روایت تسنیم از روزهای تلخ کشاورزان کرمانشاهی؛ افت شدید قیمت گوجه در روزهای یکهتازی "رب"
با افزایش سطح کشت گوجهفرنگی در استان کرمانشاه قیمت این محصول به شدت کاهش یافته اما قیمت رب گوجهفرنگی همچنان بالا است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، این روزها برای گوجهکاران کرمانشاهی تجربهای تلخ از کشاورزی محسوب میشود زیرا افزایش سطح زیر کشت و نبود صادرات سبب کاهش چشمگیر قیمت این محصول حتی کمتر از قیمت تمام شده برای کشاورزان شد.
کشاورزان امسال به جای کشت محصول استراتژیکی همچون چغندرقند به دلیل منطقی نبودن نرخ خرید تضمینی دولت به مشت صیفیجاتی همچون گوجهفرنگی روی آوردهاند که افزایش بیش از حد آن سبب پسزدگی بازار شده است و از طرف دیگر عدهای غیر کشاورز نیز به طمع افزایش قیمت گوجهفرنگی در سال گذشته امسال به کشت این محصول روی آوردند.
این درحالی است که کارخانجات تولیدکننده رب گوجهفرنگی که سال گذشته با افزایش قیمت گوجه قیمتهای خود را افزایش دادند اکنون با کاهش قیمت این محصول همچنان به گرانفروشی ادامه میدهند؛ با این وجود صفهای طویل کامیونهای حامل گوجهفرنگی در مقابل کارخانه توجه هر رهگذری را جلب میکند.
بالا بودن سطح زیر کشت، نبود مدیریت برای کنترل در این زمینه و ورود افراد غیرکشاورز در این عرصه به طمع درآمد این محصول از جمله کاهش محسوس قیمت با وجود افزایش هزینهها است که سبب شده سودهای گوجهکاران در جیب دلالان و کارخانهداران برود.
تنها اقدامی که دولت امسال انجام داده خرید حمایتی گوجه فرنگی است اما صحبتهای کشاورزان که از ضرر و زیانشان و قیمت پایین میگویند نشان میدهد که این طرح موفقیت آمیز نبوده و نتوانسته قیمت محصول گوجه فرنگی را افزایش دهد تا فروش گوجه برای صیفیکاران به صرفه باشد و چنانچه این طرح در کنار سایر اقدامات نظیر برنامه صادراتی، اجرای الگوی کشت و افزایش ظرفیت کارخانههای تبدیلی انجام میشد شاید موفق میشد.
قیمت تمام شده گوجهفرنگی بیشتر از قیمت بازار است
یک کشاورز کرمانشاهی با اشاره به افزایش هزینه تمام شده برای گوجهکاران گفت: هزینه کارگری، بذر، آبیاری، کود، سم، حمل و نقل و هزینه جعبه به صورت سرسامآوری افزایش یافته است و با قیمت کنونی هیچ سودی عاید کشاورز نمیشود.
وی افزود: با توجه به هزینه زیاد این محصول و دریافت تسهیلات بانکی اکنون در فصل برداشت این محصول بازار فروش وجود ندارد و مقدار فروشی هم که داریم زیر قیمت تمام شده است.
یک گوجه کار دیگر با بیان اینکه به دلیل نبود مشتری محصول تولیدی روی دستمان مانده است اظهار داشت: چنانچه مسئولان چاره اساسی برای این مشکل پیدا نکنند همه کشاورزان باید محصول خود را در مزرعه رها کنند.
افزایش سطح زیر کشت گوجهفرنگی به بیش از 8000 هکتار در کرمانشاه
نوربخش حاتمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه اکنون دو مرکز با قیمت حمایتی وزارتخانه محصول گوجه استان را خریداری میکند اظهار داشت: این مراکز گوجهفرنگی را با سبد به قیمت هر کیلو 1150 تومان خریداری میکنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه عنوان کرد: قیمت 1150 تومان مناسب و معقول است.
حاتمی با بیان اینکه سطح زیر کشت گوجهفرنگی در استان از 5500 هکتار به بیش از 8000 هکتار رسیده است گفت: یکی از دلایل کاهش قیمت افزایش سطح زیر کشت است.
اکنون که گوجهفرنگی به عنوان محصول اصلی تأمینکننده رب با فراوانی عرضه و کاهش شدید قیمت مواجه شده، دستگاههای نظارتی باید با ورود به بازار رب، برخوردهای لازم را با تأمینکنندگان این محصول که یکی از پرمصرفترین محصولات خانوار ایرانی است داشته باشند.
به نظر میرسد طرح الگوی کشت حلقه مفقوده در این بخش است که سبب میشود کشاورزان محصولی را یکسال بیشتر و یکسال کمتر بکارند بنابراین دولت باید طرح الگوی کشت را اجرایی کند و همچنین نرخ خریدهای تضمینی را طوری تعریف کند که کشاورزان به سمت محصولات راهبردی هدایت شوند.
از طرف دیگر علاوه بر افزایش ظرفیت کارخانههای تبدیلی نظارت بر آنها باید افزایش یابد و برنامههای صادراتی هدفمند پیش برود که کشاورزان به عنوان اقشار ضعیف جامعه دغدغهای برای کشت سال آینده خود نداشته باشند زیرا در صورت بروز اینچنین مشکلات مسکن موقت خرید حمایتی کارساز نخواهد بود.
انتهای پیام/ع