صادرات اردبیل درجا می‌زند؛ لیست تکراری چند ساله محصولات

صادرات اردبیل درجا می‌زند؛ لیست تکراری چند ساله محصولات

با وجود اینکه اردبیل از امتیاز مرزی بودن برخوردار است، لیست صادرات در چند سال اخیر تغییری به خود ندیده و بیانگر درجا زدن کیفیت صادرات این استان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، آمار و ارقام صادرات و واردات و ترانزیت در استان اردبیل هرچند بر روی نمودار صعودی واقع شده است اما نگاهی دقیق‌تر به آمار نیمه نخست سال جاری نشان می‌دهد صادرات اردبیل کیفیت قابل توجهی نداشته و در سال‌های اخیر محصولات و کشورهای هدف صادراتی تغییر چندانی به خود ندیده است.

به مانند تاجر سنتی که به فروش روزمره گرفتار شده، اردبیل نیز گرفتار روزمرگی در صدور محصولات خود شده و در سال‌های اخیر نتوانسته فهرست محصولات خود را تغییر دهد.

از سویی نگاهی به لیست محصولات صادراتی در سه حوزه صنعت، گردشگری و کشاورزی چندان امیدبخش نیست. بطوریکه خبری از محصولات صنعتی و صنایع دستی نیست و محصولات کشاورزی نیز از چند رقم متجاوز نبوده است.

اشک کشاورزان از محصولات روی دست مانده

در نیمه نخست سال جاری تنها محصول کشاورزی که در لیست صادرات مورد تائید گمرکات استان دیده می‌شود سیب زمینی است این در حالی است که سالانه 4.5 میلیون تن محصولات کشاورزی در استان تولید می‌شود.

رئیس صمت استان اردبیل ارزش صادرات سیب زمینی را 5.3 میلیون دلار در نیمه نخست امسال عنوان کرد و گفت: در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته ارزش صادرات سیب زمینی 60 درصد افزایش یافته است.

رامین صادقی در خصوص محصولات صادراتی استان در نیمه نخست امسال افزود: در نیمه نخست امسال شیشه و آینه، سیب زمینی، خمیر، مصنوعات پلاستیکی و آهن آلات و فولاد صادر شده است.

وی با بیان اینکه دو مقصد صادراتی کشورهای عراق و آذربایجان است، افزود: عمده کالاهای وارداتی نیز شامل پنبه، ام دی اف خام، ماشین آلات، کاغذ و مقوا و دستگاه‌های مبدل حرارتی از مبدا دو کشور ترکیه و تاجیکستان است.

ترکیب تکراری صادرات و واردات اردبیل که گویای فعالیت چند واحد تولیدی محدود به صورت روتین و سالانه است، در حالی است که امسال، سال پرمحصول اما تلخی برای کشاورزی اردبیل بود.

کشاورزانی که قادر به فروش محصولات خود نبودند در سال جاری مجبور به دورریز محصولاتی از جمله سیر و سیب شدند.محصولاتی که در تمامی نقاط دنیا مشتری دارد، به دلیل بی‌تدبیری و ضعف نهادهای برنامه‌ریز در کنار جاده‌ها تلنبار و به صورت تدریجی فاسد شد.

گره کور صادرات صنایع دستی در اردبیل

استان اردبیل نه تنها در کشاورزی بلکه در گردشگری نیز منطقه مستعدی محسوب می‌شود. در این استان یکی از محصولات با قابلیت صادراتی، صنایع دستی است.

اما در لیستی که ذکر آن رفت خبری از محصولات تولیدی صنعتگران این استان است.این در حالی است که به گفته معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل، این منطقه قطب تولید بافته‌های داری است.

ملکه گلمغانی زاده با بیان اینکه اغلب صنایع دستی تولیدی کشور، در این استان نیز تولید می‌شود، افزود: صادرات صنایع دستی با قوانین دست و پا گیر مواجه است.

وی با بیان اینکه بسیاری از تجار استان نیز به سمت صادرات صنایع دستی نمی‌روند، افزود: این در حالی است که تولیدات سالانه بافته‌های داری استان120 هزار متر مربع است و 4 هزار بافنده در استان مشغول به تولید هستند.

صادرات صنعتی آرزوی دیرینه اردبیل

عدم توفیق در صادرات بخش کشاورزی و گردشگری به بخش صنعت نیز سرایت کرده است.

صنایع استان اردبیل که به سختی در سال‌های اخیر احیا شده و جان دوباره گرفته است، همچنان در لیست صادرات دیده نمی‌شوند.

بسیاری از محصولاتی که قادر به ارزسازی و ثروت‌آفرینی است هر چند در اردبیل تولید می‌شود اما به دلایل مختلف در لیست محصولات صادراتی قرار نگرفته است.

مرداد ماه سال جاری بود که رئیس سازمان صمت استان اردبیل با اشاره به اینکه 1145 واحد تولیدی در استان پروانه بهره‌برداری دارند، افزود: از اسفند ماه سال گذشته طی سرشماری واحدهای تولیدی مشاهده شد که 397 واحد یعنی 34 درصد غیرفعال است.

رامین صادقی اظهار کرد: از این تعداد 158 واحد احیاپذیر است و برای احیای آن 290 میلیارد تومان تسهیلات لازم است که فعال‌سازی آن می‌تواند برای 1680 نفر فرصت شغلی به دنبال داشته باشد.

وی تصریح کرد: طبق رایزنی با مسئولان استانی و بانک‌های عامل قرار است وام یارانه دار 12 درصدی جهت احیای واحدهای تولیدی پرداخت شود.

در بین تولیدات صنعتی استان اردبیل، می‌توان به گوشی همراه، پارچه، پاور بانک، شیرآلات، طلاجات، خودروهای سنگین،آب معدنی و صنایع نوشیدنی اشاره کرد که در لیست صادرات دیده نمی‌شود.

ضعف مدیریت داخلی یا تهدید خارجی

استان اردبیل در نیمه نخست امسال  56.1 میلیون دلار صادرات داشته که به نسبت مدت مشابه سال گذشته 96 درصد رشد را نشان می‌دهد.

وزن محصولات صادراتی نیز 64.7 هزار تن است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 18 درصد کاهش یافته است.

در عین حال صادرات چمدانی با وزن 32.5 هزار تن با رشد 37 درصد و وزن صادراتی 11.2 هزار تن با رشد 6 درصد مواجه است.

مجموع ارزش صادراتی استان در نیمه نخست امسال 69 درصد و وزن صادرات با کاهش 15 درصد مواجه است.

اما دلیل ضعف کیفی صادرات استان اردبیل چیست؟

به اعتقاد رئیس اتاق بازرگانی استان اردبیل بخشی از مشکلات رونق صادرات، افزایش قیمت تولید است، گفت: از سویی واحدهای تولیدی نیازمند بهسازی زیرساخت‌های موجود است.

حسین پیرموذن با بیان اینکه موضوع تحریم‌ها نیز مشکلات مالی برای صادرکنندگان به همراه داشته است، افزود: لازم است تمامی تصمیم‌گیری‌هایی که در راستای توسعه صادرات اتخاذ شده عملا اجرا شود.

وی با بیان اینکه صادرات می‌تواند استان اردبیل را از محرومیت خارج ساخته و منجر به رشد و توسعه آن شود، اظهار کرد: رونق صادرات نیازمند عزم جدی و بهبود قوانین است.

بسیاری از واحدهای تولیدی در استان اردبیل مدعی‌اند در صورت فراهم ساختن بستر مناسب می‌توانند محصولات خود را صادر کنند. از سویی تصویب راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری در استان اردبیل بستر صادرات را تسهیل کرده است. این در حالی است که هدایت محصولات به سمت صادرات توسط نهادهای برنامه‌ریز همچنان راه به جایی نبرده و اردبیل از قبل ظرفیت‌های موجود خود نتوانسته به تجارت خارجی قابل طرحی دست یابد.

گزارش از ونوس بهنود

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon