۸۰ درصد قاچاقچیان کتاب از رده خارج شده‌اند/لزوم خروج هفته کتاب از حالت نمادین

80 درصد قاچاقچیان کتاب از رده خارج شده‌اند/لزوم خروج هفته کتاب از حالت نمادین

رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران در نشست خبری خود از خروج ۸۰ درصد قاچاقچیان کتاب از این حوزه خبر داد و گفت: نتیجه عملکرد مبارزه با قاچاق کتاب تاکنون بسیار مشهود بوده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران، بعد از ظهر امروز، یکشنبه 26 آبان، در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برگزار شد.

این نشست که بیشتر به پرسش پاسخ اصحاب رسانه اختصاص داشت، با طرح سؤالاتی درباره هفته کتاب، کارگروه نظارت بر توزیع کاغذ، اقدامات کارگروه قاچاق و لزوم حمایت از کتاب‌فروشی‌های محلی ادامه یافت.

حسن پور در پاسخ به پرسشی درباره فعالیت کارگروه نظارتی سیستم توزیع کاغذ و اینکه برخی از ناشران ادعا دارند چندی است کاغذ یارانه‌ای توزیع نمی‌شود، گفت: در برخی از مقاطع پیش می‌آمد که برای نمونه دو هفته کاغذ توزیع نمی‌شد؛ البته این‌گونه نبود که کاغذ وجود نداشته باشد، بلکه کاغذ در کشور بود اما مراحل اداری مربوط به ترخیص از گمرک و بررسی‌ها در حال انجام بود.

وی افزود: در کارگروه توزیع کاغذ که در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تشکیل شده است، از همان ابتدا وقتی مصوب می‌شد که کاغذی وارد شود، کلیه مراحل اداری نیز انجام می‌شد و ما قطع پیوسته در توزیع کاغذ نداشتیم. نتیجه این امر را می‌توان در اتفاقات بازار آزاد کاغذ که مهمترین آن کاهش 50 درصدی قیمت است، مشاهده کرد.

رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران ادامه داد: آن چیزی که کاملاً تأثیر گذاشته است، این بود که عده‌ای از مصرف‌کنندگان اصلی کاغذ به سمت مصرف کاغذ دولتی روی آوردند و این بازار آزاد را از نظام اقتصادی عرضه و تقاضا بیرون کرد. حال سؤال اینجاست که چرا زمانی که کاغذ با ارز دولتی توزیع می‌شد، قیمت کاغذ در بازار آزاد تا 500 هزار تومان نیز افزایش داشت اما اکنون چنین نیست؟

حسن‌پور با اشاره به کارگروه نظارت نیز گفت: زمانی که قرار شد ارز دولتی به کاغذ اختصاص پیدا کند، ما گفتیم که حتماً باید نظارت نیز انجام شود. زمانی که این موضوع به قطعیت رسید؛ یعنی از تیرماه سال جاری کار را آغاز کردیم. واحد ترخیص آن زمان حساسیت‌هایی داشت. برای نمونه ما به پیشنهاد برخی ناشران و تقاضای واحد تخصیص کاغذ، برخی از کتاب‌هایی را که پیش از این تاریخ نیز کاغذ گرفته بودند، شمارش کردیم اما بعد از نیمه تیرماه تاکنون تمامی کتاب‌هایی که با کاغذهای دولتی منتشر شده‌اند، در کارگروه نظارت شمارش و تطبیق داده شده‌اند. 

وی درپاسخ به پرسش تسنیم مبنی بر اینکه با توجه به ارائه فهرست 23 نفره از متخلفان حوزه کاغذ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آیا در این میان اسامی ناشران متخلف وجود دارد یا خیر، گفت: در مورد ناشران به طور مشخص خبری به من اعلام نشده است. تاکنون نیز هر عدم تطبیقی در شمارش دیده‌ایم، به کارگروه کاغذ اعلام کردیم که این امر را در دست بررسی دارند؛ البته نمونه کتاب را نیز تطبیق دادیم تا بتوانیم نشتی آینده کاغذ را مانع شویم. از زمانی که این کارگروه فعالیت خود را آغاز کرده، شمارگان کتاب‌ها در حال واقعی‌تر شدن و ملموس‌تر شدن است. تاکنون دو هزار و 541 عنوان کتاب از 216 ناشر در واحد نظارت بر توزیع کاغذ شمارش شده است. گاهی اوقات بازرس نمونه کتابی که بررسی کرده این احساس وجود داشته که با کاغذ اختصاص یافته مطابقت نداشته است؛ بنابراین پرونده‌هایی در کارگروه بررسی شده تا ببینیم این نمونه‌ها با کاغذ اختصاص یافته شده مطابقت دارد یا خیر.

رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان تهران درپاسخ به پرسش دیگر تسنیم مبنی براینکه تا چه زمانی کارگروه کاغذ به فعالیت خود ادامه داده و کاغذ از ارز یارانه‌ای بهره‌مند می‌شود، یادآور شد: ما موافقت ارز یارانه‌ای ویژه کاغذ برای تخصیص 80 هزار تن از دولت را دریافت کرده‌ایم تا زمانی که این 80 هزار تن مصرف شود، کار کارگروه ادامه خواهد داشت.

در ادامه این نشست حسن‌پور در پاسخ به پرسشی درباره مکان نمایشگاه کتاب و نظر صنف در این زمینه تأکید کرد: ناشران در نامه‌ای که به ما ارائه کرده بودند، خواستار عدم انتقال نمایشگاه از مصلی شده بودند. ما نیز این نامه را به دفتر معاون اول رئیس جمهور ارائه دادیم و خواستیم دغدغه ناشران لحاظ شود. در همین راستا، در هفته گذشته بازدیدی از شهر آفتاب داشتیم اما نتایج هنوز قطعی نشده است. این هفته نیز بازدیدی از مصلی خواهیم داشت. به نظر می‌رسد جمع‌بندی نهایی در باره مکان برگزاری نمایشگاه کتاب زمان‌بر است.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه برخی تشکل‌های نشر ادعا می‌کنند که از تصمیم‌گیری در نمایشگاه کتاب تهران کنار گذاشته شده‌اند، گفت: ترکیب شورای سیاست‌گذاری در این دوره ترکیب متفاوتی با چهار یا پنج سال گذشته نیست. ساختار جدید نیز ساختار چندان متفاوتی با دو سال گذشته نیست، تنها در مواردی که مشخص نبود مدیریت در دست صنف است یا دولت، ابهام وجود داشت که این ابهام در حال رفع و موضوع در حال تفکیک است. چنین نیست که بخشی از تشکل‌ها از سیاست‌گذاری نمایشگاه کنار گذاشته باشند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار تسنیم درباره قاچاق کتاب و نتیجه عملکرد کارگروه صیانت از حقوق ناشران و مولفان نیز گفت: نتیجه عملکرد کارگروه مبارزه با قاچاق کتاب کاملاً مشهود بوده است. تجربه نشان داد که هر جا که کار مبارزه شتاب بیشتری به خود گرفت، ناشران درگیر در موضوع قاچاق اعلام کردند که فروششان 20 تا 30 درصد افزایش یافته است. همچنین ناشران بر این عقیده بودند که باید درباره ملاک‌های کتابخوانی نیز تجدید نظر کرد؛ زیرا تاکنون آن چیزی که رصد می‌شد، مصرف بازار رسمی کشور بود. اما در کنار این بازار رسمی یک بازار پنهان و در سایه نیز وجود داشت که بررسی آن آمار سرانه کتاب را تغییر می‌داد. من فکر می‌کنم آنهایی که به صورت جدی به امر قاچاق کتاب مبادرت داشتند، تا 80 درصد از این حوزه خارج شده‌اند. از سوی دیگر، احکام صادره برای مجرمان نیز کمک می‌کند این روند تثبیت شود. دادگاه فرهنگ و رسانه خوشبختانه وارد این موضوع شده و ملاحظات خوبی دارد.

حسن‌پور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه بعد از انقلاب از نشر حمایت‌های مختلفی صورت گرفته است، یادآور شد: اما در بخش فروش حمایتی نداشته‌ایم. هرجا که حمایتی وجود داشته خود وارد حوزه کتاب فروشی شده‌ایم. نهادها و مؤسسات دولتی با امکانات دولتی کتابفروشی تأسیس کرده و رقیب این بخش شده‌اند.

وی ادامه داد: زمانی که از نهادها و سازمانهای دولتی می‌پرسیم که چرا نمایشگاه کتاب برگزار می‌کنند؟ می‌گویند که ویترین کتاب اندک است و در همه جای کشور دسترسی به کتاب وجود ندارد. ما می‌گوییم بسیار  خوب در جاهایی که ویترین وجود ندارد، نمایشگاه برگزار کنید، اما چرا نمایشگاه در نقاطی که کتابفروشی‌ها بسیار است، برگزار می‌شود؟

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همچنین با اشاره به محور فعالیت اتحادیه ناشران و کتابفروشان در هفته کتاب با عنوان "پیوند کتاب فروشی‌های محله با خانواده‌ها" گفت: ما محور فعالیت‌ها را پیوند کتاب فروشی‌های محلی با خانواده‌ها گذاشتیم؛ زیرا تصور می‌کنیم این قسمت نقطه ضعف فرهنگ کتابخوانی کشور است. علاوه بر این، ما در روز کتاب‌گردی که آخر همین هفته برگزار می‌شود، حضور خواهیم داشت. دوشنبه و سه‌شنبه هفته جاری نیز هیئت مدیره اتحادیه از مسیرهایی خاص با کتاب‌فروشی‌ها دیدار خواهد کرد تا مشکلات آنها برطرف شود. رویکرد ما این است که هفته کتاب باید از حالت نمادین خارج شود و به سمت واقعی شدن پیش برود.

حسن پور خاطرنشان کرد: جلساتی که در هفته کتاب برگزار می‌شود، باید بعد از این هفته و به صورت تحلیلی برگزار شود. کتاب‌فروشی‌ها گلوگاه‌های اتفاقاتی هستند که در پدیده نشر رخ می‌دهد. اگر این گلوگاه‌ها را باز کنیم، صنعت نشر را قوی کرده‌ایم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران