انتقاد احمد شاکری به حواشی ممیزی کتاب/جایزه جلال به ایستگاه آخر رسید

انتقاد احمد شاکری به حواشی ممیزی کتاب/جایزه جلال به ایستگاه آخر رسید

احمد شاکری نویسنده کشورمان در اختتامیه جایزه جلال به اظهاراتی درباره ممیزی کتاب واکنش نشان داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، آیین پایانی دوازدهمین دوره از جایزه ادبی جلال آل‌احمد عصر امروز در کتابخانه ملی با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اشرف بروجردی رئیس کتابخانه ملی و جمعی از نویسندگان برگزار شد.

در این مراسم حجت‌الاسلام سیدهادی خسروشاهی، مستندنگار به نقل خاطراتی از آشنایی خود با جلال آل‌احمد و مقاله‌های او در روزنامه «شاهد» پرداخت.

او همچنین گفت: در گذشته جمعیت کشور نصف حالا بود اما تیراژ کتاب‌ها چندبرابر حالا بود. حالا بعد از گذشتن از ممیزی‌ها کتاب‌ها در تیراژ کم چاپ می‌شوند که از این میان نصف کتاب‌ها توزیع و از این نصف، نصفی خریداری و از نصف خریداری‌شده، نصفش خوانده و از این میزان فقط نصفش فهمیده می‌شود.

وی با بیان خاطره‌ای از جلال گفت: مقاله‌ای بود که با موضوع اسرائیل در مجله جنگ هنر امروز نوشته بود و باعث شد که کل آن ویژه‌نامه توقیف شود. به دیدارش رفتم و خواستار نسخه‌ای از آن مقاله شدم که تنها نسخه‌ای را که از آن داشت به من داد و سالها پس از آن در قالب کتابی با عنوان «اسرائیل؛ عامل امپریالیسم» در قم با شمارگان 5 هزار نسخه چاپ کرده بود. استقبال از آن آن‌قدر زیاد بود که در چاپ دوم خواستار انتشار 50 هزار نسخه‌ای آن شدند که عنوان کردم "بیش از این برایم مقدور نیست و خودتان تجدید چاپش کنید."، این مسئله برای متولیان امروز کتاب هم که در قالب هزار نسخه کتاب را چاپ می‌کنند قابل توجه است.

مهدی قزلی دبیر این دوره از جایزه جلال آل‌احمد ضمن اشاره به گزارشی آماری از افزایش ظرفیت در هیأت علمی و داوران خبر داد و با بیان اینکه تا کنون 25 ناشر جایزه جلال را دریافت کرده‌اند، اعلام کرد: 72 نفر ظرفیت در هیأت داوران داشتیم که تاکنون 52 نفر به‌عنوان داور انتخاب شدند. از سویی میانگین نویسندگان نامزدشده 45 سال است. از میان 22 عنوان نامزد 36 درصد آنها کمتر از 40 سال سن دارند که جای تأمل دارد.

وی افزود: در دوره جاری 2 نفر اثر اولی هستند و چهار نشر برای اولین‌بار میان نامزدها حضور دارند.

وزیر فرهنگ و ارشاد در این مراسم گفت: تلاش شده در فرایند جایزه جلال به‌گونه‌ای اتفاق‌ها رقم زده شود که شفافیت و اعتمادسازی را از یک سو ارتقا دهد.

وی ادامه داد: در این راستا اعلام اسامی هیأت علمی، داوران و نامزدها و آنچه در رویه جایزه بر آن پافشاری شده امتداد یابد.

وی اضافه کرد: کنار کسانی که آثار متعدد داشته‌اند تلاش شده آثار اولی‌ها هم دیده شوند و نکاتی که کمک کرده جایزه جلال به‌نوعی به اعتمادسازی نسبی نزدیک‌تر شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به بخش‌هایی چون داستان کوتاه، بلند، رمان، مستندنگاری و نقد ادبی در این دوره از جایزه اظهار داشت: باید تمامی بخش‌ها به تحلیل سپرده شود ما وقتی به دوره‌های اصلی و دوره دوازدهم می‌نگریم اتفاتی را مشاهده می‌کنیم که نشان‌دهنده گام‌های پیشرفت در حوزه فرهنگ و ادب ایران است.

وی  گفت: در حوزه نویسندگان شاهد دو اتفاق خوب هستیم؛ اول اینکه نسل جوان که معدن آینده هستند در حوزه ادبیات در بیش از چند حوزه خود را نشان دادند، همچنین بانوان ایران هر سال بیش از پیش در ادبیات ایران سهمی فزاینده داشته‌اند.

صالحی به تنوع در مضامین در حوزه داستان اشاره و با تأکید بر اینکه امروزه حوزه‌های مختلفی از زندگی روزمره به موضوعات داستانی مبدل می‌شوند، تصریح کرد: ما در حوزه مستندنگاری هم این تنوع را می‌بینیم و جریان مستندنگاری ایران قدم به قدم به‌پیش آمده است. تنوع در سبک و شیوه هم ملموس است هم در داستان هم نقد ادبی و مستندنگاری؛ داستان‌هایی که نوشته می‌شوند کوتاه یا رمان امروز سبک‌های متنوعی را می‌توان در آنها دید. در بخش مستندنگاری علاوه بر مستندنگاری گزارشی امروز مستندنگاری علمی و پژوهشی هم جدی پی‌گیری می‌شود.

صالحی با نگاه به بخش‌های مختلف جایزه و اشاره به گزارش داوران جایزه عنوان کرد: گرچه مشکلات بسیار زمین‌گیر کننده است اما شرایط موجود باعث شده روحیه فعالان حوزه ادبیات هم بالاتر برود و فضای تساهل و تسامح نیز بیشتر شود که این اتفاق هم برای خودش نعمتی است.

در ادامه این مراسم و پس از اعطای جایزه‌های بخش نقد ادبی احمد شاکری نویسنده و منتقد تقدیرشده در این بخش در سخنانی عنوان کرد: جمهوری اسلامی تکمیل‌کننده قیام لِله است و این اتفاق با هدایت امام راحل و معرفت او صورت پذیرفته و مصداق یخرج الظلمات الی النور بوده است. همه شرافت و عزت ما نتیجه انقلاب و حکمت امام راحل است که حرکت‌بخش و قیام‌آفرین بوده است. اگر امروز برخی می‌گویند که حدودشان در ممیزی کتاب، وطن است و نه انقلاب باید بدانند که اگر انقلاب نبود حتی ایران هم شرافتی نداشت که به آن افتخار کند.

شاکری خاطرنشان کرد: ما امسال پس از اعلام نامزدها از دیدن برخی اسامی خون‌دل خوردیم اما باز هم در این اختلاف‌ها وقتی یک کتابی در موردش توافقی حاصل می‌شود جرقه امیدی است، یعنی حرفی وجود دارد که بین ما و طرف مقابل مشابه است. بنده طی این سال‌ها منتقد جایزه جلال بودم اما نه باندی و نه جناحی موضوعی را مطرح نمی‌کردم. هر نقدی که می‌کردم براساس مبنا بود.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران