اصفهان| انحصار در تولید و توزیع لباس فرم مدارس؛ قیمتهای گزاف بر دوش والدین سنگینی میکند
مدیر اصناف و اماکن عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان گفت: نیمی از فرمهای مدارس توسط دو تولیدکننده با قیمت بالا و کیفیت پایین تولید و توزیع میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، در آغاز سال تحصیلی جدید، شکایات بسیاری از قیمت بالا و کیفیت نامناسب فرمهای مدارس توسط اولیا دانش آموزان به دست مسئولان مربوطه آموزش و پرورش استان رسیده است. با پیگیریهای این شکایات نکات قابل تأملی نمایان میشود.
حمزه حاج حیدری مدیر اصناف و اماکن عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه کمیته نظارت بر فرم مدارس چند سالی است که توسط آموزش و پرورش استان تشکیل میشود، اظهار داشت: ستاد امر به معروف و نهی از منکر یکی از اعضای این کمیته است که بیشتر بر روی مدل فرمها نظارت دارد.
وی با اشاره به اینکه اخیراً وظیفه تولید و توزیع فرمهای مدارس به سازمان دانش آموزی واگذار شده اضافه کرد: طبق دستورالعملهایی که از تهران به این سازمان رسیده بود، سازمان دانش آموزی حق برداشت 3 الی 10 درصد هزینه پرداخته شده برای هر فرم را داشت. اما برخی استانها از جمله اصفهان به این مورد اعتراض و اعلام کردند که با توجه به هزینههای بالای فرمها که به دلیل شرایط اقتصادی اخیر بعضا به قیمتهای دور از تصور رسیده است، امکان دریافت این میزان از اولیای دانش آموزان به خصوص دانش آموزان کم بضاعت وجود ندارد.
حاج حیدری افزود: در نهایت مدیران آموزش و پرورش استان اعلام کردند که این هزینهها بر روی قیمت تمام شده فرم اضافه نشده است. اما با پیگیریهای ستاد امر به معروف و نهی از منکر به اسنادی رسیدیم که نشان میدهد این میزان به طرق مختلف در حال پرداخت است. به عنوان مثال برخی از شهرستانها ادعا میکنند این میزان از درصد صرف امور خیریه و کمک به دانش آموزان بی بضاعت میشود.
وی با اشاره به اینکه عدهای از مدیران مدارس به دلایل مختلف از توزیع کنندگان به صورت غیرقانونی پول دریافت میکنند، گفت: یکی از توزیع کنندگان فرمها در بازدیدی که از تولیدی او داشتیم گفت که مدیران مدارس بین 7 تا 12 هزار تومان روی هرفرم از من حق مدیریت گرفتهاند.
مدیر اصناف و اماکن عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان با اعلام اینکه آموزش و پرورش سامانهای برای ثبت نام فرم مدارس راه اندازی کرده است، افزود: مدیران مدارس و تولیدکنندگان موظف هستند در این سامانه ثبت نام کرده و فرم مورد نظر خود را انتخاب کنند. در ادامه مدیران و تولیدکنندگان باید تفاهم نامهای را امضا کنند که طرفین قرارداد آن تولیدکننده به همراه مدیران، معاونان و نمایندگان اولیا مدارس هستند. اما متاسفانه هیچ گونه کارشناسی توسط نمایندگان اولیا و مسئولان مدارس بر روی کیفیت فرمها صورت نمیگیرد و بعضا حتی از قیمت تمام شده فرمها هم خبر ندارند.
وی ادامه داد: قیمت تمام شده یک فرم عادی در دبستان در حدود 80 الی 90 هزار تومان و در دبیرستان تا سقف 120 هزار تومان است. اما بسیاری از مدارس با تولیدکنندگانی قرارداد امضا کردهاند که با قیمتهای بالاتر کیفیت پایینتری را هم عرضه میکنند. همین موضوع اعتراض اولیای دانش آموزان را در بر داشته و آنها از قیمت بالا و جنس نامطلوب فرمها ابراز نارضایتی کردهاند.
حاج حیدری با بیان اینکه دانش آموز یک سال تحصیلی را باید به طور کامل با آن فرم سپری کند افزود: اگر این فرم از مواد اولیه نامرغوب تهیه شده باشد، مشکلات پوستی و حتی روانی برای دانش آموز به وجود میآورد. به عنوان مثال یک دانش آموز دختر اگر مقنعهای از جنس نامرغوب داشته باشد نمیتواند به راحتی ساعاتی را در مدرسه سپری کند و درس بخواند و ناچار میشود که مقنعه خود را در بیاورد. تکرار این حرکت میتواند بر روحیات دانش آموز هم تاثیر بگذارد و تمرکز کافی را در ساعات درس یا جلسات امتحان ندارد.
وی افزود: یکی از مشکلات بزرگ که باعث فساد در توزیع فرمهای مدارس شده است، انحصار تولید و توزیع فرمهای مدارس توسط تولیدکننده است. در شهر اصفهان دو تولیدکننده عمده هستند که یکی از آنها به صورت صنفی و دیگری به صورت صنعتی کار میکنند. تولیدکننده صنعتی نزدیک به 65 مدرسه و تولیدکننده صنفی نزدیک به 180 مدرسه را تحت پوشش خود قرار دادهاند. در حالیکه حدود 500 مدرسه تقاضای فرم کردهاند که این یعنی در حدود نیمی از فرمهای مدارس شهر اصفهان تنها توسط این دو تولیدکننده تامین میشود که اتفاقا بیشترین شکایات مردمی از این دو تولیدکننده بوده است. قیمت تمام شده فرمهای تولید شده توسط آنها از 20 تا 170 هزار تومان بالاتر از فرمهای تولیدکنندگان دیگر است و این ظلمی است که در حق اولیای دانش آموران صورت میگیرد.
مدیر اصناف و اماکن عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان با اشاره به اینکه طبق قانون هر چه میزان تولید افزایش یابد باید از قیمت کالا کاسته شود، افزود: این دو تولیدکننده علاوه بر اینکه تولیدشان بالاست، قیمت تمام شده بیشتری هم نسبت به موارد مشابه دارند. این موضوع مشکلات بزرگی را برای مسئولان مربوطه و خریداران فرمها ایجاد کرده است. از طرفی حجم وسیعی از اعتراضات مردمی به دست ما رسیده است و از طرف دیگر آموزش و پرورش هم دچار نوعی سردرگمی شده و نمیداند کدام بخش باید این موضوع را ساماندهی و نظارت کند. همچنین سازمان صنعت، معدن و تجارت هم هیچ گونه نظارتی بر این موضوع نکرده و نیز اداره کل تعزیرات حکومتی استان هم کوچکترین نظارتی بر فرمهای مدارس انجام نداده است و متاسفانه این موضوع را در اولویتهای خود قرار نداده است.
وی افزود: طبق قانون هیچگونه اجباری در خصوص تهیه فرم مدارس نیست و حتی مدیران آموزش و پرورش هم بر این موضوع تاکید دارند. حال آنکه هم مدارس دانش آموزان را مجبور به پوشیدن فرم میکنند و هم انحصاری در این مورد به وجود آمده که باعث تحمیل قیمتهای گزاف بر دوش اولیای دانش آموزان میشود. این موضوع میتواند در آینده تبدیل به یک نافرمانی مدنی شود لذا لازم است نظارتهای لازم صورت گیرد.
حاج حیدری با اعلام اینکه طی جلساتی که با اداره آموزش و پرورش برگزار شده، زمینه بررسی اوراق فروش این دو تولیدکننده فراهم شده است، گفت: با بررسی اوراق فروش اگر به مواردی بر خوردیم که در آن فروشنده در حق خریدار اجحاف کرده است، ما به التفاوت قیمت به خریدار بر خواهد گشت.
انتهای پیام/ ع