طرح توسعه آرامگاه حیقوق نبی(ع) در انتظار همت میراث فرهنگی؛ صنعت گردشگری تویسرکان در خواب زمستانی
توسعه صنعت گردشگری یکی از مهمترین محورهای پویایی اقتصاد و بالا بردن سطح درآمدزایی عمومی در تویسرکان است که اجرا نشدن طرح توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) و سختگیریهای میراث فرهنگی به این بخش آسیب وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از تویسرکان، تویسرکان علاوه بر اینکه به دلیل برخورداری از طبیعت، آب و هوا و اقلیمی روح افزا و کم نظیر، بهشت غرب ایران زمین نام گرفته، همچنین پیکر پاک یکی از پیامبران الهی را در آغوش خود جای داده است.
بهشت غرب ایران زمین با در برداشتن بارگاه مقدس یکی از انبیای الهی در دامنه جنوبی کوه الوند از گنجینه کم نظیر مذهبی، فرهنگی و تاریخی برخوردار است که معدود نقاط و مناطقی در سطح کشور و حتی کشورهای مختلف جهان از این مزیت بهره میبرند.
حیقوق نبی(ع)، پیامبری که نمیشناسیم!
حضرت حیقوق نبی(ع) بر اساس روایات معتبر و متواتر کتاب های تاریخی و افراد دارای اعتبار، یکی از پیامبران بنی اسرائیل است که قریب به 2600 سال قبل در عصر ˈ یهو یاقیمˈ و ˈصدقیاˈ پادشاهان یهود در منطقه اورشلیم میزیسته است.
حیقوق نبی(ع) پس از حضرت شعیا(ع) به مقام نبوت مبعوث شده و در دوران کودکی هم عصر با حضرت الیاس نبی(ع) بوده چنانکه بر اساس نقلهای معتبر تاریخی وارد شده که حیقوق نبی(ع) در دوران طفولیت به علت بیماری از دنیا رفت و الیاس نبی(ع) او را در آغوش کشید و با تضرع و دعا زندگی دوباره وی را از هستی آفرین طلب کرد و ایشان حیات دوباره یافت.
حضرت حیقوق نبی(ع) مردم را به دین حق و شریعت حضرت موسی کلیم الله دعوت میکرده و بر اساس آموزههای وحیانی دشمن سرسخت ظلم و بیدادگری بوده است.
حضرت حیقوق(ع) در زمان ˈبختنصرˈ پادشاه بابل با گروه بسیاری از بزرگان و اشراف بنی اسرائیل و تعدادی از پیامبران و بستگان آنها به اسارت بابلیان درآمد اما پس از فتح بابل توسط کوروش کبیر به تشویق پیروان خود به منطقه کنونی تویسرکان عزیمت کرد.
واقعه آشکار شدن پیکر مطهر حیقوق نبی(ع)
بر اساس روایات و آموزههای دینی، پیکر مطهر اولیا خاص الهی بر اثر گذر زمان دچار نابودی نمیشود و واقعه نمایان شدن پیکر مطهر حضرت حیقوق نبی(ع) در سال 1372 شمسی گواهی بر صدق این مدعا است.
در این سال عدهای از سارقین اشیا تاریخی و باستانی به قصد سرقت اطراف مزار مطهر حیقوق نبی(ع) که در سردابی در پایینتر از سطح کنونی زمین واقع شده کنکاش کردند و در نتیجه این کار قسمتی از پیکر مطهر این نبی الهی پس از قریب به 2600 سال به طور معجزه آسایی سالم نمایان شد.
حیقوق نبی(ع) مژده رسان بعثت حضرت محمد(ص)
حیقوق نبی(ع) به عنوان یکی از پیامبران بنی اسرائیل در آموزه های مقدس خود به ظهور حضرت محمد(ص) در آخرالزمان مژده داده و در بخشی از سخنان خود آسمان را سرشار از نور تسبیح پیامبر آخرالزمان و امت وی میداند و این در حالی است که امام رضا(ع) نیز در ضمن مباحثه علمی با یکی از بزرگان دین یهود یعنی "راس الجالوت" به سخنان حیقوق نبی(ع) در مورد مژده ظهور پیامبر آخرالزمان حضرت محمد(ص) اشاره کرده و با این استدلال حجت را بر وی تمام میکند و همچنین نام حضرت حیقوق نبی(ع) در کتاب مشهور مفاتیح الجنان در اعمال مخصوص ام داوود در نیمه ماه رجب نیز آمده است.
بنای تاریخی بارگاه حضرت حیقوق نبی(ع)
ساختمان آرامگاه این پیامبر الهی یکی از بناهای قدیمی با سبک معماری جذاب و زیبایی است که به احتمال فراوان به دوره سلجوقیان در نزدیک به 900 سال پیش مربوط میشود.
بنای آرامگاه از فاصله دور شبیه به یک برج مدور با سقف مخروطی شکل به نظر میرسد و دارای بدنه هشت ظلعی و گنبد دو پوش است.در نمای ظاهری این بنا، هشت ترکه آجری ساخته شده که ستونهای اصلی بنا را تشکیل می دهند و با دیوارهای آجری به یکدیگر متصل شدهاند که در نتیجه آن، بدنه اصلی بنا به صورت سطوح هشت گانه به نظر میرسد.
بر روی هر یک از هشت سطح خارجی دیوار بدنه طاق نماهای باریک و کشیده ساخته شده و قسمت فوقانی هر طاق به شیوهای ساده و زیبا کاشی کاری شده است.
این کاشی کاری در عین سادگی و جذابیت دارای برخی خطوط و نقوش جالب توجه و ستارههای شش ضلعی معروف به ˈستاره داوودˈ است.
این بنای تاریخی از لحاظ فنی و معماری بسیار دقیق و حساب شده ساخته شده زیرا به دلیل وجود دیوارهای جانبی مقابل زلزله و طوفان مقاوم است و به همین جهت تا کنون بیش از نهصد سال در برابر عوامل نامساعد طبیعی مقاوت کرده است.
سالها است که مسئولان و مردم بر ضرورت اجرای طرح جامع توسعه این بارگاه الهی اتفاق نظر دارند و اجرای این طرح را یکی از مهمترین عوامل توسعه پایدار صنعت گردشگری و به ویژه گردشگری مذهبی، فرهنگی و تاریخی با هدف پویایی اقتصاد شهرستان تویسرکان میدانند اما تعلل و کندیهای گاه و بی گاه همچنان عرصه را بر عرصه اجرای طرح توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) تنگ کرده است.
عرصه و حریم بناهای تاریخی بارگاه حیقوق نبی(ع) نباید خدشه دار شود
در سال های اخیر طرحهای مختلفی از سوی متخصصان نقشه کشی و طراحی برای اجرای طرح توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) پیشنهاد شده اما وزارت میراث فرهنگی همواره اعلام کرده که به هیچ وجه هیچ ساخت و ساز و طرح توسعه ای نباید نما و عرصه و حریم بنای تاریخی این بارگاه که مربوط به دوره سلجوقیان و نزدیک به 900 سال پیش است را خدشهدار کند.
تویسرکان به قطب گردشگری مذهبی تبدیل شود
امام جمعه تویسرکان میگوید: تویسرکان با برخورداری از بارگاه حیقوق نبی(ع) به عنوان یکی از پیامبران الهی باید به قطب گردشگری مذهبی، فرهنگی و تاریخی تبدیل شود.
حجت الاسلام مرتضی موحدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در تویسرکان اظهارداشت: حضرت حیقوق نبی(ع) یک ظرفیت ویژه مذهبی و فرهنگی و یک فرصت بی بدیل برای توسعه صنعت گردشگری در شهرستان تویسرکان است که تا کنون بهرهوری قابل قبولی از آن ایجاد نشده است.
وی میافزاید: حیقوق نبی(ع) در سخنان خود به طور صریح مژده بعثت حضرت محمد(ص)به عنوان خاتم پیامبران الهی در آخرالزمان را داده و از سوی امام رضا(ع) مورد اشاره قرار گرفته که نشا دهنده جایگاه ارزشمند این پیامبر الهی در میان مسلمانان است.
امام جمعه تویسرکان با انتقاد از برخی سخت گیریهای غیر ضروری که موجب کندی و گاهی توقف اجرای طرح توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) در سال های متمادی و اخیر شده است تاکید میکند: بسیاری از مردم ایران زمین از وجود بارگاه مطهر حیقوق نبی(ع) در تویسرکان با خبر نیستند و برخی هنوز این بقعه را یک امامزاده میدانند که نشان از ضعف اطلاع رسانی و نبود تبلیغات گسترده و کافی در این بخش دارد.
وی ابراز کرد: توسعه صنعت گردشگری یکی از مهمترین محورهای پویایی اقتصاد و بالا بردن سطح درآمدزایی عمومی در تویسرکان است که اجرا نشدن طرح توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) به این بخش نیز آسیب وارد کرده است.
عرصه را حفظ می کنیم، میراث فرهنگی مجوز بدهد!
عضو هیات امنای بارگاه حضرت حیقوق نبی(ع) میگوید: وزارت میراث فرهنگی بر حفظ حریم و عرصه ساخت و ساز در اطراف بارگاه حیقوق(ع) تاکید دارد که آن را پذیرفته ایم اما سخت گیری های غیر ضروری اعمال می شود.
حجت الاسلام سید رضا میر معینی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در تویسرکان اظهار داشت: گرچه در بقعههایی نظیر بارگاه حیقوق نبی(ع) مانند بارگاه دانیال نبی(ع) شاهد ساخت و سازهای متعدد و متنوع در اطراف ساختمان اصلی بارگاه هستیم اما این شرط تخصصی و فنی وزارت میراث فرهنگی را پذیرفته ایم.
وی ابراز میکند: ما خواهان اجرای یک طرح توسعه هستیم که به سیمای ساختمان تاریخی و اصلی بارگاه حیقوق نبی(ع) آسیبی نزند و در عین حال فضای کافی برای استفاده زائران و گردشگران از فضای معنوی بارگاه فراهم شود.
حجت الاسلام میر معینی تصریح کرد: با این حال وزارت میراث فرهنگی، عرصهای را که ساخت و ساز در آن را ممنوع اعلام کرده خیلی وسیع در نظر گرفته در حالی که می توان با کم کردن این عرصه هم از وارد شدن خدشه به نمای ساختمان اصلی بارگاه جلوگیری کرد و هم طرح توسعه را اجرا کرد.
وی متذکر شد: اکنون فضای ساختمان اصلی بارگاه حتی امکان اقامه همزمان نماز به سه نفر را نمی دهد و زائران و گردشگران به ناچار باید به سرعت محل اصلی بقعه را ترک کنند تا دیگران هم بتوانند زیارت کنند.
عضو هیات امنای بارگاه حیقوق نبی(ع)بیان کرد: این بارگاه معنوی و گنجینه کم نظیر مذهبی، فرهنگی و تاریخی فقط در ایام گرم سال آن هم با پهن کردن موکت در اطراف بارگاه شاهد برگزاری اقامه نماز جماعت با مشقات خاص خود است.
وی تصریح میکند: این در حالی است که به دلیل نبود فضای کافی و مورد نیاز به صورت خواسته یا ناخواسته و ندانسته حرمت معنوی و الهی بارگاه این پیامبر الهی با انجام رفتارهایی مانند بازی های دسته جمعی فوتبال و والیبال، اسکیت سواری، استعمال قلیان، برخی مظاهر علنی بدحجابی و ریختن زباله و نشستن برخی خانواده ها در مجاورت ساختمان آرامگاه مورد خدشه قرار میگیرد.
به گزارش تسنیم، به نظر میرسد به رغم تاکیدهای فراوان همچنان تویسرکان نتوانسته از ظرفیت و مزیت خدادای وجود بارگاه یک پیامبر الهی در زمین خود بهره وری حداکثری در جهت رشد و بالندگی فرهنگی و توسعه صنعت گردشگری مذهبی با هدف پویایی اقتصادی و بهبود فضای کسب و کار برای عموم مردم، ایجاد کند.
اکنون تعامل و همکاری دستگاه های اجرایی و تصمیم گیرنده در این بخش، تمرکز اجرایی و اعتباری و شتاب بخشی به روند اجرای طرح جامع توسعه بارگاه حیقوق نبی(ع) می تواند راه امیدی برای ایجاد بهره وری حداکثری از این ظرفیت کم نظیر مذهبی، فرهنگی و تاریخی باشد.
انتهای پیام/749/ ت