گزارش| دستاوردهای سفر رئیسجمهور قرقیزستان به امارات
درسفر رئیسجمهور قرقیزستان به امارات، ضمن امضای تفاهمنامههای تجاری و اقتصادی، در زمینه تاسیس آکادمی علوم اسلامی با مشارکت «بنیاد زاید» و همکاریهای آموزشی دو کشور نیز توافقاتی صورت گرفت.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، سورانبای جینبیکاف، رئیسجمهور قرقیزستان در صد یک هیات عالیرتبه سیاسی و اقتصادی، روز پنجشنبه وارد امارات متحده عربی شد. پیشتر دانیار صدیقاف، رئیس واحد سیاست خارجی نهاد ریاستجمهوری قرقیزستان خبر از دعوت رسمی محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، و انجام هماهنگیها برای سفر سورانبای جینبیکاف به این کشور عربی حاشیه خلیج فارس داده بود.
رئیسجمهور قرقیزستان در بدو ورود به امارات متحده عربی، نخستین دیدار رسمی خود را با محمد بن زاید آل نهیان، ولیعهد امیرنشین ابوظبی و معاون فرمانده کل نیروهای مسلح امارات متحده عربی در کاخ الوطن برگزار کرد. در این دیدار مقامات رسمی دو کشور نیز حضور داشتند و پیرامون مسائل همکاری دوجانبه در حوزههای اقتصاد، سرمایهگذاری و مسائل فرهنگی و انسانی بحث و تبادل نظر شد.
در چارچوب سفر جینبیکاف به امارات متحده عربی، وی با شیخ محمد بن رشید المختوم، معاون رئیسجمهور و نخستوزیر این کشور را نیز ملاقات کرد. در این دیدار رئیسجمهور قرقیزستان ضمن اشاره به فرهنگ عشایری در قرقیزستان و به ویژه جایگاه اسب در فرهنگ سنتی این کشور، به زمینههای همکاری دو کشور در حوزه جشنوارههای اسب اشاره کرد. بازیهای عشایر جهان در این کشور محور دیگر اظهارات جینبیکاف در این دیدار بود. رئیسجمهور قرقیزستان همچنین از نخستوزیر امارات برای سفر به این کشور و مشاهده مسابقات اسبسواری دعوت کرد. ضمن این دیدار در خصوص سفر یک هیات اماراتی به قرقیزستان برای شناسایی مناطق دارای اولویت سرمایهگذاری نیز، بحث و تبادل نظر شد.
سومین دیدار رئیسجمهور قرقیزستان با حمد سالم بن کاردوس الآمری، مدیر عامل «بنیاد زاید» صورت گرفت. در این دیدار جینبیکاف از فعالیتهای بشردوستانه این بنیاد در قرقیزستان در زمینه دسترسی مردم به آب آشامیدنی سالم قدردانی کرد و در خصوص اجرای پروژههای جدید، در 600 روستای باقیمانده که به آب سالم دسترسی ندارند، بحث و تبادل نظر کرد. مدیرعامل بنیاد زاید نیز ضمن ابراز تمایل به اجرای پروژههای آموزشی و اجتماعی، خاطرنشان کرد در آینده شمار بیشتری از این پروژههای خیریه در قرقیزستان اجرا شود.
در کنار این دیدارهای سیاسی، جینبیکاف با مجید سیف القریر، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت دوبی و نمایندگان بزرگترین شرکتهای تجاری امارات متحده عربی نیز در بخش دیگر سفرش دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار رئیسجمهور قرقیزستان ضمن اشاره به اهمیت امارات متحده عربی به عنوان یک شریک تجاری مهم برای قرقیزستان، اظهار داشت به رغم مبادلات تجاری اندک، فرصتهای زیادی در تجارت میان دو کشور وجود دارد. وی همچنین تصریح کرد هدف قرقیزستان افزایش مبادلات تجاری و جذب سرمایهگذاری امارات در این کشور است. وی همچنین به پروژه نیروگاههای کوچک و متوسط هیدروالکتریک در این کشور اشاره کرد و خواستار سرمایهگذاری فعالین اقتصادی امارات در این حوزه شد. رئیسجمهور قرقیزستان در بخش دیگر سخنانش به صنعت توریسم و صادرات محصولات ارگانیک قرقیز به امارات متحده عربی اشاره کرده و تصریح کرد، کالا و خدمات قرقیز میبایست جایگاه خود را در بازار این کشور پیدا کنند.
آخرین دیدار و پایانبخش ملاقاتهای رئیسجمهور قرقیزستان در امارات متحده عربی، با شهروندان مقیم این کشور بود. در این دیدار نیز مسائل مربوط به حقوق کارگران قرقیز در امارات و مسائل دیگر مربوط به تسهیل امور این شهروندان در قالب پرسش و پاسخ گفتوگو شد.
در کنار رئیسجمهور قرقیزستان، شماری از اعضای هیات دولت و وزرای این کشور نیز دیدارها و ملاقاتهایی را ترتیب دادند. چنگیز آیداربیکاف، وزیر امور خارجه قرقیزستان در خصوص دستاوردهای این اظهار داشت، دو طرف 7 موافقتنامه در حوزه روابط دوجانبه به امضا رساندند. وی همچنین تصریح کرد مسائل اقتصادی و همکاریهای تجاری محور اصلی دیدارهای دو طرف بوده است. آیداربیکاف همچنین ضمن اشاره به استراتژی ملی توسعه پایدار قرقیزستان، توافقات انجام شده در حوزه اقتصاد و سرمایهگذاری را در این راستا عنوان نمود.
در کنار این دیدارهای سیاسی و اقتصادی، مورد دیگری که در سفر هیات قرقیزی به امارات جلب توجه میکرد، همکاریهای آموزشی و فرهنگی میان دو کشور بود. در این سفر کانیبیک ایساکوف، وزیر آموزش و علوم قرقیزستان نیز دیداری با همتای اماراتی خود ترتیب داده و شماره تفاهمنامه همکاری مشترک به امضا رساندند. وی در این زمینه به سهمیه در نظر گرفته شده از سوی امارات متحده عربی برای تحصیل دانشجویان قرقیز در این کشور و برنامههای تبادل دانشجو خبر داد. وی ضمن اشاره به این که در حال حاضر تنها حدود 100 دانشجوی قرقیز در امارات تحصیل میکنند، خاطرنشان کرد این رقم به زودی افزایش خواهد یافت. ایساکوف همچنین از امضای نخستین موافقتنامه میان وزارتخانههای آموزش دو کشور برای توسعه تعاملات در حوزه مدارس، آموزش عالی، تبادل تجربیات، برگزاری همایشهای مشترک و همکاری در آموزش متخصصان خبر داد.
خبر مهم دیگری که وزیر آموزش و علوم قرقیزستان اعلام کرد، از دیدار وی با مدیرعامل بنیاد بن زاید و امضای توافقنامهای برای احداث «آکادمی علوم اسلامی» در بیشکک با سرمایهگذاری این بنیاد اماراتی بود. به گفته وی این آکادمی، یک مرکز علمی سکولار خواهد بود که بر اصول شفقت، مهربانی و تحملپذیری و با ارائه برنامهریزی آموزشی اسلامی سازگار با علوم مدرن میپردازد. وی همچنین از همکاری این آکادمی با روسای ارگانهای دولتی محلی برای مقابله با افراطگرایی خبر داد.
پیش از این نخستین سفر رئیسجمهور قرقیزستان به امارات متحده عربی و دیدار با حاکمان این کشور در دسامبر سال 2014 در دوره ریاستجمهوری آلماسبیک آتامبایف صورت گرفته بود. ساپار ایساکوف، نخستوزیر سابق قرقیزستان که او نیز همچون آتامبایف در حال حاضر در بازداشت به سر میبرد، دیگر سفر مقامات عالیرتبه قرقیزستان به امارات متحده عربی را در فوریه 2018 ترتیب داده بود.
قرقیزستان طی سالهای اخیر و به ویژه پس از روی کار آمدن سورانبای جینبیکاف، توسعه مناسبات با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و بحرین را در دستور کار قرار داده است. رئیسجمهور قرقیزستان همچنین قرار است طی روزهای آینده سفری نیز به ریاض داشته و با پادشاه عربستان سعودی نیز دیدار کند.
انتهای پیام/