غفلت تاریخی از مزیت‌های "سبلان"؛ فرصت‌سوزی‌ها تا کی باید ادامه پیدا کند؟

غفلت تاریخی از مزیت‌های "سبلان"؛ فرصت‌سوزی‌ها تا کی باید ادامه پیدا کند؟

بعد از فرصت‌سوزی‌های متعدد و هدررفت منابع، بهره‌گیری بهینه از منابع آب و انرژی در استان اردبیل با جدیت از سوی جامعه دانشگاهی آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، گفته می‌شود سبلان با 4811 متر ارتفاع سومین قله مرتفع کشور و یکی از قلل برجسته جهان است. این کوه آتشفشان نیمه خاموش اقلیم منحصر به فردی را در اردبیل رقم زده و به برکت آن منابع انرژی و آبی متعددی در دامنه آن وجود دارد که در کمال شگفتی مطالعات جامعی از چند و چون آن تاکنون عملیاتی نشده است.

110 چشمه آب گرم و سرد، دشت‌های وسیع، پوشش گیاهی منحصر به فرد و انرژی زمین گرمایی بخشی از مواهب سبلان در اردبیل است که تاکنون نه تنها راهکاری برای استفاده بهینه مطابق با استانداردهای روز تدارک دیده نشده بلکه هدررفت منابع یکی از دغدغه‌های دانشمندان و کارشناسان و اهالی رسانه است.

دانشمندانی که بازدید سطحی و یا بررسی کلی از منابع و مواهب پیرامون دامنه سبلان داشته‌اند، معتقدند منابع آبی و انرژی این کوه رفیع منحصر به فرد بوده و می‌توان در تولید انرژی، گردشگری سلامت و سایر حوزه‌های ثروت آفرین از آن‌ها بهره برد.

این دغدغه موجب شده تا دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل در پاسخ به غفلت‌های تاریخی متعدد، نسبت به مطالعه نحوه مدیریت منابع آبی و انرژی دامنه سبلان اقدام کند. در یک سال اخیر دانشگاه آزاد اسلامی چند طرح شاخص علمی متناسب با محور توسعه استان یعنی گردشگری برگزیده است که اجرای هرکدام به تنهایی قادر به تحول‌آفرینی در استان است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل در این باره گفت: با توجه به اینکه دانشگاه آزاد در کشور به سمت دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم یعنی مسئله‌گرا و کارآفرین گام برمی‌دارد، 11 مسئله کلان در کشور تعریف شده تا دانشگاه پاسخ‌های علمی و کاربردی برای آن‌ها بیابد.

اسحاق رسولی تصریح کرد: در اردبیل دو موضوع گردشگری و مدیریت منابع آب و انرژی دامنه سبلان انتخاب شده تا تمامی تحقیقات علمی از جمله پایان‌نامه و رساله‌های دکتری پیرامون آن مورد حمایت قرار گیرد.

وی با بیان اینکه تحقیقات مختصر و محدود به خود استان نیست، افزود: محققان سایر استان‌ها نیز می‌توانند در پاسخ به سوالات و ارائه ایده‌های نوین اقدام کرده و مورد حمایت قرار گیرند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان همچنین با اشاره به اینکه صنعت گردشگری استان اردبیل با چالش‌هایی مواجه است، گفت: هرچند محور توسعه استان گردشگری است اما برای توسعه لازم است در ابتدا چالش‌های این حوزه مطالعه شود.

به گفته رسولی، دانشگاه آزاد اسلامی ظرفیت‌های علمی خود را در اختیار بخش دولتی و خصوصی قرار می‌دهد تا بتوان نسبت به شناسایی و مطالعه این چالش‌ها اقدام کرد.

روستای «سوها» پایلوت طرح‌های توسعه شد

وی در خصوص یکی دیگر از طرح‌های علمی در دست اجرای این دانشگاه گفت: از جمله طرح‌های نوینی که با رویکرد مسئله‌گرایی در استان اجرا می‌شود، انتخاب یک روستا به صورت پایلوت و اجرای طرح‌های توسعه محور در آن است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اظهار کرد: در این راستا روستای سوها به عنوان پایلوت طرح ذکر شده انتخاب شده که بخشی از رویکرد توسعه آن گردشگری است اما قرار است روستا در تمامی ابعاد به یک روستای توسعه یافته تبدیل شود.

بررسی 49 طرح دانش بنیان در استان

رسولی با تاکید به اینکه در این طرح روی توسعه عمومی و نه صرفا تک محوری روستا تلاش می‌شود، افزود: طرح دیگر دایر کردن مزرعه‌های دانش بنیان در استان است.

وی افزود: مزرعه‌های دانش‌بنیان به عنوان قطب‌های تولید محصولات دانش بنیان به ویژه در حوزه دامداری و کشاورزی است که نمونه آن در شهر اردبیل دایر شده است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تصریح کرد: با توجه به استقبال از این طرح، علاوه بر طرح‌های در دست اجرا، 49 طرح دانش بنیان از جمله پرورش ماکیان و خشک کردن میوه و غیره مطرح شده و در دست بررسی است.

به گفته رسولی در مزرعه‌های دانش بنیان تولید محصولات با رویکرد علمی و مطابق با آخرین یافته‌های علمی است و کارشناسان بومی استان در روند عملیاتی شدن آن مداخله دارند.

وی افزود: توسعه مزارعی از این دست می‌تواند انقلابی در صنایع مختلف استان از جمله کشاورزی، گردشگری و فناوری به دنبال داشته باشد و علاوه بر این تولید محصول کیفی و استاندارد را فرهنگ‌سازی کند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یکی دیگر از برنامه‌ها را جذب دانشجوی خارجی عنوان کرد و گفت: این موضوع منجر به رونق گردشگری استان و تبلیغ جاذبه‌ها از طریق دانشجویان در سطح جهانی خواهد شد.

رسولی معتقد است یکی از نیازهای استان اردبیل معرفی آن در سطح جهانی است و لازم است با ابزارهای مختلف قابلیت‌های ما تشریح و معرفی شود.

راه اندازی یونی هتل در اردبیل

بخش دیگری از برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه گردشگری، مربوط به راه اندازی یونی هتل‌ها است که این موضوع در گردشگری سلامت به خلاهای فعلی پاسخ خواهد داد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان در این باره نیز گفت: زمین و مجوزهای لازم راه‌اندازی و احداث یونی هتل از اداره کل میراث فرهنگی استان درخواست شده ‌ و ما مصرر به راه‌اندازی آن هستیم.

رسولی با اشاره به قابلیت‌های اردبیل در بخش گردشگری سلامت تاکید کرد: یونی هتل‌ها می‌توانند ترکیب دانشگاه با دولت در صنعت گردشگری استان را رقم زده و به بسیاری از خلأهای علمی پاسخ دهند.

وی افزود: دانشگاهی می‌تواند کارآمد باشد که مسئله‌گرا و کارآفرین باشد و بتواند با تسهیل‌گری در بین بخش خصوصی و دولتی به نیازهای علمی موجود پاسخ دهد.

وی اظهار کرد: بر‌خلاف تصوری که ایجاد شده و آن اینکه دانشگاه آزاد به دنبال درآمدزایی است، اعتقاد ما ارزش‌افزایی است و بی‌شک این مهم با نگاهی به نیازهای جدی استان خواهد بود.

گفت‌وگو: ونوس بهنود

انتهای پیام/136/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon