کشت "زعفران"؛ بهترین گزینه برای اصلاح الگوی کشت در آذربایجان شرقی
کشت محصول زعفران بهترین گزینه برای رهایی از کمآبی و سودآور برای کشاورزان این منطقه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مرند، کشت زعفران از اواخر دهه 70 و در پی تلاش برای مدیریت منابع آبی و اصلاح الگوی کشت در آذربایجان شرقی رواج یافت که دشت مرند، مستعدترین اراضی برای زعفران شمالغرب بود.
سود بالای کشت و فروش، تنها 4 بار آب دهی در طول یکسال، زحمت کم و قیمت بالای محصول نیز خود کشاورزان را به سمت کشت زعفران ترغیب کرد.
اکنون تقریبا بیستمین سالگرد ورود زعفران به شمالغرب کشور و بهویژه مرند است که این روزها فصل برداشت گل زعفران است که به طور متوسط از هر هکتار 4 کیلو زعفران برداشت میشود.
به خاطر اهمیت این موضوع است که هر ساله جشنواره استانی زعفران در آذربایجان شرقی برگزار میشود که امسال هم جشنواره زعفران شهر بناب شهرستان مرند، روزهای چهارشنبه و پنجشنه 16 و 17 آبان ماه در تفرجگاه عون بن علی تبریز برگزار خواهد شد.
بناب مرند را به پایتخت طلای سرخ شمالغرب کشور
منوچهر رحمانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند در مراسم آغاز برداشت زعفران از مزارع شهر بناب شهرستان مرند با اشاره به مرغوبیت زعفران این منطقه اظهار داشت: شهرستان مرند محل مناسبی برای کاشت محصول ارزشمند و استراتژیک زعفران به شمار میرود، کشت این گیاه سودآور در کنار مقاومت به خشکی و نیاز کم آب، در سالهای اخیر، بناب مرند را به پایتخت طلای سرخ شمالغرب کشور تبدیل کرده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند، با بیان اینکه کشت زعفران در بناب مرند از سال 78 با حدود یک هکتار آغاز شد، عنوان کرد: هم اکنون در 184 هکتار از اراضی شهرستان مرند، زعفران کشت میشود که پیش بینی میشود 800 کیلوگرم زعفران ناب از مزارع این شهرستان تولید شود.
وی با اشاره به اینکه زعفران بناب مرند به مصرف داخل شهرستان و سایر استانها و شهرستانهای همجوار میرسد، ابراز داشت: در سالهای اخیر کشت این محصول توانسته نقش سازندهای در اقتصاد منطقه و تحقق اقتصاد مقاومتی داشته باشد و ایجاد اشتغال فصلی و کشت و کار آسان سبب شده تعداد بیشتری از کشاورزان به کشت این محصول ارزشمند روی بیاورند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرند در بخش دیگری زعفران را گیاهی استراتژیک برای رهایی از بحران کم آبی در کشور دانست و ادامه داد: فصل رشد گیاه زعفران در پاییز و زمستان قرار دارد و عمده نیاز آبی گیاه زعفران توسط باران و برف تأمین میشود و در تابستان برخلاف بسیاری از محصولات کشاورزی نیازی به آبیاری ندارد و بهترین گزینه جهت کشت محصول سودآوری برای کشاورزان محسوب میشود.
رحمانی تاکید کرد: ارز آوری، رقابت پذیر بودن نسبت به سایر محصولات کشت شده از لحاظ درآمد و اشتغال زایی، مصرف کم آب، بهترین محصول برای اصلاح الگوی کشت و جایگزین مناسب برای صیفی و سبزیجات از مزیتهای ویژه زعفران نسبت به سایر محصولات کشاورزی است.
وی با بیان اینکه 70 درصد کشت زعفران شهرستان مرند در شهر بناب تولید میشود، عنوان کرد: 2 واحد بسته بندی زعفران دارای برند محلی و تجاری نیز با استفاده از محل توسعه صندوق کشاورزی و سایر منابع راه اندازی شده است.
کشت زعفران در مرند برای 210 نفر در هر هکتار اشتغال زایی دارد
فرماندار شهرستان ویژه مرند نیز با اشاره به سود 8 میلیارد تومانی برداشت زعفران در مرند از اشتغال زایی تولید این محصول برای 210 نفر روز در هر هکتار خبر داد.
داوود گرشاسبی، در گفتوگو با خبرنگاران زعفران را محصول مهم و اساسی برای کشاورزان مرند دانست و اظهار داشت: محصول زعفران با توجه به نیاز آبی کم و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه باید مورد توجه کشاورزان قرار گرفته و کشت این محصول در منطقه توسعه پیدا کند.
وی افزود: زعفران در سال 1378 با یک هکتار کشت در شهرستان شروع شد و بعد از 20 سال سطح زیر کشت زعفران در این شهرستان به 184 هکتار افزایش پیدا کرد.
فرماندار مرند با اشاره به اشتغال زایی کشت زعفران گفت: تولید متوسط زعفران در هر هکتار در بناب شهرستان مرند 4 کیلوگرم است که در کل800 کیلوگرم محصول تولیدی داریم که 8 میلیارد تومان سود اقتصادی برای کشاورزان منطقه داشته و در هر هکتار 210 نفر روز اشتغال دارند.
معاون استاندار آذربایجان شرقی همچنین با تاکید بر مرغوبیت زعفران بناب مرند تاکید کرد: برای معرفی زعفران بناب مرند و معرفی آن در سطح استان آذربایجان شرقی، پنجمین جشنواره استانی زعفران روزهای پنجشنبه و جمعه 16 و 17 آبان ماه امسال در تفرجگاه عینالی تبریز برگزار میشود.
گرشاسبی در پایان از حمایت سرمایه گذاران کشت زعفران در مرند خبر داد و عنوان کرد: تلاش میکنیم در آینده نزدیک، محصول زعفران را به صورت ملی برندسازی کنیم و در صنایع پائین دستی و بسته بندی این محصول در شهرستان اقداماتی را انجام داده و از سرمایه گذاران این بخش حمایتهای لازم را انجام دهیم.
انتهای پیام/ش