ایلام| عقبه سد کرخه و نارضایتی مردم منطقه «چمشالان» بخش «کلات آبدانان»
گروه استانها ـ عدم اجازه برداشت آب از عقبه سد کرخه باعث نارضایتی مردم منطقه «چمشالان» بخش کلات مورموری آبدانان شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از آبدانان، 20 سال است که کشاورزان عقبه سد کرخه در بخش کلات مورموری آبدانان انتظار کشیدند تا با آبگیری سد کرخه زمینهایشان سیراب شود اما کرخه آبگیری شد و سالهاست که زمینهای کشاورزی عقبه سد کرخه در بخش کلات مورموری آبدانان تشنه آبی هستند که از کنارشان میگذرد.
20 سال است کشاورزان عقبه سد کرخه انتظار کشیده بودند تا مستعدترین زمینهای کشاورزی جان بگیرند و به کمک توسعه منطقه بیایند اما این انتظار هنوز در هالهای از مشکلات به سرانجام مطلوب نرسیده است.
با آبگیری سد کرخه استان خوزستان در سال 78 امیدها برای رونق کشاورزی در دورترین مناطق مسکونی و کشاورزی آبدانان در جنوب استان ایلام زنده شد اما این امید سالهاست چشم انتظار همتی است تا شاید پسوند محرومیت از این دیار را بردارد. کشاورزانی که سالها منتظر آبگیری سد کرخه بودند تا پس از آن طبق مصوبه و هدفگذاری وزارت نیرو، کشاورزی در بخش گرمسیری کلات مورموری آبدانان نیز متحول شود اما از آن انتظار سالها میگذرد و زمینهای کشاورزی عقبه سد کرخه همچنان تشنه آبی هستند که از کنارشان میگذرند.
سد کرخه با سرچشمه گرفتن از رودخانههای «زال» در خوزستان «کشکان» در لرستان و «سیمره» و «سیاه گاو» در استان ایلام با 20 هزار هکتار وسعت و ظرفیت 7 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب بزرگترین سد خاکی خاورمیانه به شمار میرود که 60 کیلومتر از عقبه آن در شهرستان آبدانان وجود دارد.
یکی از ساکنان منطقه «چمشالان» بخش کلات مورموری به دارا بودن 15 هزار هکتار اراضی کشاورزی مستعد دیم و آماده برای آبیاری به عدم تحقق وعده داده شده برای آبیاری زمینهای «چمشالان» اشاره و اظهار داشت: عدم تحقق وعده داده شده مبنی بر برخورداری این منطقه از آب سد کرخه روستائیان را مجبور به مهاجرت کرده است.
وی گفت: از سال 78 تاکنون در انتظار وعده داده شده لحظهشماری میکنیم اما از تحقق آن خبری نیست.
آذر تاجمیر یکی از کشاورزان بخش کلات مورموری نیز از عدم تحقق وعده داده شده سخن به میان آورد و گفت: قرار بود با آبگیری سد کرخه در خوزستان، اجازه برداشت آب به کشاورزان منطقه کلات مورموری داده شود تا زمینهای دیم را به آبی تبدیل کنند.
به گفته وی حدود دو دهه از آبگیری سد کرخه میگذرد اما با وجود این که رودخانه «چمشالان» یا عقبه سد کرخه از کنار زمینهای کشاورزی ما میگذرد، زمینهای کشاورزی دیم باقی ماندهاند.
تبدیل 15 هزار هکتار اراضی دیم به آبی
رئیس جهاد کشاورزی آبدانان با بیان اینکه از 40 هزار هکتار اراضی تحت کشت در آبدانان حدود 30 هزار هکتار آن بهصورت دیم است گفت: 29 هزار و 500 هکتار از اراضی شهرستان بهصورت دیم برای محصولات زراعی استفاده میشود.
عباس پیری با اشاره به اینکه اراضی کشاورزی بخش کلات مورموری از مستعدترین اراضی کشاورزی در استان ایلام است، افزود: در صورتی که کشاورزان آبدانانی بتوانند از آب عقبه سد کرخه که 60 کیلومتر آن در حوزه شهرستان قرار دارد برداشت کنند در حدود 15 هزار هکتار از اراضی کشاورزی و ملی قابلیت آبی شدن دارد.
اشتغالزایی 1000 خانوار آبدانانی با برداشت سد کرخه
فرماندار وقت آبدانان پنج خرداد 1397 با اشاره به اینکه عقبه سد کرخه فرصت مناسبی برای توسعه بخش کشاورزی و اشتغال پایدار فراهم میکند میگوید: برداشت آب از عقبه سد کرخه با توجه به مصوباتی که از قبل وجود داشته، هدفگذاری شده ولی متأسفانه به دلیل عدم موافقت وزارت نیرو با تخصیص فعلاً این امر محقق نشده است.
مجید عسگری افزود: اگر مجوز برداشت آب از عقبه سد کرخه از سوی وزارت نیرو داده شود برای بیش از یک هزار و 100 خانوار بخش کلات مورموری در حوزه کشاورزی و گردشگری اشتغالزایی میشود.
پوراحمد سرپرست شرکت آب منطقهای ایلام در این رابطه گفت: در شهرستان آبدانان مطالعه سد کرخه تکمیل شده، فاز یک مصوب شده اما برای اجرایی کردن این طرح باید مجوز تخصیص آب از طریق وزارت نیرو را بگیریم.
پیگیر حق برداشت آب از سد کرخه برای کشاورزان آبدانانی
احمد کرمی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار ایلام با اشاره به اینکه از 580 مترمکعب سهم حجم برداشت آب از سد کرخه در استان ایلام تنها 300 مترمکعب آب برای اراضی کشاورزی دشت عباس دهلران برداشت میشود گفت: حدود 280 مترمکعب از حق سهم برداشت آب از سد کرخه در استان ایلام تاکنون استفاده نشده و کشاورزان آبدانان از این حق محروم بودهاند که با هماهنگی استاندار ایلام با مسئولان کشوری پیگیر حق برداشت آب از عقبه سد کرخه برای کشاورزان آبدانانی هستیم تا کشاورزی بخش کلات مورموری از دیم به آبی تبدیل شود و در صنعت گردشگری هم سرمایهگذار با رغبت بیشتری پایکار بیاید.
تسنیم استفاده بهینه از ظرفیتها میتواند توسعه پایدار را بهدنبال داشته باشد و عقبه سد کرخه ظرفیتی است که استفاده از آن میتواند شهرستان آبدانان را به یک قطب تولیدی اقتصادی در حوزههای کشاورزی آبی، پرورش آبزیان و صنعت گردشگری تبدیل کند اما برای دست یافتن به این مهم نخستین کار تخصیص و اجازه برداشت آب و فعالیتهای اقتصادی در حوزه عقبه سد کرخه در آبدانان است.
انتهای پیام/891/ح