جایگاه هنر در تبریز شناخته شده نیست/ حامی مالی برای هنر نیست

جایگاه هنر در تبریز شناخته شده نیست/ حامی مالی برای هنر نیست

دبیر اجرایی سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی گفت: این جشنواره از فردا آغازشده و روز ۳۰ آبان ماه به پایان می‌رسد. کار را در حالی پیش می‌بریم که تاکنون حامی مالی نداشته‌ایم در واقع معمولا برای هنر حامی مالی وجود ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، نشست خبری سی و یکمین دوره جشنواره استان تئاتر آذربایجان شرقی شامگاه امروز (یکشنبه) در مجتمع فرهنگی و هنری 29 بهمن تبریز برگزار شد.

احمد رجب پور، دبیر این جشنواره در ابتدای این نشست با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته برای برگزاری سی و یکمین جشنواره تئاتر آذربایجان شرقی اظهار داشت: این جشنواره از فردا، 27 آبان ماه آغاز می‌شود که امیدواریم نتایج مطلوبی داشته و بتوانیم از آن استفاده کنیم.

وی افزود: با توجه به اینکه انجمن هنرهای نمایشی متولی، برگزارکننده و سیاست‌گذار هنرهای نمایشی استان است، مسئولیت برگزاری جشنواره تئاتر استانی به این انجمن محول شد. امسال و طبق هماهنگی که با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان داشتیم، قبل از اینکه جشنواره به‌صورت رسمی برگزار شود، استان را به 5 منطقه تقسیم کردیم که منطقه مرکزی آن مربوط به شهرستان تبریز بوده و مراغه، عجب‌شیر، ملکان، بناب، اسکو و آذرشهر در گروه اول قرار گرفتند.

رجب پور ادامه داد: منطقه دوم شامل مرند، شبستر و جلفا بوده و میانه، هشترود، چاراویماق، سراب و بستان‌آباد در منطقه سوم قرار گرفتند. منطقه چهارم نیز شامل اهر، هریس، ورزقان، کلیبر، خداآفرین و هوراند بود که رقابت‌ها در این 4 منطقه انجام شده و برترین‌ها به مرحله نهایی یعنی جشنواره استانی راه یافتند. این مرحله نیز با رقابت 13 گروه از فردا در تبریز آغاز می‌شود.

دبیر اجرایی سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی با اشاره به تأثیرات برگزاری منطقه‌ای این جشنواره خاطرنشان کرد: زمانی که جشنواره را منطقه‌ای کردیم، کارها در این مناطق افزایش یافت. شاید معایبی نیز وجود داشته باشد که تلاش می‌کنیم برای سال آتی این نواقص نیز رفع شود. هشترود و چاراویماق که قبلاً تئاتری نداشتند، فعال‌شده و گروه‌هایی اعلام حضور کردند که قابل توجه بود. امیدواریم آموزش‌ها تداوم داشته باشد تا این استعدادها بتوانند با استفاده از آن‌ها سطح حرفه‌ای خود را ارتقا دهند.

منطقه‌ای شدن جشنواره استانی موجب شکوفایی تئاتر در شهرستان‌ها شده است

وی ادامه داد: ممکن است جشنواره منطقه‌ای معایبی داشته باشد که تلاش می‌کنیم آن‌ها را حل کنیم اما از زمانی که این جشنواره منطقه‌ای شده، شاهد رشد و شکوفایی تئاتر در شهرستان‌های مختلف هستیم. در منطقه یک که شامل شهرستان‌های مراغه، ملکان، بناب، آذرشهر، اسکو و عجب‌شیر است، کارهای زیادی انجام می‌شود به همین دلیل درخواست کرده‌ایم این منطقه را به دو گروه تقسیم کنیم.

رجب پور با اشاره به ایجاد رقابت بین گروه‌های مختلف گفت: امسال نمایش‌های خوبی وجود داشت که رقابت قابل توجهی ایجاد کردند. زمانی که رقابت ایجاد شود، قطعاً محاسن زیادی وجود خواهد داشت. همان‌طور که گفتم در چاراویماق و هشترود تئاتر وجود نداشت اما حالا هنرمندان این دو شهرستان نیز به رقابت با یکدیگر پرداختند.

دبیر اجرایی سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی در رابطه با سالن‌های اجرای آثار راه‌یافته به این جشنواره خاطرنشان کرد: مجبور به استفاده از یک سالن تئاتر شهر شدیم. مجتمع فرهنگی و هنری 29 بهمن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد اما با توجه کمبود سالن، 2 نمایش نیز در هنرستان میرک و حوزه هنری روی صحنه می‌روند.

فروردین‌ماه 99، زمان بهره‌برداری از تئاتر شهر تبریز

وی در رابطه با روند تکمیل پروژه بهسازی ساختمان تئاتر شهر تبریز گفت: مستحکم سازی بنای تئاتر شهر به پایان رسیده و مشکلی از این بابت وجود ندارد. طراحی داخلی آن نیز به اتمام رسیده و طبق پیگیری‌ها سعی می‌کنیم نهایتاً تا 7 فروردین‌ماه که روز جهانی تئاتر است، آن را آماده کرده و با 4 سالن مناسب در خدمت علاقه‌مندان به هنر باشیم.

رجب پور در رابطه با برنامه‌های آموزشی انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان شرقی در شهرستان‌های این استان اظهار داشت: در اصل نظر ما بر این است که آموزش در شهرستان‌ها اجرا شود. امروز در تبریز 4 دانشگاه فعال در این حوزه داریم که موجب تقویت هنرهای نمایشی در تبریز شده و نمی‌خواهیم که کلاس‌های آموزشی را در تبریز برگزار کنیم. اما شهرستان‌ها از این نظر محروم هستند. امسال در هشترود، چاراویماق و شبستر دوره‌های آموزشی برگزار کرده و نتایج آن را هم دیدیم. قطعاً این آموزش‌ها ادامه خواهد داشت. هدف ما گسترش آموزش‌ها در شهرستان‌ها است.

جایگاه هنر در تبریز شناخته شده نیست

مدیر انجمن هنرهای نمایشی آذربایجان شرقی ضمن انتقاد از بی‌توجهی مسئولان و متولیان فرهنگی تبریز به موضوع تئاتر خاطرنشان کرد: جایگاه هنر، تئاتر و مسائل فرهنگی متأسفانه چندان قابل توجه نیست. ما جشنواره تئاتر رضوی را برگزار کردیم که با توجه موضوع و عظمت آن، باید اهمیت ویژه‌ای برای این جشنواره قائل می‌شدند.

وی افزود: نمی‌دانم هزینه‌هایی که برای فرهنگ شهر انجام می‌شود، کجا می‌رود؟ مشخص نیست چه کسانی از آن‌ها بهره می‌برند. جایگاه هنر شناخته شده نیست. انجمن هنرهای نمایشی و انجمن‌های مختلفی داریم که می‌توانند در این راستا فعالیت کنند. اگر بودجه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز را به تشکل‌های مختلف اختصاص دهیم، می‌توانیم بخش زیادی از مشکلات فرهنگ و هنر را رفع کنیم.

رجب پور در پایان گفت: همه ما از جیب خودمان هزینه می‌کنیم، چرا مسئولان ما تلاش نمی‌کنند که دست هنرمندان را بگیرند. آیا فقط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه مسئول است؟ چرا استاندار یا دیگر مسئولان به تماشای تئاتر نمی‌روند؟ می‌گوییم مردم افسرده هستند اما چرا تلاش نمی‌کنیم فکر و هنر را در جامعه رشد دهیم. امکانات زیادی در شهر داریم اما متأسفانه هیچ‌کس نمی‌خواهد از آن‌ها استفاده کند.

55 اثر به دبیرخانه جشنواره سی و یکم ارسال شده است

در ادامه این نشست بابک نهرین، دبیر اجرایی سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی اظهار داشت: از اصحاب رسانه قدردانی می‌کنم که ما را تنها نگذاشته‌اند. در واقع اگر شما نباشید، تئاتر و هنر شکوفایی نخواهد داشت. همان‌طور که در فوتبال یار دوازدهم تماشاگر است، حامی اصلی ما نیز رسانه‌ها و خبرنگاران هستند.

وی افزود: سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی از فردا آغازشده و روز 30 آبان ماه به پایان می‌رسد. کار را در حالی پیش می‌بریم که تاکنون حامی مالی نداشته‌ایم در واقع معمولا برای هنر حامی مالی وجود ندارد. ولی جا دارد از موسسه الف قدردانی می‌کنم که این فضا را در اختیار ما گذاشتند، از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به خاطر همکاری‌هایشان قدردانی می‌کنم. از اعضای انجمن هنرهای نمایشی استان نیز قدردانی می‌کنم که علی‌رغم فشردگی کار و در این فرصت کم توانستند جشنواره سی و یکم را به مرحله اجرا برسانند.

نهرین در رابطه با آثار ارسال شده به دبیرخانه جشنواره سی و یکم گفت: در مجموع 55 اثر از کل استان به دبیرخانه جشنواره ارسال شده که 21 اثر مربوط به تبریز و بقیه از سایر شهرستان‌ها به دست ما رسیده است.

برگزاری منطقه‌ای جشنواره استانی عامل ایجاد شورونشاط در شهرستان‌ها

دبیر اجرایی سی و یکمین جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی در رابطه با انتقاداتی که از نحوه منطقه بندی مرحله مقدماتی این جشنواره وجود دارد، خاطرنشان کرد: حدود یک هفته است که در این جشنواره حضور دارم و در این رابطه بی‌تقصیر هستم. با توجه به سختی‌های موجود، خواستم که دوستان را تنها نگذاشته و با همدلی کار را پیش ببریم. با این حال می‌دانم که این اتفاق رخ داده است. مثلاً سردرود با تبریز هم گروه بوده که در این رابطه از دبیر جشنواره در این مورد سؤال کردم اما گفتند که علی‌رغم پیگیری‌ها و بر اساس تشخیص اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان این اتفاق رخ داده است.

وی افزود: اگر اختیارات لازم را داشتیم، اجازه نمی‌دادیم این اتفاقات رخ دهد. برگزاری جشنواره به‌صورت منطقه‌ای معایب و محاسنی دارد که از جمله آن می‌توان به ایجاد شورونشاط در بین مردم و هنرمندان شهرستان‌ها اشاره کرد. اما از طرفی گروه‌های قوی و ضعیف با یکدیگر رقابت می‌کنند که این نکته منفی است. با این حال این موضوع موجب پیشرفت تئاتر و کار گروه‌ها می‌شود.

نهرین ادامه داد: یک گروه از سردرود از نظر امتیازی در رده 10 بوده و عملکرد بهتری نسبت به 11 گروه تبریزی داشت. تلاش کردیم که این اثر را نیز به مرحله نهایی برسانیم اما از نظر قانونی امکان‌پذیر نبود. سعی کنیم نیمه‌پر لیوان را ببینیم، این کار معایبی دارد اما برکات آن بیشتر است. سعی می‌کنیم از نقاط ضعف درس گرفته و در برنامه‌های آتی این ایرادات را رفع کنیم. در مجموع در این جشنواره 13 نمایش روی صحنه می‌رود که 7 اثر مربوط به تبریز، 2 اثر از منطقه مراغه، 2 اثر از منطقه اهر، یک اثر از مرند و یک اثر از میانه هستند.

10 میلیون ریال؛ حداقل جایزه برترین‌های جشنواره تئاتر استانی آذربایجان شرقی

نهرین در رابطه با جوایز در نظر گرفته‌شده برای برترین‌های جشنواره سی و یکم اظهار داشت: نسبت به سال‌های گذشته جوایز را افزایش داده‌ایم اما متأسفانه با مشکل اقتصادی مواجه هستیم و نمی‌توان گفت این جوایز آبرومندانه هستند. با این حال فعلاً حامی مالی پیدا نکرده‌ایم اما در بخش‌های مختلف به غیر از نور، طراحی صحنه و... جوایز بیش از 10 میلیون ریال خواهد بود.

وی افزود: علی‌رغم کمک نهاده‌ای مختلف در سال‌های گذشته، امسال شرایط این نهادها و سازمان‌ها نیز مناسب نیست. سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز که سال گذشته در بخش جوایز کمک‌حال ما بود نیز در جشنواره سی و یکم حمایتی از ما نداشته است.

دبیر اجرایی جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی ادامه داد: ورودیه هر یک از اجراها نیز تا سقف 15 میلیون ریال خواهد بود که بلافاصله بعد از هر اجرا پرداخت خواهد شد.

حضور یک داور از آذربایجان شرقی در هیئت‌داوران جشنواره سی و یکم

بر اساس اعلام دبیر اجرایی جشنواره سی و یکم، نسیم ادبی و علی سرابی از تهران به همراه یعقوب صدیق جمالی از آذربایجان شرقی، داوران این دوره از جشنواره استانی تئاتر آذربایجان شرقی هستند. نهرین با اشاره با استفاده از پتانسیل‌های استانی در این جشنواره گفت: تلاش کردیم از داوران استانی در این جشنواره استفاده کنیم. در مناطق نیز از تمام طیف‌های تئاتری استفاده کردیم. باید اختلاف‌سلیقه‌ها را کنار بگذاریم تا در آینده شاهد اتفاقات خوب باشیم. در این جشنواره تمام طیف‌ها حضور داشتند و خدا را شکر می‌کنم که بچه‌های تئاتر به این نتیجه رسیدند که تئاتر مربوط به شخص خاصی نبوده و برای تمام هنرمندان و مردم است.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon