ضرورت همایش تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس تشریح شد

ضرورت همایش تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس تشریح شد

دوازدهمین همایش سراسری تاریخ شفاهی ایران با موضوع تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس در اصفهان برگزار می‌شود. ضرورت این همایش در نشست خبری تشریح شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری دوازدهمین همایش سراسری تاریخ شفاهی ایران با موضوع تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس صبح امروز 25 آبان‌ماه 1398 در سالن توسعه ساختمان وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.

محسن کاظمی دبیر همایش گفت: از سال 1383 سنگ بنای انجمن تاریخ شفاهی گذاشته و اولین همایش مربوط به آن در اصفهان برگزار شد. در سال 1386 چهارمین همایش 2 روزه را در حوزه هنری برگزار کردیم که بیش از 100 مقاله دریافت کردیم و 50 مقاله آن در مجموعه‌ای منتشر شد و اکنون به چاپ دوم رسیده است. حالا دوازدهمین  همایش سراسری تاریخ شفاهی ایران با موضوع تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس نیز در اصفهان برگزار می‌شود. 20 مقاله به دبیرخانه دوازدهمین همایش تاریخ شفاهی ارسال شده است. مقالات داوری و 12 مقاله برای ارائه انتخاب شده است. سه پنل برای ارائه مقالات در نظر گرفتیم.

وی افزود: این همایش در روز 28 آبان‌ماه 1398 از ساعت 8 صبح تا 18 در تالار صائب دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان برگزار خواهد شد. همایش با هدف تبیین نسبت و ضرورت بازشناسی نقش و بازیابی اولویت‌های تاریخ شفاهی در عرصه جهاد سازندگی، صنعت، مهندسی و پشتیبانی در دفاع مقدس برگزار می‌شود. محورهای این همایش عبارتند از: 1.پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی 2.امور اداری و انتظامی 3.اعزام و تدارکات 4.صنعت، ابتکارات و اختراعات 5.مستندسازی و آرشیوهای اداری 6.واحدهای اختصاصی مرتبط با دفاع مقدس در ادارات.

کاظمی با اشاره به بهره برداری از همایش‌های تاریخ شفاهی ایران گفت: خود این همایش آتش‌تهیه برای فعالیت‌های سال 1400 است. از سال 1383 هزینه‌ها و همایش‌هایی برای معرفی تاریخ شفاهی که اصطلاح غریبی میان مردم بود صورت گرفت. با شکل‌گیری و توسعه همایش‌های تاریخ شفاهی شاهد غلبه انتشار درجریان تاریخ نگاری بوده‌ایم. اگر مجموعه مقالات همایش به عنوان بخشی از اثرگذاری همایش معرفی می‌شود اما اثر اصلی اثر انتقالی آن است. بزرگانی کارهایی در این زمینه جمع‌آوری و اثرگذاری پیوسته‌ای را ایجاد کردند. اداره‌کل ایثارگران جهاد کشاورزی در نظر دارد 2 سال آینده را در جهت شکل‌گیری تاریخ شفاهی جهاد و کارگاه‌ها و کلاس‌های مرتبط با آن داشته باشد.

وی افزود: اگر می‌بینیم بنیاد حفظ آثار و دیگر سازمان‌های مشابه گرایش شدیدی به جمع‌آوری تاریخ شفاهی دارند، به خاطر موفقیت همین همایش‌ها بوده است. این آغاز کار است و همگی می‌دانیم که جهاد خیلی کمتر از نقشی که در تاریخ دفاع مقدس داشته است در تاریخ نگاری‌ها دیده شده است و حلقه مفقوده‌های زیادی در جنگ دارد. ما تلاش داریم صدای آن را بلند کنیم تا تاریخ بشنود. حفظ حافظه جنگی، یکی از وظایف تاریخ شفاهی است تا آثار جنگ برای فرزندان و نسل‌های آینده باقی بماند.

علی‌رضا کمره‌ای پژوهشگر و عضو هیئت داوران این همایش با اشاره به موضوع جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس گفت: مهندسی، پشتیبانی و صنعت منحصر به جهاد سازندگی نبوده اما در جهاد بروز پیدا کرده است. سیر و سرگذشت مهندسی در جنگ از روزهایی آغاز شد که شکل‌گیری آن قابل بحث است. شهید چمران به همراه برادرش کارهای اولیه‌ای را در مورد آن شروع کردند و جزو پایه‌گذاران این کار بودند. اگر فرض کنیم مفهوم تاریخ شفاهی را درست تبیین کرده‌ایم باید بدانیم تاریخ شفاهی بر اساس تعریف و تلقی، مطالعه تاریخ‌شناسی از رویدادها است.

وی افزود: با وجود شباهت‌هایی که این کار با خاطره‌نویسی، خاطره‌گویی و روایت دارد، به تنهایی و به صورتی مستقل محل اعتنا است. تاریخ شفاهی به عنوان رویکرد و راهبرد به انضمام موضوعات دیگر شگردهای خاصی را پیدا می‌کند و با همان سبک و اسلوبی که خاطره‌گویی نوشته می‌شود، نمی‌توان آن را مقایسه کرد. اقتضائات موضوعی باید در آن مورد توجه قرار بگیرد. یعنی با روش کار نظامی در ارتش و سپاه قابل مقایسه نیست.

فاتحی عضو هیئت داوران همایش سراسری تاریخ شفاهی ایران در رابطه با روایت جهاد سازندگی در دفاع مقدس گفت: آرشیو ما بقایای اسناد جنگ است که آن را مدون کرده‌ایم و قرار است در دسترس عموم قرار بگیرد اما فعلاً این اسناد در اختیار محققین و پژوهشگران قرار خواهد گرفت. در مسئله جهاد سازندگی لزوماً موضوع را از 31 شهریور 1359 که جنگ آغاز شد شروع نمی‌کنیم، شهرهایی مثل کاشان و قزوین کاری را مشابه این موضوع تهیه کرده‌اند که در آن از بدو تشکیل جهاد سخن گفته و سپس وارد مبحث دفاع مقدس شده‌اند. اما شیوه کار ما متفاوت است.

وی افزود: پروژه‌ای تحقیقاتی از سال 1392 شروع شده که در آن از ابتدای تاریخ جهاد تا پایان دوران دفاع مقدس و بعد از آن فعالیت‌های جهاد تا سال 1379 که جهاد و کشاورزی با هم ادغام شدند در آن مورد بررسی قرارگرفته است. ماحصل آن هفت جلد کتاب است که درباره نحوه تشکیل جهاد سازندگی کار مطالعاتی خوبی در آن صورت گرفته است. پشتوانه این تحقیقات 23 جلد اسناد مکتوب، عکس و ساعت‌ها فیلم است که مدیریت آن را ستاد کل نیروهای مسلح برعهده گرفته و در شهریور امسال به پایان رسید.

فاتحی با اشاره به سیر تاریخی تشکیل جهاد سازندگی گفت: از 12 بهمن‌ماه 1357 تا پیروزی انقلاب اسلامی گفتمان محرومیت‌زدایی در میان مردم انقلابی آغاز شد، با اعزام دانشجویان به مناطق محروم در اسفندماه 1357 و بعد از آن اعزام دوم و سوم دانشجویان و ارائه خلاصه گزارش فعالیت آنها در مناطق محروم با امکانات اولیه موضوع جهاد جدی‌تر بررسی شد. سران اقوام و عشایر از مناطق مختلف بارها خدمت امام (ره) می‌رسیدند و از محرومیت‌ها و مشکلات گلایه داشتند و امام به آنها می‌فرمود برای محرومیت‌زدایی فکرهایی داریم، ایشان به دنبال سازماندهی بودند.

وی ادامه داد: نهایتاً شورای انقلاب و شهید بهشتی گزارش این خدمت‌رسانی‌ها را خدمت امام راحل بردند، 26 خردادماه 1358 حضرت امام(ره) در دیدار با اقشار مختلف مردم اعلام کردند که موضوع بسیار مهمی را به‌زودی عنوان خواهند کرد. 27 خردادماه 1358 اعلامیه امام(ره) مبنی بر تأسیس جهاد از صداوسیما پخش شد و جهاد سازندگی به طور رسمی شکل گرفت. از آن مقطع نیروهای 15 نفره مختلفی برای اعزام به هر استان تشکیل شد و فعالیت‌ها ادامه پیدا کرد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران
مدیران