تغییر ریاست سازمان پیمان امنیت جمعی از قرقیزستان به روسیه؛ گسترش حملات علیه شبهنظامیان
پوتین در نشست سازمان پیمان امنیت جمعی گفت مسکو آماده است تا "تجربه ضد ترور بدست آمده از فعالیتهای نظامی در منطقه سوریه را با اعضا سازمان به اشتراک گذارد."
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روز پنجشنبه، 28 نوامبر جلسه شورای امنیت جمعی سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) در بیشکک برگزار شد. در این اجلاس روسای جمهور قرقیزستان – سورنبای جینبیکاوف، بلاروس - الکساندر لوکاشنکو، قزاقستان – قاسم جومارت توکایف، روسیه - ولادیمیر پوتین، تاجیکستان – امامعلی رحمان، و همچنین نخست وزیر ارمنستان نیکول پاشینیان، دبیر اجرایی CIS سرگئی لبدف و دبیر کل موقت CSTO ، والری سمِریکوف حضور داشتند.
قرقیزستان در سازمان پیمان امنیت جمعی، ریاست دوره گذشته را عهده دار بود و همانطور که والری سمِریکوف، دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی، خاطرنشان کرد، جمهوری قرقیزستان طی این دوره اولویتهای خاص این سازمان را کاملاً اجرایی کرده است.
طی این اجلاس مشخص شد که ریاست این سازمان برای دوره آتی به روسیه واگذار شده است. رئیس جمهور قرقیزستان در این اجلاس نماد CSTO را به ولادیمیر پوتین تحویل داد و روسیه رئیس جدید این سازمان شد. رهبر قرقیزستان در سخنان خود خاطرنشان ساخت: "تلاشهای روسیه برای تأمین امنیت کل منطقه اوراسیا و تمرینات نظامی ماه سپتامبر-2019 نیروهای مسلح روسیه بسیار حائز اهمیت بوده است". وی گفت: "من فاز عملیاتی تمرینات را با استفاده از مدرنترین فنآوریها در اورنبورگ مشاهده کردم، شخصاً قدرت سلاحهای روسی را دیده و تحت تأثیر آن قرار گرفتم." وی با یادآوری سفر خود در جمع بندی سخنانش گفت: "ما میتوانیم فراتر از مرزهای خارجی کشورهای عضو CSTO امنیت داشته باشیم." ولادیمیر پوتین نیز با تکان دادن سر گفته وی را تائید کرد.
در پاسخ، رئیس جمهور روسیه از برنامههای این کشور برای دوره ریاست خود سخن گفت. مهمترین اتفاق برای مسکو طی این دوره، همزمان بودن با جشنهای 75 سالگرد پایان جنگ بزرگ میهنی است.
ولادیمیر پوتین گفت: "ما منتظر رهبران کشورهای عضو سازمان در جشنهای مسکو در 9 ماه مِی سال 2020 هستیم و ما از حمایت این ایده که قوای نظامی همه کشورهای CSTO در مراسم پیروزی در میدان سرخ شرکت کنند، سپاسگزاریم."
ولادیمیر پوتین اطمینان داد: مسکو آماده است تا "تجربه ضد ترور بدست آمده از فعالیتهای نظامی در منطقه سوریه را با اعضا به اشتراک گذارد." سخنگوی CSTO ، ولادیمیر زینالدیناُف تصریح کرد: "برای دومین سال است که عناصر مختلفی با توجه به استفاده از تجربه نیروهای مسلح روسیه در سوریه توسط نیروهای جمعی در تمرینات نظامی استفاده میشوند. از جمله آن، مبارزه با گروههای شبه نظامی با "خودروهای انفجاری جهادی"، و همچنین استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین علیه باندهای مسلح هستند. "
علاوه بر این، به گفته ولادیمیر پوتین، توجه ویژه از نظر مسکو، "موضوعات مربوط به ایجاد پتانسیل حفظ صلح CSTO و حفظ آمادگی بالای نیروهای حافظ صلح نیاز به توجه ویژه دارد."
به این ترتیب، بنا به گفته ولادیمیر پوتین، یکی از اولویت های روسیه به عنوان رئیس جدید سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) "حفظ آمادگی بالای" نیروهای صلح است. در سال 2017 ، مسکو پیشنهاد داد که ارتش کشورهای این بلوک مأموریتهای صلح سازمان ملل در سودان جنوبی و چاد تقویت کند، اما در آن هنگام امکان توافق بر سر این طرح امکان پذیر نشد. حال در مسکو روی راه حل مثبت این مساله در سال 2020 حساب میشود.
دستیابی به هدف اعلام شده دیگر - "گسترش دایره دوستان" CSTO - مساله سازتر میباشد. رهبر روسیه در ادامه گفت: "روسیه از طریق توسعه همکاری با همه کشورهای علاقمند و انجمنهای بین المللی، به گسترش دایره دوستان سازمان همت خواهد گماشت."
در همین حال، همه سازمانهای بین المللی آماده پیوستن به این دایره دوستی نیستند: در ماه مِی، شرکت کنندگان در نشست وزرای خارجه CSTO، ناتو را به منظور انجام مشاورههای مشترک دعوت کردند. اما هیچ واکنش مثبتی مشاهده نشد.
لازم به ذکر است که رهبران همه کشورهای عضو CSTO شرکت کننده در اجلاس بیشکک از نتایج این رویداد راضی بودند. در نتیجه نشست منظم شورای امنیت جمعی سازمان پیمان امنیت جمعی، یک سری از اسناد به امضا رسید.
یکی از مهمترین آنها "پیش نویس بیانیه شورای امنیت جمعی سازمان پیمان امنیت جمعی در مورد بهبود روابط و همکاریهای بین المللی به منظور تقویت امنیت جهانی و منطقهای" بود.
به گفته کارشناس حوزه استراتژیهای نظامی، ویاچسلاو بویکو: "امروز جهان به طور چشمگیری تغییر کرده است و همچنان در حال تغییر است. در چنین وضعیتی، شایان ذکر است که کشورهایی که بتوانند به موقع مجموعه اقدامات لازم را که به صلح و امنیت کمک میکند، هم در داخل کشور و هم در کل منطقه انجام دهند، قادر به پاسخگویی مناسب به چالشها و تهدیدهای جدید خواهند بود. اکنون منطقه آسیای مرکزی توجه ویژهای را به خود جلب کرده است. بنابراین دستیابی به توافقنامههای جدید در مورد تضمین حمایت قابل اعتماد برای آن دسته از کشورهایی که در آن گنجانده شده، مهم خواهد بود. برای روسیه، منطقه آسیای مرکزی یک منطقه استراتژیکی است. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که امضای تعدادی از اسناد کلیدی با هدف تقویت همه جانبه تأثیر CSTO در این منطقه میباشد. "
همچنین شایان ذکر است نماینده جمهوری بلاروس، استانیسلاو زاس، به سمت دبیر کل جدید CSTO منصوب شد. این خبر توسط دبیرکل موقت CSTO والری سمِریکوف اعلام شد. وی توضیح داد: این انتصاب با توجه به مقررات بر اساس چرخش با توجه به حروف الفبا صورت میپذیرد.
انتهای پیام/