چرا قطار وعده‌ها در خراسان شمالی «توقـفگاه» ندارد؟

چرا قطار وعده‌ها در خراسان شمالی «توقـفگاه» ندارد؟

استان خراسان شمالی از معدود مناطق ایران است که هم‌چنان در رویای رسیدن به وعده‌های کوچک و بزرگ مانده و قطار وسعه استان به کندی حرکت می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ رسیدن به شاخص‌های توسعه و پیشرفت برای استان محرومی مثل خراسان شمالی که سال‌ها است از تاسیس آن می‌گذرد٬ به یک آرزوی محال تبدیل شده است. خراسان شمالی هم‌چنان درگیر و دار تحقق وعده‌هایی است که اگر فقط بخش کوچکی از این وعده‌ها محقق می‌شد٬ امروز وضعیت اقتصاد و معیشت مردم تا حدود زیادی مناسب تر از آنچه هست٬ می‌بود.

استان خراسان شمالی با داشتن نرخ تورم بالا٬ آمار زیاد فارغ‌التحصیلان بیکار٬ کاهش شدید تولیدات استانی٬ آمار بالای مهاجرت از روستا به شهر و حاشیه‌نشینی زیاد٬ به مجموعه‌ای از مشکلات ریز و درشت اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده و علاج حل این مشکل‌ها در عمل به وعده‌ها است. وعده‌هایی که برخی از آن‌ها توسط شخص اول اجرایی این کشور  وزرای دولت داده شده و هنوز نا تمام و عمل نکرده باقی مانده است. در این گزارش بخشی از وعده‌های عمل نشده در خراسان شمالی را مرور می‌کنیم.

فرودگاهی که هیچ وقت بین‌المللی نشد

بین المللی شدن فرودگاه بجنورد٬ وعده‌ای است که سال‌ها از طرح آن می‌گذرد. موضوعی که می‌تواند به سرعت در کیفیت و کمیت توسعه خراسان شمالی تاثیرگذار باشد. بماند که همین پروازهای کم فرودگاه هم در فصل سرد سال با مشکل مواجه شده و بگیر و نگیر دارد٬ اما وعده توخالی بین‌المللی شدن فرودگاه بجنورد٬ هم‌چنان محقق نشده و سال‌ها است مردم استان در انتظار عبور از گمرک فرودگاه استان مرزی خراسان شمالی و یک سفر خارجی هستند.

چندی پیش و در آستانه موسم اربعین حسین٬ معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی از برقراری نخستین پرواز بین‌المللی فرودگاه بجنورد خبر داد و اظهار داشت: دوشنبه 22 مهرماه این پرواز به مقصد نجف اشرف انجام می‌شود.

ولی الله حیاتی ظرفیت این پرواز را بالغ‌ بر 150 مسافر عنوان کرد و افزود: مبلغ بلیت رفت‌ و برگشت پرواز بجنورد - نجف اشرف تا سقف سه میلیون 500 هزار تومان در نظر گرفته‌شده است.

وی با بیان اینکه امکان فروش بلیت توسط تمام آژانس‌های هواپیمایی مرکز استان مهیا است ، از بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی استان خواست تلاش کنند ظرفیت این پرواز را به نحو مطلوب پر کنند.

همه آنچه از سوی معاون استاندار خراسان شمالی طرح شد بیشتر شبیه به یک افسانه غیر قابل تحقق بود چرا که هیچ وقت پروازی بین المللی از فرودگاه برنخواست و هیچ شرکت هواپیمایی نیز برای این پرواز که خبر آن اعلام شده بود٬ برنامه‌ای نداشت.

راه آهنی که هیچ‌گاه به بجنورد نرسید

طرح خط آهن اسفراین به بجنورد و یا گرگان به بجنورد٬ طرحی است که سال‌ها است از سوی دولت‌های مختلف مطرح و حتی چند بار کلنگ آن نیز به زمین خورده است. دولت که این روزها به شدت در مضیقه مالی و تنگنای اقتصادی است٬ گویا هیچ برنامه‌ای برای تحقق این وعده ندارد و قول دولت تدبیر و امید برای رسیدن خط آهن به بجنورد نیز هم‌چون یک رویا برای مردم استان خراسان شمالی باقی خواهد ماند.

راه‌آهن گرگان- بجنورد- مشهد در لیست 4 هزار پروژه نیمه تمام است که با گذشت حدود 10 سال از آغاز عملیات اجرایی آن و چهار بار کلنگ‌زنی هنوز به فاز اجرایی نرسیده است. این پروژه ریلی نخستین بار سال 1388 با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر وقت راه و شهرسازی کلنگ‌زنی شد و دو سه بار دیگر کلنگ به زمین خورد٬ اما موانع اجرای آن حل نشد.

مهرماه چهار سال بعد در سفر مقام معظم رهبری به خراسان شمالی و با دستور ویژه معظم له، دولت 144 میلیون یورو از محل شرکت مهاب قدس برای اجرای این پروژه به پیمانکار  (آستان قدس) اختصاص داد تا راه‌آهن شمال شرق وارد فاز اجرایی شود.

مدتی بعد دولت دهم در نشستی تأمین منابع اجرایی پروژه را مصوب کرد اما بازهم این خط ریلی عملاً وارد فاز اجرا نشد و با روی کار آمدن دولت یازدهم وزیر نیرو خواستار لغو این مصوبه شد تا این خط ریلی 700 کیلومتری که پس از اجرا ظرفیت حمل هفت میلیون تن بار و جابه‌جایی سالانه پنج میلیون مسافر را دارد، از طریق فاینانس اجرا شود.

خط آهن آنتنی جوین به اسفراین و بجنورد نیز سرنوشتی مشابه دارد و هم‌چنان منتظر تامین اعتبار است. هرچند نشانه‌هایی از خط آهن به مرزهای اسفراین رسیده ولی تا ساخته شدن ایستگاه قطار در بجنورد٬ سال‌ها فاصله داریم.

پتروشیمی٬ فازدوم و کلنگی که بی تدبیر بر زمین خورد

طرح توسعه پتروشیمی خراسان که برخی آن را فاز دوم و برخی دیگر طرح gttp نام گذاشتند٬ تازه ترین وعده دولت تدبیر و امید به خراسان شمالی است که هیچ وقت رنگ اجرایی شدن به خود ندید. دولت تدبیر و امید و در نخستین سفر استانی خود به خرساان شمالی قول ساخت این طرح را داد اما سال‌ها از این قول گذشته و حتی یک آجر برای ساخت این پروژه گذاشته نشده است.

فاز دوم مجتمع پتروشیمی خراسان‌شمالی در 80 هکتار احداث می شود و 15 متر مکعب آب از راه تصفیه پساب های بهداشتی بجنورد برای آن استفاده خواهد شد.

این سخنان علی ربیعی وزیر وقت کار است که در جریان سفر رییس جمهور به استان ضمن کلنگ زنی فاز دوم مجتمع پتروشیمی این مطلب را مطرح کرد و گفت: با توجه به تامین برق این پروژه از خط سراسری این در حالیست که احداث یک نیروگاه نیز در کنار آن در دستور کار قرار دارد. در مجموع برای این طرح 35 هزار میلیارد ریال اعتبار در قالب ارزی و ریالی مورد نیاز است.

ربیعی با اشاره به اشتغال زایی یک هزار نفر در این پروژه به صورت مستقیم، گفت: نزدیک به سه برابر این تعداد نیز شغل غیرمستقیم در حوزه حمل و نقل، راه و هتل‌داری در منطقه شکل می‌گیرد. وی از رئیس‌جمهور خواست به‌منظور توسعه و اشتغال‌زایی در استان مساعدت‌های لازم از مردم محروم منطقه در راستای اجرای این طرح صورت گیرد.

در تازه ترین اظهار نظر٬روز گذشته علی قربانی نماینده مردم بجنور در مجلس شورای اسلامی از اجرایی نشدن قول دولت در این باره انتقاد کرد و گفت: ما کاری جز استیضاح و سوال نداریم.

قربانی گفت: ما همه تلاشمان را با سوال و طرح استیضاح از علی ربیعی وزیر سابق تعاون٬ کار و رفاه اجتماعی انجام دادیم. رسالت نمایندگان سوال و استیضاح است و کار بیشتری نمی‌توانیم بکنیم.

وی افزود: مشکل اقتصاد کشور در وجود شرکت‌های خصولتی است. اگر یک شرکت خصوصی و یا دولتی باشد٬ کارها راحت‌تر انجام می‌شود. شمش آلومونیوم جاجرم یک نمونه موفق است که 1500 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری دولتی به نتیجه رسید و اینک چند ماهی است که مشغول به فعالیت شده است.

نماینده مردم 5 شهر استان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات پروژه فاز دوم پتروشیمی خراسان٬ گفت: مشکل پتروشیمی خراسان در وجود همین شرکت‌ها است. شستا٬ نفت و گاز پارسیان و پترو فرهنگ که متعلق به فرهنگیان است٬ از سهامداران این شرکت هستند. سهامداران برای شراکت در این طرح به توافق نرسیدند و طبق قانون نمی‌شد کاری را انجام داد.

وی تصریح کرد: مشکل و اشتباه آقایان این بود که از ابتدا بدون توجه به مصوبه هیات مدیره کلنگ زنی کردند و از نظر ما این کار اشتباه و بیخود بوده است. هنوز هم پیگیر این طرح هستیم و به عدم اجرای این طرح هم‌چنان اعتراض داریم. چرا دولت تدبیر و امید بدون تدبیر این طرح را کلنگ‌زنی کرده است. قرار است این هفته جلسه برگزار شده و باز هم موضوع را پیگیری کنیم.

این لیست کوچکی از وعده‌های محقق نشده دولت در استان خراسان شمالی است که اگر فقط بخشی از این وعده‌ها محقق می‌شد٬ قطار توسعه استان به سرعت به راه می‌افتاد و مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم نیز کمی مرتفع می‌شد.

انتهای پیام/311/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران