تمام تلاشم دوری از حاشیههاست/جایزه جلال کتابم را پرفروش کرد
دبیرعلمی جایزه جلال که معتقد به تأثیرگذاری این جایزه بر سرنوشت و آینده کتاب برگزیده است، میگوید: به عنوان دبیرعلمی تمام تلاشم دوری از حاشیهها و داشتن نگاه برآمده از یک جریان علمی و دانشی بر پایه معیارها و ملاکهای اساسنامه است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، فراخوان دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال چندی پیش اعلام شد، محمدرضا شرفی خبوشان نویسنده جوان و خوش نام که با «بیکتابی» برگزیده جایزه جلال شد و توانست خوش بدرخشد، دبیرعلمی این دوره جایزه جلال است. در آستانه انتخاب هیئت علمی این جایزه و داوران با وی گفتوگویی داشتهایم. این گفتوگو به شرح ذیل است:
*تسنیم: درباره روند برگزاری جایزه بفرمایید، اعضای هیئت علمی و داوران مشخص شدهاند؟ حجم آثار ارسالی چگونه است؟
طبق مهلت اعلام شده در فراخوان جایزه تا 20 مهر ماه فرصت ارسال کتاب وجود دارد، البته ما بر اساس فهرست خانه کتاب خود نیز به گردآوری کتابها میپردازیم تا کتابی از قلم نیفتد. اعضای هیئت علمی جایزه جلال تا هفته آتی انتخاب میشوند و پس از انتخاب هیئت علمی نیز گروههای داوری تشکیل خواهد شد.
* تسنیم: به عنوان یک نویسنده جوان که دبیر علمی مهمترین جایزه ادبی کشور شدهاید، چه برنامهای برای برگزاری این دوره جایزه دارید؟
دبیر علمی تمام تلاشش را میکند که جریان داوری و بررسی کتابها توسط هیئت علمی و داوران، جریان دانشی و جریان طبیعی خودش را سیر کند و بر مبنای مؤلفههایی که مرامنامه جایزه مقرر کرده است، عمل شود. همچنین معیارهای درست و دقیق علمی در انتخاب کتابها لحاظ شود.
به عنوان دبیر علمی تلاشم بر این است که به دور از حواشی و نگاههای بیرونی و حاشیهای، نگاهی برآمده از یک نظر علمی محققانه و بر مبنای معیارها و ملاکهای انتخاب وارد شود. هدف اصلی جایزه جلال هم به هر حال انتخاب و معرفی اثری است که شاخصههای خدمت به زبان ملی، فرهنگ و اعتقادات ملی را داشته و به خصوص جریانساز باشد؛ کتابی که در حیطه خود حرفی برای گفتن چه در شکل و چه در محتوا داشته باشد. صرفاً به شکل یا محتوا دیده توجه نشود، بلکه هم آمیختگی شیوه بیان و تأثیرگذاری آن نیز جزو معیارها و ملاکهایی باشد که در روند انتخاب کتاب برگزیده رعایت میشود، طبیعتاً دبیر علمی هم تلاشش برای اجرای خوب و شایسته جایزه جلال است.
*تسنیم: در وضعیت فعلی ادبیات معاصر آیا میتوان امیدوار شد که اثری همه این ویژگیها را داشته باشد؟
من فکر میکنم هر سال ما این انتظار را داریم با توجه به ادبیات رو به رشد ما و گامهای خوبی که نویسندگان در هر سه عرصه(ادبیات داستانی، نقد ادبی و مستندنگاری) بر میدارند این انتظار وجود دارد و چندان رویایی نیست که آثاری با این ویژگیها پدید بیایند.
در سالهای اخیر با به میدان آمدن نویسندگان جوان و قلمهای دارای تجربه به ادبیات متعهد و با پشتوانه افزوده شده و تولید آثار خوب و فاخر در این چند ساله گواه چنین ادعایی است؛ بنابراین بدون تردید ما باید منتظر باشیم با آثاری که این مؤلفهها را دارد، روبرو شویم. وظیفه جایزه هم این بوده که این آثار را معرفی کرده و شرایطی را ایجاد کند تا این اثار آنطور که شایسته است، دیده شوند و نویسنده را در جایگاه شایسته و بایسته خود قرار دهند.
* تسنیم: بنا به گفته نویسندگان در سالهای اخیر چندان تأثیری روی ادبیات و کتابهای برگزیده نداشته است. شما که خود نیز از برگزیدگان دورههای گذشته به شمار میرود و دبیر این دوره، چه نظری دارید؟
قطعاً جایزه جلال تأثیرگذار بوده است، نمونههای متعددی وجود دارد که پس از برگزیده شدن و معرفی به جامعه به چاپهای متعدد رسیده و نویسنده این فرصت را یافته است، که درباره اثرش سخن بگوید.
* تسنیم: شما خود چنین تجربهای داشتهاید؟ چون بسیاری از نویسندگان برخلاف شما معتقدند که با برگزاری جایزه و اهدای هدایا اتفاق دیگری برای کتاب رخ نمیدهد.
برای من که چنین شد، بعد از برگزیده شدن، «بیکتابی» به چاپهای متعدد رسید و دیده شد.
* تسنیم: تمام این تجدید چاپها و دیده شدنها ناشی از اثر جایزه جلال میدانید؟ کتاب و محتوای آن در این میان تأثیری نداشته است؟
قطعاً هر دو مؤثر بوده است. ببینید، جایزه کمک میکند اگر کتابی قابلیتهای خاص خود را دارد، دیده شود. اما یک جایزه چطور میتواند تأثیرگذاری کاملی داشته باشد؟ با کمک اصحاب رسانه و اهالی فرهنگ که باید در معرفی جایزه و برانگیختن علاقهمندیها فعالیت کنند، طبیعتاً ما در یک حرکت جمعی میتوانیم این فرصتها را غنیمت بشماریم، اعتبار یک جایزه به نگاهی است که جمیع مردم و اهالی فرهنگ، نسبت به آن دارند. کار ما در مسیر معرفی و بیان بهتر کارکرد این جایزه است. منتقدان، نویسندگان و صاحب نظران اگر واکنش خود را نشان دهند، اهمیت جایزه را اعلام کنند و ...میتوانند در این مسیر مؤثر باشند.
بنابراین به جای هجمه به جایزه و به جای پرداخت به حواشی بهتر است در مسیر تاثیرگذاری بیشتر و بهتر جایزه قدم برداریم، من تصور میکنم نباید تنها از برگزارکنندگان انتظار داشت که جایزهای تأثیرگذار برگزار کنند.
* تسنیم: زمان برگزاری و جوایز مشخص شده است؟
درباره زمان دقیق برگزاری در نشست خبری اطلاعرسانی خواهیم کرد، درباره جوایز نیز فعلاً به میزان سال گذشته یعنی 30 سکه و یا معادل ریالی آن است.
انتهای پیام/