استارتاپها، گرفتار بازی انتخاباتی آقای رئیس و وزیر؟
مشاهدات حکایت از آن دارد که استارتاپها و اقتصاد دیجیتالِ به وجود آمده توسط این شرکتها، مورد نظر دولت قرار گرفته و قصد بهرهبرداری سیاسی و انتخاباتی از آن را دارد.
یادداشت- سیدعلیرضا احمدی افشار: مشاهدات حکایت از آن دارد که استارتاپها و اقتصاد دیجیتالِ به وجود آمده توسط این شرکتها، مورد نظر دولت قرار گرفته و قصد بهرهبرداری از آن را دارد. افتتاح با شعار «علی برکت الله»، بازدیدهای سرزده، پیامهای غیرشفاف، عکسهای نمادین و حمایتهای توخالی چه پیامی را میرساند؟
هفته گذشته آقای روحانی، رییس جمهور و هیات همراه از کارخانه نوآوری آزادی، بزرگترین مرکز غیردولتی استارتاپها و کارآفرینان در تهران بازدید کردند. طی یکی دو روز مانده به بازدید رئیس جمهور، این مرکز به دلیل مسائل حفاظتی به صورت نیمه تعطیل درآمده بود و عملا کار شرکتهای حاضر در آن را متوقف کرد. در صورتی که رییس دولت، معاون علمی و شهردار تهران حتما به این موضوع واقف هستند که نوآوری و استارتاپ تعطیلی ندارد و نباید به دلیل یک بازدید کار چنین جایی را متوقف کرد.
همین چند ماه پیش بود که آقای روحانی در 6 سال فعالیت خود برای نخستین بار با استارتاپها از نزدیک ملاقات کرد و چند روز بعد گرهگشایی تمامی مشکلات کشور را استارتاپها خطاب کرد. این موضوع باعث واکنش شرکتهای استارتاپی شد، زیرا این شرکتها میتوانند تاثیر بزرگی در اقتصاد کشور داشته باشند، اما نه اینکه مشکل زیرساختها و کمبود امکانات کشور را هم بتوانند حل کنند. در واقع استارتاپ مدل یا یک استراتژی کسبوکار است که میکوشد در کوتاهترین زمان ممکن یک فعالیت تجاری را به سوددهی و بازدهی برساند و باید قابلیت بسط دادن داشته باشد و مقیاس پذیر نیز باشد.
حال اینکه چه میشود که به ناگهان استارتاپها مورد توجه شخص اول دولت قرار میگیرد و رییس جمهور تصمیم میگیرد با شعار علی برکت الله کارخانه نوآوری آزادی را افتتاح کند، جای سوال دارد. در صورتی که این مکان دستاوردی از سوی بخش خصوصی است و دولت و بازوهای آن نقشی در راهاندازی و توسعه این مکان نداشتهاند. بد نیست بپرسیم پارک فناوری پردیس برای استارتاپها در این مرکز چه کرده است؟ بعید نیست بازدید پشت هم مقامهای دولتی از این دست مکانها زمینهسازی بهمنظور اهداف سیاسی و انتخابات پیش رو است، همچون وعدههایی که از برجام برای اهداف سیاسی بهرهبرداری میشد. با دست گذاشتن روی مرکزی که مورد توجه قشر جوان متصل به اینترنت این روزهاست که بیشتر زمانش را در فضای مجازی میگذارند و سهم بالای جمعیت جامعه ایران را تشکیل داده است، چه اهدافی دنبال میشود؟
آقای روحانی، رییس جمهور محترم! آیا میدانید استارتاپها در کشورمان چه کردهاند؟ آیا میدانید چه خدماتی به جامعه تحویل دادهاند که تا همین 5 سال پیش وجود نداشت؟ آیا میدانید همین شرکتهای استارتاپی کوچک که با سرمایه بخش خصوصی رشد کردند توانستند در برابر شرکتهای خارجی مقاومت کنند و بدون حمایت برند ملی بسازند؟ آیا میدانید این استارتاپها باعث خلق چند هزار شغل شدند که تا قبل از آن وجود نداشت؟ آیا میدانید چند نخبه برای کار در این استارتاپها از مهاجرت دست کشیدند؟
بد نیست به جای ثبت عکسهای نمادین و دادن وعدههایی که به دست فراموشی سپرده میشود، از کارآفرینان و جوانان ناامید اکوسیستم استارتاپی این روزهای کشور، بپرسیم مشکل و چالش شما چیست و دولت چه کمکی میتواند به آن بکند؟ کماکان بسیاری از این استارتاپها در پیچ و خم پیش پا افتادهترین مسائل ماندهاند و برای فلان مجوز ماههاست از این نهاد به آن نهاد دولتی میروند.
مشکل اکوسیستم امروز ما تامین سرمایه است. سرمایهگذار خارجی که اجتناب میکند، سرمایهگذار داخلی هم سرگرم بازارهای دلالی دلار و سکه است!
استارتاپها و شرکتهای ملی ما این روزها برای ادامه حیات باید وارد بورس شوند. بد نیست بپرسید چه کسی این شرکتها را پشت در نگه داشته و به بورس راه نمیدهد!
بد نیست وزیر جوان کابینه دولت تدبیر که این روزها سرگرم شفافسازی پوپولیستی است، کمی هم در این زمینه شفافسازی کند که دولت برای استارتاپها چه کرده است؟
آقای آذری جهرمی! کجایند آن شرکتهای یونیکورنی که وعده ساخت 5 تا از آنها را داده بودید؟ از کدام شرکت استارتاپی حمایت کردید؟ بد نیست بپرسیم آیا اصلا استارتاپها به حمایت شما نیاز دارند؟ دولت همین که باعث آرامش سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در این بخش مولد شود حمایت خود را انجام داده است.
کدام یک از وعدههای وزارت ارتباطات برای استارتاپها عملی شده است؟ آیا این حمایت از استارتاپها هم همچون وعدههای دیگر وزیر جوان در توییتر نیست که سرنوشتی نامعلوم دارند؟
شنیدهها حکایت از آن دارد که وزارت ارتباطات در حال تدارک و زمینهچینی اقداماتی است که استارتاپها و خدمات آنها را در کارنامه فعالیت 4 ساله خود قرار دهد. متاسفانه برخی رسانههای معاند (همچون جرجندی ادمین کانال وب آموز و ...) از طریق فعالیتهای رسانهای و خبری در حال کمک به این جریان هستند. جریان استارتاپی توسط بخش خصوصی آغاز شد و برای سالم ماندن و رشد باید توسط بخش خصوصی به جلو حرکت کند، البته با نظارت و کمک دولت. در تمامی کشورهایی که اکوسیستم سالم و سودده استارتاپی پا گرفته به همین منوال بوده است.
متاسفانه این اقدامات به نفع استارتاپها و رونق تولید نیست و آب در آسیاب دشمنان نظام و عناصری میریزد که به دنبال آشوب هستند.
رییس جمهور، معاونانش و چند وزیر دولت فقط در سخنرانیها و ارائه گزارشهای عملکرد خود، یاد دستاوردهای شرکتهای خصوصی استارتاپی میافتند و وقتی که این شرکتها و کارآفرینان با انواع مشکلات، موانع، برچسبها و محدویتها مواجه میشوند، خبری از ایشان نیست.
آقای روحانی! آقای جهرمی! تحقیقات دانشمندان نشان میدهد تا 3 سال دیگر بیش از نیمی از خریدهای کشور چین آنلاین انجام میشود؛ یعنی از هر دو خرید، یک خرید در کشور چین به صورت آنلاین انجام میشود که دستاورد استارتاپهای این کشور است.
اما این رقم در کشور ما به زحمت و به همت همین جوانان تازه به یک درصد رسیده است. چقدر فاصله داریم و چه جای رشدی برای توسعه این بازار و استارتاپهایمان وجود دارد تا اقتصاد دیجیتال ایران قوت بگیرد و سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل دهد.
امروزه دیگر اکثر تحلیلگران و اقتصاددانها به این نتیجه رسیدهاند که آینده اقتصاد کشورها دیگر نفت نیست، بلکه اکنون با ارزشترین شرکتهای دنیا شرکتهای تکنولوژی و فناوری هستند. حال این سوال مطرح است ما میخواهیم در کدام سمت بایستیم. اجازه دهیم با این دخالتها دولت اقتصاد دیجیتال کشور را قربانی سیاستهای کوتاه مدت تبلیغاتی خود کند، یا اینکه بنا بر فرموده رهبری به فکر صلاح کشور، رونق تولید و آینده درخشان سرزمینمان باشیم؟ شما در کدام سمت ایستادهاید؟
انتهای پیام/