تهران| اجرای طرح توسعه «آتشکده ری» معطل چیست؟ + فیلم

تهران| اجرای طرح توسعه «آتشکده ری» معطل چیست؟ + فیلم

بنای تاریخی آتشکده ری یادآور عظمت و صلابت هنر ایرانی است که تعلل میراث فرهنگی شهرستان ری در حفظ و مانایی آن را به باد فراموشی سپرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ری، آتشکده ری یکی از جاذبه‌های تاریخی به یادگار مانده از دوران ساسانیان در بیخ گوش تهران است که در 12 کیلومتری جنوب شرقی حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) بر فراز تپه‌ای به نام «تپه‌میل» است که به دلیل همین موقعیت مکانی به نام « تپه میل» نیز شهرت جهانی دارد.

بسیاری بر این باورند که عظمت آتشکده ری در زمان حیاتش به دلیل احداث آن در زمان زرتشت بوده است همچنان که در صفحه 5 کتاب «آینه آئین مزدیستی» نیز به آن اشاره شده است: «زرتشت در شهرری زاییده شده است» و همچنین در ترجمه تاریخ طبری آمده است: «در ری آتشگاهی بود که از آن قدیمی‌تر نبود».

حال این اثر باستانی که بخشی از هویت ایران باستان را شکل می‌دهد این روزها به واسطه بی‌تدبیری مسئولان متأسفانه به محلی برای چرای گوسفندان تبدیل شده است و این در حالی است که گذشته از هویت تاریخی، مقوله گردشگری در شهرستان ری یکی از ظرفیت‌های قابل توجه در توسعه این شهرستان است که این موضوع با اهمیت تاکنون تنها بر روی کاغذ اجرایی شده و در واقعیت نمود عینی آن موجود نیست.

از این‌رو برای پیگیری اجرای طرح توسعه آتشکده ری در تماس تلفنی با رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ری از وضعیت فعلی آتشکده ری جویا شدیم که براساس اطلاعات ارائه شده از طرف این مسئول و اظهار اجرای کامل طرح با شور و شعف برای دیدن نتیجه این اظهارات راهی آتشکده شدیم.

براساس اظهارات رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ری در راستای اجرای طرح توسعه این میراث تاریخی باید فروش بلیت به صورت الکترونیکی، نورپردازی، محوطه‌سازی، پارک‌سازی در محوطه داخلی مجموعه و ورودی و تعمیر تجهیزات نورپردازی مجموعه کاملاً اجرایی شده باشد اما زمانی که وارد محوطه آتشکده شدیم نه تنها هیچ یک از موارد ادعایی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری را ندیدیم که آنچه بیش از همه توجه ما را به خود جلب کرد گوسفندچرانی اهالی منطقه بود که به‌دلیل وجود گیاهان خودرو وارد محوطه آتشکده 1800 ساله ری شده بودند و این گواه روشنی بر عدم محوطه‌سازی و ایجاد فضای سبز بود.

حسرت ایجاد زیر‌ساخت‌های لازم جهت پذیرش گردشگر، نگهداری مناسب و رسیدگی به وضعیت فعلی که مانع از تخریب و فرسایش این ظرفیت‌ها شده است تنها ارمغان میراث فرهنگی شهرستان ری برای دوستداران فرهنگ و هویت ایرانی است که با وجود تأکیدات بسیار به‌حال خود رها شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ری مدعی پارک‌سازی در محوطه بود اما ما تنها با چند نیمکت مستهلک و چند درخت روبه‌رو شدیم که در مسیر ایجاد شده جهت ورود به سازه آتشکده به منظور سهولت مراجعان تخته‌های چوبی تعبیه شده بود اما در میانه راه برخی تخته‌ها شکسته و در مسیر پله‌ها نیز بعضاً با شکستگی و فقدان پله روبه‌رو بودیم که در ادامه راه برای ورود به تالار اصلی باید از راهرویی کاملاً تاریک و بدون هیچ‌گونه تجهیزات روشنایی عبور می‌کریم و سپس به محوطه اصلی می‌رسیدیم که این مهّم نیز نقض گفتار رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری در مورد نورپردازی و تجهیزات روشنایی بود.

به‌طور کلی بنای تاریخی و محوطه باستانی آتشکده ری یادآور عظمت و صلابت اندیشه و هنر ایرانی و اثری ارزشمند است که حتی بی‌مهری روزگار هم موفق به از بین بردن آن نشده است، سازه‌ای مستحکم بدون هیچ سایبانی زیر آسمان آبی پناه گرفته و می‌شود مدعی شد که تنها صحت کار سازندگان آن باعث مانایی اثر شده است.

البته رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان ری رسیدگی به سازه این اثر ارزشمند را مرحله دوم توسعه می‌داند و در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اعلام می‌کند که مرمّت و احیای فضای آتشکده و سازه در صورت تصویب اعتبار تا یکی دو ماه آینده اجرایی می‌شود هر چند که به نظر نمی‌رسد همچون دیگر اقدامات میراث فرهنگی برای بازسازی این اثر تاریخی، احیای سازه آتشکده نیز از روی کاغذ فراتر رود.

گزارش از مریم باحور

انتهای پیام/ ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon