میدان «دریادار همتی» یا المان «تایتانیک»؛ شهرداری سمنان دقیقاً چه ساخت؟
سمنان با تقدیم سه هزار شهید به انقلاب اسلامی یکی از استانهای شهیدپرور کشور بوده و از حیث تعداد شهدا نسبت به تعداد جمعیت در سال ۱۳۶۸ سومین استان کشور لقب گرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، از تعداد شهدا و رزمندگان و جانبازان استان سمنان در دفاع مقدس که بگذریم؛ به نامهای بزرگی میرسیم که برای هرکدام از این نامهای بزرگ باید ساعتها حرف زد و صفحهها مطلب نوشت.
بزرگمردانی چون شهید شوکت پور، شهید اخلاقی، شهید شاهچراغی، شهید جلالی، شهید بسطامی، شهید نبوی، شهید ساجدی، شهید بیطرف، شهید شادلو، شهید کاظمی، شهید سید کاظم موسوی، شهید سید ابوالقاسم موسوی و دریادار شهید محمدابراهیم همتی نامهایی هستند که همه مردم استان سمنان به این نامهای بزرگ افتخار میکنند و در بسیاری از موارد برای حل مشکلات به راه و روش آنان تمسک میجویند.
اگر در شهر سمنان و دیگر شهرهای این استان گشتی زده باشید؛ حتماً دیدهاید که بسیاری از معابر شهری و حتی معابر روستاهای این استان به نامهای شهیدان گرانقدر استان سمنان مزین شده است. کاری که با اقدام زیبای شهرداریها و شوراهای اسلامی شهرها در دورههای گذشته آغاز شده تا کنون با خواست مردم این روند ادامه داشته است. حداقل در سمنان مانند برخی دیگر از شهرهای کشور شاهد حذف نام شهدا از معابر شهری نبودهایم.
البته شاید کملطفی به شهیدان در سمنان به گونههایی دیگر رقم خورده است. جایی که نمایندگان مردم، در محافل شهدا حرمت شهید را نگاه نمیدارند و پس از آن نیز حتی با وجود محکوم شدن اقدام آنان از سوی مردم و روحانیان، حاضر به عذرخواهی از خانواده شهدا هم نمیشوند.
اما از اینها هم که بگذریم؛ در این روزها که با سالروز شهادت دریادار شهید محمدابراهیم همتی مصادف شده است به موضوعی جالبتر و شگرفتر در این زمینه رسیدهایم؛ موضوع «میدان دریادار شهید محمدابراهیم همتی».
امام خمینی به پاس رشادتهای دریادلان ناوچه پیکان در عملیات مروارید که فرماندهی آن را شهید دریادار «محمدابراهیم همتی» بر عهده داشت، 7 آذر را به عنوان روز نیروی دریایی نامگذاری کردند .
دومین طراحی برای المان میدان دریادار شهید دریادار همتی که خواهر این شهید از آن به عنوان «تایتانیک» یاد کرد
کمی به عقب بازگردیم...
شهرداری سمنان حدود 1200 روز قبل برای نخستین بار کلنگ احداث میدان دریادار شهید محمدابراهیم همتی را بر زمین زد. کلنگی که بر زمین زدن آن در همان زمان هم حرفوحدیثهای فراوانی را به همراه داشت. از غیرضروری بودن احداث میدان در این نقطه از شهر و جانمایی نامناسب این میدان تا هزینههای احداث آن و بسیاری از نقدهای دیگر.
نخستین آئین کلنگ زنی میدان شهید دریادار همتی با حضور استاندار وقت سمنان در 1187 روز قبل
نخستین طراحی المان میدان دریادار همتی که بر اساس آن قرار بود ماکت بزرگی از ناوچه پیکان با ابعاد واقعی در این میدان نصب شود
اینکه چرا شهرداری به احداث این میدان در بلوار 17 شهریور سمنان (مکان فعلی) اصرار داشت؛ بماند؛ اما اینکه چرا پس از تأخیرهای فراوان در اجرای این پروژه، کلنگ احداث آن حدود 550 روز قبل دوباره بر زمین زده شد؛ خود جای تعجب و سؤال دارد.
میدانی که ابتدا قرار بود چندماهه ـ آنهم با نصب المان ناوچه پیکان در وسط آن ـ به اتمام برسد؛ حالا دوباره بعد از 650 روز دوباره کلنگ زنی شد.
سخنرانی شهردار سمنان در دومینآئین کلنگ زنی میدان شهید دریادار همتی در 449 روز قبل
طراحی دوم میدان دریادار همتی که خواهر این شهید از آن به عنوان «تایتانیک» یاد کرد
روند احداث میدان دریادار همتی در سمنان
البته اگر از حق نگذریم؛ این کلنگزنی کمی متفاوتتر از کلنگزنی نخست میدان دریادار همتی بود؛ چراکه حداقل افکار عمومی خیلی دل خود را به قولهای شهردار و مسئولان شهری و استانی برای افتتاح این میدان خوش نکردند و از همان ابتدا برایشان واضح بود که نباید روی قول مسئولان مسئولیتپذیر! شهری برای زمان افتتاح میدان دریادار همتی حساب باز کنند.
روند احداث میدان دریادار شهید محمدابراهیم همتی
عکسی از استخر کدیور واقع در ضلع جنوبی محل احداث میدان دریادار شهید همتی
حدود 450 روز از آن روز گذشت و این گذر زمان برای مردم بسیار کند بود و برای مدیران شهری و مسئولان این پروژه شاید کمی تند؛ شاید هم برای همین بود که قولهای مسئولان یکی پس از دیگری به زمان دیگری موکول میشد. البته این تعویق وعدهها این بار با تعویق وعدههای قبلی در این پروژه کمی تفاوت داشت. این بار مسئولان شهری در سمنان بهویژه شهردار سمنان از خاص بودن و منحصربهفرد بودن میدان دریادار همتی سخن میگفت و این موضوع بود که مردم را با وجود همه بدقولیهای صورت گرفته کمی آرام نگاه داشته بود.
بگذریم از اینکه حتی تا همین لحظه که گزارش این پروژه در حال نگارش است؛ کسی از تشابه المان وسط این میدان با آنچه که خانواده دریادار شهید محمدابراهیم همتی انتظار داشتند؛ یعنی ناوچه پیکان سر در نیاورده است.
روند احداث میدان دریادار همتی
تا اینکه...
تا اینکه چند روز قبل خبری در کانال تلگرامی شهرداری سمنان و برخی رسانهها منتشر شد؛ مبنی بر اینکه میدان دریادار همتی در روزهای آینده افتتاح میشود و این آب سردی بود بر این باور عمومی که شاید قرار است المانی از پیکان را در میدان ناخدای آن ببینند.
اینجا بود که دوباره سیلی از انتقادها از کارفرمای این پروژه یعنی شهرداری و شورای شهر سمنان به راه افتاد. انتقاداتی درباره چرایی انتخاب این زمان برای افتتاح، درباره هزینه میلیاردی و بالای احداث میدان دریادار همتی، سؤالاتی درباره جانمایی این میدان، انتقاداتی درباره المان احداثشده در وسط آن و بسیاری از سؤالات و انتقادات دیگر که در اذهان رسانهها و افکار عمومی نقش بست.
روند احداث میدان دریادر شهید محمدابراهیم همتی
المانی از «پیکان» یا «تایتانیک»!/«میدان دریادار همتی» آن چیزی که دلمان میخواست؛ نشد
خواهر دریادار شهید محمدابراهیم همتی دراینباره معتقد است که میدان دریادار همتی، پروژهای موفق نبوده و بعد از گذشت حدود 4 سال از نخستین کلنگزنی این پروژه، امروز میبایست نمادی از ناوچه پیکان در وسط میدان میبود.
آذر همتی میافزاید: «برای ما هم سخت است بگوییم که این میدان را ساختند؛ اما آن چیزی که دلمان میخواست؛ نشد».
وی با انتقاد از هزینه اعلام شده (150 میلیارد ریالی) برای احداث این میدان، این مبلغ را مایه تعجب دانسته و میافزاید: زمانی که از هزینه 150 میلیارد ریالی [برای احداث این میدان] سخن میگویند؛ انسان [از تعجب] «شاخ در میآورد».
خواهر دریادار شهید همتی از المان احداثشده در این میدان نیز انتقاد کرده و عقیده دارد که «این المان هیچ شباهتی به ناوچه پیکان ندارد».
المان میدان دریادار شهید محمدابراهیم همتی که خواهر این شهید از آن به عنوان «تایتانیک» یاد کرده است
«ما به شوخی از این المان بهعنوان تایتانیک یاد میکنیم؛ نه ناوچه پیکان»! این جمله ای است که با لحنی توأم با ناامیدی درباره المان میدان دریادار همتی از خواهر این شهید شاخص دفاع مقدس میشنویم.
وی با بیان این جمله که «نمیدانم [این المان را] چگونه طراحی کردهاند» بهطور تلویحی از بیاطلاعی خود و خانواده دریادار شهید محمدابراهیم همتی از روند طراحی و احداث این میدان و المان آن سخن گفته و میافزاید: «خودشان برای خودشان [چنین المانی را در این میدان] گذاشتند».
خواهر دریادار همتی از آرزوها و خواستههای خود درباره این میدان ـ که ظاهراً این بار قرار است تا چند روز دیگر افتتاح شود ـ گفته و تصریح میکند: «ما دلمان میخواست نمادی از ناوچه پیکان در این میدان وجود داشته باشد تا همیشه یاد برادرم به همراه ناوچه پیکان در این میدان بماند؛ اما امروز و بعد از حدود 1200 روز، تنها اسمی از برادر شهید من روی این میدان مانده است و در واقع، میدان چیزی شده که خود آنها (شهرداری سمنان بهعنوان کارفرمای پروژه) میخواستند؛ نه چیزی که خانواده شهید میخواست».
المان میدان دریادار همتی (چندروز قبل از افتتاح) که خواهر این شهید از آن به عنوان «تایتانیک» یاد کرده است
چه کسی پاسخگوست؟
اکنون و بعد از حدود 1200 روز از نخستین کلنگ زنی و حدود 450 روز از دومین کلنگ زنی میدان دریادار همتی در شهر سمنان، جدای از سؤالاتی که درباره موضوعاتی چون هزینه بالای احداث و جانمایی نادرست و طولانی شدن روند احداث آن مطرح است؛ خیلیها میخواهند بدانند که «شهرداری دقیقاً چه ساخت»؟ المانی از «پیکان» یا به قول خواهر دریادار شهید همتی، المانی از «تایتانیک»؟
بههرروی شاید امروز ما در شهر سمنان ـ به سبب ارادت مردم این استان و شهر به شهیدان ـ شاهد انتشار برخی اخبار مانند حذف نام شهدا از معابر برخی شهرها و برخی ساختمانهای دستگاهها نباشیم؛ اما این نوع از کملطفی به نام شهیدان بزرگی چون دریادار محمدابراهیم همتی ـ که امروز همه ایران اسلامی به ایشان میبالد ـ نا امیدمان میکند.
اینکه شهرداری سمنان که امروز بر اساس برخی نقلقولها با انحراف بودجه نسبتاً شدیدی مواجه است؛ بهجای خود، اما اکنون مردم متدین و شهیدپرور این شهر انتظار دارند تا شهردار شهرشان که ثمره منتخبان آنان در شورای اسلامی شهر سمنان است؛ پاسخگوی عملکرد خود باشد.
ازاینرو شاید بهتر باشد که شهردار سمنان و رئیس شورای اسلامی شهر سمنان بهجای فرار از رسانهها و تعویق نشستهای خبری خود با رسانهایها، کمی هم پاسخگوی سؤالات و انتقادات مطرحشده درباره عملکرد خود، بهویژه درباره میدان دریادار همتی باشند. موضوعی که شاید با آغاز نزدیکتر شدن به زمان انتخابات دور آتی شورای شهر دیگر دیر شده باشد...
گزارش از محمدرضا خزر
انتهای پیام/361/ ت