عراق|درخواست حلبوسی از برهم صالح برای معرفی جانشین عبدالمهدی/متن ماده قانون اساسی درباره روند معرفی نخست وزیر
در پی قبولشدن استعفای عادل عبدالمهدی نخستوزیر عراق، رئیس پارلمان این کشور گفت که از رئیسجمهور خواسته خواهد شد تا نخستوزیر جدید را برای تشکیل دولت معرفی کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از شبکه تلویزیونی السومریه، محمد حلبوسی رئیس پارلمان عراق بعد از رأیگیری درباره پذیرش استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر این کشور گفت: از رئیس جمهور خواسته خواهد شد تا نخست وزیر جدیدی معرفی کند.
وی افزود: این امر بر اساس ماده 76 قانون اساسی عراق انجام خواهد شد.
پارلمان عراق امروز در جلسهای فوقالعاده رأی به پذیرش استعفای عبدالمهدی با استناد به مضمون ماده 75 قانون اساسی داد.
جمعآوری امضا برای طرح ملزمکردن رئیسجمهور درخصوص ویژگیهای نخستوزیر
بیش از 40 نماینده پارلمان عراق طرحی را امضا کردند و به ریاست پارلمان ارجاع دادند که رئیس جمهور را ملزم میکند که یک سری ویژگی را در معرفی شخص نخست وزیر جدید در نظر بگیرد.
امضاکنندگان برای رئیس جمهور شرط گذاشتند که نخست وزیر مأمور تشکیل دولت باید فردی ملی و مستقل و منحصراً دارای تابعیت عراق باشد و از سال 2003 میلادی تاکنون هیچ پست دولتی یا پارلمانی نگرفته باشد و مورد قبول تظاهرات کنندگان باشد.
متن ماده قانون اساسی عراق درباره روند معرفی نخست وزیر
پارلمان عراق امروز به پذیرش استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر این کشور با استناد به ماده 75 قانون اساسی رای داد.
با پذیرش استعفای عادل عبدالمهدی برهم صالح رئیس جمهور عراق باید فرد دیگری را معرفی کند تا مامور تشکیل دولت جدید شود.
روند معرفی نخست وزیر براساس ماده 76 قانون اساسی عراق صورت می گیرد که به شرح زیر است:
- رئیس جمهور نامزد بزرگترین فراکسیون از نظر عددی را مامور تشکیل کابینه در طول یازده روز از تاریخ انتخاب رئیس جمهور می کند.
- نخست وزیر مامور تشکیل کابینه، کار معرفی اسامی اعضای وزارتخانه های خود را در مدت حداکثر 30 روز از تاریخ مامور شدن برای تشکیل کابینه، برعهده می گیرد.
- در صورتی که نخست وزیر مامور تشکیل کابینه نتواند در موعد مقرر مندرج در بند دوم این ماده، کابینه را تشکیل دهد، رئیس جمهور نامزد جدیدی را برای نخست وزیری در طول 15 روز مامور می کند.
- نخست وزیر مامور تشکیل کابینه اسامی اعضای وزارتخانه های خود و برنامه های وزارتی را به پارلمان ارایه می کند و با موافقت با وزیرانش به طور فردی و برنامه های وزارتی با اکثریت مطلق رای اعتماد می گیرد.
- در صورت عدم کسب رای اعتماد، رئیس جمهور نامزد دیگری را در طول 15 روز برای تشکیل کابینه مامور می کند.
انتهای پیام/