یادداشت| مکر خلیل‌زاد و مساله جنگ داعش و طالبان

یادداشت| مکر خلیل‌زاد و مساله جنگ داعش و طالبان

زلمی خلیل‌زاد در جدیدترین اظهارنظر توئیتری‌اش به نقش طالبان در شکست داعش در افغانستان اشاره کرده است، موضوعی مهم که حرف‌های زیادی در دل خود دارد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان از اواخر سال 2018 و با تصمیم تیم سیاست خارجی ترامپ رهبری مذاکرات آمریکا با نمایندگان سیاسی گروه طالبان را بر عهده گرفت و توانست توافق صلح با این گروه را تا مرز نهایی شدن پیش ببرد.

با این حال همواره در طول حدود 10 ماه مذاکره مستقیم میان وی و اعضای دفتر سیاسی طالبان در قطر مسائل مورد اختلاف گسترده‌ای وجود داشته که تاکنون نیز باقی است.

از جمله این مسائل می‌توان به بحث در مورد زمان اجرای آتش‌بس، آغاز مذاکرات بین‌الافغانی، زمان خروج نیروهای خارجی از افغانستان و همچنین سرنوشت آینده این کشور اشاره کرد. این‌ها مسائلی بودند که در رسانه‌ها به صورت رسمی بیان می‌شد و دو طرف نیز با تایید آن‌ها اعلام می‌کردند که همین اختلاف‌نظرهای اصلی مانع پبشبرد روند صلح است.

در میانه این مذاکرات و در اواخر دور ششم مذاکرات اما یک نکته قابل توجه دیگر از اختلاف رونمایی شد. یک منبع نزدیک به گروه طالبان هم‌زمان با در جریان بودن دور هفتم مذاکرات میان خلیل‌زاد و نمایندگان سیاسی گروه طالبان از یک مورد اختلافی جدی پرده برداشت.

وی به تسنیم گفته بود: آمریکایی‌ها همواره در طول مذاکرات اصرار داشته‌اند که طالبان در توافق اولیه با آمریکا بندی را با این مضمون اضافه کنند که گروه طالبان تعهد می‌کند با گروه تروریستی داعش در افغانستان مبارزه کند اما هیئت سیاسی طالبان به‌شدت با گنجاندن این بند در توافق مخالفت کرده‌اند. طالبان بر این عقیده‌ بودند که آمریکایی‌ها با آوردن بند مبارزه طالبان با گروه تروریستی داعش در افغانستان در واقع به‌دنبال یک بازی فریبکارانه هستند.

در همان زمان برخی منابع نزدیک به دفتر سیاسی طالبان در همین باره می‌گفتند:‌ آمریکا با گنجاندن این بند از توافق،‌ در واقع به‌دنبال این است که اعلام کند طالبان در توافق با آمریکا راضی به مبارزه با داعش شده است که این موضوع پیامدهای منفی زیادی دارد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:‌

1 ــ امضای این بند از توافق توسط طالبان به‌معنای آن است که طالبان تاکنون مبارزه جدی با داعش نداشته و با افکار و حضور آنها در افغانستان موافق است، حال آن که در حقیقت این طالبان بوده است که همواره با داعش مبارزه کرده و آمریکا متهم اصلی حمایت مالی و تسلیحاتی از داعش در افغانستان بوده است.

2 ــ با امضای این بند از توافق، طالبان تصریح کرده‌اند که آمریکا علیه داعش در افغانستان مبارزه می‌کند حال آن که پروژه داعش یک پروژه صرفاً آمریکایی در افغانستان است و آمریکایی‌ها با گنجاندن این بند به‌دنبال تبرئه‌سازی خود از این اتهام ثابت‌شده هستند.

3 ــ طالبان متوجه این موضوع هستند که با امضای این بند از توافق، آمریکا بازی جدید خود را شروع خواهد کرد. به‌محض موافقت طالبان با این بند،‌ در واقع داعش از سوی آمریکا یک گروه ضدآمریکایی در افغانستان معرفی خواهد شد و رسانه‌های آمریکایی به‌شدت این موضوع را برجسته خواهند کرد، در همین حال بدنه میانی و مبارزاتی طالبان که به‌شدت افکار ضدآمریکایی و ضدغربی دارند نسبت به گروه طالبان بدبین خواهند شد. آنها گروه طالبان را یک گروه صلح‌کننده با آمریکا و داعش را یک گروه ضدآمریکایی خواهند شناخت و کوچ نیروهای میانی و مبارزاتی طالبان به‌سمت داعش شروع خواهد شد، در واقع آمریکایی‌ها با فریب به‌دنبال سربازگیری برای داعش هستند.

رهبران طالبان با علم به تمام موارد فوق در نهایت تن به گنجاندن این بند در توافق نهایی نداده و آن را حذف کردند و دولت ترامپ که نیز عجولانه فقط به دنبال امضای توافق و گرفتن عکس یادگاری با طالبان تا پیش از انتخابات 2020 است پذیرفت که این بند در توافق نباشد. اما آمریکایی‌ها آرام‌ ننشستند و در طول همه این مدت تمام تلاش خود را به کار بستند تا نقشه خود را عملی کنند؛ تضعیف طالبان از راه‌های مختلف از جمله بازی مذاکره، تقویت داعش و معرفی آن به عنوان یک گروه جهادی جدید مخالف با آمریکا جهت استفاده مدیریت شده از شبه‌نظامی‌گری جدید در افغانستان برای ضربه زدن به رقبای منطقه‌ای و در نهایت کوچاندن بدنه میانی طالبان از این گروه و پیوند دادن آن‌ها به گروه تروریستی داعش.

 

توئیت جدید زلمی خلیل‌زاد بخشی از تکمیل همین پازل آمریکایی است. خلیل‌زاد که نتوانسته بود در میز مذاکره طالبان را برای گنجاندن بتد فوق راضی کند در حرکتی مکارانه و به صورت نرم در توئیت جدید خود تلاش کرد تا همان کار را انجام دهد.

او در جدیدترین توئیت خود و بدون هیچ مناسبتی به عملیات نمایشی آخر دولت افغانستان علیه گروه تروریستی داعش در ننگرهار اشاره کرد و نوشت: گروه طالبان نیز در شکست داعش در ولایت ننگرهار نقش داشته است.

او در حالی به نقش طالبان در شکست گروه تروریستی داعش اشاره می‌کند که قبل از آن این به اصطلاح فتح‌الفتوح را به نام آمریکا و دولت افغانستان ثبت کرده است و در ادامه هم با زرنگی ناشی از خوی تابعیت دوم‌اش می‌نویسد که این هم نمونه‌ای از همکاری میان دولت افغانستان، نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا و طالبان است.خلیل‌زاد در واقع با این توئیت اعلام همکاری میان سه ضلع یک مثلث بر علیه داعش را تئوریزه کرد و همان کاری که دلش می‌خواست در توافق بگنجاند و نتوانست در توئیتش انجام داد و یک کار روانشناسانه برای افکار عمومی صورت پذیرفت.

حال این توئیت مکارانه خلیل‌زاد را بگذارید کنار این که اصلا دولت افغانستان و آمریکایی‌ها نه تنها علیه داعش در ننگرهار نجنگیده‌اند که شرایط را برای رشد این گروه در این ولایت فراهم کرده و آنجایی که طالبان عرصه را بر افراد این گروه تنگ کردند وارد میدان شده و فرماندهان و افراد داعش را با بالگرد و با نام تسلیم آن‌ها به دولت از معرکه نجات دادند. توئیت اخیر خلیل‌زاد چهره ناصادق و مکار آمریکا و بازی آن‌ها با داعش در افغانستان برای شروع فصل جدید ناامنی در منطقه را بیش از پیش نمایان کرد.

نویسنده: سید حسام رضوی، کارشناس مسائل افغانستان

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران