنده سیاسی مصر، تاکید می‌کند که امکان و فرصت برای اقدام و تحرک حرکت افسران ارتش مصر وجوددارد تا این فسادها و اتلاف اموال عمومی را متوقف کنند. وی تصریح کرد که ارتش مصر با دستورات نظامی و ساختار سلسله مراتبی اداره می شود و کسانی که این رویه ها را نقض می کنند ، توسط اطلاعات نظامی زندانی و مجازات می‌شوند.

الشانف اضافه کرد که همه فرماندهان ارتش تحت نظارت سنگین رژیم السیسی چه از نظر تلفن و چه از نظر زندگی شخصی قرار دارند و این باعث می شود هرگونه حرکت از درون ارتش دشوار اما غیرممکن نباشد.

سیاستمدار مصری در مورد احتمال اقدامی از داخل ارتش برای بررسی و رسیدگی به این فسادها٬ پیش‌بینی کرد که این اقدام از طریق اطلاعات نظامی فعلی و سابق یا دیگر فرماندهان ارتش انجام شود.

وی تصریح کرد که السیسی همه فرماندهان نظامی را که او را تایید و یا اعلام وفاداری به وی نکرده‌اند از کار برکنار و بقیه را به زندان انداخته است.

وی خاطرنشان کرد که وقتی هشام جنینه مشاور، به افشاگری فساد در ارتش پرداخت٬ توسط اوباش به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و سپس با وجود اینکه رئیس سازمان حسابرسی مرکزی بود ، دستگیر و به مدت پنج سال زندانی و به تبلیغ اطلاعات دروغین درباره نیروهای مسلح از طریق رسانه ها متهم شد.

سرپوش گذاشتن بر فسادهای مقامات مصری

طبق اطلاعات یک منبع امنیتی٬ به نظر می‌رسد که السیسی احساس می‌کند که زندگی سیاسی و نظامی وی به خطر افتاده؛ چرا که وزارت کشور دستورالعمل‌هایی را در خصوص افزایش وضعیت اضطراری در داخل وزارتخانه صادر کرده و افسران نیز اجازه مرخصی ندارند و کسانی که در مرخصی به سر می‌برند نیز باید فورا به کار خود بازگردند.

این منبع خاطرنشان کرد که روز دوشنبه یک نشست امنیتی در سطح عالی با حضور رهبران داخلی و رهبری سیاسی برگزار شد تا نحوه برخورد با تظاهرات‌های احتمالی و چگونگی برخورد با اعتراضاتی که محمد علی خواستار آن شده٬ مشخص شود.

این منبع امنیتی ادامه داد که یک هفته بعد از انتشار فیلم‌های محمدعلی ، یک تیم شروع به بازداشت تعدادی از جوانان وابسته به این اعتراضات و تظاهرات ها و نیروهای سیاسی کرده است.

در  رویارویی با فساد آشکار فرمانده ارشد ارتش مصر، السیسی و عدم بازجویی از این فرمانده ، گزینه دیگری که باقی می ماند این است که افسران طی یک حرکت داخلی در ارتش، این فساد را که به اعتبار ارتش مصر در داخل و خارج از کشور آسیب رسانده متوقف کنند.

نزار قندیل روزنامه‌نگار مصری تأکید کرد که السیسی با برگزاری هشتمین کنفرانس جوانان٬ آخرین تلاش خود را برای پوشاندن فسادهای افشاشده‌اش انجام داد.

این روزنامه‌نگار مصری پرونده‌های فساد السیسی را یک زلزله سیاسی که ارکان نظام را لرزانده توصیف کرد. در این میان صحبت‌های جسورانه محمدعلی با مردم ضد دولت و ارتش موجب نگرانی مقامات و یا هرگونه تحرکی مشابه آنچه که در رابطه با حسنی مبارک در پایان 2010 رخ داد شده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon