ترکیه به چه قیمتی قصد دارد در شمال سوریه منطقه حائل ایجاد کند؟
ورود نیروهای دولتی سوریه به مناطق شمال شرق این کشور برای مقابله با تجاوز نظامی ترکیه میتواند اوضاع را بطور اساسی تغییر دهد، و این سئوال را بوجود آورده که آیا آنکارا میتواند به اهدافش از آغاز این عملیات دست یابد؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا»، چاپ مسکو امروز نوشت: نظامیان ارتش ترکیه روز یکشنبه موفقیت خود در مناطق شمال شرق سوریه را تقویت کرده و کنترل بر بزرگراهی حدوداً در 30 کیلومتری از خطوط مرزی را به دست آوردند. این مسئله یک موفقیت سریع در عملیات نظامی «منبع صلح» بشمار میرود که هدف از آن نابودی شبه نظامیان کردی است که آنکارا آنها را تروریستی مینامد.
ولی روز گذشته وضعیت در مناطق درگیری تغییر کرد. رسانههای گروهی رسمی سوریه اعلام کردند که نیروهای دولتی به سمت مناطق شمالی این کشور در حرکت هستند تا تجاوز ترکیه به خاک سوریه را متوقف کنند. بدین ترتیب ارتش سوریه به کمک شبه نظامیان کرد آمده است.
گفته میشود توافق در این باره بین شبه نظامیان کرد و نمایندگان دمشق در پایگاه هوایی نظامی حمیمیم روسیه به دست آمده است. مقامات مسکو از قبل رسماً اعلام کرده بودند که درصدد دستیابی به توافق بین کردهای ساکن مناطق شمال شرق و دولت سوریه برای کنترل اوضاع هستند. در روسیه نسبت به وخامت اوضاع در منطقه بعد از اقدام نظامی ترکیه، هشدار داده و بدون تردید به مقامات دمشق در برقراری کنترل اوضاع کمک خواهند کرد.
این در حالی است که کشورهای اروپایی نیز به عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه واکنش نشان داده و بسیاری از آنها ارسال سلاح به ترکیه را متوقف کردهاند. انتظار میرود که در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که امروز، دوشنبه برگزار میشود تصمیم گیری هماهنگتری نسبت به این اقدام آنکارا اتخاذ شود.
روسیه بطور علنی و از زبان شخص ولادیمیر پوتین اعلام کرده که مخالف حضور غیرقانونی نظامیان خارجی در سوریه است. رئیس جمهوری روسیه در مصاحبه با چند شبکه تلویزیونی عرب زبان تأکید کرده که سوریه باید از حضور نظامیان خارجی پاک شود و این مسئله در مورد همه کشورها صادق بوده و مسکو نیز حاضر است در صورت درخواست مقامات دمشق، نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج کند.
آنکارا نگران واکنش جامعه جهانی نبوده و اهداف مهمتری را در نظر گرفته است
ولی "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه قصد ندارد تا عملیات نظامی در خاک سوریه را متوقف کند.
به عقیده کارشناسان، اردوغان اهداف مهمتری از نابودی شبه نظامیان کرد یا اشغال مناطق کردنشین در شمال سوریه را دارد. جامعه کردهای این کشور بسیار بزرگ است و از بین بردن آن ممکن نیست. ضمن اینکه آمریکا، روسیه و ایران به آنکارا اجازه نمیدهند که دست به چنین اقدامی بزند و اردوغان هم به خوبی این مسئله را میداند.
"یولیا کودریاشووا" کارشناس ارشد مرکز امنیت یورو آتلانتیک در دانشگاه روابط بینالملل مسکو، یادآور شده که اردوغان میخواهد نه تنها یک منطقه حائل برای ممانعت از حملات احتمالی شبه نظامیان کرد به وجود آورد، بلکه میخواهد سطح وخامت اوضاع اجتماعی در ترکیه را نیز کاهش دهند.
وی افزود: «برای تثبیت وضعیت اقتصادی مطلوب در کشور نیاز به بودجه اضافی است. ضمن اینکه صرف هزینههای مربوط به آن نگهداری از پناهجویان سوری مورد رضایت جامعه ترکیه قرار ندارد. علاوه بر این، در بازار کار مردم سوریه رقیب ترکها بوده و این مسئله باعث افزایش سطح بیکاری در این کشور شده است و این مسئله نیز یک نکته منفی تلقی میشود.»
"آمور حاجییف" مدیر مرکز مطالعات ترکیه مدرن نیز معتقد است که واکنش جامعه جهانی به عملیات نظامی ترکیه برای اردوغان غیر منتظره نبوده و به انتقادات کشورهای اروپایی عادت کرده است. او به خوبی درک میکند، مقامات اروپایی مایل نیستند تا بحران جدید مهاجرتی در اروپا بوجود آید. به همین دلیل فشار زیادی را بر آنکارا وارد نخواهند کرد. ضمن اینکه مواضع روسیه هم برای ترکیه جدید نیست. برخلاف آنکارا مقامات مسکو، بشار اسد را رئیس جمهوری قانونی سوریه میدانند و مخالف تحریمها علیه دمشق هستند.
این کارشناس تاکید کردند که به رغم اختلاف در برخوردها، مواضع روسیه و ترکیه در بسیاری از جهات هم به یکدیگر نزدیک است. دو کشور بر لزوم حفظ تمامیت ارضی سوریه تاکید دارند.
مقامات آنکارا قصد ندارند تا مناطق کرد نشین در سوریه را اشغال کنند. برای ترکیه ایجاد خودمختاری یا دولت کرد در مناطق شمال سوریه غیرقابل قبول است. منطقه حائل به وجود آمده در این مناطق حتی میتواند تحت کنترل دولت جدید سوریه قرار بگیرد که در نتیجه تلاشها در چارچوب مذاکرات آستانه به وجود خواهد آمد.
انتهای پیام/