حیدری: شکست داعش را آنطور که باید به تصویر نکشیدیم/ به عکاسان هم مثل محافظین مسئولان اعتماد شود
"محمدحسین حیدری" عکاس شناخته شده سالهای دفاع مقدس آثار "ساسان مویدی" را کوششی ارزنده در راستای نمایش زوایای پنهان جنگ شهرها در طول سالهای دفاع مقدس میداند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، "محمدحسین حیدری" عکاس شناخته شده سالهای دفاع مقدس در حاشیه افتتاح نمایشگاه عکسهای "ساسان مویدی" در گالری خانه حوزه هنری درباره سبک عکاسی مویدی به خبرنگار تجسمی تسنیم گفت: نمایشگاه کنونی "ساسان مویدی" در حوزه عکاسی دفاع مقدس طبقهبندی میشود اما عکسهایی که در این نمایشگاه از او به تصویر درآمده، بیشتر به جنگ شهرها پرداخته و ساسان در این حوزه خیلی خوب کار کرده است.
حیدری گفت: متاسفانه وقتی بچههای عکاس ما درطول سالهای دفاع مقدس روی خطوط مقدم جبهه متمرکز شدند، از جنگهای شهری غافل ماندند و همین باعث شد عکسهای کمی از این جنگها در آرشیو تصویری سالهای دفاع مقدس داشته باشیم.
وی افزود: خوشبختانه آثار "ساسان مویدی" توانسته تا حدی این ضعف را جبران کند؛ عکسهای وی به زوایای پنهان حمله به شهرها و جنگ شهرها پرداخته و وقایعی که از خط مقدم دور مانده را به تصویر کشیده است؛ مثلا خانوادهای که در حال گذران زندگی عادی خود بوده و به شکل مستقیم درگیر جنگ نبوده اما ناگهان با موشکباران مواجه شده و نسبت به این اتفاق واکنش نشان داده است؛ چنین مواجهاتی در آثار کمتر عکاسی به تصویر کشیده شده و خوشبختانه عکسهای ساسان منابع خوبی برای به تصویر کشیدن این زوایای جنگ است.
این عکاس باتجربه سالهای دفاع مقدس ادامه داد: اگر جنگ را به معنای فیزیکیاش در نظر بگیریم، شاید بتوان گفت که در یک مقطع دفاع مقدس تمام شده به نظر میآمد؛ اما اتفاقاتی که در ادامه رخ داد و کشور ما و کشورهای همسایه را درگیر خود کرد، فضای دفاع مقدس را به سمت محور مقاومت سوق داد؛ تعدادی از عکاسان مسیری که در طول سالهای دفاع مقدس آغاز کرده بودند را در حوزه مقاومت نیز ادامه دادند؛ ساسان از جمله این عکاسها بود و عکسهایی که او از تهاجمات داعش در عراق و سوریه گرفت نیز از جمله آثار ماندگار و موثر تاریخ مقاومت به شمار میآیند."
حیدری با بیان مطلب فوق، بیان کرد: متاسفانه اتفاقی که در حال وقوع است، این است که عملکرد ما در تصویر حماسههای محور مقاومت آنگونه که باید رسانهای نشده است؛ ما دشمنی به نام داعش را شکست دادیم اما شکست دشمن را آنگونه که باید به تصویر نکشیدیم؛ همانطور که در طول سالهای دفاع مقدس نیز با چنین ضعفی دست و پنجه نرم میکردیم.
وی اضافه کرد: بارها گفتهام که ما در دفاع مقدس 1400 کیلومتر مرز داشتیم و 8 سال نیز درگیر جنگ تحمیلی بودیم؛ تصور کنید اگر تمام مناطق مختلف عملیاتی را در طول سالهای دفاع مقدس پوشش داده بودیم، اکنون باید صدها جلد کتاب عکس از آن دوران گردآوری میکردیم؛ اما همانگونه در رسانهای کردن سالهای دفاع مقدس ضعیف عمل کردیم، در رسانهای ساختن محور مقاومت نیز عملکرد قابل قبولی نداشتیم.
این عکاس شناخته شده سالهای دفاع مقدس تصریح کرد: متاسفانه تاریخ را کسانی روایت میکنند که در حوزه رسانه عملکرد قویتری دارند؛ اکنون دست داعش برای تمام کشورهای دنیا حتی کشورهای حامیاش نیز رو شده است و تمام مردم دنیا میدانند که اینها مسلمان نیستند؛ بلکه یک گروه جنایتکار هستند که ساخته و پرداخته سازمانهای اطلاعاتی آمریکایی-صهیونیستی بودند؛ با اینوجود، آثار مخربی که به واسطه حضور داعش بر کشورهای همسایه عارض شد، آنگونه که باید مورد عکاسی قرار نگرفت؛ عکسهایی هم که اکنون از جنایت داعشیها وجود دارد، عمدتا مشتمل بر تصاویری است که غربیها آنها را ثبت کردهاند و این زمینه برای عکاسان داخلی فراهم نشد که بتوانند در مقیاسی گسترده از محور مقاومت عکاسی کنند.
حیدری عنوان کرد: عکاسان ما این آمادگی را داشتند که برای پوشش تصویری اتفاقات محور مقاومت به سوریه و عراق اعزام شوند؛ اما ما در حوزههای نظامی و امنیتی پروتکلهایی را رعایت میکنیم که هنوز نتوانستهایم در حوزه رسانه آنها را به درستی جا بیندازیم؛ برای مثال، در موضوع حفاظت از مقامات، مشاهده میکنیم که به یک نفر به عنوان محافظ اعتماد میشود؛ درباره عکاسان نیز تمام این ملاحظات را اعمال کنیم اما در مقابل به او اعتماد کنیم که بیاید کار کند.
وی یادآور شد: داستان داعش دستکم چهار، پنج سال به طول انجامید؛ اکنون چند فریم عکس از این اتفاق داریم که عکاسان خودمان آنها را به ثبت رسانده باشند؟ تاریخ فردا براساس مستندات تصویری که غربیها آنها را به ثبت رساندهاند، روایت میشود؛ این نقص ماست. نقصی که هم در حوزه دفاع مقدس، هم در حوزه جنگ نرم و هم در جنک با داعش بر عملکرد ما عارض شد و متاسفانه تاکنون تمهیدی برای حل آن اندیشه نکردهایم.
محمدحسین حیدری در پایان خاطرنشان کرد: عکاسان جوان عکاسی متعهدانه را از "ساسان مویدی" بیاموزند؛ ساسان کسی است که با تعهد عکاسی میکند و وقتش را صرف امور تکراری نمیکند؛ او همواره در پی ثبت تصاویر تاثیرگذاری است که بتواند در سطح جامعه اتفاقی را رقم بزند؛ این خصوصیتی است که عکاسان جوان ما باید در مسیر نیل به آن حرکت کنند؛ تاثیرگذاری یک عکاس در جامعه مستلزم تعهد او به هنر عکاسی است.
انتهای پیام/