رویکردهای امام موسی صدر در تمدنسازی اسلامی
امام موسی صدر رهبری اقتدارآفرین است و نگاهش به اسلام، رهبری، امت اسلامی و دولت اسلامی اقتدارآفرین است. او وقتی هم به لبنان میرود و وضعیت شیعیان را میبیند، آرام و قرار ندارد تا وضع آنها را اصلاح کند.
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام نجف لکزایی، معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی، در مراسم رونمایی «پایگاه تخصصی بازنمایی آثار امام موسی صدر» که در سالن همایشهای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: امام موسی صدر رهبری اقتدارآفرین است و نگاهش به اسلام، رهبری، امت اسلامی و دولت اسلامی اقتدارآفرین است. او وقتی هم به لبنان میرود و وضعیت شیعیان را میبیند، آرام و قرار ندارد تا وضع آنها را اصلاح کند. وی موجب عزت شیعه در لبنان و درحقیقت، عزتآفرین شد؛ نگاهی که بیش از هر زمانی امروز به آن نیاز داریم. امروز در مقایسه با 40 سال قبل خیلی جلوتر آمدهایم و اگر پیروان اهلبیت؟ع؟در دنیا اقتدار و عزت دارند، محصول فعالیتهای رهبران اقتدارآفرینی همچون امام خمینی؟رح؟، امام موسی صدر، رهبر معظم انقلاب و دیگر علما و بزرگان است. نوع نگاه به آموزههای اسلامی میتواند ذلیلانه یا مقتدرانه باشد. وقتی خداوند در قرآن میفرمایند «برای کافران علیه مؤمنان بزرگی نیست»، برخی گفتهاند این مربوط به روز قیامت است؛ درحالیکه نفی سبیل و سلطه کفار بر مسلمانان در همه شوون دنیوی وجود دارد.
حجتالاسلام لکزایی، امام موسی صدر را جداکننده چهار لایه مهم در فهم دین دانست و اظهار کرد: لایه اول، سیاستهای کلان ازجمله آن نفی سبیل، عدالت، قدرت نظامی زیاد و تعاون بر تقوی؛ لایه دوم، عرصه سیاستهای بخشی ازجمله آموزههای مربوط به سیاست، اقتصاد، خانواده و فرهنگ. او از معدود متفکران اسلامی است که وقتی اجزای دین را بیان میکند، میگوید دین شامل چهار بخش اصول، فروع، اخلاق و فرهنگ میشود. وی در بخش اقتصاد به تولید و مهارتافزایی فکر میکند؛ لایه سوم، آموزههای دینی تاکتیکی است تا سیاستهای کلان و سیاستهای بخشی را محقق کنید. تقیه ازجمله تاکتیکهاست. برای اینکه به هدف دین برسید و در برخی موارد با مشکل مواجه میشوید، به شما اجازه میدهند تقیه خوفی یا مداراتی کنید و اجازه بازگشت از مسیر را ندارید؛ لایه چهارم، لایه تکنیکی است. این بخش به خود رزمنده مربوط میشود که در صحنه میخواهد اقدام کند؛ یعنی این لایه کاملا فردی و شخصی است و شما در زندگی خودِ امام موسی صدر میتوانید این تکنیکها را ملاحظه کنید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نمود روشن همگرایی، هماهنگی، همکاری، همبستگی و پیوستگی در اندیشه امام موسی صدر خاطرنشان کرد: این اصطلاحات برای جامعه امروز ما نیز اهمیت زیادی دارد و ما را به تمدن و امتسازی میرساند. همگرایی دربرابر واگرایی است؛ بههمیندلیل، وی مسجد اهلسنت را میسازد که در بمباران تخریب میشود یا به کلیسا میرود و با مسیحیان همراه میشود؛ چون او در سیاستهای کلان قائل به اصلی بهنام همگرایی است و آن را هم از قرآن کریم گرفته. هماهنگی دربرابر تعارض قرار دارد: یکی اینکه خودِ نظر و عمل امام موسی صدر باهم هماهنگی دارد و دیگر اینکه در درون خانواده شیعی هماهنگی ایجاد میکند که این کار را با فعالیتهایی ازجمله مجلس اعلای لبنان انجام داد.وی با اشاره به اینکه همکاری دربرابر تنازع قرار دارد، گفت: یعنی بهجای اینکه باهم دعوا کنیم که امکانات و منابع را بههدر میدهد، با هم تعاون، تبادل و همکاری کنیم که این مسأله نیز در زندگی او نمود ویژهای دارد. رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همبستگی را دربرابر وابستگی قرار داد و اضافه کرد: تمایز تفکر اسلامی از نظام سلطه این است که نظام سلطه همیشه بهدنبال وابستگی است و میخواهد جهان به بلوک شرق و غرب تبدیل شود؛ ولی ما در الگوی همبستگی بهدنبال انسجام هستیم. برای تحقق اهداف متعالی امام موسی صدر دنبال همبستگی است. همه این اندیشهها در مسیر عدالت و ارزشهای توحیدی و الهی است؛ ولی وقتی به رژیم صهیونیستی میرسد، محکم و قاطع میایستد و واژه «شر مطلق» را استفاده میکند.
وی با بیان اینکه پیوستگی دربرابر ادغام قرار دارد، عنوان کرد: امام موسی صدر میگوید ما یک گونه نمیتوانیم باشیم؛ ولی یگانه میتوانیم باشیم. ما نمیتوانیم در هم ادغام شویم؛ ولی میتوانیم پیوسته باشیم. ارتباط واژهها و مفاهیم با یکدیگر و همچنین چینش درست واژگان در اندیشه امام موسی صدر ازجمله مباحثی است که در این پایگاه تخصصی موردتوجه قرار گرفته؛ ولی اینکه چقدر موفق بوده، به نظر جامعه علمی بستگی دارد.
منبع : صبح نو
انتهای پیام/