روایت تسنیم از مشکلات هنرمندان صنایع دستی خراسان جنوبی؛ تار و پودهایی که به هم گره نمی‌خورند

روایت تسنیم از مشکلات هنرمندان صنایع دستی خراسان جنوبی؛ تار و پودهایی که به هم گره نمی‌خورند

اگرچه تولید و صادرات صنایع دستی یکی از فرصت‌های اشتغالزایی و رونق کسب و کار در مناطق مختلف است اما ظاهراً این‌بار اگرچه صنایع دستی خراسان جنوبی ارزش‌افزوده بالایی ایجاد کرده ولی مشکلاتی نیز در این بین باعث کندی روند کسب و کار تولیدکنندگان شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، چندی پیش اگر گفته‌ می‌شد؛ صنایع دستی می‌تواند چرخ اقتصاد خانواده را به حرکت در آورد برای خیلی‌ها قابل قبول نبود اما امروزه بسیاری از تولیدکنندگان از جمله هنرمندان خراسان جنوبی ثابت کردند که این تولیدات بومی نه تنها می‌تواند دودوتای اقتصاد خانواده را به همان چهارتای خودمانی مبدل کند بلکه در اشتغالزایی و رونق تولید منطقه نیز اثرگذاری قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت.

این درحالی است که هنرمندان صنایع دستی این استان علی‌رغم همه کارشکنی‌های غرب علیه اقتصاد کشورمان با همت والای خود گام در مسیر تولید گذاشته‌اند اما در ادامه این مسیر پرپیچ و خم درگیر مشکلات متعددی شده‌اند که بدون شک باز کردن گره مشکلاتشان گامی در راستای اشتغال‌زایی، رونق تولید و توسعه استان است.

امروزه بیمه، بازاریابی، گرانی مواد اولیه و ایجاد بازارچه فروش دائمی صنایع دستی از جمله مهمترین مشکلات هنرمندان صنایع دستی خراسان ‌جنوبی است که به قول معروف سنگی بزرگ جلوی پایشان شده و اجازه سرعت گرفتن به آنها نمی‌دهد.

از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان نخستین حلقه مفقوده در این بخش رابسته‌بندی نا مناسب می‌دانند چرا که تا وقتی محصولات بسته بندی مناسب و برند مشخصی نداشته باشند، نمی‌توانیم در عرصه صادرات که اصلی‌ترین هدف تولید صنایع دستی است موفق باشیم.

تسهیلات کافی در اختیار هنرمندان قرار نمی‌گیرد

یکی از هنرمندان خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: یکی از مشکلات هنرمندان صنایع دستی این است که سرمایه اولیه برای آغاز به کار را ندارند و تسهیلاتی که در ابتدای امر به آنها داده می‌شود نیز کافی نیست.

عابدی بحث مهم دیگر برای یک هنرمند در حوزه صنایع دستی را وجود بازار فروش عنوان و بیان کرد: بازار فروش علاوه بر بحث درآمدزایی در ادامه مسیر تولید محصولات نیز اهمیت زیادی دارد.

وی مشکل بیمه را نیز یکی دیگر از مشکلات اساسی در حوزه صنایع دستی دانست و گفت: چند سال است که منتظر باز شدن سایت و سامانه مربوطه برای پیگیری بحث بیمه هستیم اما هنوز سایت مربوطه باز نشده است.

افزایش قیمت مواد اولیه بازار فروش را کمرنگ کرده است

یکی دیگر از هنرمندان فعال در این رشته نیز با بیان اینکه افزایش قیمت مواد اولیه صنایع دستی به صورت طبیعی موجب افزایش قیمت نهایی محصول می‌شود گفت: بدون شک این امر بر بازار فروش و تمایل افراد جامعه برای خرید صنایع دستی نیز تأثیر می‌گذارد.

حمیدی با اشاره به اینکه برخی از دستگاه‌های اجرایی در زمینه آموزش صنایع دستی به جامعه مخاطب خود از مربیان برجسته استفاده نمی‌کنند بیان کرد: این موضوع یادگیری صنایع دستی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی نقش نمایشگاه‌های صنایع دستی را بسیار مهمی در بازاریابی دانست و افزود: به هنرمند برای شرکت در نمایشگاه دیر اطلاع رسانی می‌شود و یا اگر اطلاع رسانی شود هزینه شرکت در آن بسیار بالا است.

قطع بیمه برخی از فعالان صنایع دستی

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز به بیمه فعالان صنایع دستی در استان اشاره و اظهار کرد: تا سال 91- 92 حدود 350 نفر از هنرمندان صنایع دستی بیمه بودند اما به دلایلی چون عدم تمدید مجوزها و عدم پرداخت حق بیمه به 220 نفر رسیده و بیمه آنان قطع شده است.

حسین عباس‌زاده ادامه داد: در سال 97 مجلس مصوب کرد برای سال 98 بیمه قالیبافان و هنرمندان صنایع دستی فعال شود که سهمیه خراسان‌جنوبی برای این بحث 44 نفر است که اسامی متقاضیان را به تهران ارسال کردیم و انتخاب بر اساس اولویت‌ها توسط مرکز صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه صادرات چمدانی صنایع دستی در این استان از ابتدای امسال تاکنون 156 هزار دلار ارزآوری داشته است بیان کرد: عمده صادرات صنایع دستی در رشته‌های چادرشب‌بافی، حوله‌بافی، رودوزی‌های سنتی، بافته‌های داری و تراش سنگ‌های قیمتی بوده است.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی مشتریان صنایع دستی خراسان جنوبی را از کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق، پاکستان، افغانستان، کانادا، ایتالیا، آلمان، ژاپن، لهستان و چین عنوان و تصریح کرد: رفع دغدغه هنرمندان در حوزه بازاریابی و عرضه محصولات تولیدی صنایع دستی از اولویت‌های کاری این اداره کل است.

فعالیت 3 بازارچه دائمی صنایع دستی در استان

عباس‌زاده با بیان اینکه در حال حاضر 3 بازارچه دائمی در شهرستان‌های بیرجند، سرایان و بشرویه برای فروش صنایع دستی ایجاد شده است گفت: نمایشگاه ملی صنایع دستی به میزبانی خراسان جنوبی از 11 تا 15 آذر با شرکت تعداد زیادی از استان‌های سراسر کشور برگزار می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در حال حاضر اهتمام خوبی در استان نسبت به صنایع دستی وجود دارد گفت: در حال حاضر در مقایسه با سنوات گذشته حجم فروش صنایع دستی خیلی بالا است.

حسن رمضانی با بیان اینکه فروش صنایع دستی سالانه از 6 میلیارد تومان رد می‌شود افزود: این امر نشان می‌دهد که اتفاقات خوبی در این حوزه اتفاق افتاده است.

ورود برندهای معروف پوشاک به حوزه صنایع دستی استان

وی از ورود برندهای معروف پوشاک به حوزه صنایع دستی استان خبر داد و بیان کرد: امروز یکی از برند مشهور کشور در بخش پوشاک با صنعتگران استان قرارداد می‌بندد و قرار است با برگزاری دوره‌های آموزشی بخش از فرآیند تولید این شرکت در استان انجام شود.

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی با بیان اینکه باید برای رونق صنایع دستی استان هم بیاموزیم و هم آموزش دهیم و فرآیندهای تولید را به روز کنیم افزود: باید صنایع دستی از حالت دکور خارج و کارآمد شود تا بخشی از نیاز روزمره مردم را تأمین کند.

اگر سخن از ضرورت توجه به مؤلفه‌هایی چون گردشگری برای توسعه خراسان‌جنوبی می‌زنیم باید به این نکته توجه داشته باشیم که یک پایه مهم توسعه گردشگری رونق صنایع دستی است و رونق صنایع دستی نیز جز با باز کردن گره‌ها در مسیر کار و فعالیت هنرمندان این بخش محقق نمی‌شود.

انتهای پیام/253/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon