خراسان جنوبی| زرشک ۱۰ هزار تومانی هزینه‌ تولید را هم تامین نمی‌کند

خراسان جنوبی| زرشک 10 هزار تومانی هزینه‌ تولید را هم تامین نمی‌کند

زرشک یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی است که ضمن تضمین اشتغال روستائیان هرساله ارزآوری خوبی برای کشور دارد، اما این روزها با تصویب نرخ ۱۰ هزار تومان برای هر کیلو زرشک تر تولیدکنندگان گلایه‌مند بوده و معتقدند این مبلغ جوابگوی هزینه‌های آنها نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، بیش از 98 درصد زرشک ایران در خراسان جنوبی تولید می‌شود. محصولی استراتژیک که علاوه بر تامین نیاز داخلی ارزآوری خوبی برای کشور دارد.

کشاورز خراسان جنوبی یک سال زحمت می‌کشد گرمای سوزان و سرمای طاقت فرسای کویر و تیغ برنده خارهای زرشک را بر جان و دل می‌خرد تا با دسترنج روزهای پرتلاش اندکی از گره‌های زندگیش را باز کند و دردهایش را التیام بخشد. غافل از اینکه برخی از مسئولان امسال دور میز نشسته و برای هر کیلو زرشک تازه تنها 10 هزار تومان قیمت گذاری کردند قیمتی که نارضایتی بهره‌برداران را به دنبال داشته و از اینکه این قیمت بخشی از هزینه‌ها را هم پاسخگو نیست گلایه دارند.

تنها دو هفته دیگر تا آغاز فصل برداشت دانه‌های قرمز رنگ زرشک در خراسان جنوبی باقی است. اگر در فصل برداشت زرشک گذرتان به روستاهای استان افتاد مشاهده می‌کنید که فرش قرمز رنگی همه مزارع روستا را پوشانده است.

انگار خدا با مداد قرمز بر تن خسته درختان این منطقه زرشک را نقاشی کرده است. زنان، دختران و حتی کودکان روستا به همراه خانواده برای برداشت محصول لباس کار می‌پوشند و همراه می‌شوند تا با همدلی و تلاش محصول دسترنج یک ساله خود را برداشت کنند.

برداشت 20 هزار تن زرشک در استان

در فصل برداشت محصول 50 هزار بهره‌بردار زرشک خراسان جنوبی راهی 17 هزار باغ زرشک می‌شوند تا 20 هزار تن زرشک را برداشت کنند.

صغری یکی از بانوان روستایی که از قیمت گذاری زرشک در استان ناراضی است در گفتگو با خبرنگار تسنیم از سختی کار برداشت زرشک می‌گوید: زرشک محصولی است که یک سال درمیان به بار می‌نشیند و امسال هم در ابتدای سال شاهد بارش باران سیل‌آسا بودیم که خسارت زیادی به درختان زرشک وارد شد حال با این قیمت مصوب شده در استان دیگر امیدی برای برداشت محصول باقیمانده نداریم.

آیا تعیین نرخ مصوب برای هر کیلو زرشک جواب هزینه‌های کشاورز را می‌دهد؟

وی که تنها راه امرار معاش خانواده‌اش از برداشت محصول یک ساله زرشک است از قیمت تعیین شده گلایه دارد و ادامه می‌دهد: ای کاش مسئولان و دست اندرکاران موقع قیمت گذاری خود را جای کشاورز می‌گذاشتند که آیا تعیین نرخ ده هزار تومان برای هر کیلو زرشک جواب هزینه‌های کشاورز را می‌دهد؟

غلامرضا یکی دیگر از بهره‌برداران زرشک در زیرکوه است که معتقد است قیمت کود و مزد کارگر برای برداشت زرشک گران است همچنین خشک کردن و بسته بندی زرشک خیلی هزینه‌بر است. با این وضعیت قیمت گذاری جوابگوی هزینه‌ها نخواهیم بو. دلال‌ها زرشک رو با قیمت بالاتر از دولت از ما می‌خرند و ممکن است برای جبران هزینه‌ها محصول‌مان را به دلال بفروشیم.

وی افزود: دولت باید به نفع کشاورز بوده تا از فروش محصولش متضرر نشود اما متأسفانه کسی به فکر کشاورز نیست آقای مدیری که پشت میز نشسته و قیمت گذاری می‌کند از آه دل من کشاورز چه می‌داند؟ او چگونه ابن قیمت را مصوب کرده بدون اینکه در نظر بگیرد که درختان زرشک یک سال درمیان محصول می‌دهد و جدای از این موضوع سیل ابتدای امسال هم مزید بر علت شده تا محصولا زرشک امسال کاهش یابد.

پایین بودن نرخ خرید توافقی زرشک فرصت پرسود برای دلالان 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: نرخ ده هزار تومان قیمت زرشک تازه بر سر درخت قیمتی است که توسط کارشناسان در اتاق بازرگانی استان به تصویب رسیده است.

عصمتی‌پور افزود: ما در صورتی ورود می‌کنیم که که دلال بخواهد با قیمت پایین‌تر محصول کشاورز را بخرد. کشاورزان مطمئن باشند دلال قیمت بیشتر از 10 هزار تومان را خریداری خواهد کرد این قیمت به نفع کشاورز است و نباید نگران باشد.

وی گفت: قیمت توافقی قیمتی است که هزینه تمام شده کشاورز محاسبه و سود کشاورز نیز در نظر گرفته می‌شود. این قیمت هم برای کشاورز و هم برای خریدار منصفانه است.

زرشک کاران نگران نباشند

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: کشاورزان نگران نباشد ما حامی بهره‌برداران هستیم و در صورت مشاهده خرید کمتر از ده هزار تومان ورود خواهیم کرد و جلوی تخلفات دلالان و واسطه‌ها گرفته خواهد شد.

عصمتی‌پور با بیان اینکه خرید توافقی محصولات کشاورزی باعث کوتاه شدن دست دلالان می‌شود و یکی از مهم‌ترین راهکارهای حذف واسطه‌ها خرید توافقی محصولات است افزود: در ارتباط با خرید زرشک امسال مصوب شده هیچ دستگاه یا فردی اجازه خرید پایین‌تر ندارد و اگر خریدی زیر قیمت تعیین شده انجام شود سازمان تعاون روستایی زرشک را با قیمت تعیین شده از کشاورز خریداری می‌کند اما اگر کسی مایل به خریداری بالاتر از قیمت بود کشاورز مختار به فروش است.

وی با اشاره به اعتراض برخی بهره‌برداران از قیمت تعیین شده افزود: از آن جایی که از هر چهار کیلوگرم زرشک‌تر یک کیلوگرم زرشک خشک تهیه می‌شود با افزایش قیمت مصرف کننده تمایلی برای خرید نخواهد بود و قیمت گذاری با قیمت‌های زیاد سرنوشت زرشک را مانند سیر و سیب زمینی می‌کند پس در این راستا قیمت منصفانه است و کشاورز متضرر نمی‌شود. 

انتهای پیام/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon