سرنوشت تاسف بار گوجه فرنگی در آذربایجان غربی؛ وعده اصلاح بازار توخالی از آب درآمد + فیلم
گروه استانها ـ آذربایجان غربی با مرکزیت ارومیه یکی از تولیدکنندگان فعال در محصول گوجهفرنگی است اما هر سال به طور مکرر با بیبرنامگی دولت بازار این محصول دچار اوضاع اسفناکی شده و هزاران کشاورز را دچار خسارتهای چندین میلیاردی میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، برخی از اصناف میدان میوه و ترهبار و کشاورزان به خبرنگار ما میگویند قیمت گوجه پایین آمده و تا هر کیلو 800 تا 1200 هزار تومان است که با این قیمت کشاورزان گوجه کار ضرر میکنند حتی هزینه کاشت، زحمات و مشقت پرورش آنها نیز تأمین نمیشود.
نبود برنامهریزی درزمینه کشت محصولات کشاورزی همواره تولید محصولات را تحت تأثیر خود قرار میدهد به طوری که هرساله برخی از محصولات با مازاد تولید و برخی با کمبود مواجه میشود دراینبین با کمبود محصولات قیمتها با رشد چند برابری روبهرو میشود و در مقابل مازاد تولید باعث کاهش چشمگیر قیمت محصولات کشاورزی میشود.
این در حالی است که با کاهش محصولات و کمبود عرضه در بازار، مصرفکننده باید هزینه این کمبود را پرداخت کند و در صورت مازاد تولید و کاهش قیمتها ممکن است حتی هزینههای تولید محصولات برای کشاورز جبران نشود و متحمل ضررهای سنگینی شود.
امسال در بحث مازاد تولید قرعه به نام گوجهفرنگی افتاده است و کاهش قیمت این محصول بسیاری از کشاورزان را متضرر کرده به طوری که قیمت این محصول در زمینهای کشاورزی به کمتر از هزار تومان رسیده است دراینبین برخی از کشاورزان از هزینههای بالای تولید این محصول گلایه دارند و اینکه با فروش محصول خود حتی هزینههای کاشت را هم نتوانستند جبران کنند.
اصناف میدان میوه و ترهبار از وضعیت کاهشی قیمت گوجهفرنگی و نداشتن بازار فروش شاکی بودند و بابیان این موضوع که هرسال ما در برداشت هر یک از محصولات بهنوبه خود با مشکلات نداشتن بازار فروش و صعود و نزول قیمتها مواجه میشویم که کمر کشاورز را خم میکند.
کشاورزان و کارگرانی که با چشمهای پر از اشک به گندیدن، خرابی و دپو شدن محصولی که یک سال برای آن زحمتکشیده بودند خیره شده بود محصولی که برای بهرهبرداری از آن کلی هزینه کرده بودند و قرار بود چرخ زندگی را با فروش بهصرفه محصول خود بچرخانند و یک لقمه نان بر سر سفره قرار دهند.
اینطور که پیداست از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون بیش از 89 هزار تن گوجهفرنگی باقیمت توافقی در استانهای مختلف از کشاورزان خریداریشده است، اما تولید بالای این محصول باعث شد تا باوجود خرید تضمینی قیمتها روند کاهشی خود را حفظ کند.
با این تفاسیر موضوعاتی از این قبیل هرساله در حال تکرار است و راهحل آن تنها داشتن الگوی کشت جامع در هر استان با توجه به منابع آبی و اقلیم آن است، اما بیتوجهی مسئولان به این مساله باعث میشود دود این بیبرنامگیها به چشم کشاورز و مصرفکننده رود و آنها را با ضرر و زیان روبرو کند.
استاندار آذربایجان غربی میگوید: با توجه به افزایش تولید و کاهش قیمت گوجهفرنگی در بازار نرخهای خرید کارخانجات رضایت کشاورزان را تأمین نمیکند و ضروری است که در جهت حمایت از کشاورزان نسبت به تجدیدنظر ممنوعیت صادرات گوجهفرنگی بوتهای و رب گوجهفرنگی دربسته بندی بیش از 5 کیلوگرم و حذف تعهد ارزی برای صادرات اقدام گردد.
محمدمهدی شهریاری میافزاید: تفویض اختیار تعیین نرخ کارمزد تبدیل گوجهفرنگی به رب در سقف هزینههای به استانها از دیگر راهکارهای حمایت از بخش کشاورزی عنوان کرد وزیر جهاد کشاورزی نیز در این دیدار دستور داد تا سازمان تعاون روستایی در اسرع وقت نسبت به خرید حمایتی گوجهفرنگی اقدام نماید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی نیز چندی پیش با اشاره به آغاز فصل برداشت محصول گوجهفرنگی در باغات استان گفته بود: پیشبینی میشود که امسال بیش از 192 هزار تن گوجهفرنگی از اراضی کشاورزی استان در ارقام مختلف مانند سان ست، کیمیا، وندا، متین، فورمنت، لونا، سوپر لونا، اناری و شیمیایی برداشت شود.
رسول جلیلی بابیان اینکه تولید و سطح زیر کشت این محصول در استان 17 درصد نسبت به پارسال افزایش دارد، میافزاید: 45 تا 50 درصد این محصول در داخل استان به اشکال مختلف مصرف میشود که در ارومیه، میاندوآب و شاهیندژ بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده همچنین گوجهفرنگی در استان بهصورت رب و سس بیشتر مصرف میشود و کار عملآوری آن در کارخانههای داخل استان یا بهصورت خانگی توسط اعضای خانوادهها صورت میگیرد.
جلیلی تصریح کرده بود: متوسط عملکرد در هکتار این محصول 40 تن در هکتار است که علاوه بر تأمین نیاز مردم داخل استان، مازاد محصول تولیدشده به سایر استانهای کشور نیز صادر میشود همچنین سرانه مصرف این محصول در استان 50 کیلوگرم است60 هزار تن از گوجهفرنگی تولیدشده در استان بهصورت تازه خوری مصرف و بقیه توسط کارخانههای تبدیلی خریداری میشود.
به گفته وی گوجهفرنگی یکی از محصولات مهم تولیدی در آذربایجان غربی است که علاوه بر مصرف داخلی بهصورت تازه خوری پس از فرآوری در کارخانجات بهصورت رب و سس به خارج از استان و حتی کشورهای همسایه ازجمله عراق، ترکیه و آذربایجان نیز صادر میشود و نقش مهمی در اقتصاد منطقه دارد.
وعدههای توخالی تنها آثار جلسات و پیگیریهایی است که خبرنگاران از مسئولین مربوطه دریافت میکنند وقتی هرسال استان با یک مشکلی برخورد میکند و این موضوع مکرراً با بی توجهی مسئولان تکرار میشود این یعنی عدم توجه به مشکلات جامعه افرادی که برای خدمت به آنها بر مسند مدیریت هستند و این یعنی حقالناس را پایمال کردن.
محصول گوجهفرنگی از محصولات عمده جالیزی آذربایجان غربی است که هماکنون به قیمت یک هزار تا 3هزار تومان برای مصرف تازه خوری توسط فروشندگان در بازار عرضه میشود.
کشاورزی که برای توسعه استان و درجهیک بودن محصولات آن تلاش میکند انتظار حمایت مسئولان و ایجاد بازار فروش برای فروش محصولاتشان باقیمتی که نه سیخ بسوزه نه کباب را دارد وقتی نتیجه یک سال زحمت اش را به قیمت ناچیزی میخرند دیگر میل به تولید مرغوب و باارزش را از دست میدهد که این موضوع به ضرر صنعت کشاورزی آذربایجان غربی تمام می شود.
گزارش از یوسف عباسی و زهرا بخشی
انتهای پیام/ ع