احداث سدهای زیرزمینی در چند نقطه کشور

احداث سدهای زیرزمینی در چند نقطه کشور

معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور گفت: در چند نقطه کشور مانند وردیس، کرمانشاه، کرمان، یزد و هرمزگان سدهای زیرزمینی ساخته شده که مورد توجه کشاورزان پایین‌دست نیز قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، خسرو شهبازی معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور امروز در نشست خبری اظهار کرد: ایران در کمربند خشک دنیا قرار دارد و 61 درصد وسعت کشورمان مناطق خشک و نیمه‌خشک هستند که باعث شکنندگی زیادی می‌شود و لازم است با پدیده خشکسالی و بیابان‌زایی مقابله شود.

وی افزود: تغییرات اقلیم در پوشش گیاهی مراتع، افزایش گرد و غبار و روان‌آب‌های سطحی تأثیرگذار است که این موارد از چالش‌های جدی کشور نیز است. خشکسالی سالهای گذشته منجر به مهاجرت افراد از برخی مناطق و تمرکز جمعیت در مناطق دیگر شده است که این امر خود معضلات اجتماعی دیگری نیز به‌همراه داشته است.

وی تصریح کرد: پدیده گرد و غبار را در چند سال اخیر در کشورمان شاهد هستیم که براساس مطالعات انجام‌شده در صورتی که بتوانیم کل گرد و غبار کره زمین را مهار کنیم دما یک درجه خنک‌تر می‌شود که این موضوع در تخریب زمین اهمیت بسزایی دارد.

شهبازی تصریح کرد: مدیریت خشکسالی‌ها باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد که یکی از الزامات مهم آن فرهنگسازی و آموزش است.

معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور یادآور شد که پروژه‌های بیابان‌زدایی و محافظت از خاک و پوشش گیاهی در سازمان جنگل‌ها از پروژه‌های اصلی به‌حساب می‌آید و این مهم مورد توجه مقامات کشور نیز هست.

وی اظهار داشت: با پروژه‌های آبخیزداری می‌توان بخشی از سیلابها را مهار کرد؛ 15 درصد از روان‌آب‌ها باید کنترل شود که 7.5 درصد آن توسط آبخیزداری و 7.5 درصد دیگر توسط سدها باید انجام شود.

شهبازی اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب تأکید ویژه‌ای به آبخیزداری و آبخوان‌داری دارند و احیای پوشش مراتع و اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری را جزو اولویت‌ها می‌دانند.

معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تأکید کرد: با عنایت رهبر معظم انقلاب 150 میلیون یورو اعتبار با ارز نیمایی برای اجرای پروژه‌های آبخیزداری در 378 شهرستان و به‌وسعت یک میلیون و 370 هزار هکتار اختصاص یافته است.

شهبازی در ارتباط با کانون‌های گرد و غبار در کشور گفت: کانون‌های گرد و غبار خارجی و داخلی هستند که از کانون‌های داخلی می‌توان به خوزستان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی و ایلام اشاره کرد.

وی اظهار داشت: از 32 میلیون هکتار از کانون‌های گرد و غبار 13 میلیون هکتار آن جزو کانون‌های بارانی به‌حساب می‌آیند.

این مقام مسئول در ادامه صحبت‌های خود گفت: 67 درصد از دام‌های سبک کشور از طریق مراتع تغذیه می‌کنند که این امر منجر به وارد آوردن فشار زیادی به مراتع شده است اما باید توجه داشت که ارزش مراتع بیشتر از تأمین علوفه‌ای است که برای دام دارد.

وی یادآور شد که 1504 تن محصولات فرعی مراتع در سال جاری برداشت شده است و منجر به ارزآوری شده است که این رقم در سال 96، 850 هزار تن بوده است.

معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تأکید کرد با توجه رهبر معظم انقلاب در سال اخیر اعتبارات مناسبی جهت احیاء و اصلاح مراتع اختصاص یافته است که این رقم در سال جاری به 86 میلیارد تومان رسیده این در حالی است که در سالهای گذشته متوسط آن 50 میلیارد تومان بوده است.

* احداث سدهای زیرزمینی در چند نقطه کشور

شهبازی در پاسخ به سؤالی درباره دلایل افزایش فرونشست زمین در کشور گفت: برداشت بیش از اندازه آب منجر به همین فرونشست‌ها و افزایش بیلان منفی سفره‌های زیرزمینی می‌شود که لازم است اقداماتی برای جلوگیری از این امر صورت گیرد.

وی در ارتباط با ایجاد سدهای زیرزمینی گفت: براساس مطالعات انجام‌شده می‌توان سدهای زیرزمینی با ظرفیت‌های مشخص ایجاد کرد اما باید به میزان و ظرفیت آن توجه شود و همچنین مراقب بود که سفره‌های آب شیرین و شور با یکدیگر اختلاط بیدا نکنند.

شهبازی گفت: در چند نقطه کشور مانند وردیس، کرمانشاه، کرمان، یزد و هرمزگان سدهای زیرزمینی ساخته شده که مورد توجه کشاورزان پایین‌دست نیز قرار گرفته است.

وی در پایان اظهارات خود گفت: در سال جاری 450 پروژه آبخیزداری و آبخوانداری در کشور افتتاح شده که 280 مورد آن آبخوانداری است.

انتهای پیام/+

 

دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon