دیوان عدالت: بومی‌گزینی در استخدام‌های دولتی تبعیض است اما نه برای مناطق محروم

دیوان عدالت: بومی‌گزینی در استخدام‌های دولتی تبعیض است اما نه برای مناطق محروم

دیوان عدالت اداری با ابطال بخش چهارم دفترچه پنجمین آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی، بومی‌گزینی را تبعیض و خلاف قانون دانست و اعلام کرد: البته بومی‌گزینی برای مناطق محروم نه تنها تبعیض‌آمیز نیست بلکه در راستای اجرای عدالت اجتماعی است.

به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم؛ در بخش چهارم دفترچه راهنمای ثبت‌نام پنجمین آزمون استخدامی متمرکز دستگاه‌های اجرایی کشور (تیر ماه سال 1397) آمده بود:  نمره داوطلبان بومی استان با ضریب یک و دو دهم (2؍1) و بومی شهرستان با ضریب یک و چهار دهم (4؍1) نمره مکتسبه در هر یک از آزمون‌های کتبی ( عمومی و تخصصی) و مصاحبه استخدامی در صورت کسب حد نصاب لازم در امتحان مشترک فراگیر، محاسبه می‌شود.

در مواد 27 و 29 بخشنامه شماره 9757؍93؍200 مورخ 19 مهر 1393 معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور آمده است: 

ماده 27: نمره داوطلبان بومی استان با ضریب «یک و دو دهم» (2؍1) و بومی شهرستان با ضریب «یک و چهار دهم» (4؍1) نمره مکتسبه در هر حیطه از امتحان مشترک و مصاحبه استخدامی محاسبه می‌شود.

 ماده 29: تخصیص مجوزهای استخدامی مربوط به مناطق محروم و کمتر توسعه یافته تا 100 درصد به نیروهای بومی آن مناطق با پیشنهاد دستگاه اجرایی و تایید معاونت توسعه امکان‌پذیر است.

هیئت عمومی دیوان عدالت اداری 30 مهر امسال با حضور معاونین، رؤسا، مستشاران و دادرسان شعب دیوان عدالت اداری تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرد.

در رأی هیئت عمومی آمده است: الف- با توجه به اینکه پیش از این هیئت عمومی دیوان عدالت اداری به موجب رأی شماره 154 مورخ دهم اردیبهشت سال 1398، مـاده 27 بخشنامه شمـاره 9757؍93؍200 مورخ 19 مهر سال 93 معاونت وقـت توسعـه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور را ابطال کرده است، بنابراین با لحاظ رأی مذکور، موجبی برای رسیدگی دوباره وجود ندارد و موضوع تابع رأی قبلی هیئت عمومی است.

ب- با توجه به اینکه بومی گزینی در استخدام‌های دولتی به طور مطلق تبعیض آمیز و باعث ایجاد محدودیت و محرومیت بـرای افـراد در استخـدام می‌شود و با بند 9 اصل 3 قانون اساسی و ماده 41 قانون مدیریت خدمات کشوری مغایرت دارد و این امر در رأی شماره 1919 مورخ 11 دی سال 97 هیئت عمومی دیوان عدالت اداری ناظر بر ابطال ضوابط بومی گزینی آزمون چهارمین آزمون استخدامی متمرکز دستگاه های اجرایی در شهریور ماه 1396 تأکید شده است، بنابراین بخش چهارم دفترچه راهنمای ثبت نام پنجمین آزمون استخدامی متمرکز دستگاه های اجرایی کشور در تیر ماه سال 1397 به دلایل مذکور، مستند به بند یک ماده 12 و ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال 1392 ابطال می‌شود.

ج- با توجه به اینکه اولاً: ماده مذکور مربوط به اعطای امتیاز به داوطلبان بومی مناطق محروم است و موضوع آن با ماده 27 بخشنامه که بومی گزینی به طور مطلق حتی مناطق برخوردار را دربر می‌گرفت و باعث ایجاد محرومیت برای ساکنین مناطق محروم می‌شد متفاوت است، ثانیاً: زمینه‌سازی جذب و نگهداری نیروهای متخصص در استانهای کمتر توسعه یافته و مناطق محروم در ماده 7 سیاست‌های کلی نظام اداری در سال 1389 مصوب مقام معظم رهبری موردتاکید قرار گرفته است لذا نگه داشت نیروهای بومی مناطق محروم و جلوگیری از مهاجرت آنها همسو با سیاست‌های کلی نظام است. ثالثاً: اعطای امتیاز به ساکنین مناطق محروم نه تنها تبعیض آمیز نیست بلکه در جهت ایجاد توزیع عادلانه امکانات و جبران فاصله‌های اجتماعی ایجاد شده با مناطق برخوردار و اقدامی به منظور کاهش محرومیت و اجرای عدالت اجتماعی است و در راستای بند 12 اصل 3 و اصل 43 قانون اساسی می باشد. رابعاً: این امر برخلاف مقرره ماده 27 بخشنامه مورد اشاره محدودیتـی را برای افراد بـومی مناطق محروم جهت شرکت در آزمون استخدامی مناطق برخوردار ایجاد نمی‌کند و از این حیث با آراء صادر شده از هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در ابطال بومی گزینی مطلق مغایرت ندارد، بنابراین ماده 29 مقرره مورد شکایت ابطال نشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon